Hva koster det å bygge bad? Pris i

 

2024

Skal du bygge bad? I denne prisguiden gir vi deg alt om priser, kostnadsdrivere, finansiering, sparetips og mye mer. Unngå å betale for mye og få rådene som sikrer at prosjektet holdes under budsjett. Les denne prisguiden og lær alt du må vite.

Bygge bad

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på nytt bad

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Bygge bad: Hva koster det?

Drømmer du om å bygge bad så du får det akkurat slik du vil ha det? Da er det viktig å starte med å sette et realistisk budsjett for å se hva du har å rutte med.

Badet er boligens dyreste rom målt i kvadratmeterpris. I Byggstart har vi utarbeidet en prisdatabase basert på prosjekter der kunder har benyttet Byggstart til å finne håndverkere og entreprenører. Byggstart mottar kopi av tilbud på mange baderomsprosjekter, og basert på dette har vi samlet priser fra hundrevis av prosjekter i en prisdatabase.

Ifølge våre tall er gjennomsnittsprisen for et nytt bad bygd fra grunnen av på rundt 300.000 kroner. Da er både arbeidstimer, materiale og utstyr inkludert. Men prisnivået kan variere mye, ned mot 200.000 kroner til over 500.000 kroner.

Sammenlignet med å renovere et eksisterende bad, er det noe dyrere å bygge et nytt bad der det ikke er bad i dag. Renovering av av et eksisterende bad har en snittpris på 250.000 kr, det kan du lese mer om her. Når man bygger et nytt bad der det ikke er bad i dag, tilkommer ekstra kostnader knyttet til røropplegg, elektrisk og ventilasjon, sammenlignet med å renovere et eksisterende bad.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Det du ikke ser som koster

Størrelsen på badet har selvsagt en avgjørende betydning på hvor dyrt det blir, men andre forhold spiller også inn, som innredning, utstyr, type bosted og effektiviteten til håndverkerne som arbeider med badet.

De største kostnadene er det som ikke synes. Og det må være i orden. Det hjelper ikke med et lekkert badekar hvis ikke det tekniske er på plass.

Arbeidet med membran, elektrisk, rør, sluk og annet VVS-arbeid må være forskriftsmessig utført og være bygd med godkjente materialer.

Det er med andre ord ikke her du bør spare penger. Mange blir overrasket når de får høre at kvadratmeterprisen på et nytt baderom ofte er lavere jo større badet er, men det skyldes at de tekniske arbeidene (rør, el, membra, ventilasjon) må gjøres uansett helt uavhengig av badets størrelse.

Mulighetene for å gjøre feil er mye større i våtrom enn i andre rom. Hvis det slurves med arbeidet, kan det få store negative konsekvenser. Fuktskader som utvikler seg over tid, utløser normalt ikke erstatning, og forsikringsselskapet kan nekte deg erstatning for uventede vannskader hvis feilen skyldes at ufaglærte har gjort jobben.

Få 3 tilbud på nytt bad

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Slik kan du redusere prisen

Kostnadene forbundet med de tekniske fagene slipper du altså ikke unna, men har du en slunken lommebok finnes det imidlertid andre måter du kan gjøre badet billigere på. Først og fremst ved å velge billigere utstyr.

Velger du en nøktern standard, kan baderommet fort bli betydelig rimeligere. For eksempel kan du nøye deg med et vanlig badekar i stedet for et dyrere boblebad. Og den takmonterte designerdusjen med lekkert betjeningspanel kan kanskje byttes ut med en vanlig dusj?

Et annet sparetriks er å begrense bruken av fliser, for det kan fort bli dyrt både i materialkostnader og arbeidstimer. Noen bytter ut flisene med våtromspaneler, mens andre begrenser bruken av fliser til strategiske steder.

Men selv om du velger en billigere løsning, er det viktig at produktene har høy kvalitet. Rådfør deg derfor med rørlegger før du gjør innkjøp. En rørlegger kan nekte å installere baderomsprodukter for deg hvis han ikke mener de holder mål.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hvordan finansiere badet

En skjult kostnad mange ikke tenker på, er hvordan badet blir finansiert. Det er dyrt å være fattig, som det heter. Hvis du må låne penger, er det viktig at du beregner kostnadene nøye slik at du er sikker på at du ikke må avbryte før byggingen er ferdig, og at du har råd til å tilbakebetale lånet.

Mange finansierer deler av byggekostnaden med kredittkortet, men hvis du ikke betaler før den rentefrie perioden er over, så begynner dyre renter å løpe. Å låne på boligen eller ta opp et rimelig forbrukslån er ofte bedre alternativer.

Har du et stramt budsjett, så bør du bruke pengene der de har størst betydning på sikt. Det er mye viktigere at badet dekker dine daglige behov i hverdagen, enn at du har de dyreste og mest eksklusive løsningene fra start til slutt.

Bad som investering

Badet, sammen med kjøkkenet, går for å være de viktigste rommene når boligen eventuelt skal selges.

Verdien på boligen din bestemmes hovedsakelig av boligens standard og beliggenhet, men eiendomsmeglere kan fortelle at gamle og utdaterte bad ikke bare kan holde potensielle kjøpere unna, de kan kan også senke salgsverdien, i noen tilfeller med mer enn kostnaden for et nytt bad.

Er badet i grei stand rent teknisk, kan det lønne seg å gjøre en overflateoppussing med flis-på-flis og nye møbler og armaturer heller enn en totalrenovering. Uansett bør man legge seg på en stil som mange potensielle kjøpere vil like.

Husk å få god dokumentasjon fra entreprenøren på arbeidet som er utført. Selv et splitter nytt bad kan få samme verdivurdering som et gammelt bad, hvis du ikke kan dokumentere hvordan badet ble bygd.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Finne rett entreprenør

Det er imidlertid ikke bare på materialsiden at du kan kutte kostnader. Prisforskjellen mellom ulike entreprenører kan også være store.

Bruk derfor tid på å undersøke markedet, ikke bare hopp på det billigste tilbudet du finner. Hvis tilbudet du mottar høres for godt ut til å være sant, så er det trolig det. Det er slett ikke alle håndverkere som kan det de påstår de kan. En håndverker med yrkesstolthet vil dessuten ta betalt for jobben.

Byggebransjen har laget en egen våtromsnorm med tilhørende våtromssertifikat for å sikre at arbeidet på våtrom blir gjort skikkelig. Det er ikke et lovpålagt krav, men det kan gi en ekstra trygghet.

Hvis du registrerer ditt prosjekt på Byggstart, kan du la entreprenørene konkurrere om ditt prosjekt. Byggstart er en tjeneste som kobler boligeiere med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere. Byggstart sjekker kredittrating, godkjenninger og referanser, og kobler deg med entreprenører som er godt kvalifisert for ditt prosjekt.

Hva med egeninnsats? Når det gjelder baderommet, så bør du overlate jobben til profesjonelle håndverkere. Sjansen for at man klarer det selv er veldig liten. Mange tar seg vann over hode. Gjør man feil er det bare et tidsspørsmål før det blir vannskader og mugg, og det kan fort bli en svært dyr historie. Dersom man skal gjøre noe selv, er rivejobben og maling noe som er enklere enn andre deler.

Håndverksloven setter dessuten fem års reklamasjonsrett på arbeidet. Mange håndverkere liker derfor dårlig at ufaglærte blander seg inn i arbeidet der de kan få ansvaret for feil.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på nytt bad

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.