Forskaling: Hva koster det?

 

(2024-pris)

Skal du utføre en forskaling? I denne prisguiden gir vi deg alt om priser, kostnadsdrivere, finansiering, sparetips og mye mer. Unngå å betale for mye og få rådene som sikrer at prosjektet holdes under budsjett. Les denne prisguiden og lær alt du må vite.

Forskaling

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på forskaling

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Beregne pris

Det finnes flere typer forskaling, og hva du bør velge er avhengig av hva som skal støpes. I denne artikkelen vil vi fokusere på forskaling for fundament, ettersom dette er mest aktuelt for våre lesere.

I Byggstart har vi utarbeidet vår egen prisdatabase, basert på gjennomførte prosjekter. Når det gjelder forskalingssnekkere, ser vi timespriser fra 550 kroner til 850 kroner. Hvor man havner på denne skalaen, avhenger av erfaring og formell kompetanse hos håndverkeren. Det er også en del variasjoner mellom ulike firmaer, avhengig av det enkelte firmaets renomé og kapasitet.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Sørg for at forskalingen er solid

Betong veier opp mot 2500 kilo for én kubikkmeter. Under herding utsettes forskalingen derfor for stort trykk fra den våte betongen, og det er avgjørende for et godt resultat at forskalingen ikke gir etter for trykket. Jo bløtere betongen er, desto mer trykker den ut mot sidene. Om forskalingen ikke er solid nok, vil ikke støpen få den ønskede formen, og i verste fall må du fjerne den og støpe på nytt. Ettersom forskalingen skal tas ned etter at støpen har satt seg, er det imidlertid ikke viktig hvordan den ser ut. Prøv å sett den opp på en måte som gjør det enkelt å ta den ned igjen. Aller helst skal den kunne brukes på nytt. Gjenbruk er både billigere og mer miljøvennlig. Bruker du vannsugende materialer må du huske å fukte disse godt på forhånd.

Hva slags forskaling skal du velge?

Det finnes mange typer forskaling å velge mellom. Til tradisjonell forskaling setter du opp trevirke, planker og bord. Det forutsetter at du tar hensyn til trykkbelastningen samtidig som du gjør det enkelt å ta den ned igjen. Samtidig må du passe på å ikke ta ned forskalingen før betongen har herdet ferdig og satt seg. Da vil den miste formen. Det er også viktig å ikke ta den ned for sent, da det kan bli vanskelig å få plankene løs fra betongen.

På en enkel ringmur med rette sider og vinkler i 90 grader, kan det ofte lønne seg å bruke systemforskaling. En systemforskaling fungerer som et byggesett. Når du har målt opp området og gravd til, er det bare å sette sammen de forskjellige delene. Dette er en enkel jobb, og det krever lite eller ingen tilpassing når du setter den opp. I tillegg kan den brukes flere ganger. Det legger noen begrensninger på formen på støpen, men du slipper å bygge spesialtilpasset forskaling for å passe til målene. Denne formen for forskaling blir litt dyrere enn tradisjonell forskaling. Samtidig slipper du den ekstra jobben det er å bygge egen. Hvis du er usikker på hvordan du skal bygge forskaling som holder, kan dette likevel være et godt alternativ, ettersom du slipper utgifter til forskalingssnekker.

For større konstruksjoner brukes ofte klatreforskaling eller glideforskaling. Denne forskalingen løfter seg sammen med konstruksjonen, og du støper lag for lag. Det er imidlertid lite aktuelt for boliger og mindre oppføringer, og brukes heller på næringsbygg og lignende.

Få 3 tilbud på forskaling

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Bruk dyktige håndverkere

Når du skal støpe i betong er det viktig å finne gode håndverkere. Det kan være krevende å støpe, og det er ikke alltid lett for en ufaglært byggherre å beregne trykkbelastning, betongtetthet og herdingsgrad tilpasset bruksområde. Avhengig av hva du skal støpe, er det forskjellige hensyn du må ta. For å være trygg på at forskalingen holder, samtidig som den er lett å ta ned, vil en forskalingssnekker ofte være en god investering.

Det er imidlertid viktig å være nøye når du skal engasjere håndverkere. Du bør alltid forsikre deg om at du knytter til deg seriøse og pålitelige håndverkere som kan faget sitt. Får du et tilbud som er betydelig lavere enn det andre aktører kan tilby, er det god grunn til å være skeptisk. Gode håndverkere vet hva kompetansen deres er verdt og tar derfor godt betalt. Betydelig lavere pristilbud kan tyde på at entreprenøren benytter seg av ufaglært arbeidskraft, og unngår å følge regler og forskrifter underveis i arbeidet. På sikt kan du ende opp med å betale betydelig mer enn om du hadde investert i en dyktigere entreprenør.

I Byggstart har vi samlet kvalitetssikrede entreprenører og håndverkerfirmaer på ett sted, så det skal være enkelt å velge rett. Byggstart er en tjeneste som kobler boligeiere med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere. Byggstart sjekker kredittrating, godkjenninger og referanser, og kobler deg med entreprenører som er godt kvalifisert for ditt prosjekt.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hvordan kan du påvirke prisen?

For å forsikre deg om at du mottar konkurransedyktig fra entreprenørene, er det viktig å hente inn tilbud fra flere forskjellige foretak. Med flere tilbud å sette opp mot hverandre, ser du enkelt hva fagfolk mener jobben er verdt.

Hvis du velger å bruke systemforskaling, burde du tenke gjennom hva bruksområde er. Du finner kassetter til ringmur som fungerer som både isolering, forskaling og fasade i ett. Systemforskaling er forholdsvis enkelt å sette opp. Selve ringmuren blir noe dyrere, men dette sparer du inn på arbeidstimer. Når ringmuren er ferdig, er det også mulig å bruke denne som forskaling. Du kan for eksempel bruke den til å støpe såle.

Ikke glem forarbeidet

Før du begynner på forskalingen, må du legge forholdene til rette for støpeprosessen. Her kommer det an på hva du skal støpe. Om du skal ha fundament, må du støpe der fundamentet skal ligge. En bordplate kan derimot støpes hvor som helst. Fundamentet må ha riktig underlag. Dette krever at du må grave frem området, drenere, legge pukk og lignende. For en bordplate som skal armeres, må du passe på så armeringen ikke bare legger seg i bunnen av forskalingen, men henge den opp i snorer så den ligger midt i støpen. For å være sikker på at du gjør de nødvendige forberedelsene, kan det lønne seg å prate med en fagperson.

Dersom du er klar for å komme i gang med ditt prosjekt, kan du registrere oppdraget gratis og uforpliktende på Byggstart.no.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på forskaling

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.