10 råd ved bygging av nøkkelferdig hus

Nøkkelferdig hus

Innhold:

- En kort introduksjon- 10 smarte tips du bør vite- Kom i gang med ditt prosjekt

Når man skal i gang med å bygge sin egen, er det mange spørsmål som dukker opp. Det er nok ikke alle som er helt forberedt på hvor et slikt prosjekt faktisk innebærer, og det kan være både skremmende og overveldende når man begynner å sette seg inn i det. Mange vil nok helst bare få det overstått, og har hverken kompetansen eller interessen av å følge prosjektet på detaljnivå. Da kan et nøkkelferdig hus være løsningen. Man har fortsatt stor påvirkningskraft til det endelige resultatet, men trenger ikke ta del i det byggtekniske selv. Og når boligen er ferdig, er det bare å flytte inn. Her kommer vi med 10 råd for hva du burde tenke på når du skal i gang med boligdrømmen.

Få pristilbud på ditt prosjekt: Legg ut jobben på Byggstart.no

1. Definer “nøkkelferdig”

Faktisk er det sånn at det ikke er noen definisjon av hva begrepet nøkkelferdig egentlig betyr. Derfor kan det også variere litt mellom de forskjellige aktørene hva som menes med ordet i en prosjektbeskrivelse. Ofte vil det faktisk gjenstå litt arbeid på hus som blir levert nøkkelferdig, noe som kan bli et problem hvis man ikke er forberedt på det. Maling, gulv og fliser på badet er typiske ting som kanskje ikke er fullført, og huset kalles da ofte malingsferdig. Mange kunder foretrekker å bygge hus på denne måten, ettersom mange ønsker å gjøre overflatearbeidet selv for å spare inn litt penger. Dette er det viktig å være klar over på forhånd.

2. Ferdighus kan også spesialtilpasses

Ferdighus blir mer og mer populært her til lands, og det finnes en hel del produsenter og leverandører å velge mellom. Disse husene kommer med ferdig tilpassede elementer fra fabrikken, noe som forkorter arbeidstiden på byggeplassen betraktelig. Det betyr imidlertid ikke at det bare kommer i standardløsninger. De aller fleste som bygger ferdighus velger egne løsninger for å tilpasse husene etter sine behov, og det er vanlig å blant annet flytte vegger, endre romløsninger og å gjøre huset både større og mindre. De fleste produsentene er behjelpelige med å finne egentilpassede løsninger, og det er vanlig at de har egne arkitekter ansatt for å hjelpe kunder med akkurat dette. Det er med andre ord ikke gitt at det ferdige huset ender opp med å se ut akkurat som den i katalogen, og man kan være med på å utforme sin egen bolig.

3. Husk at prisen fra katalogen er veiledende

Ettersom det er såpass vanlig med spesialløsninger også på ferdighus, er det ofte vanskelig å komme med eksakte priser på forhånd. Alle tilpasninger vil påvirke prisen, og man må huske på dette når man planlegger boligen. De oppgitte prisene er som regel heller ikke inkludert grunnarbeider, og du må regne med kostnader til graving og tilkoblingsavgifter til kommunen for vann og kloakk. Dette avhenger av hvor i landet du bor, og prisene kan variere stort. Har du en utfordrende tomt å bygge på, kan grunnarbeidene komme på opp mot 700 000 kroner, dette er allerede før du har begynt på selve huset. Ta dette med i betraktningen fra starten av, så slipper du ubehagelige overraskelser senere i prosessen.

4. Finn en entreprenør du kan stole på

Når man er ute etter et nøkkelferdig hus, er det gitt at man vil ha så lite som mulig med byggeprosessen å gjøre. Da er det ekstra viktig at man kan stole på entreprenøren, så det ikke er nødvendig å likevel følge med på alt som skjer. Dessverre finnes det en del useriøse aktører i bransjen, som sparer penger der de kan og ikke leverer det de lover av kvalitet. Har man en entreprenør man kan stole på slipper man å gå rundt med bekymringer, og man kan la arbeidet gå sin gang uten å kontrollsjekke hver eneste lille detalj. Det er heller ikke alle som har kunnskapen til å sette spørsmålstegn ved håndverkerens metoder, så det er likevel ofte begrenset hva man kan kontrollere.

Men har man ikke satt i gang noe sånt før, er det ikke lett å vite hvordan man skal gå frem for å finne dyktige og seriøse fagfolk. Her kommer Byggstart inn i bildet. Vi har samlet flere kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere for at du lettere skal kunne finne god arbeidskraft. Du kan registrere prosjektet ditt på våre nettsider, og vi vil sette deg i kontakt med en entreprenør som har den passende kompetansen og erfaringen. Denne tjenesten betaler du ingenting for, og det er heller ingen forpliktelser knyttet til deg som kunde ved registrering.

5. Sikre en konkurransedyktig pris

Selv om mange av ferdighusleverandørene ofte tilbyr sine egne håndverkere til å sette opp husene, vil det ofte lønne seg for kunden å samle inn anbud selv. Ofte finnes det andre entreprenører som kan gjøre jobben billigere, og det er uansett alltid lurt å ha et ekstra kort på hånden når det kommer til forhandlinger. Når man samler inn tilbud fra egne entreprenører, er det en god idé å kontakte flere aktører for tilbud. På den måten kan du sette tilbudene opp mot hverandre, og du kan sammenligne både på pris, tidsperspektiv og kompetanse. Da er du alltid sikker på at du får en konkurransedyktig pris, ettersom aktørene konkurrerer om å gi deg det beste tilbudet.

6. Vær nøye med avtalen

Det er alltid lurt å være nøye med avtaler når man skal i gang med et byggeprosjekt. Når man er ute etter et nøkkelferdig hus innebærer det gjerne at man vil ha så lite som mulig med selve byggeprosessen å gjøre, og egentlig bare flytte rett inn i et ferdig hus. Det betyr at man kanskje ikke har så stor oversikt over hva som skjer på byggeplassen til enhver tid. Dermed er det ekstra viktig at avtalen med entreprenøren er ekstra grundig, og det er nøye spesifisert i kontrakten hva som faktisk skal gjøres. Som sagt er det forskjeller på hva man mener med nøkkelferdig, så det må defineres i avtalen hvor ferdig man forventer at huset skal være. Både utbygger og entreprenøren har fordel av at dette er klargjort på forhånd, ingen er tjent med en konflikt. Det er også viktig å bli enige om hvordan man forholder seg til eventuelle forsinkelser, nødvendige endringer underveis og eventuell tillegg i prisen.

7. Du kan også bruke egen arkitekt

Selv om et nøkkelferdig hus gjerne forbindes med et ferdighus satt opp av råelementer, er det godt mulig å også få et spesialtegnet hus nøkkelferdig. De fleste vil likevel foretrekke å være med på utformingen av boligen, og valgmulighetene er større når man tegner fra grunnen av enn når man må ta utgangspunkt i en ferdig modell. Å diskutere med arkitekten kan gi unike muligheter til å blant annet å tilpasse boligen til tomten, og du kan virkelig være med på å utvikle boligens særegenhet. Har du brukt vår gratistjeneste for å finne en pålitelig og erfaren entreprenør kan du trygt overlate tegningene, og du får en nøkkelferdig bolig du har vært med på å tegne selv.

8. Følg budsjettet

Selv om noe av poenget med et nøkkelferdig hus er at man skal slippe å være altfor involvert i byggeprosessen, er det viktig at man følger med på budsjettet. Regningen skal jo til slutt betales, og om det har skjedd noe underveis som har påvirket prisen, er det viktig å være klar over det så tidlig i prosessen som mulig. Med et godt utarbeidet budsjett delt inn i flere poster har man god oversikt hele veien uten å følge med på et detaljnivå, og med en god dialog med entreprenøren slipper man å bekymre seg for at utgiftene tar overhånd.

9. Egenarbeid vil spare deg penger

Som nevnt er det mange av ferdighusleverandørene som leverer såkalt malingsferdig, hvor det gjenstår noe overflatearbeid før huset er helt klart. Hvis prosjektet viser seg å bli litt i dyreste laget, kan det være en fin måte å spare litt penger å ta i et tak selv her. Det kan også frigjøre litt kapital til å realisere andre ønsker du har ved boligen, kanskje er det noe man alltid har hatt lyst på men aldri tatt seg råd til. Undersøk hvor mye det er å spare på å gjøre denne jobben selv, kanskje er det mer enn forventet. Det kan også gi en god følelse å vite at man har bidratt til å ferdigstille boligen, og overflatearbeidet er ofte det morsomste, ettersom det er det som gir mest synlige resultater.

10. Sørg for å ha byggetillatelsen i orden på forhånd

Det er fort gjort å glemme midt oppi alt annet, men man kan jo ikke bygge uten å ha byggetillatelse. Et bolighus er et såpass omfattende prosjekt at en godkjent bedrift må stå for søknaden på dine vegne. Denne jobben går ofte til en arkitekt eller lignende, og om du allerede har brukt en arkitekt til å tegne huset er det naturlig at vedkommende også står som ansvarlig søker. Det er mange regler og forskrifter å holde rede på, så det kan være fint å slippe å fylle ut søknaden selv. Samtidig er det en ekstra kostnad, og du må ikke glemme å ta med dette i det ferdige budsjettet.

Trenger du fagfolk til jobben? Legg ut prosjektet på Byggstart.no

Finn de rette fagfolkene

Gå til Byggstart for å finne de rette fagfolkene for ditt prosjekt.

Neste steg:

Flere artikler:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.