Bygge bad i kjeller: Må man søke? (Regler i

 

2024)

Vurderer du å bygge bad i kjelleren? I denne artikkelen deler vi våre erfaringer om hvordan du gjennomfører et vellykket prosjekt. Ikke gå glipp av rådene for hvordan du sparer penger og sikrer at prosjektet går som planlagt. Les ekspertenes tips og unngå de vanligste tabbene.

Bygge bad kjeller regler

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Bygge bad i kjeller? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

Det er mye forvirring ute og går når det kommer til bygg og oppussing, og det er vanskelig for en som ikke er profesjonell å holde rede på alle reglene som finnes. I tillegg til et omfattende regelverk må man også holde seg oppdatert på endringer, og det er fort gjort å falle ut litt. Vi har tatt for oss hva du trenger å forholde deg til når du skal bygge bad i kjeller, og hva du trenger å søke om. Dette er litt tørt og komplisert, men det er viktig at du vet hvilke regler du må forholde deg til når du bygger ut.

Tidligere var det mye forvirring rundt reglene, og det virket som om mange slet med å forstå hva som var søknadspliktig og hva som ikke var det. Det var også mye frem og tilbake fra myndighetene, men både innskjerpninger og oppmykninger av regelverket. Men i 2012 kom det nye regler som skulle gjøre prosessen mer oversiktlig. Selv om det er mye som kan gå galt under oppføring av våtrom, og det er viktig at man vet hva man driver med når man setter i gang med rør og membraner, er det ikke nødvendigvis søknadspliktig å bygge nytt bad.

Bruksendring

Mens bygging av våtrom i nybygg er søknadspliktige, slipper du faktisk unna hvis du skal bygge et nytt bad i huset ditt, så lenge arbeidet foregår i samme bruksenhet. Eier er imidlertid ansvarlig for at våtrommet tilfredsstiller forskriftskravene. Selv om foretak som utfører arbeidene er ansvarlige for eget arbeid, er det faktisk er som er ansvarlig overfor bygningsmyndighetene. Arbeidet er derimot søknadspliktig dersom det innebærer en bruksendring av arealet. Det betyr: hvis rommet allerede er godkjent som oppholdsrom, kan du gjøre det om til bad uten å søke Plan- og Bygningsetaten. Dette gjelder imidlertid ikke alltid kjellere, ettersom disse ofte er brukt som bod og oppbevaringsrom. Du må også søke om du gjør endringer i boligen din slik at det blir to nye separate boliger.

Du må også søke om du bryter brannskillet. Dette skjer normalt ikke om man skal skifte eller montere sluk i betongdekke. Det regnes derimot som brutt dersom brannmotstanden i konstruksjonen blir mindre enn minimumskravene i byggteknisk forskrift. Dette gjelder hovedsakelig i flermannsbolig.

Men skal du altså gjøre om en del av boligen din fra tilleggsdel til hoveddel, for eksempel fra bod til bad, må du altså søke til kommunen, dette kan du gjøre selv såfremt arealet som skal endres er innenfor samme branncelle.

Du kan også søke gjennom et ansvarlig foretak. Søker du selv er du selv ansvarlig for at alle regler er fulgt etter forskriftene, og det er ditt eget ansvar å dokumentere dette. Selv om kommunen ikke sjekker at du følger reglene når de går gjennom søknaden kan de komme på tilsyn i ettertid. Da er det du selv som må sørge for å dokumentere at du har fulgt alle regler. Mange entreprenører foretrekker å ha andre enn dem selv som ansvarlig søker. De har imidlertid ofte rådgivere og arkitekter de samarbeider med som kan stå for søknaden, og er behjelpelige med å skaffe dette.

Hvis du for eksempel bare har en krypkjeller, og du er nødt til å utvide med et underbygg for å få tilstrekkelig med plass, er dette arbeidet også søknadspliktig. Det samme gjelder hvis du må bygge ut bygningens grunnflate. På generell basis er det alltid greit å spørre kommunen om arbeidet du planlegger å gjøre er søknadspliktig før du setter i gang, så du er sikker på at du har tilstrekkelig tillatelse.

Hva koster det å søke om bygging av nytt bad?

Hva du må betale for søknaden er avhengig av kommunen du bor i, men selve gebyret ligger normalt på et par tusen kroner. Om du går gjennom en ansvarlig søker vil de også ta en sum for arbeidet, gjerne rundt 10.000 - 20.000 kr. I tillegg er det gjerne et uavhengig firma som går over arbeidet i ettertid og kontrollerer at alt er forskriftsmessig utført. Avhengig av arbeidet kommer prisen på omtrent 10.000 kr. Totalt vil prisen for søknaden ligge på ca 20.000 - 40.000 kr.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hvor lang er behandlingstiden?

Kommunen har normalt 12 uker på seg å behandle byggesaker, men om denne tiden kuttes ned til 3 uker dersom dette er oppfylt:

  • Tiltaket er i samsvar med plan- og bygningslovgivningen og gjeldende planer
  • Ingen merknader fra naboer eller gjenboere
  • Det er ikke nødvendig med tillatelse fra annen myndighet.

Og kjelleren din er jo heldigvis normalt innenfor dette. Dersom søknaden ikke er avgjort innen 3 uker anses tillatelse for gitt. Om du ikke klarer å oppfylle de tekniske kravene som kreves for å få godkjent søknaden, er det mulig å søke kommunen om unntak. Men ting som går på helse og sikkerhet, for eksempel rømningsveier, vil du ikke få unntak for. Ta kontakt med kommunen om du lurer på hvilke krav du kan få unntak for, og hva du i så fall må ha av dokumentasjon

Så lenge du har et rom som oppfyller kravene derimot, er kommunen pliktig til å si ja. Du må da ha sendt inn alle nødvendige dokumenter, og arbeidet kan ikke være i konflikt med kommunale planer. Husk at selv om selve behandlingstiden fra kommunen er på kun 3 uker, trenger ansvarlig søker litt tid på seg i forkant, så vær ute i god tid med planleggingen!

Bygge bad i kjeller? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

Er det nødvendig med nabovarsel?

Med mindre du gjør arbeid som kan påvirke naboen din, trenger du ikke varsle naboen. Så lenge arbeidet er innendørs, som det jo gjerne er når du skal bygge bad i kjelleren din, slipper du altså unna. Ta gjerne kontakt med kommunen dersom du er usikker på om arbeidet krever nabovarsel eller hvordan varslingen må være. Dette må i så fall være på plass før du søker kommunen.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hvem kan utføre våtromsarbeid?

Når du skal finne en entreprenør til å bygge det nye badet ditt, kan det være smart å velge en som har gjennomført våtromskurset til Fagrommet for Våtrom. Det foreligger imidlertid ingen krav om dette, og mange entreprenører har lang erfaring og god kompetanse selv uten å ha gjennomført dette kurset. Det er likevel et fint kvalitetsstempel. Om du vurderer en entreprenør uten denne godkjenningen er det enda viktigere å undersøke referansene. Du finner ofte referanser skriftlig på entreprenørens hjemmeside, men sjekk gjerne også på egenhånd. Da kan du spørre om det du lurer på, og du får tilbakemeldinger som ikke nødvendigvis entreprenøren har “godkjent” på forhånd.

Hva angår det elektriske anlegget på badet, må firmaet som utfører dette arbeidet være DSB-godkjent. Det er rett og slett ulovlig å gjøre arbeid på elektriske anlegg uten denne godkjenningen.

I utgangspunktet har du altså lov til å gjøre mye av arbeidet selv. Spørsmålet er vel hvor smart det er. Er du handy og har erfaring fra tidligere kan det kanskje friste å gjøre deler av arbeidet selv og spare inn litt på budsjettet på den måten. Det er derimot viktig at du i så fall følger alle regler og forskrifter, at du har full kontroll på hva du må søke om og hva som ikke er søknadspliktig, og at alt av arbeid holder tilstrekkelig kvalitet. Det er mye som kan gå galt når det kommer til baderom, og det er ikke noe gøy å finne fuktskader på et splitter nytt bad. Om arbeidet ikke er utført av faglærte kan det også bli vanskelig å få igjen penger på forsikringen om uhellet skulle være ute. Dette kan altså bli en dyr erfaring i lengden, og pengene du sparte inn på å gjøre arbeidet selv kan fort mangedoble seg når feilen en gang må rettes opp. Med tanke på videresalg er det også en fordel å ha dokumentasjon på kvalitetsarbeid, og prisen på boligen kan fort gå opp om du har dette i orden.

Hvordan komme i gang?

Vi anbefaler generelt å overlate mesteparten av arbeidet til proffene, men det finnes deler av jobben du kan gjøre selv. Enkelt overflatearbeid, som flislegging, maling og fuging er eksempler på jobber mange vil foretrekke å gjøre på egenhånd for å spare inn litt penger. Det er imidlertid viktig at man tenker seg om også her, da resultatet fort kan avvike fra forventningene. Det er tross alt en grunn til at disse fagbrevene finnes.

Legg gjerne inn ditt prosjekt på Byggstart så kan du bli satt i kontakt med konkurransedyktige og kvalitetssikrede entreprenører i ditt område.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Bygge bad i kjeller? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

Flere artikler:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.