Innrede kjeller: Hva koster kjellerinnredning?

 

(2024-pris)

Skal du innrede kjelleren? I denne prisguiden gir vi deg alt om priser, kostnadsdrivere, finansiering, sparetips og mye mer. Unngå å betale for mye og få rådene som sikrer at prosjektet holdes under budsjett. Les denne prisguiden og lær alt du må vite.

Innrede kjeller

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på innredning av kjeller

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Overflateoppussing vs grunnarbeider

Det sier seg kanskje selv, men det er stor forskjell på prisen om du må grave ut kjelleren, drenere og isolere fra grunnen av, eller om du bare trenger å gå over med malerkosten og flytte rett inn. Dersom kjelleren har tilstrekkelig takhøyde, er godt isolert og har tilstrekkelig med vinduer, vil prosjektet ligne mer på et standard oppussingsprosjekt med fornying av overflater (vegger, himling og gulv). Dersom kjelleren ikke er beboelig i dag, vil man som regel måtte starte med grunnarbeider (drenering, pigging, støpe nytt gulv, skjære ut til nye vinduer, etc), og da blir prosjektet en del dyrere.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Prisdatabase basert på tidligere prosjekter

I Byggstart har vi opparbeidet en egen database basert på statistikk om hva lignende prosjekter har kostet tidligere. Vi mottar kopi faktura på alle prosjekter hvor kunder har benyttet oss til å finne håndverkere og entreprenører, og har derfor god oversikt over hva dette burde koste.

Ser vi på priser på full kjellerutbygging, inkludert grunnarbeider og innvendige arbeider, ligger prisen på ca. 30.000 kr per kvm. Dette inkluderer alle materialer og arbeider. Prisene varierer en del, fra ca. 20.000 kr per kvm, opp mot 40.000 kr per kvm. Dersom det kun er snakk om innvendige overflatearbeider, blir prisen betydelig rimeligere - man kan regne ca. halvparten av kostnaden sammenlignet med en full kjellerutbygging.

Hvor man havner på skalaen, avhenger av en rekke faktorer og hvert prosjekt er forskjellig. En del variabler kan man påvirke selv, som valg av fliser, parkett, baderomsmøbler og eventuelt kjøkken. Andre kostnader er ofte gitt av tomten eller huset, som grunnforhold, hvor mye man eventuelt må pigge eller hvor grei tilkomsten er.

Få 3 tilbud på innredning av kjeller

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Et konkret eksempel

Under er et detaljert priseksempel på et kjellerprosjekt som ble levert av en entreprenør fra Byggstart. Dette er ment som et eksempel som kan gi innsikt i typiske prisdrivere, og vil ikke være riktig for alle typer prosjekter:

I dette prosjektet ble det bygget en uteleidel i kjelleren på en enebolig, der det tidligere kun var en råkjeller. Arealet på utleiedelen var på ca 50 kvadratmeter. Prisene er inkludert materialer og arbeid:

  • Arkitekt, inkludert tegninger og søknad: 75.000
  • Drenering: 35 lm x 5.500 = 285.000
  • Betongsaging for nye vinduer: 4 stk x 10.000 = 60.000
  • Pigging: 40 kubikk * 5500 = 330.000
  • Gulvstøp: 50 kvm x 650 = 45.000
  • Bad: 270.000 kr
  • Kjøkken (inkl selve kjøkkenet): 130.000
  • Gulv, himlinger, innervegger: 40 kvm x 3500 = 200.000

Totalt: 1.395.000 kroner

På dette prosjektet havnet pris per kvm på ca 28.000 kr, noe som ikke er uvanlig når det bygges ut en råkjeller opp til en hybel.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Planlegg godt

Alle oppussingprosjekt starter med en planleggingsfase, og jo bedre du planlegger, jo lettere er det å finne de riktige løsningene for deg. Det er kjedelig å måtte stoppe arbeidet halvveis fordi det har dukket opp problemer når det kunne vært unngått. Det er godt med forutsigbarhet når du gjør såpass store endringer i hjemmet, så bruk tid på å få planlagt ordentlig. Å komme i kontakt med en entreprenør tidlig i prosessen kan hjelpe deg på mange måter. For det første er det et spørsmål om kapasiteten. Dyktige håndverkere er ettertraktet, og de har ofte mye å gjøre. Sannsynligvis må du vente litt før de er tilgjengelige for deg, og om du har kontaktet dem tidlig i prosessen vil ikke dette være noe problem.

Du bør ha det ganske klart for deg hvordan kjelleren skal se ut når den blir ferdig. Her kan jo også entreprenøren være behjelpelig med innspill, så involver dem gjerne allerede under planleggingen. Det vil også gjøre det enklere til å planlegge budsjettet når du vet akkurat hva du er ute etter. Har du god tid vil det være enklere å benytte seg av forskjellige tilbud og rabatter. Dermed kan du jo også få ned prisen litt på den måten.

Dersom man skal gjøre om kjeller fra tilleggsareal til hovedareal, som ofte er tilfellet dersom man i dag har en råkjeller, må man søke om bruksendring. Her må det som regel en arkitekt inn i bildet, som kan tegne den nye løsningen og stå som ansvarlig søker.

Med god planlegging vil du også få bedre oversikt over ellers uforutsette utgifter. Er det vanskelig å sikre god nok ventilasjon må du kanskje investere i en vifte. Har du planer om å bygge bad, går det kanskje opp for deg at du trenger en pumpe til avløpet. Plutselig ser du også at planene dine for kjelleren betyr at du må oppgradere det elektriske anlegget. Med god planlegging er du allerede forberedt på dette, og vet hva som må til.

Vi hjelper deg gjerne med å finne den riktige entreprenøren. Byggstart er en tjeneste som kobler boligeiere med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere. Byggstart sjekker kredittrating, godkjenninger og referanser, og kobler deg med entreprenører som er godt kvalifisert for ditt prosjekt. Det er helt gratis, og det er heller ingen forpliktelser knyttet til registrering.

Gjør oppussingen billigere

Det finnes imidlertid grep du kan gjøre for å få ned prisen. Det mest åpenbare er kanskje å gjøre deler av arbeidet selv. Om man føler man har kompetansen og erfaringen som skal til for å få et godt resultat, er det ingenting i veien for å ta i et tak på egenhånd. Det meste av nødvendig utstyr kan du få leid, og det kan være tilfredsstillende å vite at man har laget deler av kjelleren selv.

Men selv om det er mye penger å spare på å gjøre jobben selv, er viktig å huske på at du må være fornøyd med resultatet også. En skjev list eller et glippe i gulvet kan være ganske irriterende i lengden, og pengene du sparte på å ikke leie inn en håndverker er plutselig ikke verdt det lenger. Uansett burde du få inn en fagmann til å gjøre det viktigste grunnleggende arbeidet, som å sette opp rammeverk for veggene og rominndelingen av kjelleren. Og husk at du ikke har lov til å gjøre endringer i det elektriske arbeidet selv, da må det en sertifisert elektriker til.

Det kan også være en del å spare på materialer. Nå er det jo ikke nødvendigvis slik at det vil lønne seg å gå for det billigste. Kvalitet koster penger, og både holdbarhet, brukervennlighet og det estetiske vil jo gjerne bli bedre jo dyrere materialene er. Hva som lønner seg må du nesten vurdere selv. For noen er det ikke så viktig om gulvet er parkett eller laminat, mens andre foretrekker å legge på litt ekstra på prisen for å få ekte tregulv. Spesielt når det kommer til møbler og interiør er det store variasjoner på hva det koster. Her er det mange alternativer å velge mellom, og det er opp til hver og en hvor mye penger de har lyst til å bruke på dette.

Hva må gjøres?

Som sagt er prisen veldig avhengig av hva som faktisk trengs å gjøres. Er det for lavt under taket må du utbedre det, og det vil koste en del. Det er også stor forskjell om du må bygge ny trapp for å komme ned i kjelleren, eller om det holder med et par malingsstrøk. Alt av grunnarbeider vil gjøre betydelige innhugg i budsjettet, så det vil ha stor betydning for den endelige prisen. Er du heldig har du nok takhøyde, isolasjonen er i orden og alle krav til dagslys og rømningsveier er oppfylt. Da kan du jo bare kjøre på.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Kjelleren kan være en god investering

Men husk på at selv om kostnadene kan balle på seg og at hele prosjektet blir dyrere enn det du så for deg, vil du jo faktisk få igjen pengene ved et videresalg. Boligen vil jo få flere kvadratmeter, og en ekstra etasje kan ha stor betydning for hva du får solgt for. Med større plass og ekstra rom vil du også kunne nå et annet segment enn de som opprinnelig kunne være interesserte i å kjøpe. Særlig det å bygge hybel i kjelleren vil gjøre store utslag for prisen på boligen. Og da får du jo en fin ekstrainntekt underveis også.

Se også på mulighetene til å bygge et ekstra bad i kjelleren. Dette vil jo både øke verdien på boligen, og være praktisk for hele familien. Bare et ekstra toalett vil øke brukervennligheten betraktelig, så og si uavhengig av hva du planlegger å bruke kjelleren til. Å slippe å gå opp og ned trappene hver gang man må på toalettet kan bety mye. Hvis planen er å leie ut, er det jo også påbudt at utleieenheten har både eget bad og kjøkken. Det vil bli litt ekstra byggekostnader, men vil kunne lønne seg.

Kom i gang

Nå har du en indikasjon på hva du kan forvente av kostnader. For å få en mer nøyaktig pris, bør du ha en håndverkere på befaring som kan se muligheter og mulige hindre, og du kan se om budsjettet tillater at du setter i gang. Registrer gjerne prosjektet ditt på Byggstart, så blir du koblet med kvalitetssikrede entreprenører. Det kan være både gøy og spennende å innrede kjelleren, og vi kan med ganske stor sikkerhet si at dette ikke er noe du kommer til å angre på.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på innredning av kjeller

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.