Små bad: 7 ting du må huske på

 

Vurderer du å pusse opp et lite bad? I denne artikkelen deler vi våre erfaringer om hvordan du gjennomfører et vellykket prosjekt. Ikke gå glipp av rådene for hvordan du sparer penger og sikrer at prosjektet går som planlagt. Les ekspertenes tips og unngå de vanligste tabbene.

Små bad tips

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på oppussing av bad

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

Vanskelige avveininger

Mange som skal pusse opp badet, har lite boltreplass. Har man mindre enn 5 kvadratmeter baderom, må man gjøre vanskelige avveininger på hva man ønsker å inkludere på badet. Får man plass til et badekar? Og kan kan man tillate seg en dobbeltvask? Og hvordan får man en følelse av armslag selv om badet er lite? I denne artikkelen går vi gjennom konkrete tips til hvordan du kan lykkes med ditt prosjekt og hvordan du kan få mest mulig ut av dine kvadratmeter.

Planlegging og prioritering

Et lite bad kan bli like praktisk og funksjonelt som et stort bad, men for å optimere plass og funksjonalitet kreves det at man gjør veloverveide valg, og plukker ut løsninger som er spesialtilpasset små bad. Desto mindre badet ditt er, desto mer innsats krever det når man planlegger og prioriterer.

Man har ofte valget av å lære av sine egne feil og betale dyrt for det, eller å lære av andre sine feil, som de fleste i teorien foretrekker.

Et tips når man skal bygge eller renovere et lite bad er å bruke en erfaren interiørarkitekt.

Dette er en fin måte å unngå å lære av sine egne feil, ettersom du låner arkitektens erfaring. Slik unngår du de vanligste fellene som uerfarne ofte går i. Dersom du er interessert i å komme i kontakt med en profesjonell interiørarkitekt samarbeider Byggstart med mange dyktige og sertifiserte interiørarkitekter som allerede er grundig bakgrunnssjekket.

Mange tenker at et lite bad ikke er verdt bryet eller kostnaden med interiørarkitekt, men det er her mange tar feil. Det er nemlig en større utfordring å innrede et lite bad på best mulig måte enn det er å innrede et stort bad. Dette kommer av at et lite bad krever mye mer presisjon og smarte løsninger for å kunne bli like funksjonelt som et større bad.

I et lite bad må den samme begrensede gulvplassen ofte anvendes for flere funksjoner, og da er det viktig å plassere ting rett. Upraktiske løsninger kan fort gjøre ting vanskelig og føre til frustrasjon i daglig bruk av badet. En god interiørarkitekt hjelper deg ikke bare med å gi badet ditt et stilig og moderne utseende, men gir deg tips om de mest oppdaterte og praktiske løsningene for små bad.

En interiørarkitekt tar normalt fra 5.000 kr for design av et bad. For større og mer komplekse bad, kan prisen gå opp mot 20.000 kr.

Tips til smarte løsninger

Det første man må gjøre er å få en god oversikt over hvordan man skal bruke badet. Da kan man identifisere ting som kan gjøres for å få mest mulig ut av plassen. Her finnes det ingen fasitsvar. Ikke alle baderom er like, og der er også viktig at du legger det opp på en måte som er tilpasset til dine behov. Heldigvis er dette en utfordring som mange har hatt før, og det finnes tips på mange løsninger i markedet som kan hjelpe. Det lønner seg å bruke litt tid på å finne frem til de løsningene som passer for ditt bad. Dersom du bruker interiørarkitekt vil han ofte kunne bidra med tips om de beste løsningene i markedet for akkurat ditt bad.

Selv om det ikke finnes et fasitsvar på hvordan badet ditt bør se ut, så finnes det en del populære tips for små bad, og løsninger som passer godt inn på små bad.

Et tips er for eksempel å bruke lyse farger som får rommet til å føles større. Et annet tips for å gi en mer romslig følelse er å bruke store speil og rikelig med belysning fra lamper eller vinduer.

Du kan gjøre mye for å få det meste ut av plassen ved å velge de rette løsningene. Et tips er å bruke vegghengt toalett som tar opp mindre plass. Dette gjør det også lettere å vaske gulvet på et trangt bad. Et annet tips er å bruke toaletter eller vaskeservanter som er laget for å passe inn i et hjørne slik at man, bokstavlig talt, får gjort det meste ut av hver eneste krik og krok. Mange bruker også vaskeservanter av en smalere type slik at de ikke tar opp for mye plass der de stikker ut fra veggen.

Når man har lite plass er det en god ide å bygge i høyden.

Dette betyr at man bruker mange hyller, og hengende skap. Når man velger skap er det ofte bedre å velge modeller som er høye og smale slik at man får benyttet lagringsplass i høyden. Plassen bak speilet over vasken er det mange som gjør bruk av for skapplass. Andre skapdører kan man også dekorere med speil for å fremheve følelsen av romslighet.  

I forhold til badekar er dusj den løsningen som tar opp minst plass på et lite bad. Du kan for eksempel sette opp dusjen i et hjørne, og benytte deg av løsninger som innfellbare dusjvegger slik at du har mer gulvplass når dusjen ikke er i bruk. De fleste som har små bad vurderer kanskje ikke badekar ettersom det tar opp stor plass, men for de som bare MÅ ha badekar er det fortsatt håp. Det finnes nemlig også praktiske løsninger der du kombinerer dusj og badekar, så det er viktig å ikke gi opp drømmen om badekar før man har vurdert alternativene.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Finn ut hvor du kan gjøre innsparinger

Begrensing av størrelsen på badet ditt er i seg selv en innsparing ettersom våtrom er de dyreste rommene i huset ditt både ved bygging og renovering, men selv om du har et lite bad finnes det fortsatt tips for hvordan du kan gjøre ytterligere innsparinger.

Du kan for eksempel spare en del ved å vurdere nøye hvilke materialer og standarder du bruker. Det sier seg selv at høyere standard gir et dyrere bad, men husk på at de dyreste materialene ikke nødvendigvis gir de beste resultatene. Det er like viktig å ta i betraktning hva som passer sammen og holde ting stilrent.

Et tips for å holde kostnadene nede er å velge eksisterende løsninger fremfor å bygge spesialløsninger der dette er mulig.

Du kan også ofte finne ferdiglagde løsninger som er på tilbud, så det lønner seg å følge med på hva som er tilgjengelig fra forskjellige leverandører før du bestemmer deg. Både interiørarkitekter og entreprenører vil ofte kunne hjelpe deg med tips om hvordan du kan gjøre innsparinger, så det lønner seg å snakke med dem om dette før du setter i gang.

Merk at det også er forskjell mellom ulike baderomsentreprenører sine priser, så undersøk nøye og hent inn flere tilbud. På Byggstart kan du komme i kontakt med kvalitetssikrede entreprenører for uforpliktende tilbud.

Få 3 tilbud på oppussing av bad

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

Ta deg tid til å finne entreprenøren som er rett for deg

Det vil ofte ta en del tid før man kommer i gang med jobben, så det lønner seg å være tidlig ute og ha god tid til anbudsprosessen. Gode entreprenører er etterspurte, og det kan ofte ta litt tid før de har anledning til å komme på befaring. Etter befaringen kan det ofte ta flere uker før du får et pristilbud. Etter at du har godkjent pristilbudet tar det fort noen uker til før kontrakt er klar for underskriving.  

Valget av entreprenør vil ofte være det som har mest å si på totalprisen av prosjektet ditt.

Her går det an å gjøre ting selv for å få prisen ned, men da skal du være litt forsiktig slik at du ikke ender opp med å tape mer enn du sparer inn når du for eksempel selger huset videre. Husk at skikkelig dokumentasjon på utført arbeid er viktig både for markedsverdien av eiendommen din og i situasjoner der man må benytte seg av forsikringen. En god entreprenør vil kunne gi deg praktiske tips om hva du eventuelt kan gjøre selv for å redusere kostnadene, og hvilke oppgaver du for sikkerhets skyld bør skygge unna.   

Når du bestemmer deg for en entreprenør bør du velge en du kommer godt overens med. dersom du har en dårlig magefølelse fra starten av er det nok ikke den rette for deg. Entreprenøren din bør nemlig være en som du kommer godt overens med, og som du kommuniserer greit med. En dårlig magefølelse i starten er ofte et tegn på anstrengt kommunikasjon, som ofte fører til irritasjon og misforståelser i lengden. Anstrengte arbeidsforhold er hverken du eller entreprenøren din tjent med.

Når det gjelder oppussing av bad, så bør entreprenøren som du velger inneha våtromsgodkjenning fra Fagrådet for Våtrom og/eller sentral godkjenning, eventuelt ha lang erfaring med bad og gi deg en trygghet på at våtromsnormen følges. For elektrikere må de være DSB-registrert.

Det billigste er ikke alltid det beste

Det kan være fristende å slå til på det tilbudet som har best pris, men det er viktig å huske at man ofte får det man betaler for. En fin prislapp kan i somme tilfeller resultere i et mindre fint resultat. Et godt tips er å vente med vurderingen av pris til slutt, etter at du har vurdert entreprenørene på basis av kunnskap, erfaring og referanser. Vær også obs på at ulike entreprenører ikke nødvendigvis inkluderer de samme tingene i tilbudene. For eksempel kan fliser, armaturer og baderomsinnredning være inkludert i et tilbud men ikke i et annet.

I Byggstart jobber vi hver dag med kvalitetssikring av håndverkerbedrifter, så ta kontakt via Byggstart om du ønsker å bli koblet opp med godt egnede entreprenører for ditt oppdrag.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Prosjektering, kontroll og overlevering

Profesjonelle entreprenører vil alltid utarbeide detaljert prosjektering og fremdriftsplaner som er viktig for å kunne utarbeide nøyaktige budsjetter og ressursplanlegging. Dette er noe som også kan hjelpe deg med å følge fremdriften av arbeidet. Som prosjekteier bør du følge med på arbeidet så nøye som mulig og sjekke med jevne mellomrom for å passe på at ting blir gjort etter planen. Det er viktig å identifisere potensielle problemer så tidlig som mulig for å finne løsninger og unngå eventuelle konfliktsituasjoner.

Når prosjektet er ferdiggjort bør du få overlevert all dokumentasjonen som er relevant for arbeidet.

På et bad bør du få FDV-dokumentasjon fra entreprenøren og en samsvarerklæring fra elektrikeren.

Dette er dokumenter du må ta vare på ettersom de kan være viktige senere når reparasjoner og renovering trengs. Dokumentasjonen kan også vise seg viktige dersom forsikringssaker oppstår eller dersom du vil selge eiendommen.

Kom i gang: uforpliktende befaringer og tilbud

Dersom du er klar for å sette i gang og ønsker å komme i kontakt med lokale entreprenører, kan du benytte Byggstart.

Byggstart er en tjeneste som kobler boligeiere med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere. Byggstart sjekker kredittrating, godkjenninger og referanser, og kobler deg med entreprenører som er godt kvalifisert for ditt prosjekt. Om du registrerer ditt prosjekt i dag, tar vi kontakt med deg for en uforpliktende gjennomgang på telefon.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på oppussing av bad

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

Flere artikler:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.