Hva koster det å bygge vindfang? Pris i

 

2024

Lurer du på hva det koster å bygge vindfang? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for å bygge vindfang, inkludert sentrale faktorer som driver prisen, hvordan du finner rimelige og dyktige fagfolk, om du kan gjøre jobben selv, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!

Bygge vindfang

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på ditt byggeprosjekt

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Hva må jeg betale for et vindfang?

Hvis du har for lite plass i inngangspartiet ditt, har du kanskje vurdert å bygge et vindfang? Med et vindfang får du mer plass til oppbevaring av sko, yttertøy, vesker og andre ting som er naturlig å ha i nærheten av ytterdøren. Det å bygge vindfang er plassbesparende fordi det ikke opptar plass inne i eksisterende hus, men fungerer som et slags utvidet inngangsparti og et tilbygg til boligen. Navnet vindfang kommer av egenskapen gjennomgangsrommet har til å "fange vinden", og på den måten fungere som en sluse for vind og kulde. I tillegg forhindrer det trekk inne i boligen. Mange er likevel usikre på hvilke regler som gjelder for å bygge vindfang, og ikke minst hvor mye det koster.

Prisen for å bygge et vindfang kan variere mye fordi alle prosjekter er forskjellige og har ulikt omfang. Likevel kan det være nyttig å se på gjennomsnittspriser for bygg av vindfang for å få en pekepinn på prisnivå. Vi ser at de fleste prosjekter som involverer bygg av vindfang ender opp med å koste et sted mellom 25.000 og 45.000 kroner per kvadratmeter, mens gjennomsnittsprisen ligger på cirka 30.000 kroner per kvadratmeter. Det er de ulike prisfaktorene som avgjør om ditt konkrete prosjekt vil ende i nedre eller øvre prissjikt, eller et sted midt i mellom. Gjennomsnittsprisene her inkluderer alt du trenger av materialer og fagfolk for å bygge et vindfang.

Prisene inkluderer ikke kostnader til arkitekt hvis du ønsker å få vindfanget designet av en profesjonell, og de inkluderer heller ikke utgifter som går med til en eventuell søkeprosess om byggetillatelse hos kommunen. Et vindfang vil være å anse som et tilbygg til huset. Det vil si en utvidelse av husets grunnflate horisontalt. 

I utgangspunktet kan du bygge tilbygg til huset uten å søke, forutsatt at tilbygget ikke er større enn 15 kvadratmeter og ikke står nærmere enn 4 meter fra nabogrensen. Likevel kan reguleringsplanen for eiendommen sette begrensninger for hva du kan bygge. I tillegg må du sørge for at du ikke overskrider bebyggelsesprosenten på tomten der du bor. Det er ikke alltid lett å vite om et byggeprosjekt er søknadspliktig eller ikke, så hvis du er usikker, anbefales det at du kontakter Plan- og bygningsetaten i kommunen du bor i. Hvis det viser seg at du må søke om byggetillatelse, trenger du en arkitekt eller en entreprenør som kan stå oppført som ansvarlig søker, og du må betale et saksbehandlingsgebyr til kommunen. En arkitekt koster typisk mellom 800 - 1.500 kroner timen.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hvilke faktorer avgjør prisen for vindfang?

Som vi har sett kan prisvariasjonene for bygg av vindfang være nokså store. Det skyldes at mange faktorer påvirker prisen og kan slå ut på forskjellig måte i hvert enkelte byggeprosjekt. Størrelsen på vindfanget er kanskje den prisfaktoren med størst betydning. Vi har i gjennomsnittsprisene sett på pris per kvadratmeter. Hvis vi tar utgangspunkt i gjennomsnittsprisen på 30.000 kroner per kvadratmeter, vil det koste i overkant av 200.000 kroner å bygge et vindfang på 7 kvadratmeter. Skal du derimot bygge et større vindfang på 15 kvadratmeter som er maksimalt tillatt uten å fremsette byggesøknad, så må du regne med å betale rundt 450.000 kroner.

Videre vil byggets kompleksitet være av betydning. Hvis du engasjerer en arkitekt, kan du få designet smarte og plassbesparende løsninger, men hvis løsningene er vanskelige å bygge og preget av kompleksitet, kan det føre til økt tidsbruk både for arkitekten som skal designe bygget og entreprenøren som skal utføre jobben. Jo lengre tid jobben tar, desto mer kostbart. Ofte avhenger prisen også av grunnforholdene der du skal bygge. Noen ganger kan det føre nødvendig med omfattende gravearbeid eller grunnarbeid for å lage et solid fundament for vindfanget. Må du i gang med å pigge i fjell for eksempel, vil det føre til at prisen går opp.

Hvilke løsninger og hva slags standard du velger på vindfanget er også noe som påvirker prisen. Det skal bygges fundament, gulv, vegger og takkonstruksjon samt legges tak, og det skal også settes inn vinduer og dører. Du kan her være med på å påvirke prisen med dine valg av materialer, gulv, taktekke og lignende. Taktekke finnes for eksempel i mange forskjellige varianter i ulike prisklasser, selv om det normalt vil være nærliggende å velge et taktekke i samme stil som taktekket på huset forøvrig. Vinduer og dører kommer også i forskjellige prisklasser og du kan lett spare litt penger her på å velge rimelige alternativer eller å slå til når du finner gode tilbud eller kampanjer. Det kan være lurt å besøke forhandlere av produktene du trenger for å suge til deg inspirasjon og å sjekke prisnivå for materialer og produkter du er interessert i. 

Selv om det er mulig å spare penger ved å velge en rimelig standard, er det viktig at det ikke går for mye utover kvaliteten. En entreprenør kan gi deg gode råd om materialer og produkter som holder god nok kvalitet og som selges til en overkommelig pris. Til slutt er valg av entreprenør en faktor som påvirker prisen for bygg av vindfang.

Få 3 tilbud på ditt byggeprosjekt

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Priseksempel

Nedenfor skal vi ta for oss et konkret priseksempel på bygging av vindfang, hentet fra våre databaser. Dette er kun ment som et referanseeksempel, og gir en indikasjon på de ulike utgiftspostene og hva de relevante prisene ofte ligger på. Alle prisene er inkludert materialer, arbeid og mva. Detaljene vil naturlig nok variere fra prosjekt til prosjekt, og for å få et helt nøyaktig prisoverslag til er man nødt til å få en entreprenør på befaring.

Priseksempel, oppføring av et vindfang på 6 kvm:

  • Murer: 45.000 kr
  • Tømrerarbeid: 190.000 kr
  • Blikkenslager: 15.000 kr

Totalsum: 250.000 kr

Som vi ser, havnet totalsummen her på cirka 250.000 kroner for et vindfang på 6 kvadratmeter, hvilket gir en kvadratmeterpris på cirka 41.700 kroner, noe som er på linje med snittprisene vi ser i markedet generelt. For å motta pristilbud på ditt prosjekt kan du registrere jobben hos Byggstart.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Bygge vindfang selv

Det å bygge vindfang er et prosjekt du kan gjøre selv, forutsatt at du er praktisk anlagt og gjerne har litt erfaring og kompetanse innen bygg. Siden det er et byggeprosjekt som potensielt kan være søknadspliktig, er det imidlertid svært viktig at du finner ut om du må søke eller ikke før du setter i gang. Hvis du bygger vindfanget uten å søke og det viser seg at tilbygget likevel ikke oppfyller kravene som stilles for å kunne bygge uten søknad, så vil bygget være oppført ulovlig, og det kan være nødvendig å rive det i etterkant. Hvis du skal bygge vindfanget selv, er det derfor særlig viktig at du finner ut om du må søke eller ikke, gjerne ved å kontakte kommunen der du bor.

Hvis du velger å gjøre jobben selv, er det viktig at du får et solid fundament å bygge på. Det finnes mange forskjellige skruefundamenter som er enkle å bruke. Videre skal det legges gulv og bygges vegger. Det trenger ikke være vanskelig å bygge vegger, men det er viktig å være presis med avstanden mellom stenderne, slik at du får plass til isolasjon. I tillegg må stenderne tilpasses vinduer. Når det gjelder takkonstruksjonen er det lurt å rådføre deg med fagpersoner eller noen du kjenner som har erfaring med dette. Her må man være særlig nøye med målene, og fukt må ikke kunne samles opp under takbelegget. Når det kommer til å sette inn vinduer og dører, bør du være oppmerksom på begreper som "venstre ut - høyre inn" slik at du får vinduer og dører som kan åpnes som planlagt.

Selv om det er mulig å bygge vindfang selv, er det som regel tryggere å overlate jobben til profesjonelle fagfolk. Du kan riktignok spare penger på å gjøre jobben selv, men hvis du gjør det feil, kan det føre til skader og det kan være nødvendig å rive det ned eller få utbedret kostbare skader i etterkant. Hvis du engasjerer fagfolk, får du jobben gjort raskere, du kan være helt trygg på at jobben blir utført på riktig måte og du får dessuten garanti på arbeidet som er gjort. Alternativt kan du velge å engasjere en entreprenør, for så å bli enig med vedkommende om at du skal gjøre en del egeninnsats og fordele arbeidsoppgaver på en hensiktsmessig måte som ikke skaper merarbeid eller unødvendige forsinkelser.

Grundig sammenligning av pristilbud

Hvis du heller velger å engasjere profesjonelle fagfolk, er det lurt å gjøre grundige undersøkelser av markedet for å finne en entreprenør som tar en rimelig pris for å bygge det nye vindfanget. Fagfolk varierer også i pris, og det er ofte mye penger å spare på å unngå de aller dyreste aktørene. Vi anbefaler at du henter inn pristilbud fra flere bedrifter slik at du kan danne deg et bilde av realistisk prisnivå for ditt konkrete prosjekt og for å kunne sammenligne pristilbud. Dette kan du gjøre ved å gjennomføre en anbudsrunde. Da sørger du for at bedriftene på markedet konkurrerer om å få deg som kunde.

Det finnes mange anbudstjenester på nett som kan brukes til å finne håndverkere. Du kan blant annet vurdere å bruke Byggstart. En gratis og uforpliktende tjeneste som kobler boligeiere med entreprenører som på forhånd har blitt kvalitetssikret med sjekk av godkjenninger, referanser og kredittratinger. Ved å registrere prosjektet ditt hos Byggstart kan du motta pristilbud som du kan sammenligne for å finne en entreprenør innenfor rammene av ditt budsjett.

Det å sammenligne pristilbud kan imidlertid være mer komplisert enn mange forventer. En feil mange gjør er å bare se på sluttprisen og deretter foreta et valg. Men det er viktig å sjekke alle detaljene i pristilbudet og se om tilbudene faktisk er sammenlignbare. Noen ganger opplever man å få pristilbud som spriker mye i pris. Da skyldes det ofte at entreprenørene har forstått prosjektet ulikt og inkludert forskjellige poster i tilbudet. I slike tilfeller er det lurt å ta kontakt med entreprenørene det gjelder for å oppklare eventuelle misforståelser og be om et nytt tilbud. Videre er det viktig å se om du har fått tilbud om en fastpris eller bare et prisoverslag, om prisen kommer med visse forbehold og om noe kommer i tillegg.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Er det verdt å bygge vindfang?

For mange er det verdt å investere i et vindfang. Et vindfang gir et ekstra rom hvor du kan plassere yttertøy, sko, poser, vesker og andre ting som opptar mye plass ved inngangen til huset. Dette kan frigjøre mer plass i boligen. Om det er verdt det kommer likevel an på dine behov, om du egentlig trenger den ekstra plassen et vindfang gir, hvor stort budsjett du har, og hvor mye du er villig til å investere i prosjektet. Et vindfang kan også bidra til å øke verdien på boligen din, slik at du kan få igjen deler av investeringen hvis du skal selge huset en gang i fremtiden.

Jo billigere du får bygget et nytt vindfang, desto mer lønnsom blir investeringen. Det er mulig å spare en del penger ved å engasjere rimelige fagfolk, gjøre en del egeninnsats, være på utkikk etter gode tilbud på materialer og produkter, eller ved å prøve å få rabatt. Store deler av kostnadene til et nytt vindfang går med å til å kjøpe materialer og produkter. Hvis du kjøper i større mengder, kan du ofte få gode rabatter.

Uansett er det viktig at du utarbeider et detaljert budsjett, slik at du er forberedt og kan håndtere kostnadene. Byggeprosjekter er ofte preget av en del usikkerhet, og det kan fort oppstå uforutsette kostnader underveis. Derfor bør du ta høyde for dette når du setter opp budsjett ved å dedikere en egen post til uforutsette kostnader, tilsvarende cirka 10% av totalkostnadene.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på ditt byggeprosjekt

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.