Heve tak: Hva koster det?

 

(2024-pris)

Skal du heve taket? I denne prisguiden gir vi deg alt om priser, kostnadsdrivere, finansiering, sparetips og mye mer. Unngå å betale for mye og få rådene som sikrer at prosjektet holdes under budsjett. Les denne prisguiden og lær alt du må vite.

Heve tak

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på takløft

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Takheving (også kalt takløft) innebærer å heve boligens øverste etasje. På den måten kan du utvide bruksarealet i hjemmet med en hel etasje, uten å flytte eller stjele fra hagearealet. Takheving omhandler som oftest boliger der man allerede har et eksisterende loft å gå ut i fra. Også boliger uten loft kan utvides med et takløft. Da kalles det gjerne påbygg. Hvis man allerede har et loft med tilstrekkelig takhøyde på det høyeste, men skråtak som gjør møblering av etasjen upraktisk, kan det være nok med et takopplett. Ved takopplett heves sidene på skråtaket, men husets høyeste punkt beholdes slik det er. Prisen på denne typen prosjekter er svært varierende.

Heve taket - Hva koster det?

I Byggstart har vi opparbeidet en prisdatabase basert på gjennomførte prosjekter av entreprenører gjennom vår plattform. For takløft viser denne statistikken at snittprisen på takheving er på ca. 26.000 kroner per kvadratmeter. Det er likevel stor forskjell mellom de billigste og de dyreste prosjektene av denne typen. Vi ser at sluttprisen kan variere fra ned mot 18.000 kroner per kvadratmeter for de billigste prosjektene, og opp mot 40.000 kroner for mer omfattende jobber. Hva som gjør et prosjekt dyrere eller billigere kan du lese mer om lengre ned i artikkelen. Generelt vil det ha å gjøre med standard, kompleksitet, total størrelse og materialvalg. Dersom du kun har behov for basisløsninger, og prosjektet er av lav kompleksitet, vil prisen sannsynligvis havne i det nedre prisintervallet. Svært kompliserte prosjekter med eksklusive løsninger og materialer, vil bli dyrere. Takopplett er generelt noe rimeligere enn å heve hele taket, mens påbygg gjerne blir noe mer kostbart.

Inkludert i denne prisen er alt av arbeid og materialer tilknyttet prosjektet, fra start til slutt. Prisen inkluderer imidlertid ikke søknadsarbeid med arkitekt. Den inkluderer heller ikke søknadsgebyrer. Disse kostnadene fastsettes av kommunen din, og kan variere fra sted til sted. Du kan regne med at søknadsgebyrene vil koste et sted mellom 5.000 og 10.000 kroner. Arbeidet med arkitekten kan koste fra 20.000 til over 100.000 på store og komplekse prosjekter.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hva er drivere av pris ved takløft?

Kompleksiteten (endring i bæring, behov for spesialtilpasninger, tilkomst, etc) vil være avgjørende for sluttprisen på prosjektet. Dette er også faktorer det er vanskelig å gjøre noe med. Det finnes imidlertid mange faktorer du kan påvirke. Hvor mye taket skal heves, vil for eksempel ha noe å si for prisen.

Kjøkken og bad er de mest kostbare rommene å bygge, særlig om de skal bygges fra bunnen. Slike rom vil ofte føre til at prosjektet havner i det den øvre delen av prisintervallet. Samtidig er det ofte slike rom som gir størst verdiøkning.

Heving av taket vil mest sannsynlig også innebære en innvendig renovering. Her har du mulighet til å gjøre innsparinger, avhengig av materialene og overflatene du velger. Hold deg gjerne oppdatert på tilbud og kampanjer. Kjøp eventuelt inn materialer når de er billige, såfremt du har mulighet til å oppbevare disse frem til de skal brukes. Noen ganger har også entreprenørfirmaer avtaler som gir gode priser på materialer fra visse leverandører. Når det gjelder bad, er det også flere entreprenører som tilbyr pakker med basisløsninger til svært gode priser.

Valg av entreprenør vil også være sentralt for å holde prisen på prosjektet nede. Entreprenøren du velger bør kunne utføre oppgavene til en konkurransedyktig pris, men også med en kvalitet som gjør at du sikrer en varig verdiøkning på boligen. Les videre for å få tips til hva du bør tenke på i utvelgelsesprosessen.

Få 3 tilbud på takløft

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Hvilken verdiøkning vil det gi å heve taket?

Her er det mange faktorer som påvirker svaret. En del av verdiøkningen vil påvirkes av hvor mye penger du legger i prosjektet, og hvor mange kvadratmeter boligens bruksareal øker. Ved et eventuelt salg, vil også stilen man har pusset opp i ha mye å si. Dersom hensikten med prosjektet er å heve boligens verdi, kan det lønne seg å velge materialer og farger som kan være attraktive for mange potensielle kjøpere.

Hvor boligen befinner seg er også relevant for å kunne si noe om den forventede verdiøkningen. Generelt vil utvidelse av bolig gi størst verdiøkning i områder med høye boligpriser. Her kan man se på hva andre boliger i området blir solgt for og sammenligne kvadratmeterprisen på bolig med kvadratmeterprisen for å bygge ut. Normalt gir dette en positiv avkastning.

Du kan også kontakte en megler for å få en grundigere forståelse av hvilke tiltak som vil gi størst verdiøkning på akkurat din bolig.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hvordan sammenligne pristilbud i anbudsprosessen?

Det er viktig å ha en detaljerte tegninger og prosjektbeskrivelse klar før anbudsprosessen, inkludert materialvalg, og hvilke løsninger du ønsker. Dette utarbeider normalt arkitekten. Jo mer detaljert underlaget er, desto mer nøyaktige pristilbud vil du du fra entreprenørene. Slik kan du lettere sammenligne tilbud og ta et godt valg av entreprenør.

Noen ganger kan ulike tilbud inneholde forskjellige poster, og det kan variere hva som er inkludert. Derfor kan det være lurt å sette opp tilbudene i et regneark. På den måten kan du sammenligne hva som tilbys av de ulike firmaene og hvor prisene er forskjellige. Slik finner du tilbudet som passer deg best, og som gjør ditt takløft rimeligst mulig.

Vi anbefaler å hente inn tre pristilbud. Dersom alle tilbud du henter inn kommer fra seriøse og kvalitetssikrede entreprenører, ser vi at det normalt er tilstrekkelig å hente inn tre tilbud. I tillegg til prisen, finnes det en del andre faktorer man bør tenke på når man skal velge fagfolk til takheving. Les videre for å få en oversikt over hva som gjør en entreprenør rett for ditt prosjekt.

Hva bør man tenke på når man skal velge entreprenør?

Det kan virke vanskelig å avgjøre hva som gjør et firma bedre egnet til en jobb enn et annet, særlig hvis man ikke har erfaring fra tidligere byggeprosjekter. I tillegg til prisen er det svært viktig at entreprenøren har erfaring og kompetanse fra prosjekter med takløft. Slik kan du være trygg på at prosjektet blir gjennomført til høy kvalitet, og i henhold til alle regler og forskrifter. For å være sikker på at du får et realistisk inntrykk av entreprenøren, kan det lønne seg å be om referanser du kan kontakte direkte. Disse vil være mer detaljerte og pålitelige enn de du finner på nettet.

Firmaet du velger bør også ha alle godkjenninger og forsikringer i orden. De bør også ha økonomisk soliditet. Det vil si at de har en økonomi som kan tåle tap eller nedgang, uten at de går konkurs. I tillegg finnes det flere godkjenningsordninger for håndverkere i Norge. De fleste av disse er ikke lovpålagte, men fungerer likevel som et kvalitetsstempel. En av godkjenningene som er påbudt, er DBS-godkjenning. Denne godkjenningen må alle firmaer som utfører elektriske arbeider inneha.

Det er også lurt å finne en entreprenør du kommuniserer godt med, slik at planlegging og prosjektering går raskt og smertefritt.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hvordan komme i gang?

Når du har satt deg inn i hva takheving innebærer, vil neste steg være å komme i kontakt med de rette fagfolkene. Byggstart er en tjeneste som kobler boligeiere med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere. Byggstart sjekker kredittrating, godkjenninger og referanser, og kobler deg med entreprenører som er godt kvalifisert for ditt prosjekt. Dersom du ønsker hjelp til å finne kvalitetssikrede fagfolk til ditt takløft, kan du registrere prosjektet ditt hos Byggstart, så tar en av våre medhjelpere kontakt.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på takløft

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.