Hus med utleiedel: Hva koster det? (2019-pris)

Hus med utleiedel

Innhold:

Del 1: Om hus med utleiedelDel 2: Hva koster det å bygge?Del 3: Hvordan finne rett entreprenør?

Trenger du fagfolk til jobben? Legg ut prosjektet på Byggstart.no

Introduksjon

Med litt hjelp fra andre er det mye som kan oppnås. Dette gjelder også drømmehuset. Men hjelpen trenger ikke nødvendigvis alltid komme i den formen vi ser for oss. Hus med utleiedel handler om å få hjelp til fra leieboeren din til å finansiere drømmeboligen din. Dersom du bygger en del av huset ditt som en utleiedel vil du nemlig kunne bruke leieinntektene for å betale deler av de månedlige nedbetalingene. Og det beste av alt er kanskje at dette er en skattefri inntekt som du kan nyte så lenge du ønsker det.

Det er også større sjanser for at banken vil være mer positive til å innvilge lånet ditt dersom du har en utleiedel, særlig dersom du bygger et stort hus. Dette er fordi de kan ta med i regnestykket at du vil komme til å bringe inn månedlig inntekt fra leieboeren, noe som selvfølgelig vil gjøre det lettere for deg å betale tilbake lånet. Bankene er også glade i boliger med utleiedel fordi de vet at denne typen boliger ofte blir verdsatt høyere enn andre boliger som ikke har dette.  

Om hus med utleiedel

Når man først er i gang med å bygge hus er det naturlig å tenke at man vil ha alt gjort skikkelig en gang for alle. Å bygge hus er noe de fleste gjør en gang i livet, så da vil man gjerne ha noe som man vet man kommer til å bli fornøyd med. Problemet er at dette ofte koster penger, og for mange kanskje litt for mye penger. Da kan det være greit å vite at dersom du bygger et hus som er litt større enn det du kanskje trenger der og da går det faktisk an å få hjelp fra huset til å betale for seg selv i form av leieinntekter fra en utleiedel.  

Hva koster det å bygge hus med utleiedel?

Alle hus er forskjellige, så det er nærmest umulig å fastsette prisen på et hus før man har en veldig detaljert plan med oversikt over hvordan huset skal være og hvilke typer materialer og løsninger som skal brukes over alt. Selv når man har all denne informasjonen kan man godt feilberegne. Bygging av hus er et stort prosjekt med mange ukjente faktorer som kan resultere i at kostnadene blir større enn man hadde beregnet.

En av faktorene som avgjør hvor mye huset vil koste er hvor stort du bygger. Dersom du bygger et større hus vil du ende opp med en totalt høyere prislapp, men prisen per kvadratmeter kan faktisk bli lavere desto større du bygger. Det å regne ut prisen på huset ditt basert på hvor mange kvadratmeter huset er vil naturligvis ikke kunne gi deg en eksakt pris på prosjektet, men det kan være en veldig grei måte å få en oversikt på slik at du kan beregne budsjett og få på plass rett finansiering.

I sin prosjektdatabase har Byggstart samlet kostnadene for alle prosjekter registrert gjennom tjenesten. Dette gir godt grunnlag for å estimere gjennomsnittspriser. vi håper disse gjennomsnittsprisene kan vise seg å være nyttige for deg når du tar de viktige avgjørelsene du må ta i forbindelse med bygging av hus.

Databasen vår inneholder mange prosjekter der kunder har bygget hus med utleiedel. Vi ser at disse prosjektene gjennomsnittlig koster ca 28.000 kr inkl mva per kvadratmeter. Denne prisen inkluderer alle kostnadene for bygging av huset med unntak av arkitekt og prosjektering som ofte kan koste deg ytterligere 100.000 - 200.000 kr eller mer.

Selvfølgelig forekommer også prosjekter som koster både over og under gjennomsnittet. For eksempel har vi sett boliger som koster helt ned mot 22.000 kr inkl mva per kvadratmeter, mens andre boliger ender opp med å koste 45.000 kr eller mer inkl mva per kvadratmeter. Hvor mye prosjektet ditt koster vil ofte i stor grad komme an på hvilken standard du velger for boligen din. Dersom du velger å spare inn på overflatematerialer og velger de billigst mulige tekniske løsningene vil du ende opp i den lavere delen av prissjiktet. Dersom du vil ha det beste av alt vil du lett komme opp i en pris som er høyere enn gjennomsnittet.

Du kan finne ut hvor mye prosjektet ditt virkelig kommer til å koste ved å registrere det på www.byggstart.no/. Vi vil da hjelpe deg med å finne kvalifiserte bedrifter der du bor som kan gjennomføre prosjektet ditt.  

Hva driver prisen?

hva som driver prisen på et hus med utleiedel er selvfølgelig mye det samme som det som gjelder for andre hus, men det finnes noen forskjeller som man bør notere seg. Du ender for eksempel opp med å lage dobbelt opp med noen av de dyreste rommene. For eksempel trenger man utstyre både huset sitt og utleiedelen med kjøkken og bad. Særlig er kjøkken kanskje et rom man kunne greid seg med å bygge bare ett av dersom man ikke laget en egen utleiedel.

Mellom boliger som befinner seg i samme bygning kreves det skikkelig lydisolering når man leier ut. Det kan hende at du, dersom du lager utleiedel i huset ditt må punge ut med noe mer for lydisolering mellom huset ditt og utleiedelen. Man vil kanskje også oppleve å få få tilleggskostnader for å installere adskilte systemer for vann, elektrisitet og ventilasjon.

Overflatematerialer kan ha stor innvirkning på hvor mye boligen din koster. Dette er et område der mange velger å spare inn på byggekostnadene. Ikke alle trenger de siste nye flisene fra Italia eller markedets mest eksklusive parkett. Avanserte tekniske systemer og spesialbygde løsninger for ting som skap og garderober er også noe som driver opp prisen. Unngår du plassbygde spesialløsninger kan du fort spare en del.

Samtidig som overflatematerialer, tekniske systemer og spesialløsninger er kostnadssentre der man relativt lett kan gjøre innsparinger er dette ikke en avgjørelse man bør ta uten nøye overveielse. Det kan være særlig fristende å velge billig i en bolig man ikke skal bo i selv, og det er helt greit, men mange velger faktisk å investere en del her. Overflatematerialer, kule tekniske løsninger og unike spesialløsninger kan nemlig bidra til å øke verdien av utleiedelen din i markedet, og det vil dermed kanskje lønne seg økonomisk på lang sikt å investere litt ekstra her. Du bør sjekke dette grundig før du tar en endelig avgjørelse slik at du er sikker på at du får det meste ut av utleiedelen din til minst mulig investering. Husk at leiemarkedet vil variere mye fra sted til sted, så sjekk hvordan ting ligger an akkurat der du bygger. Av og til kan det lønne seg å engasjere en interiørarkitekt for å forsikre deg om at du er på rett vei.  

Hvor mye koster det å søke til kommunen?

Du må ha byggetillatelse fra plan- og bygningsetaten dersom du bygger hus. Denne prosessen er ikke billig, men det er ikke selve gebyret til kommunen som koster så mye. Selve gebyret til kommunen varierer litt, men ligger ofte på rundt 2000 kr. I større prosjekt kan prisen for komplett planlegging av prosjektet, inkludert arbeidet til arkitekten, utarbeidelse av omfattende profesjonelle tegninger, og selve søknaden ofte komme opp i 100 000 kroner eller mer. Det er kostnaden for arkitekt som her gjør at det blir dyrt, ikke selve gebyret til kommunen, men arkitekt er jo uansett en kostnad de fleste må ta når de bygger hus, og så blir jo tegningene og planene kommunen spør om blir brukt til mye mer enn bare å søke til kommunen.

Få pristilbud på ditt prosjekt: Legg ut jobben på Byggstart.no

Finne rett entreprenør

Den viktigste kostnaden for huset ditt er kanskje håndverkerne som bygger det. Dette er både en av de største kostnadene såvel som en veldig kritisk suksessfaktor for gjennomføringen av prosjektet ditt.  

Bruk av fagfolk som gjør ting skikkelig i første omgang kan koste noe mer enn å bruke amatører, men det kan samtidig spare deg for hodepine og store utlegg på lang sikt. Feil fagfolk kan også koste deg i form av forsinkelser og feil. Husk at hver måned ekstra som det arbeides på huset ditt er en måned du mest sannsynlig må betale husleie et annet sted, så tid er penger.

En måte å passe på at du ansetter gode fagfolk er å sjekke referansene deres skikkelig. Sjekk om firmaet du vurderer kan vise til gode referanser fra tilsvarende prosjekter. Du bør også sjekke økonomien deres. Dersom selskapet viser seg å ha dårlig økonomi kan dette være risikabelt. Du kan for eksempel risikere at de går konkurs uten å gjøre ferdig prosjektet ditt, eller de kan gå konkurs før garantiperioden for arbeidet de har gjort for deg er over. En annen ting å sjekke er selvfølgelig prisen hver entreprenør kan tilby.

Kvalitetssikring av entreprenørfirma rundt om i landet er Byggstart sin spesialitet. Det er derfor ganske enkelt for oss å hjelpe deg med å finne gode og solide entreprenører der du bor. Tjenesten er gratis, så du har ingenting å tape, og alt å vinne ved å registrere prosjektet ditt på www.byggstart.no.

Neste steg:

Flere prisguider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.