Grave ut kjeller: En komplett guide (pris, regler, tips)

 

Skal du grave ut kjelleren? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt.

Grave ut kjeller

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Grave ut kjeller? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Det er flere måter å bygge ut på om man ønsker litt mer plass i boligen. Med et påbygg bygger du på i høyden, mens et tilbygg er en utvidelse av boligen i utover i areal. Mange har en krypkjeller, og har kanskje ikke tenkt på hva som skal til for å utvide denne. Det er mye ubrukt areal, og kjelleren kan potensielt bli en full anvendelig etasje. Vi tar en titt på hva som faktisk skal til for å få til dette, og om dette er noe du burde tenke på.

Krav til godkjent kjeller

Når du graver ut kjelleren for å ta den i bruk, må det søkes om bruksendring for at den gamle krypkjelleren skal kunne brukes som oppholdsrom. For å få kjelleren godkjent til varig opphold må disse kravene bli oppfylt:

  • I bygg som er eldre enn 1. juli 2011 er minimum takhøyde 2,0 meter, mens det er 2,2 meter i nyere bygg. Dette er minimumskrav, og det anbefales minimum 2,4 meter.
  • Annenhvert rom må ha rømningsvei, for eksempel et vindu ut i friluft. Alle soverom må ha rømningsvei.
  • Kjelleren må være isolert, men du bestemmer selv hvor mye isolasjon som trengs.
  • Et vindu som oppfyller kravene til rømningsvei, oppfyller også krav til dagslys
  • Tilstrekkelig ventilasjon

Det er noe strengere krav for boliger som er bygget etter 1. juli 2011- For eksempel må et oppholdsrom ha dagslys fra vinduer som har at flate på 10% av gulvarealet for hele rommet i nyere bygg. Om planen er å grave ut kjelleren for å bygge en separat utleieenhet, kommer det nye krav oppå dette også. Blant annet må en boenhet ha egen inngang som er fysisk adskilt fra andre innganger i boligen. Boenheten må også ha alle hovedfunksjoner som trengs i en vanlig bolig. Med hovedfunksjoner mener man kjøkken, stue, soveplass, bad og toalett. Dette gjelder ikke dersom man har en hybel som er integrert i samme boenhet som huset forøvrig.

Dersom du ikke søker bruksendring, kan du ikke kalle dette oppholdsrom ved videresalg, og boligen vil ikke få den verdistigningen dette normalt vil gi. Vi vil derfor alltid anbefale å oppfylle kravene når man bygger ut og innreder kjelleren. Selve søknadsprosessen er gjerne litt jobb, og selv om du i  visse tilfeller kan gjøre dette selv, er det nok enklere å finne noen som kan gjøre det for deg.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Gjøre jobben selv, eller leie inn arbeidskraft

Det er ganske omfattende arbeid å grave ut en kjeller. Bakken under huset ditt er med på å holde grunnmuren på plass, og når du begynner å grave, endrer du også trykkbelastningen på betongen. Det kan føre til at grunnmuren svikter, og det er jo noe man helst vil unngå. Det er også viktig å gjøre arbeidet riktig for å unngå eventuelle fuktskader, og så er det alle kravene man må oppfylle for å få det hele godkjent. Så med mindre du har både erfaring og kompetanse til å gi deg ut på et sånn prosjekt på egenhånd, burde du kontakte en entreprenør.

Når det er sagt trenger du ikke sette bort alt, det finnes deler av jobben du kan gjøre på egenhånd. For eksempel hvis du allerede har et betonggulv du vil ha vekk for å komme dypere, kan du pigge opp dette selv. Det blir mange lass med småstein og rester som må ut, og dette kan du jo også bære ut selv. Du kan jo også samarbeide med håndverkeren. Han har nok en formening om hvilke deler av arbeidet du får til på egenhånd, og kan overlate dette til deg. Du må huske på at det kan oppstå problemer med forsikringer om du ikke kan dokumentere at arbeidet er utført av fagfolk. Det alene kan være grunn nok til å la de profesjonelle gjøre jobben.

Når du graver ut kjelleren, blir det jo en del avfall også. All jorden, og andre ting som måtte ligge under huset ditt, må jo vekk. Det blir mye grunn, og kan ofte bli liggende på tomten din i lang tid om du ikke tar tak i det med en gang. Mange entreprenører tar betalt i kubikkmeter for å fjerne dette.

Grave ut kjeller? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Finn riktig entreprenør

Det er viktig å finne riktig entreprenør til riktig prosjekt. Det er ikke alltid like lett å vite hva man skal se etter, spesielt om man ikke har noe særlig erfaring med oppussing. For å hjelpe deg litt på vei, kan vi gå over de viktigste stegene du kan gjøre for å finne riktige folk.

Først og fremst burde du forsikre deg om at alle entreprenører du vurderer har alle godkjenninger i orden. Selv om mange av godkjenningsordningene vi har i Norge ikke er obligatoriske, er dette et fint kvalitetstegn å gå etter. Avhengig av hva slags arbeid du planlegger å få utført er ordninger som Sentral Godkjenning, Våtromsgodkjenning og Mesterbrevordningen noe du bør se etter hos entreprenøren din. Skal du derimot gjøre endringer i det elektriske anlegget, er dette noe du må ha en sertifisert elektriker til å gjøre. Dette er lovpålagt.

Du bør alltid gå gjennom entreprenørens referanser. De fleste firmaer har skriftlige referanser på nettsidene sine. Vel og bra det, og det er lurt å lese gjennom disse. I tillegg burde du også spørre om å få andre referanser du kan ringe selv. På den måten kan du gjøre opp dine egne meninger om referansen er troverdig, og du kan også spørre om det akkurat du lurer på. Samtidig kan du også se hvordan det står til med økonomien i bedriften. Det er lurt å gjøre dette på forhånd så du ikke risikerer at entreprenøren går konkurs før de er ferdige med arbeidet.

Det er også lurt å sjekke om entreprenøren faktisk har kapasitet til å ta jobben. Kanskje må du vente lenge på at de blir ledige, eller de kan bare jobbe med begrenset kapasitet. Har du startet planleggingen av prosjektet ditt tidlig, kan du bestille langt frem i tid, og dette gjør det jo enklere å finne noen som passer. Har du ikke mulighet til det, burde du kanskje se deg om etter en annen entreprenør.

Byggstart er en tjeneste som kobler boligeiere med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere. Byggstart sjekker kredittrating, godkjenninger og referanser, og kobler deg med entreprenører som er godt kvalifisert for ditt prosjekt.

Trenger du fagfolk til jobben? Sammenlign flere tilbud her.

Drenering og isolering

En ting du må være forberedt på, er at du sannsynligvis må grave både innenfor og utenfor grunnmuren. Grunnen til det er at når du graver ut kjelleren, må du også legge ny drenering. Dreneringen er viktig for å unngå kapillært oppsug, noe som kan føre til store fuktskader i konstruksjonen. Dreneringen fører vannet bort fra konstruksjonen, og det er viktig at rørene ligger i hvert fall 20 cm under undersiden av gulvet. Dreneringen legges langs ytterveggen av bygget, det er derfor du må grave opp.

Det samme gjelder isolasjonen. Den riktige måten å isolere en kjeller på er på utsiden av ytterveggen, og dermed må det graves. Ved innvendig isolasjon hindrer du varmen i kjelleren i å tørke ut fukt inne i veggen, og gir dermed grobunn for sopp. Dette kan spre seg til resten av huset, og kan være vanskelig å rette opp i. Det fører også til dårlig inneklima, som kan gi både dårlig lukt og helseplager. Spesielt barn er utsatt for helseplager på grunn av dårlig inneklima, og hodepine og tretthet er klassiske symptomer på dette. I verste fall kan barna utvikle astma, og det kan være vanskelig å identifisere hvor problemet kommer fra.

Husk radonmåling

Ved siden av at fukt kan føre til dårlig inneklima, er radon et velkjent problem. Spesielt i kjellere, ettersom radon dannes i berggrunnen. Her i Norge er vi særlig utsatt for radon, og trykk og temperaturendringer gjør at radon trenger inn i kjellere og høy konsentrasjon i inneluften. Dette kan føre til lungekreft, og det er viktig at vi gjør det vi kan for å motvirke dette. Du kan ikke se eller lukte radon, og det må måling til for å finne ut hvor utsatt du er i kjelleren din. Forekomsten av radon regnes i “Becquerel per kubikkmeter luft”, eller Bq/m3. Det anbefales at konsentrasjonen ikke er høyere enn 100 Bq/m3, men tall opp til 200 Bq/m3 tillates. Det er heldigvis flere tiltak du kan gjøre for å begrense forekomsten av radon. Når du nå skal i gang med å bygge kjelleren fra grunnen av, kan du legge inn radonmembran under byggingen. Dette stopper radonen fra å trekke inn i kjelleren, og kan bedre inneluften betraktelig. I tillegg fungerer relativt enkle tiltak som hyppig lufting og bedret ventilasjon bra. Du kan også installere en radonbrønn. Denne er koblet til friluft, og skaper et undertrykk som stopper radonholdig luft fra å trenge inn i huset gjennom hull og sprekker. Det er en ganske enkel prosess å måle radonforekomsten i din kjeller, selv om det må måles over en lengre periode, minst to måneder. Det finnes områder som er såkalt “radonfrie”. Dette navnet er i beste fall misvisende, radon finnes i all slags stein. Hvis du planlegger å leie ut kjelleren, er du lovpålagt å måle radonkonsentrasjonen.

Kostnader ved utgraving av kjeller.

Priser på denne typen prosjekter varierer mye, og det er mange faktorer som påvirker sluttregningen. Imidlertid ser vi at de fleste prosjekter med utgraving av kjeller ender i disse prissjiktene:

  • Drenering: 5.000 - 10.000 kr per løpemeter
  • Innvendig grunnarbeider, inkludert pigging og bortkjøring av masser: 7.000 - 15.000 kr per kvadratmeter

Dette inkluderer alt du har av kostnader, både arbeid, leie av utstyr og materialer. Les mer om prisen for å grave ut kjeller.

Ønsker du pristilbud? Få tilbud fra flere kvalitetssikrede fagfolk her.

Komme i gang

Det er viktig at du tenker over hva det innebærer, og planlegger godt. Bruk heller litt ekstra tid på å finne riktig entreprenør du kan stole på, enn å risikere at jobben ikke blir ferdig. Det er også viktig å være nøye med budsjettet, og sørge for at du holder deg til det. Hvis alt går som det skal, er kjelleren noe du kan ha glede av i mange år fremover, så sørg for at det blir en positiv prosess! Start gjerne med å registrere prosjektet ditt på Byggstart, slik at vi kan koble ditt prosjekt med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Grave ut kjeller? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Flere guider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.