Innrede kjeller: Den komplette guiden (priser, tips og regler)

 

Skal du innrede kjelleren? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt.

Innrede kjeller

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Innrede kjeller? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Gjør grundig grunnarbeid

Drømmer du om mer plass i boligen din, men vet ikke helt hvor du skal begynne? Sitter du på en ubrukt kjeller, har du et stort potensiale til å lage noe helt unikt.

Uansett hva du planlegger å bruke kjelleren din, er det viktig at det er behagelig å oppholde seg der. Nøkkelen til trivsel og komfort er et godt grunnarbeid. Med riktig utgangspunkt kan en rå og kald kjeller forvandles til et lunt og komfortabelt areal, men det er viktig at du er grundig i utførelsen.

Avhengig av hva kjelleren din har av grunnfunksjoner er det flere måter å gå frem. Det første du bør se på er takhøyden. De fleste gamle kjellere har aldri vært ment til å være oppholdsrom, og det er gjerne lavt under taket. Selv om det har fungert bra til lagring, er det ikke nødvendigvis tilstrekkelig for varig opphold, så da må gulvet senkes. For at rommene skal bli godkjent for varig opphold er det påbudt med en takhøyde på minimum 2,0 meter for bygninger som er oppført før 1. juli 2011. Det anbefales imidlertid minimum 2,4 meter for å sikre god bokvaliteten.

Men det er ikke bare å ta frem spaden og begynne å grave. Mange gulv er bærende for ytterveggene, og det er viktig at du er nøye så du ikke ødelegger noe i konstruksjonen. Ofte må du understøpe grunnmuren for å komme lavt nok, ettersom det nye gulvet ditt i mange tilfeller blir lavere enn selve muren. Det samme gjelder dreneringen. Det er viktig at drensrørene ligger godt under gulvet, 20 cm + for å unngå kapillært oppsug. Dermed må du ofte grave ut rundt hele huset for å komme til. I samme slengen burde du også legge ny isolasjon, kjeller bør isoleres på utsiden av ytterveggen for å motvirke fuktskader.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Husk søknadsplikten

Det er flere typer arbeider i kjellere som kan utløse søknadsplikt, for eksempel bruksendring av rom, fasadeendring eller endring i bærende konstruksjon

Hvis kjelleren kun er godkjent som tilleggsdel fra tidligere, noe som nok gjelder for de aller fleste, må kommunen godkjenne det om du har tenkt til å bruke den som oppholdsrom. Det er en rekke krav som da må oppfylles for å bli godkjent, inkludert takhøyde, tilgang til vinduer og rømning.

Benytter du en entreprenør på prosjektet, har de normalt oversikt over hva søknadsplikten innebærer. Det er på generelt grunnlag anbefalt at du bruker profesjonelle håndverkere uansett, særlig når det gjelder grunnarbeider. Byggstart er en tjeneste som kobler boligeiere med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere. Byggstart sjekker kredittrating, godkjenninger og referanser, og kobler deg med entreprenører som er godt kvalifisert for ditt prosjekt.

Innrede kjeller? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Muligheter for kjelleren

Så hva skal du gjøre med kjelleren? Det er nok vanlig å bare være ute etter mer plass. Kanskje det er nye barn på vei inn i familien, eller at barna har gått tom for plass til alle lekene sine og trenger et nytt rom. I dagens boligmarked er det ikke alltid så lett å bare flytte, og det å bygge ut kjelleren kan vise seg å være billige kvadratmeter i forhold til å kjøpe nytt. I tillegg kan man skreddersy til å passe familiens behov, og du har muligheter du ikke ville hatt ellers. Du kan velge planløsning helt selv, og tilrettelegge etter dine egne ønsker.

Flere og flere ser også på muligheten for å bygge en utleiedel i kjelleren. For noen år siden kom det nye regler for utleie og utbygging, som gjorde det både billigere og enklere å få kjelleren godkjent som utleiedel. Kravene for takhøyde ble lettet på, det ble ikke lenger nødvendig å tilrettelegge for rullestol og det er heller ikke lenger krav til utsikt. Nå er det likevel greit å huske på at det å oppfylle kravene som gjelder ikke nødvendigvis sikrer god brukervennlighet. Selv om det ikke er påbudt med bodplass, er det greit å kunne tilby lagringsplass, og det skader ikke å ha litt ekstra høyde under taket så lenge det er mulig. Når du også bor selv i samme bolig som utleieenheten er det skattefritt å leie ut.

Skal du ha bad i kjelleren?

Dette er et ganske stort spørsmål, og det er verdt å vurdere muligheten. Et ekstra bad gjør kjelleren mer komplett, og skal du leie ut kjelleren kommer du ikke unna badet. Men det er også en del aspekter ved badet du burde tenke over. En kjeller er ofte kald, ettersom veggene kjøles ned av grunnen utenfor. Kanskje blir ikke badet like behagelig som du hadde sett for deg fordi det er vanskelig å opprettholde en behagelig temperatur. Kjellere er også mer utsatt for fukt, og med et ekstra våtrom er det veldig viktig at du gjør det du kan for å motvirke soppskader. Har du lagt isolasjonen på utsiden av kjellerveggen er du godt i gang, og med skikkelig ventilasjon og kanskje en avfukter i veggen bør det gå bra. En annen ting som er verdt å tenke på er avløpet. Mens gravitasjonen sørger for å føre avløpsvannet vekk i resten av huset, er det noe annet når avløpsrøret ligger over badet. Det går helt fint an å fikse dette med for eksempel en dusjpumpe, men det er greit å være klar over det på forhånd.

Trenger du fagfolk til jobben? Sammenlign flere tilbud her.

Valg av materiale

Når du har kommet frem til hva slags rom du vil ha, må du vurdere hva slags materialer du skal innrede med. Her gjelder jo både pris og komfort, og hvordan du prioriterer er opp til deg. Det har kommet en del nye muligheter til både gulv og vegger de siste årene, og det er mye å velge mellom både når det gjelder design og kvalitet. Vinyl på rull vil for eksempel for mange virke gammeldags. Men dette har endret seg, og spreke farger og mønstre har gitt rullen en ny vår. Dette er slitesterkt materiale som også tåler vann, så det kan være verdt å ta en titt. Vinyl er billigere enn for eksempel laminat, og det er også ganske enkelt å legge. Både fliser, rull og klikk kan være et godt alternativ for kjelleren din.

Men det finnes jo mange andre materialer som kan funke vel så bra. Mange drømmer nok om et tregulv, og et gulv i heltre gir et klassisk og robust uttrykk. Da er det viktig at du er nøye med fuktsperre, og du må huske på at heltre vil utvide seg og trekke seg sammen ganske mye avhengig av temperatur og årstid. Et enklere alternativ kan være parkett, som du både kan lime og klikke på plass. Hva du velger burde være avhengig av hva du skal bruke rommet til. Er det kjellerstue til barna er det kanskje en idé at gulvet er ekstra slitesterkt, mens i et vaskerom er det viktig at gulvet tåler ekstra fukt.

Tenk også over hvordan du skal gjøre det med belysning. I mange kjellere kan det være vanskelig å få inn nok dagslys, og da er det ekstra viktig å vurdere dette nøye. Det er også ofte lavt under taket, noe som også påvirker hvordan vi oppfatter lyset. For å gi en følelse av dagslys, er det mulig å blande med kaldhvitt lys, det vil si lys på mellom 4000 og 5000 Kelvin. For å dra den enda litt lenger er det mulig å installere lys som endres med dagslyset, men dette er kanskje å dra den litt langt for de fleste.

Hva koster det å innrede kjeller?

Det er klart mye av prisen kommer an på hvilke valg du gjør av materialer og interiør, og om du bruker håndverkere eller velger å gjøre jobben selv. Her kommer det an på hva du sitter på av erfaring og kompetanse og hva lommeboken tillater. I Byggstart har vi laget en prisdatabase basert på lignende prosjekter hvor vi har levert håndverkere tidligere, og har kommet frem til at gjennomsnittsprisen for en fullt innredet kjeller ligger på ca. 16.000 kr per kvm. Dette innebærer alle kostnader, og alt av arbeid, materialer og eventuelt leie av utstyr er inkludert. Men ettersom dette varierer stort, er det vanskelig å si noe generelt om dette.

Ønsker du pristilbud? Få tilbud fra flere kvalitetssikrede fagfolk her.

Finne rett entreprenør

Dersom du er klar for å komme i gang med ditt kjellerprosjekt, kan du registrere prosjektet på Byggstart. Her har vi samlet kvalitetssikrede entreprenører på ett sted, så det skal være enkelt å velge rett. Registrerer du ditt prosjekt på Byggstart, tar vi kontakt med deg for en kort gjennomgang av hva du ønsker å gjøre. Deretter sendes det ut forespørsler til godt egnede entreprenører for jobben, før du matches med de som har kapasitet og er interessert i ditt prosjekt. Du blir kun matchet med firmaer som har gode referanser på tilsvarende prosjekter.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Innrede kjeller? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Flere guider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.