Bygge generasjonsbolig: Hva koster det?

 

(2024-pris)

Skal du bygge generasjonsbolig? I denne prisguiden gir vi deg alt om priser, kostnadsdrivere, finansiering, sparetips og mye mer. Unngå å betale for mye og få rådene som sikrer at prosjektet holdes under budsjett. Les denne prisguiden og lær alt du må vite.

Generasjonsbolig

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Bygge generasjonsbolig? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

En generasjonsbolig byr på fordeler for både de eldste og de yngste i familien. Mange eldre er på utkikk etter en mindre bolig etter barna har flyttet ut. Når man blir eldre kan det også være en fordel med nærhet til yngre generasjoner. Da kan det være en praktisk løsning å bo under samme tak samme tak som andre familiemedlemmer. For den yngre generasjonen kan en slik løsning også gjøre det enklere å finansiere huset, ettersom beboerne deler på både byggekostnader og vedlikehold.

Flere mulige løsninger

Når man skal vurdere å flytte inn i en generasjonsbolig, må man først diskutere hvilke muligheter som er realistiske. Skal det bygges nytt? Har den eldre generasjonen allerede en bolig som kan gjøres om til en generasjonsbolig? Skal enhetene være like store, eller kan den ene parten bygge noe mindre? Skal boligene være adskilt, eller ønsker man en åpen løsning som binder sammen de to boenhetene? Her er det viktig å holde en åpen dialog og sørge for at alle blir enige. På denne måten reduserer man risikoen for at det oppstår uenighet og konflikt senere.

Husk også at selv om dette er en generasjonsbolig for dere, er det ikke nødvendigvis det for de neste som skal bo der. Ved videresalg vil det ha stor påvirkning på prisen dersom huset er godkjent som tomannsbolig eller enmannsbolig med utleiedel.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hva koster det å bygge nytt?

Når man skal bygge ny bolig for flere generasjoner, kan man velge mellom å bygge enebolig med separat boenhet, eller en tomannsbolig. Dette valget avhenger hovedsakelig av personlige preferanser, og vil ha liten effekt på prisen. Man bør også se på mulighetene for videresalg, og om den yngre generasjonen ønsker å bli boende etter at den eldre generasjonen har gått bort. Hva som lønner seg, er avhengig av beliggenheten. I et villastrøk med generelt høye boligpriser vil kanskje en enebolig bli solgt til en høyere pris enn to separate enheter, mens det kan være motsatt andre steder.

Som nevnt er byggekostnadene for enmannsbolig og tomannsbolig nokså like. På den ene siden, er tomannsboliger som regel noe større noe som gir skalafordeler i byggingen. Samtidig er det gjerne flere bad og kjøkken per kvm enn på en enebolig, noe som drar prisen opp. Totalt sett ser tomannsboliger ut til å havne relativt likt som eneboliger, med en snittpris på 33.000 kroner per kvm. Prisene varierer imidlertid mye, fra 27.000 kroner for de rimeligste husene til over 45.000 kr per kvadratmeter for de dyreste. Disse prisene er hentet fra Byggstarts prisdatabase, og er basert på en rekke gjennomførte prosjekter.

Bygge generasjonsbolig? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Hva koster det å bygge om boligen?

Det finnes flere måter å utvide en eksisterende bolig til to boenheter. Hvis boligen er stor nok, kan man seksjonere den opp i to enheter. Da blir det enklere for en av partene å flytte ut ved en senere anledning. Det krever imidlertid en bolig av en viss størrelse, og det krever ofte en del jobb å få på plass to fullverdige enheter.

En løsning som krever betydelig mindre arbeid, er å bygge en utleiedel i kjelleren eller på loftet. Dette krever vanligvis færre endringer på den eksisterende boligen. Det innebærer også at den ene parten får en mindre boenhet. Dette kan imidlertid være en fordel, ettersom mange eldre ønsker mindre plass med årene. I Byggstarts prisdatabase ser vi at bygging av utleiedel i kjelleren har en gjennomsnittlig pris på 16.000 kroner per m2. De rimeligste prosjektene av denne typen havner på ned mot 12.000 kroner per m2, mens de dyreste kommer på nærmere 22.000 kroner per m2. Disse prisene inkluderer alle kostnader knyttet til materialer og arbeidskraft.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hvordan påvirke prisen

Det lønner seg alltid å samle inn tilbud fra flere aktører når man skal velge entreprenør. Da kan man sammenligne tilbudene og forsikre seg om at man mottar en konkurransedyktig pris. Det er imidlertid viktig å undersøke hva som faktisk er inkludert i prisen. For å motta mest mulig sammenlignbare tilbud, er det viktig å utarbeide en nøyaktig prosjektbeskrivelse. På den måten får entreprenørene et tydelig bilde av prosjektet ditt, og kan regne ut et realistisk pristilbud.

Skal du bygge nytt, har du større påvirkningskraft enn om du gjør endringer på en eksisterende bolig. Da må du blant annet velge byggemetode og materialer. På den måten kan du påvirke hva prosjektet vil koste.

Dersom man skal bygge om en enebolig til generasjonsbolig, vil de fleste gjøre dette ved å etablere et fullverdig boareal i kjelleren. Da vil prisen i stor grad avhenge av grunnforholdene. Må kjelleren graves ut for å oppnå tilstrekkelig takhøyde? Må boligen understøpes? Må det skjæres ut nye vinduer og dører? Mer grunnarbeid betyr at man beveger seg over på den dyrere enden av skalaen. Hvis det allerede er tilrettelagt for dette, vil prosjektet bli betydelig rimeligere.

I tillegg har standarden som alltid mye å si for sluttregningen. Her varierer prisene mye på kjøkken, baderomsløsninger, parkett og fliser.

Ha orden på det juridiske

Når man skal bygge en generasjonsbolig, er det helt sentralt å planlegge de økonomiske og juridiske aspektene ved å bo under samme tak. Hvordan man velger å organisere eierforholdene, er opp til hver enkelt. Det innebærer mye ansvar å eie en bolig, og det er viktig at man fordeler dette ansvaret før man går i gang med byggingen, Blant annet bør man bli enige om hvordan vedlikehold skal organiseres.

Som med alle flermannsboliger, krever en generasjonsbolig at man tenker nøye gjennom hvordan det vil bli å dele tak med andre husstander. Selv om relasjonen mellom de ulike generasjonene kan være god, er det ikke nødvendigvis slik at man vil trives med å bo vegg i vegg. Det er også et spørsmål om praktiske hensyn. At man befinner seg i ulike stadier i livet kan også føre med seg ulike preferanser når det kommer ting som støy, ryddighet og vedlikehold. Derfor er det viktig å ha en åpen dialog når man vurderer å bygge en generasjonsbolig. Alle bør ha en felles oppfatning av hvilke krav som skal stilles og hvilke grenser man skal forholde seg til.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Finn de rette fagfolkene til jobben

Har dere bestemt dere for å bygge en generasjonsbolig er det helt sentralt å finne en entreprenør med relevant erfaring og kompetanse.Byggstart er en tjeneste som kobler boligeiere med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere. Byggstart sjekker kredittrating, godkjenninger og referanser, og kobler deg med entreprenører som er godt kvalifisert for ditt prosjekt. Det er gratis å legge ut oppdrag, og du vil motta flere uforpliktende pristilbud.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Bygge generasjonsbolig? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.