Mikrosement: Den komplette guiden (priser, tips og fagfolk)

 

Vil du vite mer om mikrosement? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt.

Mikrosement

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Få 3 tilbud på totalrenovering av bad

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Historien til mikrosement kommer fra et litt uventet sted. Denne oppfinnelsen ble nemlig først utviklet for bruk i den amerikanske marinen for over 30 år siden. Marinen trengte et dekke for hangarskipene sine som var vanntett, slitesterkt, tålte mye og som ikke var glatt. Svaret var mikrosement - en blanding av portlandsement, silikasand og polymerharpikser.

I likhet med mange andre oppfinnelser, slik som for eksempel internett og minneskum, har også mikrosement nå til glede for mange funnet veien inn i det sivile liv. Et av de vanligste bruksområdene for mikrosement i Norge er baderom. Mikrosement blir i økende grad sett på som et attraktivt alternativ til fliser på badet, men det er også mange som bruker dette materialet på kjøkkenet. Det er også et godt materiale til bruk på vaskerom, eller til og med utendørs.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Trenger jeg å totalrenovere?

Når noe går galt på badet har spørsmålet ofte vært om man kan slippe unna med å skifte ut enkelte fliser eller om man blir nødt til å rive opp og legge alt nytt. Dersom man prøver å slippe unna med mindre vil det som regel aldri se like godt ut som nytt, og det kan også av og til føre til lekkasjer dersom for eksempel membranen under er skadet.

Med mikrosement har man faktisk et alternativ. Mikrosement kan rett og slett legges rett oppå eksisterende fliser. Siden mikrosementen er veldig sterk og hardfør legges den vanligvis bare i et 1-2 millimeters lag, slik at gulvet ikke blir noe særlig tykkere. Når mikrosementen blir lagt på rett er den også helt vanntett, så man kan derfor ofte gi badet noen år med ekstra levetid uten at man nødvendigvis trenger å rive opp alt og begynne på nytt.

Når bør badet pusses opp?

I følge Sintef sitt tips er at man generelt sett anbefales å pusse opp badet når det er 20-30 år gammelt, men dersom du har mistanke om at en lekkasje finnes, kan det fort koste mye mer å utsette jobben. Råte og vannskader har en høy pris på lang sikt.

Mikrosement har lenge vært populært i Frankrike og i mange andre markeder. I Norge det et relativt nytt produkt som er i full fart på vei inn på gulvene i norske baderom som et populært alternativ til flislegging. Når man skal pusse opp badet kan mikrosementen faktisk legges utenpå eksisterende fliser. Mange bruker det også som et alternativ til flislegging når de totalrenoverer.

Dersom du ønsker pristilbud på ditt mikrosement-prosjekt, så kan du klikke deg videre til Byggstart. Der kan du komme i kontakt med de beste fagfolkene på mikrosement av bad i nærheten av deg. Hent inn uforpliktende tilbud.

Få 3 tilbud på totalrenovering av bad

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Hva koster det å pusse opp badet med mikrosement?

Prisen på arbeid med mikrosement blir ofte oppgitt i hvor mye det koster per kvadratmeter med overflate. Det er viktig å huske at dette også  inkluderer kvadratmeter på vegger dersom man legger mikrosement på veggene. For eksempel vil et baderom med en grunnflate på 4 kvadratmeter og en takhøyde på 3 meter få totalt antall kvadratmeter som følger:

  • gulv: 2 x 2 meter = 4 kvm
  • vegger: 2 x 3 x 4 = 24 kvm
  • totalt: 28 kvm
En vanlig pris per kvadratmeter for mikrosement er på ca. 3.000 kr, inkludert arbeidet med å legge den

Ca halvparten av prisen går med til materialer, mens den andre halvparten går med til å betale for arbeidet. Merk at dette er en snittbetraktning, og at dette varierer en del mellom ulike entreprenører.

Dersom det gjelder større arealer slik som for eksempel arealer rundt 40 kvadratmeter vil pris per kvadratmeter gå ned noe, mens den vil være høyere for små arealer slik som for eksempel 5 kvadratmeter. Dette er fordi håndverkeren i disse tilfellene har en mindre mengde kvadratmeter å fordele sine faste kostnader på.

Dersom man legger mikrosementen oppå eksisterende fliser kan det vise seg å bli billigere enn å rive opp flisene og legge på nytt. Mikrosement er vanntett, så dersom du legger det oppå fliser der du for eksempel har problemer med lekkasje under flisene kan det hende du sparer deg noen tusenlapper på arbeid med å fikse membranen under flisene. Fliselegging kan også være en jobb som er tidkrevende, særlig dersom man har å gjøre med rom der mye må måles opp og fliser må skjæres til. Med mikrosement er det litt enklere å legge på, og det kan derfor hende det tar litt mindre av håndverkerens tid.

Les mer om prisen for mikrosement.

Trenger du fagfolk til jobben? Sammenlign flere tilbud her.

Lønner det seg å pusse opp badet med mikrosement?

Mikrosement er ikke kjent for å være et dyrt alternativ. Det er heller ikke det aller billigste alternativet når du legger det. Det er etter at jobben er gjort at du vil oppdage de største fordelene med mikrosement. Dette er et vanntett, veldig solid og slitesterkt materiale så fordelene kan du nyte godt av lenge.

Til forskjell fra vanlige fliser er det veldig vanskelig å knuse eller få sprekker i mikrosement. Mikrosement er også et materiale som motvirker sopp og mugg, som jo av og til kan være et problem dersom man bare bruker vanlig sement. En stor fordel med mikrosement er også at man får en ubrutt overflate som er veldig lett å holde ren. Du slipper å ha sprekker eller fuger der skitt og bakterier kan sette seg til, og der det er vanskelig å vaske.  

Når folk velger å installere mikrosement er det som oftest av praktiske og hygieniske årsaker, i tillegg til at de setter pris på den interessante, men minimalistiske stilen som mikrosement representerer, men i og med at mikrosement heller ikke er regnet som et dyrt alternativ er det få som ser på prisen som en bestemmende faktor.  

Hvor lang tid tar det å pusse opp et bad med mikrosement?

Hvor mye tid oppussingen tar kommer jo selvsagt veldig mye an på både hva som skal gjøres og hvor stort badet er, men når det er sagt så kan arbeid med mikrosement gjøres veldig hurtig. Til forskjell fra vanlig sement så størkner mikrosement en hel del fortere. Overflaten kan faktisk som regel tas i bruk allerede dagen etter påføringen er unnagjort.

Om det er snakk om totalrenovering av bad, tar dette normalt 3-5 uker, hvorav selve leggingen av mikrosement kun utgjør en liten andel.
Ønsker du pristilbud? Få tilbud fra flere kvalitetssikrede fagfolk her.

Hvilke regler gjelder for bruk av mikrosement?

Det foreligger ingen spesielle regler for bruk av mikrosement, men det betyr ikke at arbeid med mikrosement på badet ditt ikke er underlagt visse regler. Det meste av arbeid på eget hus er nemlig underlagt loven om håndverkertjenester, og i noen tilfeller også plan- og bygningsloven. Det er viktig å huske på at reglene også faktisk gjelder selv om man gjør arbeidet selv. Reglene gjelder selvfølgelig ikke bare for bruk av mikrosement, men er generelle regler som gjelder for all bruk av håndverkertjenester uansett hvilke materialer du bruker.

Bør jeg bruke en interiørarkitekt?

Om du velger å bruke en interiørarkitekt kommer i stor grad an på hvor mye du skal renovere. Dersom du kun ønsker å legge nytt gulv av mikrosement, og du vet akkurat hvordan du vil ha det trengs det ofte ingen interiørarkitekt, men dersom du er ute etter tips for hvordan du kan gjøre badet ditt bedre, finere og mer praktisk kan det være en god ide å snakke med en interiørarkitekt. Prisen for dette er som regel ikke så høy som folk innbiller seg, og hva det koster kan man til og med iblant få tilbake i form av innsparinger som interiørarkitekten ser muligheter for. En interiørarkitekt tar som regel mellom 5.000 og 15.000 kr for design av et nytt baderom.

Riktig organisering og firma for jobben

Når man ser på hva det koster å bruke håndverkere for tiden kan det av og til virke fristende å sette i gang med prosjektet selv og håpe at det går bra til slutt. Dersom du ikke selv er kvalifisert håndverker er dette ikke nødvendigvis en god idé på lang sikt. Det kan nemlig hende at prisen du betaler for en liten innsparing er at forsikringsselskapet ikke punger ut dersom det verste skulle skje og de finner ut at du ikke har gjort jobben i henhold til gjeldende regler og forskrifter.

Mikrosement er et relativt nytt produkt i det norske markedet, så det er ikke alle håndverkere som har god nok erfaring med behandling av dette.

Det beste er alltid å benytte seg av erfarne fagfolk. Da får man automatisk alt papirarbeidet i orden slik at man er på den sikre siden. Man får også profesjonell hjelp som ofte får jobben gjort fortere, og med mindre sjanser for at problemer oppstår på lang sikt.

Dersom du ønsker pristilbud på ditt mikrosement-prosjekt, så kan du klikke deg videre til Byggstart. Der kan du komme i kontakt med de beste fagfolkene på mikrosement av bad i nærheten av deg.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på totalrenovering av bad

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Flere guider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.