Nytt inngangsparti? Her er 7 ting du bør vite

 

Vurderer du å bygge et inngangsparti? I denne artikkelen deler vi våre erfaringer om hvordan du gjennomfører et vellykket prosjekt. Ikke gå glipp av rådene for hvordan du sparer penger og sikrer at prosjektet går som planlagt. Les ekspertenes tips og unngå de vanligste tabbene.

Inngangsparti

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Bygge inngangsparti? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

Ethvert byggeprosjekt krever planlegging. Selv om et nytt inngangsparti er et relativt lite tiltak sammenlignet med andre former for utbygging, er det nok å sette seg inn i. I denne artikkelen har vi samlet tips til hva bør tenke på når du skal bygge nytt inngangsparti.

1. Finn ut hva du har lov til å bygge

Før du bruker tid og ressurser på å planlegge det nye inngangspartiet ditt, må du finne ut hva du har lov til å bygge. Det er viktig at du vet hvilke regler og begrensninger som gjelder for ditt prosjekt. Et inngangsparti regnes som et tilbygg, og vil derfor være søknadspliktig med mindre tilbygget er mindre enn 15 kvm. Et inngangsparti innlemmes som regel i selve boligen og vil dermed registreres som rom for varig opphold. Nye regler som trådte i kraft 1. mai 2021, gjør at man kan bygge mindre tilbygg ment for varig opphold uten å søke, noe man ikke kunne før. Om man må søke, kan man som regel søke selv så lenge utbyggingen er mindre enn 50 kvadratmeter. Er den over 50 m2, trenger man en fagperson til å søke for seg.

Skal du derimot bygge et overbygg til et inngangsparti, kan du gjøre dette uten å søke, så lenge det er mer enn 4 meter til tomtegrensen. Bygget må heller ikke være i strid med reguleringsplanen. Reguleringsplanen tar for seg både estetisk utforming og utnyttelsesgrad av eiendommen din.

2. Fokuser på kvalitet når du skal finne håndverker

Når du skal finne en håndverker til å bygge inngangspartiet ditt, er det viktig at du er kritisk i utvelgelsen. Byggstart er en tjeneste som kobler boligeiere med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere. Byggstart sjekker kredittrating, godkjenninger og referanser, og kobler deg med entreprenører som er godt kvalifisert for ditt prosjekt.

Når du har fått noen tilbud på bordet, bør du vurdere følgende faktorer:

  • Pris: pris er alltid viktig, men husk at billigst ikke alltid er best!
  • Referanser fra tilsvarende prosjekter: be om minst 3 referanser, og sjekk grundig de referansene som er gitt fra andre prosjekter som inkluderte tilbygg / påbygg.
  • Kommunikasjon gjennom anbudsprosessen: dette er gjerne en indikasjon på hvor flink entreprenøren er på å kommunisere gjennom prosjektet, og hvor interesserte de er i jobben.
  • Godkjenninger: den mest relevante godkjenningsordningen for tømrerfirmaer er Sentral Godkjenning, men merk at dette er en frivillig ordning, og at det ikke er påkrevd for å bygge inngangspartier.
  • Kapasitet for gjennomføring: få en forståelse for når de ulike aktørene kan starte prosjektet ditt og hvor lang tid de regner med å bruke.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

3. Velg en totalentreprise

Bygging av inngangsparti er ikke et veldig stort prosjekt, men det er likevel potensielt mange ulike fagområder som involveres, f.eks. gravefirma, murer, tømrer, elektriker og blikkenslager, i tillegg til arkitekt eller ingeniør om det blir aktuelt. Derfor velger de fleste å organisere prosjektet som en totalentreprise der tømreren har hele kontrakten og organiserer sine underentreprenører. Tømreren vil typisk ta 5-15% påslag på sine underentreprenører for denne jobben, men det kan det absolutt være verdt for å sikre god samhandling og fremdrift i prosjektet.

Bygge inngangsparti? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

4. Finn ut hva det koster

I Byggstart har vi utarbeidet prisdatabaser basert på gjennomførte prosjekter. Gjennomsnittlig pris på bygging av inngangsparti ligger på ca. 30.000 kroner per kvm. Dette varierer imidlertid mye og ligger i et spenn fra 25.000 kroner per kvm til over 40.000 kroner per kvm. Dette inkluderer materialer og alt arbeid.

Det er flere faktorer som er med å avgjøre hva prisen ender på. Har du et eksisterende inngangsparti du skal utvide, eller må du bygge alt nytt? Om du skal forlenge gangen med et noen få kvadratmeter, er det enklere enn å bygge et helt nytt inngangsparti fra bunnen av. Men husk at størrelsen på tilbygget også påvirker kvadratmeterprisen. Et større inngangsparti vil gjerne ha en lavere kvadratmeterpris, ettersom det er visse skalafordeler som påvirker prisen. På samme måte vil kvadratmeterprisen stige om du kun skal bygge på noen få kvadratmeter, selv om det totalt sett er et billigere prosjekt.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

5. Ha finansieringen på plass før du starter

Når man skal bygge ut, finnes det noen ulike alternativer for finansiering av prosjektet. Har man penger på bok, kan man bruke av egenkapitalen uten å ta opp noe gjeld. Dersom man ønsker å gjeldsfinansiere, finnes det noen ulike alternativer. Det rimeligste for mange vil være å øke boliglånet gjennom for eksempel et rammelån. Dersom man ikke får innvilget dette, går det også an å ta opp et forbrukslån, men dette vil være til en betydelig høyere rente og slik sett en dyrere finansieringsform. Det kan lønne seg å kontakte banken tidlig for å forstå hvilke muligheter du har, slik at du ikke blir stående med et betalingsproblem etter at kontrakten er inngått.

6. Lag en ryddig kontrakt

Det er mye å holde å styr på når man bygge et nytt inngangsparti, særlig om man aldri har gjennomført et byggeprosjekt tidligere. Når du inngår en avtale med håndverkeren, er det viktig at dere er enige om hva som må gjøres på forhånd. Skriv en kontrakt som tar for seg hva som skal gjøres til hvilken tid, og bli enige om hvordan dere forholder dere til eventuelle endringer. Vil det for eksempel bli avslag i pris dersom prosjektet går over tiden? Er det ditt eller entreprenørens ansvar å kjøpe inn materialene? Hva om værforholdene krever at prosjektet settes på vent? Hvis dere er enige om alt dette på forhånd, slipper dere uenigheter underveis. Bruk kontraktene fra Forbrukerrådet. Disse er skrevet spesielt med tanke på kjøp av håndverkertjenester. Du finner disse kontraktene på Forbrukerrådets hjemmesider.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

7. Finn ut om du skal gjøre noe selv

Har du erfaringen og kompetansen som kreves, er det ingenting som hindrer deg i å sette bygge inngangspartiet selv. Det er imidlertid viktig at du har realistiske forventninger til hva prosjektet krever, både av ferdigheter og tid. Hvis ikke risikerer du å få et halvferdig inngangsparti som blir stående i lang tid. Det kan uansett lønne seg å konferere med en fagperson som kan veilede deg i starten. Da er det enklere å få et inntrykk av om dette er et prosjekt du er i stand til å bygge på egenhånd.

Finn de rette fagfolkene

Gå til Byggstart for å finne de rette fagfolkene for ditt prosjekt.

Bygge inngangsparti? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

Flere artikler:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.