Hus på skrå tomt: Hva koster det? (2019-pris)

Hus på skrå tomt

Innhold:

Del 1: Hva koster det?Del 2: Valg av fagfolk påvirker prisenDel 3: Søknadsplikt og regler

Trenger du fagfolk til jobben? Legg ut prosjektet på Byggstart.no

Hus på skrå tomt - Hva koster det?

Du er endelig klar for å oppnå boligdrømmen. Tomten er i boks, og nå er det tid for å begynne med prosjektplanleggingen. Problemet er bare at at det er store nivåforskjeller på tomten, den er rett og slett for skrå. Men selv om en slik tomt kan gjøre prosjektet litt mer komplisert, er det absolutt gjennomførbart å bygge et hus. Det krever bare litt mer planlegging og tilrettelegging. Og dessverre vil det også påvirke prisen.

Forventede kostnader

Når vi ser på de totalen kostnadene for å bygge et hus, er det store variasjoner ute og går. Materialvalg, spesialløsninger og ikke minst forarbeider har sin innvirkning på prisen, og for å få et konkret overslag over hva kostnadene kommer på i ditt tilfelle, må du få gjennomført en befaring av en profesjonell fagmann. I Byggstart har vi imidlertid gjort det litt enklere for deg å planlegge kostnadene. Vi har utviklet en prisdatabase basert på tidligere prosjekter, hvor utbygger har benyttet seg av vår gratistjeneste for å finne håndverkere og entreprenører. Vi har samlet inn priser fra et høyt antall jobber, og kan dermed komme med overslag og beregninger på forskjellige byggeprosjekter.

Når vi ser på kostnadene for hus i prisdatabasen vår, kommer vi frem til en gjennomsnittspris på 28. 000 kroner per kvadratmeter. Men her er det som sagt store variasjoner, og det er mye å ta hensyn til her. Når du skal bygge på en skrå tomt innebærer det mer gravearbeider, og du må spesialtilpasse mer. Det fører nok også til at kostnadene tilknyttet prosjektet blir noe høyere. Generelt ender de fleste opp med å betale et sted mellom 22. 000 og 45. 000 kroner, noen ganger også høyere enn dette. Med tanke på hva som kreves av forarbeider vil nok du måtte belage deg på å havne i det øvre sjiktet på denne skalaen. Det er imidlertid ting du kan gjøre for å påvirke prisen i din favør.

Ferdighus kan være et alternativ

Ferdighus går fort å sette opp, og kostnadene for detaljprosjektering og arkitekter reduseres. Selv om mange kanskje tenker på ferdighus som masseproduksjon og lite personlig, finnes det en hel mengde moduler å gå ut i fra, og det er faktisk gode muligheter for å spesialtilpasse løsningene. Med utfordringer i terrenget gjelder det å bygge i forhold til omgivelsene, og mange leverandører av ferdighus har egne arkitekter som er spesialister på å tilpasse husene etter kundenes ønsker. Det blir alltid bedre løsninger av å bygge huset etter tomtens utforming enn omvendt, og dette er noe leverandørene gjerne hjelper deg med.

Men for å ha total kontroll over utformingen og spesielle hensyn, er nok det beste å engasjere en arkitekt til å tegne huset fra bunnen av. Da kan du tilpasse huset ditt helt etter tomten, og dine behov vil alltid bli satt først. Du må nok beregne både litt mer tid og litt høyere pris enn med et ferdighus, men til gjengjeld får du en helt unik bolig du kan være med på å designe sammen med arkitekten. Det kan være spesielt givende med en spesiell tomt, og du får virkelig forsterket terrengets særegenhet og snudd det som i utgangspunktet var en problem til en god egenskap.

Finn fagfolk tidlig

Et nytt hus er et stort prosjekt, og for at alt skal gå så sømløst som mulig, burde du involvere håndverkere og andre fagfolk tidlig i prosessen. Med spesielle utfordringer på tomten er det enda mer å tjene på innspill fra folk som vet hva som skal til. Med riktig veiledning blir du satt på rett spor fra starten av, og du slipper å kaste bort tid og penger på å vurdere løsninger som likevel ikke er utførbart. Velger du en arkitekttegnet løsning er det uansett ikke noe å vente på. Arkitekten vil ta hensyn til blant annet utsikt, lysforhold og utforming av tomten, og det er begrenset hva du kan forberede før du har dette på plass. Mange entreprenører foretrekker også å komme inn i prosessen tidlig for å være med på å prosjektplan og lignende, og kan gjerne samarbeide med arkitekten for å finne kreative løsninger.

Det er imidlertid viktig at du legger vekt på å finne dyktige og seriøse aktører. Se gjerne om du kan finne en arkitekt som har spesiell ekspertise i hus med utfordrende utforming, eller håndverkere som har ekstra erfaring med nivåforskjeller i terrenget og med å tilpasse konstruksjonen deretter. Gjør også nødvendige undersøkelser av foretakene du mottar anbud fra. Se på nettet etter tidligere kunders erfaringer, og forsikre deg om at de ansatte har den nødvendige opplæringen. Undersøk om bedriften innehar Sentral Godkjenning og er godkjent for ansvarsrett. Det er slett ikke sånn at det billigste er det beste når det kommer til håndverkertjenester, så om du får et tilbud som er vesentlig lavere enn hva andre aktører kan tilby bør du være ekstra forsiktig. En lavere pris går gjerne på bekostning av kvalitet, så her er det viktig å ta nødvendige forhåndsregler.

Vi i Byggstart hjelper deg gjerne med å finne dyktige håndverkere til ditt prosjekt. Vi har samlet kvalitetssikrede og pålitelige entreprenører på ett sted for å gjøre det lettere for utbyggere å være trygge på at de får gode håndverkere som leverer et godt produkt. Om du registrerer prosjektet ditt på våre nettsider, vil vi matche deg med aktører som sitter med den relevante erfaringen og kompetansen, som videre vil kontakte deg og komme med tilbud. På den måten vet du at du kan stole på entreprenøren, og det er ikke nødvendig å følge opp hver lille detalj.

Hvordan kan man påvirke prisen?

Det er dyrt å bygge hus. De fleste er nok interessert i å spare inn der det er mulig, og vi skal se på grep du kan ta for å redusere kostnadene. Dette krever en dose egeninnsats og at du planlegger godt, men det er flere ting du kan gjøre. Det mest åpenbare er jo å gjøre deler av arbeidet selv. De aller største arbeidsoppgavene bør du nok overlate til profesjonelle, men det er mulig å ta på seg noen av de mindre jobbene for å spare litt penger. Det går gjerne på overflatearbeid, som å male vegger eller legge gulv. Dette kommer jo an på hva slags materialer du velger å bygge huset i. Det vil også påvirke prisen. For eksempel vil et murhus være dyrere å bygge enn et trehus, men det er også både enklere og billigere å vedlikeholde. Akkurat dette må du vurdere selv etter hva slags uttrykk du ønsker. Noen vil nok tenke at et murhus blir litt kaldt og trist, og være mer komfortabel i et trehus. Andre vil like det moderne preget et murhus kan gi, og foretrekke fordelene du kan få fra ekstra isolasjonsevne. Husk at tomten gjør at store deler av huset ditt vil være under bakken. Mur er mindre utsatt for fuktskader, som gjør at det er bedre egnet enn tre akkurat i dette tilfellet.

For å spare litt penger er det også en mulighet å prøve å bygge litt mindre. Mange tenker nok at på en utfordrende tomt bør du bygge for å utnytte arealet maksimalt. Men det kan gi mange rare vinkler og hjørner,som gjør det vanskelig å få noe særlig ut av den ekstra plassen. En god arkitekt kan derimot finne effektive løsninger som gjør at du ikke trenger like mye plass som du først har tenkt. Et mindre hus betyr jo mindre materialer og mindre arbeid, men det går også ut over brukervennligheten og komforten, så dette må vurderes i hvert enkelt tilfelle. Husk likevel på at det er noen skalafordeler her, og alle kvadratmeter er ikke like dyre. Huset må ha vann og avløp uavhengig av hvor stort det er, og de dyreste funksjonene må bygges uansett.

Få pristilbud på ditt prosjekt: Legg ut jobben på Byggstart.no

Husk søknadsplikten

Du må også søke om byggetillatelse. Selve reglene for å få innvilget tillatelsen kan variere noe fra kommune til kommune, ettersom det er kommunen som behandler søknaden. Dermed er også behandlingsgebyret annerledes etter hvor i landet du bor. Kommunen kan i utgangspunktet ikke ta mer i gebyr enn de faktiske utgiftene vedrørende søknaden, og dette er uansett en liten utgift sammenlignet med resten av prosjektet. Men det kan likevel variere en del, så vær forberedt på denne utgiften.

En siste ting du kan gjøre for å påvirke prisen selv, er hva slags standard du forventer deg på interiøret. Her er det store variasjoner, og ting som kjøkkenfronter, gulv og elektrisk anlegg har store prisforskjeller. Dette er jo noe du må vurdere selv, men husk at du også må bli fornøyd med sluttresultatet. Du skal jo bo her, og det viktigste er jo til syvende og sist at du trives. Her kan du også høre med arkitekten eller entreprenøren, kanskje har de en innkjøpsavtale med leverandører de har brukt mye tidligere som kan gi deg en litt lavere pris. Det er uansett kjedelig om du skal gå i årevis og irritere deg over et valg du gjorde kun for å spare noen hundrelapper, da er det nok bedre å finne plass i budsjettet andre steder.

Neste steg:

Flere prisguider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.