Murer: En komplett guide (pris, lønn, krav)

 

Vil du vite mer om murere? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om å hyre en murer, inkludert hva du kan hyre en murer til, hva en murer koster, priseksempler, hva som er viktig å tenke på når du skal velge en murer til prosjektet ditt, og mye mer. Visste du at et murerfirma kan brukes til et helt oppussingsprosjekt? Er du klar over hva som skiller en murer fra en tømrer? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!

Murer

Ønsker du pristilbud på prosjektet, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Trenger du murer? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Hva gjør en murer?

En murer er involvert både i nybyggprosjekter og i rehabiliteringsprosjekter. De legger ny mur, og de reparerer og restaurerer gammelt murverk. De arbeider blant annet med muring av fasader, peiser og piper, og utfører i tillegg våtromsarbeid og alle former for flislegging.

Mureren arbeider med andre ord både inne og ute, på store offentlige byggeprosjekter så vel som i private hjem. Arbeidsområdene varierer i stor grad - mureren jobber med alt fra vegger, tak, gulv og store konstruksjoner til mer pirkete og estetisk arbeid som murpuss og flislegging over kjøkkenbenker.

Murere er ofte involvert i oppussingsprosjekter, og mange benytter murere til renovering av boligens kanskje viktigste rom, nemlig kjøkken og bad. Det er vanlig å utdanne seg som både murer og flislegger.

De vanligste arbeidsoppgavene til en mur- og flislegger er:

  • Våtromsarbeider, som flislegging av vegger og gulv, fuging, påføring av smøremembraner og overflatebehandling
  • Alle former for flislegging utenfor våtrom, f.eks. flislegging av kjøkken
  • Teglsteins- og blokkmuring
  • Skifer- og naturssteinsmuring
  • Puss- og overflatebehandling
  • Muring og montering av piper, peis og andre ildsteder 
  • Rehabilitere ulike typer murverk

Hvis du skal pusse opp, renovere eller rehabilitere boligen din, kan en murer altså gjøre mye av jobben. Mange murerfirmaer opptrer også som totalentreprenører i opussingsprosjekter, som vil si at de gjør selve murerarbeidet selv, og samarbeider med aktører fra andre fagfelt til å gjøre resten. Du kan med andre ord hyre et murerfirma til å utføre et helt oppussingsprosjekt!

Men hva er egentlig fordelene med å velge en murer eller et murerfirma fremfor andre håndverkere? Hva koster en murer sine tjenester, og hva koster det å for eksempel få pusset opp et helt bad? Finnes det andre gode alternativer til murer? Dette, og mer til, skal vi gi deg svar på i denne guiden.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hva koster det å bruke en murer?

Timeprisen til en murer ligger ofte på 600 kroner eks. mva, altså 750 kroner inkl. mva. En vanlig lønn for en murer ligger på rundt 500.000 kroner i året. Dette sier likevel lite om hvor mye det vil koste deg å få et murerfirma til å pusse opp, renovere eller overhale et bad, eller utføre andre arbeider i hjemmet. Det sier også lite om hvilke andre kostnader du må regne med i tillegg. For å finne ut hvor mye ulike prosjekter koster, må man ta flere faktorer med i beregningen, blant annet prosjektets kompleksitet, hvilke materialer som skal brukes og hvor mange timer murerfirmaet faktisk ender opp med å bruke totalt. Vi kommer tilbake til et mer konkret priseksempel lengre ned.

Hvis man skal pusse opp et bad, trenger man som regel at andre håndverkere enn mureren også kommer på banen, blant annet rørlegger og elektriker. Dette gjelder særlig hvis det er snakk om en totalrenovering. Mange murerfirmaet opptrer som totalentreprenører av oppussingsprosjekter, og sørger dermed for å ha alle nødvendige håndverkere tilgjengelig. Da gjør de jobben de har kompetanse til på egen hånd, og hanker inn samarbeidspartnere på de andre områdene. Hvis man derimot velger en murer eller et murerfirma som ikke har slike samarbeidspartnere, må man selv sørge for å skaffe håndverkere til de andre delene av jobben. Når det kommer til oppussing av bad, kan en murer legge fliser, utføre fuging av veggfliser og gulvfliser, påføring av smøremembraner og gjøre overflatebehandling.

Basert på en rekke konkrete pristilbud fra firmaer i vår database, ser vi at snittprisen på opussing av bad (ekskludert fliser og baderomsinnredning) ligger på cirka 230.000 kroner. Dette inkluderer hele jobben og innen alle fagområder. Hvis man skal regne med baderomsmøbler, fliser og armaturer i tillegg, som man kan få ned mot 20.000 kroner, så bør man sette av 250.000 kroner totalt. Her er det likevel mange muligheter til å velge mer eksklusive tilvalg, som fort kan komme opp mot 100.000 kroner ekstra. Sluttprisen kommer med andre ord an på hva slags standard du ønsker. For oppussing av de rimeligste badene (som ofte er de minste), ser vi at prisen kan ligge nede på 170.000 kroner (eksl. inventar og fliser).

Trenger du murer? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Hvilke godkjenninger bør jeg se etter?

Uansett hva slags arbeid du trenger en murer til, anbefaler vi å bruke fagfolk som har mesterbrev og mestermerket. Da kan du være sikker på at du får et murerfirma som har høy kompetanse og utfører arbeid av god kvalitet. En mester har fag-/svennebrev, en toårig utdanning, samt lang praksis i yrket.

Vær likevel oppmerksom på at en murer i seg selv ikke har alle godkjenninger som trengs i forbindelse med ulike oppussings- og renoveringsprosjekter. Hvis de opptrer som totalentreprenører, samarbeider de med andre aktører som har nødvendige godkjenninger. Dette kan for eksempel være rørleggere, elektrikere og malere. Undersøk om murerfirmaet, eller de andre aktørene du eventuelt ønsker å bruke ved siden av, har sentral godkjenning, som er en kvalitetsordning for bedrifter i byggebransjen. Hvis man skal pusse opp bad, er det også gunstig om entreprenøren har våtromsgodkjenning.

Trenger du fagfolk til jobben? Sammenlign flere tilbud her.

Alternativer til murer

Om du enten skal bygge nytt hus, pusse opp eller utvide badet eller kjøkkenet, kan det være vanskelig å vite hvilke aktører du bør lene deg på for å få best mulig resultat. Må du selv organisere prosjektet og finne alle de nødvendige håndverkerne eller kan det heller lønne seg å velge et firma som tar seg av hele jobben for deg?

Her avhenger valget av hvem som faktisk har kapasitet på tidspunktet du ønsker å få prosjektet utført, hva det koster, om du kjenner noen dyktige fagfolk fra før, og hvor god tid du har. Det avhenger også like mye av hvor komplisert prosjektet er. Hvis du for eksempel skal pusse opp et bad og flytte rundt på interiøret og skifte røropplegg og sluk, så er det mer relevant å kontakte en rørlegger som kan påta seg hele oppdraget og som selv hyre en murer til visse opgaver. Hvis du derimot kun skal legge fliser på badet eller ha en overflateoppgradering, kan det være like greit å hyre en murer eller tømrer, som igjen kan hyre andre til de delene av jobben de ikke klarer selv - for eksempel en elektriker eller maler.

I bunn og grunn har du to alternativer når du skal pusse opp. Hvis du for eksempel skal pusse opp badet eller kjøkkenet, kan du gå for løsningene som heter totalenterprise eller delenterprise:

Totalenterprise

Totalenterprise vil si at en hovedentreprenør ordner alt fra start til slutt. Det finnes flere murerfirmaer som opptrer som hovedentreprenører. Da tar de isåfall av seg alt som har med murearbeider og gjøre, og engasjerer underentreprenører for alle fagfeltene de selv ikke utfører.

Hvis du skal totalrenovere et bad eller vaskerom (såkalte våtrom) eller et kjøkken, får du bruk for mange ulike håndverkere, hvor alle er avhengig av hverandre for å få gjort jobben ferdig til rett tid og rett kvalitet. Fordelen med totalenterpriseformen er dermed at du selv slipper å måtte organisere de ulike håndverkerne i forhold til hverandre. Dette kan fort bli en stressende affære for deg, og du kan ende med både sterk hodepine og en alt for høy puls.

Ulike baderomskjeder kan også opptre som totalentreprenører i forbindelse med oppussing av bad. De kan bistå med alt fra rørleggetjeneter til prosjektledelse. Ulempen med slike store baderomskjeder er at de kan være noe dyrere enn de mindre firmaene. Til gjengjeld har de lang og god erfaring, og du kan være sikker på at du har å gjøre med seriøse aktører.   

Delenterprise

Delenterprise vil si at du selv må hyre inn entreprenører fra hvert fagfelt, og det er du som koordinerer alt arbeidet på egen hånd. Dette anbefales ikke hvis du har mangel på erfaring fra prosjektledelse, da det krever mye arbeid, struktur og kjennskap til prosessen. En mulighet er å gjøre mye av arbeidet selv, og engasjere en prosjektleder som kan ta seg av kommunikasjonen mellom entreprenørene du har engasjert til prosjektet, og som kan sy det hele sammen for deg. Vær imidlertid oppmerksom på at mer omfattende arbeid på bad og våtrom krever godkjente håndverkere med blant annet våtromssertifikat, for å få tilstrekkelig dokumentasjon etter endt arbeid.

Må jeg søke om å bygge nytt bad? 

Å pusse opp et bad er ikke søknadspliktig til kommunen, og etter at søknadsplikten for våtromsarbeid ble opphevet 1. januar 2012, trenger man i utgangspunktet heller ikke å søke til kommunen før man bygger et bad. Det er likevel tre unntak når det kommer til bygging av bad:

  • Hvis du endrer bærende konstruksjon, må du søke. Dette innebærer at du river, flytter eller gjør inngrep i bærevegger og bærende elementer i veggen
  • Hvis du bygger slik at en brancelle blir brutt (dette skjer typisk ved bytte av sluk i flermannsboliger) må du søke
  • Hvis du bygger bad i et rom som ikke er godkjent for varig opphold, for eksempel en bod. Da må du søke kommunen om bruksendring.

Husk å medregne saksbehandlingstid på minimum tre uker, og finn ut om du kan søke selv eller om du trenger en fagperson til å søke for deg.

Foruten bad finnes det en rekke andre bygge- og renoveringstiltak som er søknadspliktige. Hvis du for eksempel skal hyre et murerfirma eller andre firmaer til noen av de undernevnte jobbene, må du sørge for at kommunen mottar søknad i god tid før du vil sette i gang prosjektet. Prosjektet kan nemlig ikke starte før kommunen har gitt tillatelse.

Eksempler er:

  • Nybygg, tilbygg, påbygg over 15 kvadratmeter, samt underbygg
  • Vesentlig endring eller reparasjon av bygning eller konstruksjon
  • Fasadeendring
  • Bruksendring av rom, vesentlig utvidelse eller endring av rom
  • Riving av bygning eller konstruksjon

Husk også at alle naboer og berørte til en byggesak har krav på å bli varslet skriftlig om hva som skal bygges.  

Hvordan finne riktige fagfolk?

Når du skal bevege deg ut i jungelen av fagfolk, anbefaler vi deg å ikke låse blikket fast i én entreprenør eller ett firma. Det anbefales alltid å hente inn tilbud fra flere ulike firmaer - enten murerfirmaer som opptrer som totalentreprenører og tar seg av hele prosjektet for deg, eller om du skal velge murer til ett konkret mureroppdrag. Selve anbudsprosessen er viktig, både fordi det er stort prisspenn mellom de ulike aktørene, men også fordi du får et nedskrevet dokument som inneholder konkret informasjon om hva hver aktør kan gjøre for deg, og hva de ikke kan gjøre. Tilbudet bør inkludere priser og en liste over materialer som trengs.

Det holder å sikre seg tre ulike tilbud. Velger du flere, kan det fort bli uoversiktlig. Du kan enten jakte på entreprenører eller firmaer selv, høre med noen du stoler på som har erfaring med slike oppdrag, finne ut om noen du kjenner har god erfaring med aktører fra før, eller bruke et anbudsfirma til å gjøre jobben med å finne fagfolk for deg. Gjennom vår gratis anbudstjeneste her på Byggstart kan du for eksempel motta tre uforpliktende tilbud på ditt prosjekt, og du kan være sikker på at alle tilbudene kommer fra godkjente og kvalitetssikrede håndverkere. 

Hvis du skal finne firmaer på egen hånd, må du holde øynene opp for useriøse aktører, som det dessverre finnes mange av i byggebransjen. Du må gjøre grundig sjekk; har de nødvendige godkjenninger i orden? Betaler de skatt? Sjekk gjerne regnskapstall, referanser, anmeldelser, selskapsøkonomi og hvilke spesialiseringer og erfaringer de sitter på.

Ønsker du pristilbud? Få tilbud fra flere kvalitetssikrede fagfolk her.

Hva er forskjellen på en murer og en tømrer? 

Det er kanskje ikke helt intuitivt hva som konkret skiller arbeidet til en murer i forhold til en tømrer. Begge jobber innenfor de samme områdene; både med fasader på boliger og innenfor hjemmets fire vegger. I tillegg opptrer både murerfirmaer og tømrerfirmaer som totalentreprenører i oppussings- eller renoveringsprosjekter, som altså vil si at de tar seg av hele prosjektet for deg. Når man bruker ett av firmaene som totalentreprenør, kan det være greit å velge det firmaet som har størst kompetanse på det arbeidet du vil få utført, slik at de kun trenger å hanke inn andre aktører til de mindre jobbene eller til jobbene det skal brukes mindre tid på. Vi skal derfor her gå gjennom hva som konkret skiller en murer fra en tømrer, og hva deres hovedoppgaver er: 

Murer

Fasaderenovering av betong: Fasaden til hus består ofte av betong, og selv om betong er et svært vedlikeholdsvennlig materiale, så trenger det å vedlikeholdes med jevne mellomrom. Det kan gå flere år mellom hver gang, men når behovet først melder seg, er det veldig viktig at arbeidet blir korrekt utført. Dette gjelder også hvis betongkonstruksjonen har fått skader. Da er det vesentlig at skaden fikses så raskt som mulig Alt dette er noe en godt kvalifisert murer kan hjelpe til med.

Steinlegging av uteplasser: Hvis du vil steinlegge uteplassen din, enten foran huset eller i hagen, er en murer rett person for jobben. De kan for eksempel kle uteplassen med bruddskifer, som er et populært valg blant mange. Bruddskifer fungerer også godt på gulv inne i huset, noe en murer også han utføre.

Alle former for flislegging: Murere utfører alle former for flislegging, enten det er snakk om flislegging i nybygg, flislegging i forbindelse med renovering av rom og bygninger, eller flislegging i forbindelse med små oppussingsprosjekt, for eksempel oppussing av bad, hvor det er populært med fliser. Ønsker du for eksempel å legge fliser på gamle fliser, kan du sette en murer på saken.

Oppføring av peis, pipe og vedovn: I tillegg til å mure og spesialtilpasse en lun og koselig peis i hjemmet ditt, kan en murer også hjelpe til med innsetting av vedovner og andre ildsteder.

Tømrer

Nybygg og rehabilitering av hus: Hvis man skal bygge et helt nytt hus, er det gjerne tømreren som anses som hovedentreprenøren. De bygger fullstendige bygg fra tomt til ferdige hus, og de bygger både eneboliger, flermannsboliger, leiligheter og hytter. Tømrerfirmaer brukes også til store rehabiliteringer som innebærer for eksempel skifte av vinduer, gulv, dører og kledning. Der mureren hovedsakelig tar seg av betongen på fasader, tar tømreren hovedsakelig seg av fasader av andre type materialer.

Bygge garasje: Tømrere fører opp både carporter og garasjer, både med og uten boder og hems.

Endre planløsning: Hvis du skal endre planløsning og for eksempel gjøre om deler av huset til sokkelleilighet eller hybel, eller gjøre en tomannsbolig om til en enebolig, er dette noe en tømrer fikser.

Påbygg og tilbygg: Skal bygge ut huset ditt med et påbygg eller tilbygg, for eksempel for å få et ekstra rom i boligen, er dette noe tømrere hjelper til med. De bygger også terrasser, trapper og plattinger.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Trenger du murer? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Flere guider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.