Hva koster renovering av bad? Pris i

 

2024

Skal du renovere badet? I denne prisguiden gir vi deg alt om priser, kostnadsdrivere, finansiering, sparetips og mye mer. Unngå å betale for mye og få rådene som sikrer at prosjektet holdes under budsjett. Les denne prisguiden og lær alt du må vite.

Lurer du på hva det koster å renovere badet? I denne prisguiden forteller vi deg hva du kan regne med å betale, og vi går gjennom et konkret priseksempel. Vi ser også på hva som driver prisen på renovering av bad og hvordan du kan spare penger på ditt prosjekt.

Renovering bad

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på renovering av bad

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Hva innebærer en renovering?

Baderomsrenovering er kostbart. Kompleksiteten ved et bad gjør det til boligens desidert mest omfattende renoveringsprosjekt.

En totalrenovering av badet innebærer at hele rommet strippes ned til grunnen og bygges opp på nytt. Med andre ord er det både tidkrevende og kostbart. Her er det ikke snakk om å legge noen nye fliser eller å gi taket et strøk maling. Kravene til et moderne baderom gjør også at kostnadene blir vesentlig høyere enn i andre rom. En renovering er mye mer omfattende enn en overflateoppussing av badet, som typisk innebærer å legge flis-på-flis og bytte ut baderomsinventaret.

Badet er kanskje det rommet i boligen som har gjennomgått en raskest og størst utvikling. Det er ikke veldig mange tiår siden det var ganske vanlig med utedo mange steder. Og dusj eller badekar var i alle fall luksus. I dag stiller vi helt andre krav til badet. Selv om vi i snitt bruker mindre tid på badet enn noe annet sted i boligen, så vil vi ha en god følelse når vi er der. Det skal gjerne være romslig, lunt, ha varmekabler i gulvet og stor dusj eller et behagelig badekar. Kanskje begge deler.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hvor mye koster renovering av bad?

Basert på prosjekter der kunder har brukt Byggstart til å finne entreprenør, ser vi at gjennomsnittsprisen for en renovering av bad ligger på ca 275.000 kr.

Dette er totalkostnaden og inkluderer alt som har med renoveringsprosjektet å gjøre. Det betyr alt fra materialer til selve arbeidet og inventar. Alle innkjøp kan du som kunde selvsagt kjøpe selv og dermed få en lavere pris. De rimeligste prosjektene i vår database ligger på 200.000 kr. De dyreste ligger derimot på over 500.000 kr. Det er med andre ord betydelige forskjeller i pris for et totalrenovert bad.

Det er en stor utgift og definitivt noe man må planlegge nøye før man går i gang med. I mange tilfeller representerer en totalrenovering av badet godt over 10 prosent av boligens verdi.

Få 3 tilbud på renovering av bad

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Hva koster de ulike delene?

Selv om totalprisen som regel ligger mellom 250.000 kr og 300.000 kr for et bad, kan det være greit å forstå ca hva de ulike elementene koster hver for seg. Husk at de fleste organiserer slike prosjekter som en totalentreprise der en rørlegger, snekker eller flislegger organiserer hele oppdraget, slik at du kun har ett kontaktpunkt. Under er et eksempel på en pris på et bad på 4 kvadratmeter med normal standard:

1. Tilbud fra entreprenør:

 • Riving og avfallshåndtering: 18.000 kr
 • Rørlegger: 69.000 kr
 • Elektriker: 45.000 kr
 • Snekker: 40.000 kr
 • Membran: 13.000 kr
 • Ventilasjon: 7.000 kr
 • Flislegger: 35.000 kr
 • Maler: 11.000 kr
 • Rigg og drift: 15.000 kr

Sum tilbud fra entreprenør: 253.000 kr

2. Egne innkjøp:

 • Fliser (gulv og vegger): 8.000 kr
 • Armaturer: 10.000 kr
 • Baderomsinnredning: 9.000 kr

Sum egne innkjøp: 27.000 kr

Sum totalt, entreprenørs tilbud + egne innkjøp: 280.000 kr

Mye som spiller inn

Det er først og fremst det du ikke ser som gjør at en renovering av badet blir kostbart. Interiøret i seg selv kan naturlig nok dra opp prisen, med store forskjeller på prisnivået på fliser, baderomspanel og mikrosement for ikke å nevne selve baderomsmøbler. Men det rørlegging, membran, ventilasjon og elektrisk anlegg som virkelig koster.

Prisen på et totalrenovert bad er vanskelig å gi en eksakt sum på. Det vil avhenge av svært mange forhold. Både det eksisterende badets tilstand, beliggenhet og kompleksitet er med på å dra opp prisen. Baderommet er det eneste rommet i boligen som stiller strenge krav til membraner, for å hindre fuktskader. Her slår forskriftene inn, selv om du ikke trenger å gå gjennom noen byggesøknadsprosess. Det er viktig å understreke at badet ikke er et rom der det lønner seg å ta noen snarveier. Kostnadene ved å snike seg unna de formelle kravene kan bli skyhøy. Ved et salg av boligen må du kunne dokumentere at badet er forskriftsmessig laget. Hvis ikke må du regne med å gi et solid avslag i totalprisen.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Bruk fagfolk på badet

Badet er heller ikke rommet du går løs på selv for å totalrenovere. Så fremt du ikke besitter all nødvendig kunnskap og kompetanse, så er baderomsrenovering forbeholdt fagfolk. Formelt er det bare det elektriske anlegget du ikke selv har lov til å gjøre utbedringer på, men røropplegg og membran er ikke noe en bør prøve seg på uten å kunne det. En feil under legging av memebran kan føre til at du må rive opp hele gulvet igjen. Feilkobling av rør inne i veggen kan medføre at du må rive både bad og naborom dersom det skjer en lekkasje. Og forsikringsselskapet vil ikke se med blide øyne på hjemmearbeid på badet. Derfor er det helt nødvendig å innhente anbud fra fagfolk.

Hvor lenge varer et bad?

Mange som skal gjøre grep på bader, vurderer om de trenger å totalrenovere, eller om det er tilstrekkelig med en overflateoppussing. En overflateoppussing kan dog aldri erstatte en totalrenovering. Overflateoppussing foretar vi for at det skal bli pent og nytt. En totalrenovering gjør vi gjerne fordi det er et større behov. Alle bad må før eller siden gjennom en totalrenovering, men det går gjerne flere tiår mellom hver gang. SINTEF opererer med to begreper når de vurderer levetiden for bad, anbefalt brukstid og teknisk levetid. Teknisk levetid er absolutt forventet levetid på komponentene på badet. Etter denne tiden vil ikke lenger utstyret eller monteringen fylle sin funksjon og det kan forventes at den bryter sammen.

For eksempel mener SINTEF at et klosett har en teknisk levetid på 50 år. Anbefalt brukstid er imidlertid rundt halvparten. SINTEF anbefaler selv at man bør pusse opp badet hvert 20-30 år. Ved kjøp av bolig bør du være ekstra påpasselig og regne med en større utbedring dersom badet nærmer seg 40 år siden forrige store renovering. Da er det nemlig bare et tidsspørsmål før du må gjøre noe. Et så gammelt bad vil heller ikke være i tråd med dagens krav til beskyttelse mot vann og fuktighet. I dag bruker vi eksempelvis vesentlig lenger tid på dusjing enn det man gjorde før. Det stiller helt andre krav til fuktsperrer og membraner enn det eldre bad er utrustet for.

Det er også viktig å være på vakt mot hjemmelagde løsninger. Svært mange bad har vært gjenstand for amatøroppussing og lettvinte løsninger. Et nytt lag med keramiske fliser og noen lekre detaljer kan se veldig fint ut på overflaten, men dersom det ikke er gjort skikkelig arbeid i grunnen kan konsekvensene og kostnadene bli svært høye. Siden mange boliger i Norge er bygget i treverk, så kan fuktskader fra badet få fatale konsekvenser og innebære totalrenoveringer av langt mer enn bare baderommet. Derfor er det igjen viktig å understreke viktigheten av å ta den ekstra kostnaden det er å benytte kvalifisert fagfolk. Da har du en forsikring på at badet er renovert forskriftsmessig og kan benytte dette dersom det skulle oppstå problemer i etterkant. En betydelig andel av klagesakene forbundet med salg av bolig handler om utbedring på bad som ikke er gjort forskriftsmessig korrekt.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Når bør prosjektet gjennomføres?

Totalrenovering av bad er både kostbart, ressurskrevende og tidkrevende. Derfor er det viktig å tenke nøye gjennom når det passer best å få jobben utført. Som oftest vil boligen i praksis være ubeboelig så lenge renoveringen pågår. Det gjør at mange velger å reise på ferie eller bo hos venner og familie mens renoveringsprosjektet utføres. Da unngår man både å gå i føttene på arbeiderne, samt at man slipper ubehaget med å bo på en byggeplass.

Varigheten av et baderomsrenovering er alt fra 2 til 6 uker avhenger av størrelse og kompleksitet, men det kan være greit å legge inn noe slingringsmonn.

Når det gjelder tidspunkt på året, så vil håndverkere ofte ha veldig mye å gjøre på våren og rett etter sommeren. Vintermånedene er ofte noe roligere, så innendørs-prosjekter kan med fordel ofte legges i månedene januar/februar for å få gode priser og entreprenørens fulle oppmerksomhet i gjennomføringen.

Sjekk med flere

Ved innhenting av anbud fra entreprenører er det lurt å sjekke prisene hos flere. På Byggstart kan du sammenligne tilbud fra flere entreprenører og finne den som passer ditt prosjekt best.

Når du skal starte prisinnhentingen er det viktig å ha gjort seg opp en klar plan over hva som skal gjøres. Det gjør det vesentlig enklere for entreprenørene å gi et så riktig tilbud som mulig. Før kontraktsinngåelse må begge parter ha en felles forståelse av detaljene, slik at det ikke oppstår problemer underveis. Entreprenøren plikter å gi byggherren beskjed om eventuelle avvik som skulle oppstå underveis i prosjektet.

Dersom det for eksempel må gjøres større utbedringer enn det man trodde på forhånd, så skal byggherren kontaktes umiddelbart før arbeidet igangsettes. I en kontrakt bør det også inngå klare krav til når prosjektet skal ferdigstilles og gjerne delplaner, slik at du som byggherre kan følge fremdriften i prosjektet. En totalrenovering av bad er såpass kostbart at det ikke er noen grunn til å ta lett på en slik oppgave. Fra entreprenørens side er det også en stor fordel om kontrakten er så detaljert som mulig. Det hindrer misforståelser og uenighet underveis og gjør samtidig arbeidet mye enklere å planlegge ut fra. Bruk gjerne Norsk Standard sine maler for kontrakter som du finner her: Forbrukerrådet

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på renovering av bad

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.