Bygge bad: 5 ting du må vite før du starter

 

Vurderer du å bygge bad? I denne artikkelen deler vi våre erfaringer om hvordan du gjennomfører et vellykket prosjekt. Ikke gå glipp av rådene for hvordan du sparer penger og sikrer at prosjektet går som planlagt. Les ekspertenes tips og unngå de vanligste tabbene. 

Bygge bad tips

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Bygge nytt bad? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

Bygge bad - hva bør du tenke på

Et nytt bad er en følelse av luksus i hverdagen! Her er tipsene du trenger for å komme i gang.

Boligens viktigste rom, sier noen. For badet er så mye mer enn bare et sted å vasker seg om morgenen; det kan også være velværerom, spa-rom, pauserom eller «badeland» for de minste.

Derfor er trivselsfaktoren vel så viktig som at badet skal være funksjonelt og praktisk. Mange investerer derfor litt «ekstra» på baderommet, som boblebad, keramiske fliser og varmekabler.

Planlegging må til

Når drømmen om et nytt baderom skal realiseres, er det mange ting som må planlegges: rørleggerarbeid, vanntilførsel og avløp, planløsninger, våtromsregler, byggetillatelser og så videre…

Når man skal bygge et nytt bad der det ikke er bad i dag, så er det viktig å tenke på at dette teknisk lar seg gjøre, med tanke på røropplegg, elektrisk og ventilasjon. Det kritiske er ofte røropplegget. Måten mange løser dette på er å plassere det nye badet i nærheten av eksisterende røropplegg på annet bad eller kjøkken.

I tillegg er det viktig at du har en plan for hvordan badeværelset skal se ut. Rett baderomslayout er grunnlaget for et godt resultat. For eksempel, når baderomsdøren er åpen, bør du sørge for at det første du ser er estetisk tiltalende, typisk et lekkert badekar eller dusjkabinett - bare ikke toalettet! Hvis du er så heldig å ha fin utsikt fra badeværelset - plasser badekaret slik at du kan nyte det mens du slapper av.

Velg stil og design

Hvilken stil bør du så velge? Moderne, landlig eller klassisk? Forsøk å tenke langsiktig og ikke bare på hva som er «moderne». Trender kommer og går. Det som er trendy i dag, for eksempel store fliser og minimalistisk interiør, behøver slett ikke å være det om noen år.

Er du for dristig i valg av stil, er sjansen stor for at det er mange som ikke kommer til å like det. Det kan få konsekvenser for salgsverdien av boligen.

Hoteller, spesielt små boutique hoteller, er fantastiske kilder til designinspirasjon, så sjekk deres nettsider, eventuelt instagram eller pinterest.

Bla gjennom interiørmagasiner, og spør venner som har gjennomført lignende prosjekter om hva de elsker med sitt nye bad, og unngå problemer som de eventuelt må ha.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Sett opp et budsjett

Å bygge bad kan fort bli kostbart. Derfor er det viktig å sette opp et realistisk budsjett. Gjør du ikke det, er faren stor for at kostnadene løper løpsk.

Den gode nyheten er at verdien på boligen kan øke merkbart med et moderne og delikat baderom.

Mange tenker at de kan spare penger på å gjøre arbeidet selv, men du bør overlate det meste av jobben til ekspertene. Husk at gjør-det-selv-tabber og forsinkelser er kostbare. Spar heller penger på å sammenligne priser. Prisene på produkter og håndverkere kan variere mye.

Basert på prosjekter som er gjennomført gjennom Byggstart, ser vi at gjennomsnittsprisen på å bygge et nytt bad der det ikke er bad i dag, ligger på ca. 300.000 kr, alt inkludert. Dette inkluderer alt av arbeid og materialer (også materialer som kunde noen ganger kjøper inn selv som fliser, armaturer eller inventar).

Merk at dette er noe dyrere enn å renovere et eksisterende bad, som har en snittpris på 275.000 kr. Merk imidlertid at det er store forskjeller, og at dette varierer med størrelse og standard. Et nytt bad kan komme ned i under 200.000 kr, og over 500.000 kr.

Finansieringen er også en viktig brikke som må være på plass i alle byggeprosjekter. Det beste er selvfølgelig å betale alt fra egen lomme, men ikke alle har pengene som kreves.

Har du boliglån, så er det trolig best å øke det eksisterende lånet. Da får du en betydelig lavere rente enn alternativer som forbrukslån og kredittkort. Det er imidlertid et krav at lånet må være innenfor rammen av 85 prosent av husets verdi.

I etterkant av byggingen kan det være smart å få en ny verdivurdering. Sannsynligvis har verdien på boligen steget slik at du eventuelt kan øke lånet ytterligere eller få bedre lånebetingelser.

Bygge nytt bad? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

Bestill produktene - unngå feilkjøp

Når du har layout, design og budsjett på plass, så begynner den virkelige moroa: Du kan begynne å velge produktene dine for det nye badet ditt.

Basiselementene for et bad har ikke forandret seg mye opp gjennom årene. Det er fortsatt servant, klosettet, dusj, badekar, kraner og baderomsmøbler som danner grunnstammen.

Trenden går imidlertid i retning av mer teknologi. Bluetooth-speil med LED-belysning og smarttoaletter har begynt å komme ut på markedet.

Når du har funnet et produkt du liker, bør du avklare kjøpet med rørlegger først. Noen rørleggere installerer bare VVS-produkter de selv er forhandler av, mens andre setter krav om at de skal være SINTEF-godkjente.

Ikke alle baderomsprodukter som selges er nemlig tilpasset norske kvalitetskrav, spesielt gjelder dette produkter på mange utenlandske nettsider. Spør rørleggeren om han kan komme med forslag til alternative produkter - kanskje med rabatt.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Valg av håndverkere

Baderommet er ofte husets mest kompliserte rom å bygge. Slurver du med jobben kan du få problemer med fuktighet og lekkasjer. Derfor er det viktig å bruke profesjonelle håndverkere.

Er du en handyman, bør du heller bruke ferdighetene dine på andre rom enn badet.

Membran, strøm og rør må overlates til sertifiserte håndverkere. Oppstår det vannskader eller andre uhell på grunn av arbeid du selv har gjort, kan du ikke regne med å få erstatning fra forsikringsselskapet.

Når det gjelder bad og våtrom, er det særlig viktig å skaffe seg skikkelige fagfolk med de riktige kvalifikasjonene. Det kan lønne seg å benytte håndverkere med våtromssertifikat, selv om det ikke er noe krav.

Det er også smart å hente inn skriftlig tilbud fra 3 bedrifter. Legger du ut prosjektet ditt på Byggstart får du automatisk uforpliktende tilbud fra flere håndverksbedrifter med dokumentert kompetanse og gode referanser.

1. God planlegging er halve jobben

Planlegg så mye som mulig før du begynner. Det kan spare deg både tid og penger. Ha en realistisk tidsplan!

2. Velg håndverkere med omhu

Gå ikke bare etter de billigste, men forsøk å finne noen som tenker som deg og viser engasjement for ditt drømmebad. Skriv kontrakt, så unngår du ubehagelige overraskelser.

3. Overlat jobben til de profesjonelle

Utfører du arbeid som burde vært utført av rørlegger eller elektriker kan det fort bli dyrt. Forsikringsselskapene dekker vanligvis ikke skader du selv er ansvarlig for.

4. Velg en entreprenør

Å bygge et bad består av mange yrkesgrupper. Velg ut en person eller ett firma som leder hele prosjektet.

5. Fokuser på kvalitet

Spar for eksempel ikke penger på kraner og dusjhoder. Billige versjoner går lettere i stykker. Det kan fort bli dyrt i lengden.

6. Sjekk priser

Følg med på priser, let og vær bevisst.

7. Få all dokumentasjon når badet er ferdig

Et splitter nytt bad kan få samme verditakst som et gammelt bad når boligen skal selges hvis du ikke har dokumentasjonen i orden.

Når du er klar for å komme i gang med ditt prosjekt, så registrer deg gjerne på www.byggstart.no, så tar vi kontakt med deg for en uforpliktende gjennomgang av oppdraget.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Bygge nytt bad? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

Flere artikler:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.