Bygge bad: En komplett guide (priser, regler, prosess)

 

Skal du bygge et bad? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt.

Bygge bad

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Få 3 tilbud på nytt bad

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Badet er boligens mest krevende og kostbare rom. Det er et rom som skal fungere døgnet rundt. Her skal man stelle seg om morgenen, nyte en varm dusj etter jobb eller kanskje slappe av i badekaret på kvelden.

Samtidig er baderommet ofte boligens minste rom og det dyreste per kvadratmeter, så god planlegging er alfa og omega.

Hva er forskjellen på å bygge nytt bad og renovere?

I dagligtale snakker vi ofte om et “nytt” bad når vi egentlig pusser opp eller oppgraderer. Det er imidlertid forskjell på å bygge et nytt bad der det ikke er bad i dag og det å renovere et eksisterende bad.

De tekniske utfordringene med rørleggerarbeid, vanntilførsel, avløp og elektrisitet er mye større med et nytt bad. Ved oppussing og renovering blir ofte nytt materiale installert på samme sted som eksisterende. Mye av rørleggerarbeidet og annet grunnarbeid er derfor allerede gjort. Det er mye mer komplekst å bygge et bad fra scratch med tanke på rør, elektrisitet og ventilasjon ettersom det potensielt ikke er så lett å koble på det nye badet.  

Generelt vil prisen for å bygge et nytt bad være 10-30 prosent høyere enn å renovere et bad. Basert på våre prisdatabaser i Byggstart, ligger snittprisen (alt inkludert) på totalrenovering av et eksisterende bad på ca. 275.000 kr, mens snittprisen på å bygge et nytt bad der det ikke er bad i dag, ligger på ca. 300.000 kr.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Trenger du å søke kommunen om tillatelse?

Det er lettere å be om tilgivelse enn tillatelse, heter det som kjent. Men når det kommer til å bygge bad, gjelder det å ha alle tillatelsene i orden før du starter.

Den gode nyheten er at søknadsplikten for våtromsarbeid ble opphevet 1. januar 2012. I dag blir derfor de fleste bad bygget uten at man trenger å søke kommunen.

Det er imidlertid tre viktige unntak der du fortsatt må søke kommunen om tillatelse:

- Du endrer bærende konstruksjon. Å endre en bærende konstruksjon betyr at du river, flytter eller gjør inngrep i bærevegger, takstoler og bærende elementer i veggen.

- Du bygger slik at en branncelle blir brutt (typisk ved bytte av sluk i flermannsboliger).

- Du bygger bad i et rom som ikke er godkjent for varig opphold (tilleggsdel), for eksempel bod. Da må du søke om bruksendring.

Hvis du trenger å søke, bør du planlegge for minimum tre ukers saksbehandlingstid. Du bør også undersøke hvilke regler som gjelder for hvem som kan søke, altså om du kan søke selv, eller om du trenger  en fagperson (arkitekt, ingeniør eller entreprenør).

Få 3 tilbud på nytt bad

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Hva koster det å bygge et bad?

Prisen på et nytt baderom avhenger av dine ambisjoner, prioriteringer og badets størrelse. Det skal imidlertid sies at selv små bad vil være kostbare på grunn av behovet for tekniske arbeider. Basert på prosjekter der byggherrer har brukt Byggstart for å finne rett entreprenør, har vi utviklet en database over prisen på bygg- og renoveringsprosjekter. Basert på dette ser vi at gjennomsnittsprisen på å bygge et nytt bad der det ikke er bad i dag, ligger på ca. 300.000 kr. Da er både arbeidstimer, materiale og utstyr inkludert.

Men prisnivået kan variere mye, fra ned mot 200.000 til over 500.000 kroner. Badet er ofte boligens dyreste rom målt i kvadratmeterpris. Men ikke tenk på badet bare som en kostnad, det er også en investering. Et moderne baderom kan øke verdien på boligen.

Trenger du fagfolk til jobben? Sammenlign flere tilbud her.

Hvilke materialer skal du velge til baderommet?

Et baderom bør ikke bare inneholde det absolutt nødvendigste, det bør også innredes som ditt personlige tilfluktssted der du kan trekke deg tilbake fra hverdagens strev og mas.

Dusj: Du kan alltids kjøpe en dusj over badekaret med dusjforheng, men de fleste velger nå dusjvegger e.l. Varme metaller som kobber, messing eller gull er spesielt trendy nå.

Badekar: Det finnes et hav av forskjellige badekar å velge mellom og prisforskjellene er store. Ting å tenke på er størrelse, materiale og form. Prøvesitt alltid badekaret før du kjøper.

Toalett: Alle forventer å finne et toalett på badet, så du trenger ikke å gjemme det helt bort. Bare ikke gjør det til badets midtpunkt. De fleste velger i dag et vegghengt toalett.

Lys: Godt lys på badet er viktigere enn det mange tror. Med umoderne lysstoffrør hjelper det lite med flotte møbler. Lyset skal helst ha en naturlig fargegjengivelse, og det skal være godt opplyst særlig rundt speilet.

Gulv og vegger: Fliser brukes ofte på vegg og gulv, spesielt på de delene av rommet som blir mest vått. Fliser finnes i forskjellige størrelser, materiale og priser.

Servant: Ikke tenk på servanten som bare et sted der du vasker hender og ansikt. Det er et viktig baderomsmøbel som kan være badets midtpunkt.

Kunst: Det gir en ekstra opplevelse hvis du bringer kunst inn på baderommet. Det gir deg noe pent å se på, utover det å se deg selv i speilet. Eventuelt kan man henge opp hyggelige familiebilder.

Baderomsmøbler: Det finnes et vell av møbler i forskjellige farger og materialer. Finn noe som passer ditt bad. Bruk gjerne møbler med hjul. Det gjør dem flyttbare og er særlig nyttige på mindre bad.

Hvordan gjøre badet rimeligere?

Den største kostnaden for bad er alt det som ikke synes, og det må være i orden. Alt det tekniske med rørleggerarbeid, vanntilførsel, avløp, membran og elektrisitet kan man ikke fire på.

For å få prisen ned, gjelder det å være kreativ og finne andre, rimelige løsninger. For eksempel ved å velge en mer nøktern standard på innredning og utstyr, f.eks ved å bytte ut de dyre flisene med våtromsplater, eller finne rimeligere armaturer.

Men selv om du velger en billigere løsning, er det viktig at produktene holder høy kvalitet. Spør derfor rørlegger før du gjør innkjøp. En rørlegger kan nekte å installere baderomsprodukter hvis han mener de ikke holder mål.

Du kan også spare betydelige beløp på å velge riktige entreprenør. Du bør alltid innhente tre skriftlige tilbud. Registrer gjerne ditt prosjekt på Byggstart for å komme i kontakt med kvalitetssikrede baderomsentreprenører.

Ønsker du pristilbud? Få tilbud fra flere kvalitetssikrede fagfolk her.

Bygge selv eller bruke profesjonelle?

Et våtrom er det vanskeligste rommet en amatør kan begi seg på ut på. Selv om du teknisk sett har lov til å utføre mye arbeid selv, krever forsikringen at profesjonelle håndverkere skal sitte med ansvaret for vann og elektrisitet. Ved å bruke dyktige håndverkere får du en garanti på at arbeidet er forsvarlig utført.

De pengene du sparer på å gjøre det selv, kan bli dyre kroner i lengden. Et bad som er i dårlig stand kan få lekkasje og fuktskader. Hvis du ikke kan dokumentere at arbeidet har blitt gjort på skikkelig vis, så kan du bli nektet erstatning.

Men selv om du overlater til profesjonelle å bygge selve badet, så bør du likevel sette ditt personlige preg på det - det er tross alt du som skal bruke det.

Hvordan finne seriøse håndverkere?

Å bygge et nytt bad er et utfordrende prosjekt uansett hvor godt du planlegger, men med pålitelige håndverkere på laget er jobben mye enklere.

Sørg for at de håndverkerne du vurderer har flere års relevant erfaring,og kan dokumentere kompetanse med fag- eller svennebrev. Det er en fordel om de også har våtromsgodkjenning, selv om dette ikke er påkrevd.

Du bør alltid skaffe tre anbud fra forskjellige tilbydere. Hos oss i Byggstart kan komme i kontakt med flere entreprenører som gir tilbud på ditt prosjekt. Da trenger du bare å beskrive prosjektet, og du vil så bli kontaktet av kvalitetssikrede firmaer.

Sørg for å ha en skriftlig kontrakt. Jo mer detaljert du er i beskrivelsen av oppdraget, desto bedre. Ha gjerne med i kontrakten at Byggebransjens Våtromsnorm skal følges.

Hvor lang tid tar det?

Hvor lang tid det tar å bygge et nytt bad, avhenger av prosjektets størrelse, hvor godt du har planlagt, tilgang til håndverkere og tidsbruken. Det er også viktig at alle nødvendige byggetillatelser er på plass, og at materialet er tilgjengelig når det er behov.

Planlegg derfor så tidlig som mulig, minst fire uker før byggestart. Alle spørsmål rundt hvilken type innredning du skal ha, belysning og annet bør være avklart før håndverkerne dukker opp.

Hvis du bruker profesjonelle fagfolk, regn med minst 3-5 ukers arbeid. Den vanligste feilen folk gjør, er å undervurdere hvor lang tid det tar å bygge et nytt bad.

10 tips for bygging av bad

1. Gå på jakt etter gode ideer

Det er lurt å ha en ide om hvordan badet skal se ut med tanke på både stil og farger. Du kan for eksempel hente inspirasjon fra utstillinger, bøker, blader og Internett.

2. Vær forberedt

Hvor stort er baderommet og hvor mye plass har du til baderomsmøbler, servant osv.? Vil du ha både dusj og badekar? Skal du ha gulvvarme? Hvem skal bruke badet, og hvordan vil behovene endre seg de neste 5-10 årene? Dette er noen av spørsmålene du bør tenke over.

3. Sett opp et budsjett

Regn på hvor mye du har råd til å bruke, og hva et nytt bad er verdt for deg. Vær realistisk i budsjettet. Må du ta opp et lån, bør du sørge for at lånet er stort nok til å dekke hele byggearbeidet så du ikke må avbryte. Vær forberedt på ekstrakostnader, minst 10-20 prosent.

4. Velg stil for baderommet

Minimalistiskt, klassiskt eller romantiskt? Stilen styrer valget av alt fra toalettet til møbler og speil. Det er lov å blande stiler, men vil du være på den sikre siden, bør du begrense deg til en stil som dominerer badet.

5. Finn de rette fagfolkene

Trekk inn fagfolk så tidlig som mulig, det vil si når du har en plan for hvordan du vil ha badet. Inviter på befaring. Sjekk referanser. Skriv kontrakt som i detalj beskriver arbeidsoppgaver, vilkår, tidsplan og betaling. Det er lurt å få med at arbeidet skal utføres i henhold til våtromsnormen.

6. Bestill produktene i god tid

Håndverkernes tid er dyr, så gjør alt du kan for at alt er på plass før rørlegger, elektriker og andre håndverkere møter opp. Ønsker du å kjøpe egne baderomsprodukter, som badekar og dusj, bør du avklare dette med rørleggeren først. I verste fall vil han ikke installere det fordi han ikke har kjennskap til produktet eller mener det ikke holder mål. Rør og annet grunnmateriale bringer håndverkerne med selv.

7. Velg en totalentreprenør

Elektrikere, rørleggere og andre yrkesgrupper gjør ditt drømmebad til virkelighet, men deres arbeid skal koordineres, ellers blir det mye dødtid. Mange velger derfor å bruke en totalentreprenør som står for hele prosjektet. Pengene du bruker på en totalentreprenør, får du ofte mer enn tilbake på sparte utgifter som følge av bedre kvalitet, planlegging og ledelse, i tillegg til mindre stress gjennom prosjektet.

8. Fokuser på kvalitet

Badet har lengre varighet enn mange av de andre rommene i huset, så du bør sørge for god kvalitet hele veien. Det gjelder både i valg av materialer, produkter og utførelse av arbeidet.

9. Husk å få dokumentasjon

Sørg for å få god dokumentasjon på arbeidet som er gjort og hvilke materialer som er brukt. Ta vare på alle kvitteringer. Det er viktig både med hensyn til forsikringen og boligsalg. Et bad uten dokumentasjon får automatisk den dårligste verdivurderingen ved salg. Jo mer dokumentasjon du har, desto bedre.

10. Gjør en ny verdivurdering

Verdien av boligen har trolig steget når det nye badet står klart. En ny verdivurdering kan gjøre det lettere å få solgt boligen eller få økt boliglånet.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på nytt bad

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Flere guider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.