Flatt tak: Hva koster det?

 

(2024-pris)

Skal du bygge flatt tak? I denne prisguiden gir vi deg alt om priser, kostnadsdrivere, finansiering, sparetips og mye mer. Unngå å betale for mye og få rådene som sikrer at prosjektet holdes under budsjett. Les denne prisguiden og lær alt du må vite.

Flatt tak

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på flatt tak

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Hva vil et flatt tak koste?

Ingen byggeprosjekter er helt like, og ingen har den samme sluttsummen. Dette gjelder også når man skal bygge nytt flatt tak eller skifte eksisterende tak. Det er vanskelig å spå nøyaktig hva noe slikt vil koste per kvadratmeter uten å vite alle nødvendige detaljer om prosjektet. Basert på prosjekter lagt ut på Byggstart.no, ser vi imidlertid en snittpris på ca. 1.100 kr/kvm, som. Lav pris ligger på ca. 600 kr/kvm, mens høy pris ligger på ca. 1.600 kr/kvm.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hva driver prisen på flate tak?

Det finnes betydelige forskjeller i pris fra ett flatt tak til et annet. Mange faktorer spiller inn på hva et flatt tak vil koste. De viktigste å ta hensyn til når man skal anslå et prisoverslag inkluderer:

  • Takets størrelse - ettersom kostnad for denne type prosjekt oppgis som pris per m2, har takets størrelse stor betydning for hvor mye det vil koste å bygge. Større tak gir gjerne en lavere pris per kvm.
  • Antall etasjer - når man skal få nytt tak, vil det som regel medføre ekstra kostnader hvis bygningen har mange etasjer. Dette skyldes at det er dyrere å jobbe i høyden. Man kan behøve betydelige stillaser dersom huset er høyt. Andre sikkerhetsforanstaltninger kan også være nødvendig. Dette vil også gi utslag i høyere pris.
  • Takets struktur - Prisen vil påvirkes dersom et flatt tak har mange forskjellige høyder, flere piper, ventilasjonsutløp,ekstra nedløp, og andre konstruksjoner på taket. Det skyldes at man må påregne ekstra arbeidstid.  
  • Valg av belegg - på flate tak har man ikke noe stort utvalg av taktekke. Her er man påbudt å legge vanntett takbelegg. Takbelegg varierer i tykkelse og kvalitet. De lages også av forskjellige materialer. Disse forskjellene vil spille inn på totalkostnaden for et flatt tak. Her er det nok klokt å støtte seg på råd man kan få hos entreprenøren. Få huseiere kan bedømme den ene typen glassfiber eller syntetisk gummi fra den andre. Det lønner seg sjelden å velge billigste sort, da dette er materialer som skal holde i flere år.
  • Valg av entreprenør - skal man jobbe med flate tak, kreves det spesialisert kunnskap. Siden skråtak er langt mer utbredte blant norske bolighus, er det ikke alle entreprenører som har riktig erfaring til å jobbe med flate tak. Blant spesialiserte takentreprenører finnes det også betydelige forskjeller. Det gjelder blant annet på pris. Man kan finne tilbud på timepris som skiller seg fra en bedrift til en annen.

Få 3 tilbud på flatt tak

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Hva inkluderes i tilbudet fra en entreprenør?

Det finnes i hovedsak tre situasjoner der det kan være aktuelt å bygge et flatt tak:

  • Nybygg - mange nye arkitekttegnede hus bygges med flatt tak.
  • Erstatning av et eksisterende flatt tak - flate tak må skiftes ut om lag hvert 20. til 30. år.
  • Ombygging - det kan være aktuelt å legge et flatt tak på et hus i anledning ombygging. Særlig i tilfeller der man bygger en ekstra etasje på huset.

For alle tre tilfeller vil man som byggherre ha valget mellom totalentreprise eller delt entreprise. Når det gjelder å bygge et nytt hus, ser vi i Byggstart at et betydelig flertall av slike prosjekter utføres som totalentreprise. Det vil si at alt byggearbeid utføres av én bedrift som har overordnet kontroll med prosjektgjennomføringen. Skal man bygge om et hus i den grad at det kan være aktuelt å erstatte et skråtak med et flatt tak, vil nok det samme gjelde. Når det er snakk om å erstatte et eksisterende tak, kan det i utgangspunktet virke som en såpass liten jobb at man selv kan stå som prosjektansvarlig og hyre inn det som behøves av fagkunnskap. Likevel ser vi at også denne typen prosjekt helst gjøres som totalentreprise. Det skyldes at man behøver spesialisert fagkunnskap som ikke er å finne hos alle slags håndverksbedrifter. Man skal heller ikke glemme at et nytt flatt tak behøver nye nedløp og nytt undertak, som betyr at flere fagfelt er involvert.

Henter man inn et tilbud for totalentreprise hos en takentreprenør vil det inkludere alle nødvendige arbeidstimer innen alle nødvendige fagfelt. Det vil som regel si taktekkere, tømrere og blikkenslagere. Inkludert er også alle materialer, deriblant taktekke. Man vil altså få et klart bilde av prosjektets kostnadsramme ved å hente inn tilbud på totalentreprise. Det eneste som ikke er inkludert er eventuelle merutgifter til opprettelse av skader som oppdages underveis. Dette gjelder for prosjekter hvor et nytt tak skal legges på et eksisterende bygg. Da kan man for eksempel finne råte, som må utbedres før arbeidet kan gjøres ferdig. Alle utgifter til den slags arbeid vil komme i tillegg til avtalt forhåndspris.    

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hvor mye koster takbelegg for flate tak?

Det finnes mange forskjellige typer takbelegg som kan brukes på flate tak. Belegget som nå legges på moderne flate tak er laget av syntetiske materialer som glassfiber, asfalt og lignende. En ting dagens belegg har til felles med fortidens takpapp er at det er å regne som et noe billigere produkt enn taktekker som for eksempel teglstein eller skifer.

Hvor mye det vil koste per meter for takbelegg varierer betydelig fra produkt til produkt. Her er det viktig å understreke at det lønner seg å investere i kvalitet. I den grad man har rom til det i budsjettet, bør man prioritere best mulig takbelegg. Å gjøre besparelser på dette punktet kan komme til å koste dyrt på sikt.  

Finnes det noen lure måter å kutte kostnader på?

Et flatt tak har en viktig jobb å gjøre i form av å beskytte huset fra vær og vind. Skulle det oppstå skader, kan konsekvensene bli alvorlige. Når det er sagt, er det mulig å holde budsjettet i sjakk uten at det går ut over kvaliteten:

  • Hente inn flere tilbud - det er alltid klokt å hente inn 3 tilbud fra konkurrerende entreprenører. På den måten sonderer man terrenget, og kan forsikre  seg om å ikke betale over markedspris.
  • Forhøre seg om kampanjer - entreprenører kan gjerne ha tilgang til gode pristilbud på takbelegg og andre materialer fra sine leverandører. Det kan være lurt å sjekke om noen relevante kampanjer kan gi prosjektet en gunstigere pris.  
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hvordan finner man takentreprenører som kan bygge flate tak?

Hvis man skal få oppført et flatt tak - enten på et nybygg eller et eksisterende hus - er man avhengig av å finne en dyktig takentreprenør med riktig fagkunnskap og erfaring. Det kan vi i Byggstart hjelpe med. Byggstart er en tjeneste som kobler boligeiere med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere. Byggstart sjekker kredittrating, godkjenninger og referanser, og kobler deg med entreprenører som er godt kvalifisert for ditt prosjekt.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på flatt tak

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.