Bygge arker: Hva koster det?

 

(2024-pris)

Skal du bygge arker? I denne prisguiden gir vi deg alt om priser, kostnadsdrivere, finansiering, sparetips og mye mer. Unngå å betale for mye og få rådene som sikrer at prosjektet holdes under budsjett. Les denne prisguiden og lær alt du må vite.

Arker

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Bygge arker? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Hva vil ditt prosjekt koste?

Å bygge arker kan være en praktisk og lønnsom løsning dersom man ønsker å utnytte deler av plassen i loftsetasjen. I Byggstart har vi opparbeidet prisdatabaser basert på gjennomførte byggeprosjekter der kunder har benyttet entreprenør gjennom vår plattform.

Basert på vår prisstatistikk, vil et prosjekt med å bygge arker i gjennomsnitt koste rundt 160.000 kroner per ark. De rimeligste prosjektene ligge på rundt 120.000 kr. Dette gjelder byggingen av mindre arker. De større prosjektene kan komme opp i 300.000 kroner. Prisene inkluderer alt av arbeid og materialer, også de materialene som du vanligvis kjøper selv, slik som fliser, parkett og tapet.

Hvor mye et prosjekt vil koste avhenger av hvor store arkene er og kvaliteten på materialene som blir brukt. Det har også en del å si hvor lett det er å komme til området der man bygger arkene, både fra utsiden og innsiden. Grunnen er at dette vil påvirke hvor effektivt arbeidet blir utført.

Du vil først vite nøyaktig hvor mye prosjektet ditt vil koste når du mottar konkrete pristilbud fra entreprenører. For å motta realistiske pristilbud, må du planlegge prosjektet i detalj. Jo mer nøyaktig tegningene du leverer er, desto enklere er det for entreprenøren og gi et nøyaktig tilbud. Disse tegningene er også nødvendig når du skal søke kommunen om tillatelse til å bygge. En arkitekt vil kunne hjelpe deg med både tegningene og søknadsprosessen.

For å komme i kontakt med kvalitetssikrede entreprenører som kan gi deg priser, kan du legge ut prosjektet ditt på Byggstart.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

De viktigste prosjektkostnadene

For å kunne ha oversikt over økonomien både før og under prosjektet, er det viktig at du utarbeider et nøyaktig budsjett. Forsikre deg om at du har et detaljert og realistisk budsjett, som samsvarer med de tekniske planene og prosjektbeskrivelsen. Dette kan du med fordel diskutere med arkitekten underveis.

Det kan være fristende å gjøre forandringer etter prosjektstart. For eksempel kan man tenke seg å bruke finere materialer eller installere tilpassede løsninger der planen var å bruke ferdigløsninger. Dette er en lett måte å miste kontrollen over økonomien. For å unngå et dyrere prosjekt enn det som var planlagt, er det viktig å holde seg til det budsjettet man har satt opp.

Hvor mye det vil koste å bygge arker, avhenger i stor grad av hvordan boligen din er konstruert. Desto større forandringer du må gjøre i den bærende konstruksjonen, desto mer vil det å koste. Størrelsen på arken er derfor også en viktig faktor, ettersom større arker krever mer omfattende forandringer i den bærende konstruksjonen.

Hvor mange vinduer du installerer i arken er en annen faktor som har innvirkning på kostnadene. I tillegg er både ventilasjon og oppvarming noe som fort kan bidra til å drive opp prisen. Hvordan du innreder med overflatematerialer og lignende, kan også ha en innvirkning på prisen, dersom man for eksempel velger å bruke eksklusive materialer.

En vanlig måte å redusere materialkostnadene, er å kjøpe materialer på tilbud. Dette krever at man følger godt med på flere forhandlere. Det lønner seg også å være tidlig ute med å planlegge, så du vet hvilke materialer du skal være på utkikk etter.

Valg av entreprenør er et av punktene som har mest innvirkning på hvor mye det koster deg å bygge ark. Dette betyr ikke at du bør velge det billigste tilbudet du får. Det kan fort bli dyrt å velge billig dersom du ender opp med et tak som lekker. Samtidig ser vi at det kan være store forskjeller i pris, selv blant de seriøse aktørene. Sørg derfor for å hente inn flere tilbud, så du er sikker på at du mottar konkurransedyktige priser fra entreprenørene.

Et godt tilbud behøver imidlertid ikke være et tegn på dårlig kvalitet. Det kan for eksempel kan det hende at dyktige håndverkere sender ut gode tilbud i perioder som er mindre travle. Ofte er det mindre å gjøre i vintermånedene, så om det passer å gjennomføre prosjektet da, kan det gi deg en bedre pris. Det viktigste er at du velger en entreprenør som har erfaringen og kompetansen som kreves til ditt prosjekt. Byggstart er en tjeneste som kobler boligeiere med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere. Byggstart sjekker kredittrating, godkjenninger og referanser, og kobler deg med entreprenører som er godt kvalifisert for ditt prosjekt.

Dersom man ønsker å bidra med noe selv, er riving, avfallshåndtering, tapetsering, maling og gulvlegging typiske jobber man ofte kan påta seg av uten å gå for mye i veien for de profesjonelle fagfolkene.

Bygge arker? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Hva er inkludert i tilbud fra entreprenør?

I Byggstart ser vi at de fleste som skal gjennomføre byggeprosjekter velger å benytte en totalentreprise. Dette innebærer at du kun skriver kontrakt med ett firma. Firmaet står da ansvarlig for ledelsen og koordineringen av prosjektet. De tar også ansvar for å skaffe håndverkere på alle de nødvendige fagfeltene. Enten ved å utføre arbeidet selv, eller hente inn relevante underentreprenører. Totalentreprise er ofte en sikrere og mer praktisk ordning enn å selv ansette håndverkere innenfor hvert fagområde (delt entreprise).

De fleste materialene vil også være inkludert i tilbudet. Unntaket er overflatematerialene. Det finnes store forskjeller i priser, standarder og stiler på denne typen materialer. Derfor vil det være vanskelig for en entreprenør å anslå hva dette vil koste. Man kan for eksempel finne fliser og parkett til rundt 100 kroner, mens andre merker koster flere tusen per kvadratmeter.

Selv om entreprenøren din ikke har inkludert prisene for overflatematerialer i tilbudet, kan det være en god idé å diskutere dette med entreprenøren din før du setter i gang med å bestille selv. Mange entreprenører har nemlig tilgang til rabatter på fliser og parkett hos leverandørene sine. Uansett om overflatematerialene kommer fra deg eller fra entreprenøren, bør arbeidet med å installere disse være inkludert i tilbudet fra entreprenøren.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Arker eller noe mer

Mange får idéen om å bygge arker på huset mens de vurderer større prosjekter, slik som takløft eller påbygg. Både takløft og påbygg vil oftest ende opp med å koste mye. Takheving og påbygg vil føre til at man får mer plass enn om man bygger arker. Men det er også snakk om langt dyrere og mer komplekse prosjekter. Derfor kan det i mange tilfeller lønne seg å heller bygge arker.

Forskjellen i pris kommer av at takheving og påbygg vanligvis innebærer store strukturelle oppgraderinger for at bygningen skal kunne tåle påkjenningen av en ekstra etasje. Arker, derimot, bruker vanligvis den eksisterende strukturen uten at man trenger å utføre større strukturelle oppgraderinger. Dette gjør at størrelsen på arkene vanligvis er begrenset til rundt en tredjedel av lengden av taket.

Det er ikke kun økonomiske grunner til å velge arker fremfor takløft og påbygg. Når du bygger arker slipper du blant annet å forhold deg til maksgrensene for høyde, som finnes i reguleringsplanen for områder der du bor. Dersom du allerede har nådd den maksimale høyden blir det vanskelig å få tillatelse til å heve taket ytterligere. Arker lar deg derimot utvide det bruksarealet på loftet, uten at du øker den totale høyden på bygningen.

Arker er også en måte å gi fasaden et mer estetisk preg. Arker kan også slippe ekstra dagslys inn på loftet. En siste grunn til å velge arker, er tiden du sparer. Sammenlignet med påbygg og takløft, er arker et enklere og mindre tidkrevende prosjekt.

Dyktige fagfolk lønner seg i lengden

Før du velger entreprenør, bør du sjekke at kandidatene har økonomien i orden. En robust økonomi er helt essensielt. Hvis ikke risikerer du at firmaet går konkurs i løpet av byggeperioden eller i garantiperioden i 5 år etter prosjektets avslutning.

For å være sikker på at du velger håndverkere som både har den nødvendige økonomien og kompetansen, kan du benytte deg at gratistjenesten Byggstart. I Byggstart har vi samlet et kvalitetssikrede håndverkerfirmaer og entreprenører på ett sted, så det skal være enkelt å finne rett firma for jobben. Fagfolkene du finner hos oss er kvalitetssikret basert på referanser, godkjenninger, priser og økonomisk soliditet. Dersom du registrerer prosjektet ditt på Byggstart setter vi deg i kontakt med de best egnede firmaene for ditt prosjekt.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Bygge arker? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.