Innrede loftet? Her er 6 ting du bør vite

 

Vurderer du å innrede loftet? I denne artikkelen deler vi våre erfaringer om hvordan du gjennomfører et vellykket prosjekt. Ikke gå glipp av rådene for hvordan du sparer penger og sikrer at prosjektet går som planlagt. Les ekspertenes tips og unngå de vanligste tabbene.

Innrede loft

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Innrede loftet? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

1. Bruk fagfolk hele veien

Loftsinnredning er et stort og komplisert prosjekt, så man ønsker å bruke godt kvalifiserte fagfolk. De bør også ha gode referanser fra tilsvarende prosjekter. På loft er det gjerne kompleksitet knyttet til bæring, rømningsveier og tak/fasade-arbeider, så det er viktig å finne en entreprenør som har konkret erfaring med dette.

I tillegg bør entreprenøren ha solid økonomi, tilstrekkelig kapasitet og de riktige godkjenningene. På loft i bygårder kreves gjerne tiltaksklasse 2 fra Direktoratet for Byggkvalitet, mens tiltaksklasse 1 er tilstrekkelig på eneboliger.Byggstart er en tjeneste som kobler boligeiere med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere. Byggstart sjekker kredittrating, godkjenninger og referanser, og kobler deg med entreprenører som er godt kvalifisert for ditt prosjekt. Ved å registrere prosjektet ditt på Byggstart, vil vi matche deg med aktuelle aktører som har erfaring og ekspertise på akkurat det feltet du er ute etter. Du vil motta tilbud fra flere foretak så du kan sammenligne pris før du eventuelt gjør valget ditt.

2. Vær tydelig i prosjektbeskrivelsen

Dette er viktig, både når du skal søke kommunen, varsle naboer og presentere prosjektet for entreprenører. En nøye utarbeidet prosjektbeskrivelse viser at du selv har tenkt nøye gjennom hva du faktisk er ute etter, og det er lettere for en håndverker både å prise prosjektet og estimere tidsbruk. Det er også viktig at du er grundig når du skriver kontrakt med håndverker, for begge parter. Vær presis i beskrivelsen av hva som skal gjøres, og hvordan eventuelle forsinkelser håndteres. Du finner en fin mal for kontrakt til byggesaker på forbrukerrådets nettsider.

Det er en fordel å involvere en arkitekt i prosjektet så tidlig som mulig. Når du skal skaffe entreprenør trenger man tegninger og beskrivelse for at de skal vite hva slags arbeid som faktisk skal gjennomføres. Arkitekten kan også være byggeleder og sørge for at søknadsprosessen går som den skal.

Innredning av råloft er søknadspliktig til kommunen. Dette betyr at en Ansvarlig Søker (som regel en arkitekt), må utarbeide nødvendig tegningsunderlag og beskrivelse. Imidlertid er ikke dette alltid tilstrekkelig som underlag for prising, da det ofte er behov for mer dokumentasjon. Vanlig her er beskrivelse fra ingeniør vedrørende bæring og fra byggherre / interiørarkitekt vedrørende overflater innvendig.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

3. Husk at det er strengere regler ved ny boenhet

Skal du bygge ut loftet til å være en ny boenhet, blir arbeidet fort litt mer omfattende. Alle boenheter skal ha sin egen separat inngang, og boligen må inneha alle hovedfunksjoner. Med hovedfunksjoner menes soveplass, stue, kjøkken og bad. En ny loftsleilighet skal også oppfylle kravene som gjelder for nybygg, og alle regler som gjør det lettere å bygge ut eldre boliger bortfaller. Du må også huske på hva det betyr for resten av boligen, om det påvirker parkeringssituasjonen og hvordan det løses med uteplass.

4. Søk før du begynner å bygge

For dette er så godt som alltid søknadspliktig. med mindre loftet ditt allerede er bygget ut og godkjent som oppholdsrom, må du søke om bruksendring. Alt arbeid som omfatter bærende konstruksjoner er også søknadspliktig. Det er vanlig at entreprenøren ønsker et annet foretak til å stå for søknaden, og dette løses som regel av en arkitekt. I søknaden må du redegjøre for at du følger alle regler og forskrifter med tanke på krav til varig opphold, og at du følger kommunale og lokale retningslinjer. I tillegg må arbeidet holde tilfredsstillende kvalitet.

Husk også på å sende ut nabovarsel. Dette må gjøres før du søker til kommunen, og nabovarselet skal inneholde alle de nødvendige dokumentene som følger med søknaden. På samme måten skal søknaden inneholde kopi av nabovarselet. Alle naboer og gjenboere som kan påvirkes av byggearbeidene og det ferdige resultatet skal motta varselet. Om naboen et borettslag, holder det å varsle styret. Naboene må også ha en frist på når de må komme med eventuelle merknader, minimum to uker fra når varselet ble sendt. Om naboen har innspill skal dette følge med søknaden sammen med en utredelse på hvordan du har forholdt deg til det. Men om du har alt på det rene og følger alle regler, er det lite de kan gjøre for å hindre deg i å bygge ut loftet.

Innrede loftet? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

5. Prisene varierer mye, men regn med minst 12.000 kr per kvm

Det er alltid vanskelig å anslå kostnadene på et generelt grunnlag. Det er mange faktorer som er med på å drive prisen, og det kan være store forskjeller på hva slags arbeid som faktisk må gjøres. Ofte må taket heves for å få tilstrekkelig takhøyde, noe som selvsagt koster en del. Det innebærer gjerne å rive hele taket, bygge opp fasaden og legge nytt tak. Hvis bygningen allerede er dimensjonert for den nye bruken, sparer du inn en del her, men i mange tilfeller må du også forsterke bærekonstruksjonen. Når vi ser på hva tilsvarende prosjekter har kostet tidligere, kan vi likevel komme med et overslag.

I Byggstart har vi opparbeidet en prisdatabase basert på gjennomførte prosjekter gjennom vår plattform. I denne databasen ser vi at det å innrede loftet i snitt koster 18.000 kroner per kvm. Dette inkluderer alle kostnader som er knyttet til prosjektet, og dekker alt av materialer og arbeidskraft. Det er likevel store forskjeller, og de fleste ender opp med å betale et sted mellom 12.000 og 40.000 kroner per kvm. Merk at innredning av nye leiligheter som regel er betydelig dyrere enn å innlemme loftsarealet i eksisterende boenhet. Når det er snakk om å bygge nye loftsleiligheter der det i dag er råloft, er snittprisen rundt 33.000 kroner per kvadratmeter, men kan også komme opp mot 45.000 kroner per kvadratmeter.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

6. Mye å vinne på kreative løsninger

En loftsinnredning byr gjerne på litt andre utfordringer enn andre oppussingsprosjekt. For eksempel kan det være stor takhøyde midt i, mens langs veggen kan det være veldig lavt. Dette er noe du kan utnytte til din fordel, og du kan finne originale løsninger i innredningen. Dette kan du diskutere med arkitekten underveis, og hvis budsjettet tillater det er det kanskje en god idé å snakke med en interiørdesigner. Arker og himlinger kan inkluderes i interiøret, og stor tilgang på dagslys gir deg muligheter du ikke har ellers. Bruk den ekstra takhøyden til å bygge en hems mens du plasserer lave møbler som senger eller oppbevaringsløsninger langs veggen. Let etter inspirasjon på nettet og i interiørmagasiner, og du kan ende opp med en etasje som virkelig gir boligen din en ekstra dimensjon.

Finn de rette fagfolkene

Gå til Byggstart for å finne de rette fagfolkene for ditt prosjekt.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Innrede loftet? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

Flere artikler:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.