Mikrosement: 5 ting du må vite

 

Vurderer du å pusse opp bad i mikrosement? I denne artikkelen deler vi våre erfaringer om hvordan du gjennomfører et vellykket prosjekt. Ikke gå glipp av rådene for hvordan du sparer penger og sikrer at prosjektet går som planlagt. Les ekspertenes tips og unngå de vanligste tabbene.

Mikrosement tips

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på renovering av bad

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

Mikrosement på bad - Dette må du vite

I følge Fagrådet for Våtrom Registreres det 80.000 vannskader i Norge hvert år som følge av bruk av dårlige materialer eller dårlig håndverk. Statistikken sier noe om hvor mange useriøse aktører det finnes i markedet, men den gir oss også en indikasjon på hvor vanskelig det egentlig er å renovere et baderom.

Det er mye som kan gå galt når man jobber med en kombinasjon av varmt og kaldt vann, oppvarming og elektriske kabler i tillegg til stadig fuktighet. I sjeldne tilfeller kan dette være en livsfarlig kombinasjon, men i mange tilfeller er det galt nok når et rør springer lekk i taket. Da kan det fort koste deg like mye som oppussingen kostet i første omgang.

Fliser er et sted der lekkasjer kan oppstå med snikende effekt. Det å legge fliser er presisjonsarbeid, og det kan koste deg dyrt dersom det ikke blir gjort godt nok. Dersom man får sprekker mellom flisene kan man begynne å få fuktighetsskader på lang sikt. Dette vil ofte være fuktighet som bygger seg opp over tid og kan resultere i fuktskader og mugg.  

Et tips for å redusere sjansen for fuktskader kan være å bruke mikrosement. Dette er et nytt produkt som blir stadig mer populært som alternativ til fliser i våtrom. Mikrosement er slitesterkt, tåler mer enn vanlige fliser, ikke glatt, og selvfølgelig vannavstøtende. Det hjelper også til å redusere faren for mugg.

Planlegging og Interiørarkitekt

Baderom er blant den mest komplekse typen rom man kan renovere. Det er ikke et prosjekt man setter i gang med spontant, men er noe man bør planlegge godt. Dersom man setter i gang uten en plan er det mye som kan gå galt.

Interiørarkitekt. Bare man hører ordet tenker man at dette blir dyrt, men når man pusser opp baderom blir det dyrt uansett. Dersom man ikke planlegger skikkelig, og bruker rette fagfolk og materialer blir man fort en del av statistikken.

Interiørarkitekt er mye billigere enn å renovere en gang til for å rette på feil. For et komplett design og materialvalg på et bad, vil prisen ligge på mellom 5.000 og 25.000 kr, avhengig av størrelse og grad av endring.

En interirøararkitekt kan også i mange tilfeller gjøre deg oppmerksom på praktiske løsninger som kan gjøre renoveringen billigere.   

Når man planlegger må man også tenke på hvilke regler man har å gjøre med. Baderom er nemlig underlagt en rekke regler å gjøre, slik som for eksempel loven om håndverkertjenester, plan- og bygningsloven. Dersom renovasjonen ikke er gjort i henhold til gjeldende forskrifter kommer man fort i en kinkig situasjon med forsikringsselskapet om noe skulle gå skeis etter renoveringen.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Finn rette materialer og entreprenør for jobben

Rette materialer og rette entreprenører er nøkkelen til en suksessfull renovering av badet. Man trenger materialer som kan holde fuktigheten der den skal være, og at den ikke sprer seg til resten av bygningen der den kan være veldig ødeleggende. Her er det selvfølgelig også viktig å vite hvordan materialene skal brukes. Dersom man er uerfaren og ender opp med å bruke rette materialer på feil måte kan det gå like galt som dersom man hadde hatt feil materialer i utgangspunktet.

Gode entreprenører som har erfaring med lignende prosjekter vil kunne gi deg råd om hvilke produkter som passer for baderommet ditt.

Mikrosement er nå stadig oftere brukt som en erstatning for fliser eller i kombinasjon med fliser. I tilfeller der fliser har sprukket kan det for eksempel være mulig å legge mikrosement oppå flisene. Mikrosement er så slitesterkt og kraftig at det kun trenger å legges på i et 1-3 millimeters lag oppå flisene.

Mikrosement kan også legges på vegger og andre overflater der man vil forsikre seg om at vannet ikke trenger igjennom.

En stor fordel med mikrosement sammenlignet med fliser er at man unngår fugene mellom flisene. Det er som regel her sprekkene oppstår, og det er også her det er vanskeligst å vaske. Mikrosement blir lagt på som en fullstendig, ubrutt vannavstøtende overflate. En god entreprenør vil kunne gi deg råd om de forskjellige produktvalgene og så kan dere sammen avgjøre hva som velges ut ifra de praktiske, estetiske og prismessige kriteriene.

Når man har den rette entreprenøren er man i trygge hender, men å finne den rette er ikke alltid like lett. Man bør bakgrunnssjekke og få referenser for arbeidet til håndtverkerne. Dersom håndverkeren prøver å unngå at referanser sjekkes bør man bli mistenksom. Et godt tips er også å sjekke om bedriften du jobber med er registrert i Brønnøysundregisteret slik alle seriøse aktører skal være i Norge. Alternativt kan du registrere ditt prosjekt på Byggstart og komme i kontakt med dyktige entreprenører som allerede grundig er bakgrunnssjekket på økonomi, referanser og sertifiseringer.

Få 3 tilbud på renovering av bad

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

Detaljert prosjektering, kontrakt og fremdriftsplan

Dersom man går i gang med arbeid uten at man har skikkelig detaljer, prosjektering, kontrakt og fremdriftsplan ber man rett og slett om trøbbel. En profesjonell entreprenør vil passe på at alt papirarbeidet er i orden slik at det ikke er rom for tvister og uenighet.

Gjennom den detaljerte prosjekteringen vil det komme frem om entreprenøren du bruker har peiling på hva det er de driver med. En god prosjektering vil også redusere sjansen for at prosjektet går over budsjettet og tar lengre tid enn først antatt.

En skriftlig kontrakt er viktig. Du bør aldri starte arbeidene uten kontrakt.

Mange har en tendens til å tenke på kontrakter som noe man bruker dersom man arbeider med folk man ikke stoler på, og noen vil nærmest ta seg nær av det dersom du vil skrive kontrakt. Faktum er at en kontrakt er en formell beskrivelse av det som partene har sagt seg enige i, og den er først og fremst et dokument man bruker til å unngå konflikter, og som man kan referere til dersom uenighet skulle oppstå. Profesjonelle aktører vil alltid insistere på å skrive kontrakt for prosjektene de er involvert i ettersom det hjelper dem med å unngå konflikter, og forsikre gode og langsiktige kundeforhold. Et tips dersom du trenger kontrakt er at du kan finne standardkontrakter du kan bruke på Forbrukerrådet sine nettsider.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Kontroller, sluttbefaring og riktig avslutning av prosjektet

Mens prosjektet holder på bør man så langt som det er mulig stikke innom og sjekke med jevne mellomrom. Dersom noe blir gjort feil eller ikke slik du ønsker det er det viktig at håndverkerne er klar over dette så tidlig som mulig slik at de har en sjanse for å rette opp i dette før arbeidet går for langt og det resulterer i ekstra kostnader.

Når arbeidet er ferdig bør man ha en formell befaring der man påpeker eventuelle reklamasjonsarbeider som trengs. Disse vil bli unnagjort i henhold til avtalte tidsfrister før man kommer til sluttbeløpet. Dersom feil eller mangler ikke er rettet opp har man rett til å holde tilbake et beløp for dette, men dette beløpet må stå i forhold til verdien av det utestående arbeidet som trengs for å rette dette opp.

Et viktig tips for avslutningen av prosjektet er å passe på at du får en skikkelig og grundig overlevering av dokumentasjon for arbeidet. Skikkelig dokumentasjon på arbeid som er utført er viktig for senere å kunne utføre rett vedlikehold. Denne typen dokumentasjon kan også være viktig dersom man står overfor eierskifte og trenger å fastsette verdi, eller som dokumentasjon i en eventuell forsikringssak. På baderom ønsker du en FDV-dokumentasjon som beskriver oppbygning og materialer, samt en samsvarserklæring fra elektrikeren.

Kom i gang med entreprenør

Dersom du ønsker å komme i gang med renovering av våtrom, men lurer på hvordan du kommer i kontakt med profesjonelle entreprenører der du bor, kan du benytte Byggstart

Byggstart er en tjeneste som kobler boligeiere med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere. Byggstart sjekker kredittrating, godkjenninger og referanser, og kobler deg med entreprenører som er godt kvalifisert for ditt prosjekt. Om du registrerer ditt prosjekt i dag, tar vi kontakt med deg for en uforpliktende gjennomgang på telefon.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på renovering av bad

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

Flere artikler:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.