Hva koster Decra-tak? Pris i

 

2024

Lurer du på hva Decra-tak koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på tak fra produsenten Decra, inkludert hva som avgjør hva de ulike taktypene deres koster, hvilke alternativer som finnes på markedet, hvilke ulike typer tilbehør du kan velge til taket ditt, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!

Decra-tak

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Nytt tak? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Hva er Decra-tak?

Før vi ser nærmere på prisen for Decra tak, skal vi ta for oss selskapet Decra. Kort fortalt er Decra en produsent av taktekkinger, da spesifikt takpanner i form av steinbelagte stålplater med en unik utforming, som et alternativ til tradisjonelle takshingel og takstein. De har drevet butikk i nærmere 60 år, og har derfor lang erfaring når det kommer til produksjon av tak med lang levetid. Takplatene de produserer, varierer både i utseende og pris, og de har produkter som passer for den som ønsker et moderne preg på bygget sitt så vel som takplater som er perfekte for den som ønsker et met klassisk utseende. 

Flere tiår med erfaring har latt Decra utvikle taktekker som er godt rustet for det nordiske klimaet, og produktene deres skal kunne tåle det meste av dårlig vær som Norge har å by på. Takpannene deres er kjent for å være fjærlette, men er produsert med kraftige stålkjerner slik at de sitter fast selv i de sterkeste vindkastene - selv orkaner kan de tåle, ifølge produsenten selv. Takpannene tåler også alt fra hagl på kalde vinterdager til kraftig regn om høsten. Siden mange i Norge bor langs kysten, har de utviklet takpanner som ikke ruster. Det passer ekstra bra for hus som ligger nær havet, med tak som er utsatt for regn og saltvann. 

Er du opptatt av å ta vare på miljøet?

Decra er opptatt av at produktene deres skal være så miljøvennlige som overhodet mulig. De gjør sitt ytterste for å sikre at hele produksjonsprosessen er bærekraftig, fra produksjonsstart og frem til taket er montert på huset ditt. Det innebærer blant annet at takpannene deres er laget av resirkulerbare materialer. Den rustbeskyttede stålkjernen bidrar også til å bevare miljøet, først og fremst gjennom at holdbarheten til takplatene er forlenget slik at du ikke trenger å bytte dem ut på mange tiår, men også - interessant nok - fordi metalltak er opptil syv ganger lettere enn takstein, hvorpå det kreves mindre treverk til selve takkonstruksjonen.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hva koster Decra-tak?

Decra-tak koster vanligvis fra 1.700 til 3.500 kroner per kvadratmeter, med en snittpris på rundt 2.300 kroner per kvadratmeter. Disse prisoverslagene inkluderer alle materialer til takleggingen (utenom diverse tilbehør) samt montering. Alle tak er i bunn og grunn unike, og utformingene kan være svært komplekse; her handler det både om å finne tak som harmonerer med resten av huset, arkitektoniske detaljer, arkitektens egne idéer og hva slags budsjett man har sett for seg. Derfor er det vanskelig å gi et helt nøyaktig prisoverslag, og da spesielt for et helt tak. Den aller største prisdriveren når det gjelder takpanner og -plater er naturlig nok størrelsen på taket, som like selvsagt vil variere enormt fra hus til hus. Du bør altså begynne med å finne ut hvor stort tak du har, eller ønsker å ha. Men størrelsen på taket er ikke nødvendigvis lett å finne ut av heller, med mindre man har tenkt å ha et helt flatt tak. Tak kommer i mange former, og enkelte krever større og mer komplekst areal, og enkelte taktekkingstyper, som shingeltak, fordrer også spesielle takformer, for shingel gjelder som regel skråtak. Decra-tak er langt mer fleksible. Hva slags taktekking du ønsker, er altså noe som kan være lurt å ha i bakhodet når du ser på hvilken form du ønsker på taket ditt.

En prisdriver som kan virke mindre åpenbar er antallet etasjer i huset, rett og slett med tanke på sikkerheten til taktekkeren. Dersom du har et svært høyt hus, kan det være at de må bruke ekstra lang tid på å sette opp ordentlige stillaser. Samtidig kan det bli nødvendig med diverse ekstra sikkerhetstiltak som ikke ville vært nødvendige dersom montørene ikke trengte å befinne seg mer enn én etasje over bakkenivå. Vi anbefaler å ta kontakte direkte med taktekkerfirmaet for å finne ut hvorvidt det kommer til å være en viktig prisfaktor for ditt hus.

Den kanskje viktigste prisdriveren generelt, er hvorvidt du ønsker å bytte ut hele eller deler av taket. Om du skal skifte hele taket, står du overfor en omfattende jobb. Man vet sjelden hvorvidt et tak har større eller mindre skader, før man begynner å ta av takplatene eller -pannene. Dersom det er råteskader i det gamle taket, kan det skru opp prisen en del, siden montørene må bruke ekstra ressurser og tid på å fikse skadene i fundamentet før de kan legge nytt tak. Siden dette ikke nødvendigvis er noe de kan forutse, kan de ikke fortelle deg hvor mye det vil ende opp med å koste, før de vet hvor stor skaden er. Montørene er imidlertid pliktige til å informere deg om hvor store kostnadene kan bli underveis i prosessen, og du bør sørge for at de gir deg jevnlige oppdateringer.

Tilbehør

Takpanner er ikke det eneste man må tenke på når man skal bestille tak, det finnes også annet tilbehør og utstyr man må ta med i beregningen. Her er det snakk om tilbehør i mange ulike varianter og prisklasser, så et kostnadsoverslag vil avhenge av hva du allerede har, hvor omfattende takomleggingen skal være og hvam slags materialer og kvalitet du satser på.

Nedenfor er en liste over noe av de mest vanlige tilbehøret Decra tilbyr:

  • Luftehatt
  • Gavl
  • Møne
  • Valm
  • Overgangsbeslag
  • Ventiler

Det er ikke bare selve tilbehøre til taket som kan koste ekstra, men også den ekstra tiden montørene må bruke på å installere det, samt tiden de må bruke på å arbeide rundt tilbehøret og tilpasse takplatene deretter, spesielt om de må tilpasse dem til størrelser utenom det som er standard for produktene deres eller gjøre andre spesielle modifikasjoner. 

Er det noe som ikke påvirker prisen?

Det finnes et par alternativer du kan velge blant uten å måtte være redd for at det skal påvirke prisen, og fargevalg er et av dem. Når det gjelder Decra-takplater, finnes de ulike modellene i tre-fire ulike farger, derunder nyanser som matt rød, matt sort og kullsort. Prisen er stort sett den samme, uansett hvilken farge du går for, men vær oppmerksom på at overflatebehandling - hvorvidt pannene er glaserte (Elegance) eller har en røffere tekstur - kan ha noe innvirkning på prisen. Akkurat på dette punktet kan du altså velge nokså fritt, uten å bekymre deg for ekstrakostnader.

Vanligvis kan bostedet ditt og hvordan huset ditt er bygget, ha innvirkning på prisen. Dette fordi enkelte taktyper krever ekstra stødig montering eller spesielle materialer, spesielt dersom man bor ved kysten eller i et særskilt vind- og værutsatt område. Siden Decra produserer takpanner som er beregnet på nettopp dette og mer eller mindre garanterer at takpannene deres ikke lar seg rikke av hverken storm eller orkan, så vil ikke bostedet ditt eller værforholdene nødvendigvis påvirke prisen!

Om du ønsker en enda mer komplett liste over hvilke takløsninger Decra tilbyr eller ønsker å få noe skreddersydd og/eller spesialtilpasset for ditt hus, kan du ta kontakt med produsenten direkte eller registrere behovene dine hos Byggstart.

Nytt tak? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Priseksempel

Nedenfor skal vi ta for oss et konkret priseksempel for omlegging av tak til Decra-tak, hentet fra våre databaser. Dette er kun ment som et referanseeksempel, og gir en indikasjon på de ulike utgiftspostene og hva de relevante prisene ofte ligger på. Alle prisene er inkludert materialer, arbeid og mva, med mindre noe annet er spesifisert. Detaljene vil naturlig nok variere fra prosjekt til prosjekt, og for å få et helt nøyaktig prisoverslag til er man nødt til å få en taktekker på befaring!

Priseksempel med utskiftning av tak til Decra-takpanner, for 150 kvm takflate:

  • Stillas: 20.000 kr
  • Riving og bortkjøring av avfall: 40.000 kr
  • Nye takplater, inkl. montering: 210.000 kr
  • Beslag og renner: 45.000

Totalsum: 315.000 kr

Som vi ser, havnet totalsummen her på 315.000 kroner for et tak på 150 kvadratmeter, noe som tilsvarer 2.100 kroner per kvadratmeter. Dette er på linje med snittprisene vi ser i markedet generelt. For å motta pristilbud på ditt prosjekt kan du registrere jobben hos Byggstart.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Sentrale begreper

Når du skal legge tak, vil du støte på mange nye og “rare” begreper, så også hvis du skal legge Decra-tak. For å gjøre det lettere for deg skal vi først se på de tre modellene av takplater som Decra tilbyr:

Classic er, som navnet tilsier, takplater som har et klassisk design som minner om vanlig takstein, både i utforming og tekstur. 

Elegance er takplater med lignende stil som Classic, men disse kommer i silkematte og høyglansede design som gjør at taket skiller seg ut i mengden. 

Qube har, i motsetning til de andre to, rette linjer - som gir et veldig moderne uttrykk, med silkematt overflate. 

Taktyper

Vet du hvilke ulike taktyper som finnes der ute? Og visste du at det er mulig å kombinere de ulike taktypene dersom du har flere nivåer på huset ditt som skal ha tak, eller ønsker et unikt utseende på boligen?

Nedenfor er en liste over noen av de vanligste taktypene du kan velge mellom:

  • Pulttak
  • Saltak
  • Mansardtak
  • Valmtak
  • Kombinert valm-mansardtak
  • Telttak
  • Halvvalmtak
  • Shedtak
  • Flatt tak

Når man skal legge tak, glemmer man gjerne at man også må ta stilling til slikt som takrenner. En takrenne er en takrenne, tenker kanskje du, men nei da. Heldigvis hersker det ikke svært kompliserte begreper for disse, siden navnene på takrennetypene henspiller på materialene som benyttes til å lage dem. Hvilken type takrenne du kan velge, kan komme an på hvilken taktype du velger og, selvsagt, hva slags taktekking du går for. Vi anbefaler å kontakte montør eller produsent for tips om hvilken takrenne du burde velge i kombinasjon med med taktypen du ønsker.

Nedenfor er en kort oversikt over de vanligste takrennene på markedet:

  • Ståltakrenne
  • Plasttakrenne
  • Aluminiumstakrenne
  • Zinktakrenne
  • Kobbertakrenne

Andre begreper

PBL er plan- og bygningsloven i Norge, og fungerer som et rammeverk for all byggevirksomhet. Montørene skal følge disse lovene.

Teknisk- og produktdokumentasjon er to dokumenter som inneholder blant annet rapporter, beregninger, beskrivelser av byggevaren, med mer. Alle byggevarer skal ha slik dokumentasjon. Mange produsenter benytter SINTEF Byggforsk Teknisk Godkjenning som dokumentasjon.

TEK17, eller Byggteknisk forskrift, tar for seg den branntekniske klassifiseringen som taket skal ha. Dette skal dokumenteres i produktdokumentasjon, eller i teknisk dokumentasjon. Eventuelt kan det også stå i produktbeskrivelsene på hjemmesiden til den aktuelle aktøren.

Finnes det noen alternativer til Decra-tak?

Decra-tak er bare én av mange muligheter. Kanskje er ikke stålpanner noe som passer på taket ditt i det hele tatt, eller kanskje budsjettet ditt ikke strekker til? Som nevnt tidligere er det her snakk om takpanner, mens andre produsenter tilbyr takplater eller shingeltak, som oftere havner i det man kaller budsjettklassen og er et rimeligere valg.

Takheller av betong er et av de mest populære alternativene på markedet i dag, og på grunn av populariteten kan de også vise til en veldig rimelig pris. Vanlig levetid for takheller av betong er 40 til 60 år.

Takheller av aluminum er ikke like populært, men ligger fortsatt behagelig mot midten når det gjelder prisklasse.

Teglstein er et alternativ som bygger veldig på estetikk, og på grunn av det pene og sterke materialet er det også et av de dyrere valgene. Vanlig levetid for teglstein er 60 til 80 år.

Takshingel og takpapp er lette og prisgunstige alternativ som passer til de fleste hustyper. Mange eldre hus er ikke dimensjonert for å tåle takstein, og det kan være dyrt å forsterke gamle tak slik at de tåler økt vekt. I stedet kan det lønne seg å legge værbestandig takpapp eller takshingel, som kan holde i 30 år om man monterer og vedlikeholder det riktig.

Skifer er et av de dyrere alternativene, men det er også laget for å være slitesterkt og holder mye lenger enn mange andre tekkinger. Typisk levetid for skifertak er 40 til 100 år.

Torvtak er en type tak som man som oftest ser på hytter og gårdsbruk i Norge, og forblir et populært valg der. Vanlig levetid på torvtak er 40 til 60 år.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Er det verdt det?

Når man skal legge nytt tak, kan det være fristende å velge det billigste alternativet man finner bare for å spare penger, siden totalkostanden uansett blir høy: å legge nytt tak koster gjerne opp mot 2.500 kroner kvadratmeteren. Og ved første øyekast kan Decra her virke som et dyrt alternativ. Men husk at det alternativet som synes å spare deg for en stor utgift her og nå, sparer deg ikke nødvendigvis for høye merkostnader på sikt.

Selv om Decra befinner seg i et høyere prissjikt, tilbyr de takpanner laget spesifikt for å tåle det verste av norsk klima, hvorpå det er desto større sjanse for at takene varer ut hele levetiden sin. Du trenger altså ikke bekymre deg for at du vil måtte bytte tak om noen år, og du trenger heller ikke å måtte bruke penger på vedlikehold som følger av rust og annen slitasje.

Hvis du vil ha hjelp med å legge nytt tak eller veiledning når det gjelder takpanner, kan du kontakte oss i Byggstart for gratis og uforpliktende hjelp. Byggstart er en tjeneste som kobler boligeiere med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere. Byggstart sjekker kredittrating, godkjenninger og referanser, og kobler deg med entreprenører som er godt kvalifisert for ditt prosjekt. Her kan du altså sammenligne tilbud fra flere konkurrerende bedrifter, med god mulighet til å finne et alternativ som passer godt med dine budsjettrammer.

Til syvende og sist er det å bygge et tak en omfattende prosess som krever godt med tid og ikke minst en del penger. Det kan være skummelt å legge mye penger i et slikt prosjekt, spesielt dersom man allerede har trang økonomi. Decra kan være et godt valg for deg som ønsker solide takpanner laget med innovative teknikker, som vil holde høy standard i mange tiår. Du investerer kanskje mye her og nå, men kan spare deg selv for fremtidige utgifter!

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Nytt tak? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.