10 råd for å bygge hus på ett plan

Hus på ett plan

Innhold:

- En kort introduksjon- 10 råd hus på ett plan- Kom i gang med prosjektet

Hus på ett plan er populære i markedet på grunn av at de er attraktive for folk i mange forskjellige livssituasjoner. Fra et byggteknisk synspunkt har denne typen hus mye til felles med hus på flere plan, men det finnes også viktige forskjeller. Vi i Byggstart har samlet en liste av 10 tips som vil hjelpe deg med suksessfull planlegging, gjennomføring og sluttstillelse av denne populære hustypen.

Få pristilbud på ditt prosjekt: Legg ut jobben på Byggstart.no

1. Start planleggingen tidlig

Når du skal bygge hus er det nesten ikke mulig å starte for tidlig. Byggeprosjektet ditt kommer mest sannsynlig til å ta mye mer tid enn det du hadde trodd, så det er best å komme i gang så snart som du har bestemt deg for å bygge.

Det kan være lurt å starte det hele med å lage en enkel prosjektplan der du tar for deg de forskjellige tingene som må gjøres, hvor lang tid de tar og når du regner med at de kan gjøres. Ting går aldri helt slik man forventer det, så det er viktig at du inkluderer mer enn nok tid slik at mindre forsinkelser ikke vil skape problemer. Husk å beregne tid til både prosjektering og utførelse. Generelt sett vil det ta mer enn et år fra du har tomten klar til huset er ferdig. I punktene under går vi gjennom hovedpunktene du bør ha med i prosjektplanen din, og hvor lang tid vår erfaring sier at du bør regne med for hvert av disse punktene.  

Tegning og søknad (4-6 måneder)

Det første du vil trenge å gjøre er å tegne huset sammen med en arkitekt. Du vil trenge arkitekttegningene både for søknaden til kommunen og for å beskrive prosjektet for potensielle entreprenører. Hele denne prosessen kan ta så mye som fire til seks måneder, så her gjelder det å få komme i gang så fort som mulig.

Søknadsprosessen er som regel todelt. Første trinn er en rammesøknad basert på tegningene til arkitekten. Du vil få en rammetillatelse basert på denne. Den siste delen av søknaden er søknad om igangsettelse. Denne sendes inn når du har funnet entreprenører som er klare til å ta ansvar for sine fagområder. Det er også mulig å gjøre alt dette i en søknad, men dette krever at du har entreprenøren klar allerede før du søker.

Finne entreprenør (2-3 måneder)

Etter at man har levert inn rammesøknaden, og mens den er til behandling hos kommunen kan det være en god ide å begynne å vurdere hvilke entreprenører man vil bruke på prosjektet sitt. Det anbefales å innhente pristilbud fra minst 3 kvalifiserte entreprenørfirma før man bestemmer seg.

Det høres lenge ut, men husk at det er mye som skal gjøres her. Alle entreprenørene skal på befaring, de må alle snakke med sine leverandører og underentreprenører, samt at de må klargjøre selve pristilbudet.

Grunnarbeider (1-2 måneder)

Grunnarbeider er det neste steget ettersom det selvfølgelig er dette alt det andre skal oppå. Når du bygger hus på ett plan blir grunnarbeidet ofte noe mer enn på andre typer prosjekter ettersom hus på ett plan trenger grunnarbeid under alle rommene i huset. Hvor komplisert grunnarbeid er vil komme an på hvordan grunnen er under huset, men det vil vanligvis inkludere graving og kanskje pigging og sprengning. Framkommelighet er her også en viktig faktor. Det kan være en god ide å ta grunnarbeidene i betraktning når du kjøper tomt til et hus på ett plan.

Grunnmur og betongarbeider (1-2 måneder)
Etter grunnarbeidene kommer arbeid med grunnmur og betongarbeider. Dette vil ofte ta en til to måneder, men kan også ta lenger tid dersom du bygger et hus med stor grunnflate eller dersom en stor del av huset ditt er laget av betong. Husk at hus på ett plan vil ha større grunnflate enn hus på flere plan med same boligareal.

Råbygg (2-4 måneder)

Etter grunnmuren er det tid for å begynne på det faktiske huset. Da begynner tømrerne med et tett råbygg som er hovedstrukturen på huset. Dette bygget vil også sikres mot vær og vind. Dette er en del av prosjektet som ofte vil gå fortere når du bygger på ett plan ettersom det er lettere å komme til. Bygger man med ferdige elementer kan dette også bidra til å redusere byggetiden.

Innvendig (3+ måneder)

Etter at hovedstrukturen er ferdig skal alle småtingene og det innvendige på plass. Dette er en omstendelig prosess som kan ta flere måneder. Hvor lang tid det tar vil komme an på hvor stort huset er, hvilken standard man bygger med, og hvilke rom man bygger. Arbeidet inkluderer blant annet tømrerarbeid, rørlegging, elektrikerarbeid, ventilasjon, gulvlegging og maling.

2. Finn ut hva slags hus du vil bygge

Hva du har råd til å bygge vil være en viktig faktor for hvilket hus du bygger, så det kan være lurt å gå i banken og få klarhet i hva budsjettrammen din er. Slik unngår du å kaste bort tid på å planlegge og vurdere hus som kanskje ikke blir aktuelle for deg å bygge.

Noe av det viktigste å ta stilling til med tanke på hva slags hus du vil bygge er om du velger ferdighus eller bruker en arkitekt til å tegne huset for deg. Det kan være til dels stor forskjell på hva du får med disse to alternativene.

De største fordelene med ferdighus er at de er billigere og tar kortere tid. Dette er fordi man rett og slett kopierer tegningene for et hus som noen allerede har tegnet. Ulempene med denne typen hus er at man kanskje ikke får et hus som passer akkurat med behovene til familien din og med tomta di.  

Arkitekttegnede hus er perfekt tilpasset behovene akkurat du og familien din har. Arkitekten vil også se på hvordan du kan gjøre det beste ut av tomta di. Dette kan være særlig viktig når du bygger på ett plan og vil ha så mye som mulig plass både inne og ute. I tillegg vil arkitekttegnede hus være unike, så det vil ikke være kopier av huset ditt der ute.    

3. Start med arkitekt

Start med arkitekten, og vent med å kontakte entreprenører til du har nok informasjon for dem. Dersom du kontakter entreprenørene for tidlig og uten at du har informasjonen de trenger kan det hende at de ikke er interesserte i prosjektet ditt, eller at prisene de gir deg blir feil i forhold til prosjektet ditt.  

Når du bruker arkitekt vil du få designet et hjem som er basert på de spesifikke behovene til familien din. Du vil også finne den optimale løsningen for tomta du skal bygge på. I tillegg vil arkitekten designe et hus som setter sitt særpreg på nabolaget.

4. Finn ut hvor du kan gjøre innsparinger

Tomta di har mye å si på prisen når du bygger hus på ett plan. Dersom du kan finne en tomt som er relativt plan uten for mye berg eller helling kan du for eksempel spare på grunnarbeidet. Størrelsen på huset ditt vil også ha mye å si når du bygger hus på ett plan ettersom du både vil trenge tomt med grunnarbeid og tak for hele boligarealet. Du kan derfor spare en del dersom du kan greie seg med et mindre hus. Arkitekten kan ofte hjelpe med smarte og effektive løsninger slik at ting tar mindre plass. Det er lurt å heller spare på størrelsen av huset enn på størrelsen av tomten. Dersom du har stor tomt kan du alltids bygge videre senere.

Bad og kjøkken er de dyreste rommene. Det er derfor en god ide å begrense hvor mange du har av disse og hvor store de er. Standarden du utfører disse og de andre rommene i vil også ha mye å si for kostnaden på huset ditt. Dette gjelder både innvendige og utvendige materialer og løsninger. Her er det mye forskjellig å velge mellom, og mange leverandører, så her kan du spare mye dersom du er oppmerksom på tilgjengelige tilbud og rabatter. Dersom du er på et stramt budsjett bør du også styre unna plassbygde spesialløsninger, og heller velge eksisterende løsninger du kan kjøpe i butikk.

Valg av entreprenør og egeninnsats kan også ha en markant innvirkning på prisen av huset ditt. Det samme gjelder god planlegging. Les videre under for å finne ut mer om dette.

5. Ikke ta på deg mer egeninnsats enn du har tid og kompetanse til

Egeninnsats kan være en grei måte å spare inn litt, men selvgjort er ikke alltid velgjort. Dersom du ikke har erfaring i det du holder på med kan det i verste fall gå ut over kvaliteten på huset ditt. Du kan også ende opp med å gå i veien for de profesjonelle håndverkerne. Da kan det fort ende opp med å koste deg mer penger enn det du sparer. Det er derfor viktig å holde seg til de jobbene du har kompetanse til, eller som kan gjøres av ufaglærte. Noen typiske jobber som mange velger å ta seg av selv er avfallsbehandling, gulvlegging, tapetsering, og maling.

Før man bruker sin egen dyrebare tid på disse jobbene er det verdt å huske på at profesjonelle håndverkere som regel også kan gjøre disse enkle jobbene mer effektivt enn det du selv vil kunne gjøre. Egeninnsats handler selvfølgelig ikke alltid bare om økonomi. For mange er det også viktig å kunne føle at man har bidratt til jobben med å bygge huset sitt, men fra et rent økonomisk synspunkt vil det nok for mange lønne seg mer å ta noen flere timer med overtid på kontoret enn å styre med gulvlegging og tapetsering selv.

6. Sett av nok tid til å hente inn pristilbud og finne entreprenøren som er rett for deg

Du bør få inn tilbud fra minst 3 ulike firmaer før du bestemmer deg for hvilken entreprenør du vil bruke. Dette tar lengre tid enn de fleste er klar over. Etter at du har kommet i kontakt med en entreprenør, tar det ofte tid før firmaet har mulighet til å komme på befaring. Deretter går det fort 3-6 uker før du får et pristilbud. Før du har en ferdig kontrakt som er klar til å undertegnes kan det ta ytterligere noen uker.

Det kan da være fristende ta den første entreprenøren som du får tilbud fra, men det er selvfølgelig nærmest umulig å vite at du har funnet rett entreprenørfirma før du har noen å sammenligne med. Når du får inn de forskjellige pristilbudene vil du legge merke til at det kan være store forskjeller på pris mellom de forskjellige entreprenørene. Det er derfor viktig å sette av nok tid til anbudsprosessen slik at du ikke ender opp med å forhaste deg og tape penger.

Når du velger entreprenør er det mye som bør sjekkes på forhånd. Med mindre du har gjort dette en del ganger før kan dette føles vanskelig å vite hvor man skal starte. For å gjøre ting litt lettere for deg har vi laget en liste av noen av de viktigste kriteriene som du bør sjekke.


  • Godkjenninger: Entreprenørene du vurderer bør ha de nødvendige godkjenningene og forsikringene i orden. Selv om mange av disse er frivillige fungerer de likevel som kvalitetsstempel. Noen eksempler er Sentral Godkjenning, Våtromsgodkjenning og Mesterbedrift. Dersom entreprenøren din har Sentral Godkjenning er dette spesielt praktisk fordi bedriften da automatisk vil få igangsettingstillatelse som ansvarlig entreprenør. Mesterbedrift-ordningen gir deg informasjon om hvorvidt entreprenøren har mesterbrev. Våtromsgodkjenning utstedes av Fagrådet for våtrom for bedrifter som har gjennomført våtromskurset. En av de lovpålagte godkjenningene som du må passe på at er  på plass er DBS-godkjenning for entreprenører som skal utføre elektriske arbeider på huset ditt.
  • Kapasitet: Ofte har de beste entreprenørene mye å gjøre. Dersom du vil ha prosjektet ditt gjennomført så snart som mulig lønner det seg å finne ut om firmaet har tid til å ta seg av arbeidet innen den tidsrammen du ønsker. Dersom firmaet er fullbooket lang tid fremover, eller bare kan jobbe med halv kapasitet på ditt prosjekt, kan det hende du bør vurdere et annet firma.
  • Referanser: Finn ut hvorvidt firmaet har gode referanser. Bygging av hus er tross alt et stort prosjekt. Du kan få referanser fra bedriften selv, eller finne dem på internett. Husk å sjekke disse selv for å sikre deg at alt er i orden.  
  • Soliditet: Økonomisk soliditet hos entreprenøren din kan bety en del for deg som huseier. Dersom firmaet for eksempel ikke kan tåle litt nedgang kan det hende det kan gå konkurs mens garantien din fortsatt er gyldig, eller i verste fall mens de fortsatt holder på med prosjektet ditt. Du kan sjekke økonomien til firmaet på nettet, men du får de sikreste resultatene gjennom en kredittsjekk.
  • Kommunikasjon: Velg en entreprenør du føler det er lett å kommunisere med. Dårlig kommunikasjon fører ofte til ekstra kostnader på grunn av misforståelser og uoverensstemmelser. God kommunikasjon kan identifisere potensielle problemer før de oppstår, og kan også hjelpe deg til å finne bedre og billigere løsninger.
  • Pris: Prisen er naturligvis viktig, men det er selvfølgelig ikke slik at det billigste alltid er det beste. Det er minst like viktig å sørge for høy kvalitet på det utførte arbeidet. Det lønner seg å bruke folk som gjør ting skikkelig i utgangspunktet, heller enn å måtte reparere på dårlig utført arbeid.

Byggstart kvalitetssjekker entreprenører regelmessig. Dersom du registrerer prosjektet ditt hos oss kan du bruke vår gratis hjelp til å hente inn uforpliktende pristilbud, slik at du har én ting mindre å tenke på.

7. Sørg for å få utarbeidet detaljert prosjektering

Detaljert prosjektering er den beste og mest effektive måten du kan unngå ubehagelige overraskelser. Detaljert prosjektering er viktig for deg for å planlegge bruk av penger, men det er like viktig for entreprenøren som bruker dette både for å budsjettere og som retningslinjer for hva som skal gjøres og hvordan.

Du gjør vanligvis prosjekteringen sammen med arkitekten etter at tegningene for huset er ferdige. Prosjekteringen inneholder vanligvis:

  • Arbeidstegninger: Detaljerte tegninger, oftest i skala 1:50 som beskriver i stor detalj hvordan ulike deler av huset skal bygges.
  • Dør- og vindusskjema: Forklarer typer av dører og vinduer som skal brukes i huset.
  • Romskjema: Dette er en oversikt som beskriver alt fra ting som belysning og oppvarming, til hvilken type kledning som skal brukes på gulv og vegger.

Dersom du har god detaljprosjektering vil du kunne få mer nøyaktige priser som sammenligningsgrunnlag i anbudsprosessen. Det vil også gi deg bedre operasjonell og økonomisk kontroll over prosjektet ditt slik at du kan forsikre deg om at alt går som det skal, og at du ikke får ubehagelige overraskelser underveis.

8. Skriv tydelig kontrakt og fremdriftsplan

Du må alltid passe på at du har en en ryddig kontrakt med entreprenøren. Det er denne kontrakten som regulerer forholdet mellom deg og entreprenøren, og som forhindrer uenighet og konflikter. Her bør du blant annet klargjøre hva som skal skje dersom forsinkelser oppstår, dersom man må endre på prosjektet, eller dersom ting ender opp med å koste mer enn man hadde planlagt.

Som en del av kontrakten bør du også legge ved en detaljert fremdriftsplan som fastsetter når ting skal være ferdige. Det beste er å lage fremdriftsplanen sammen med entreprenøren. For din egen del bør du inkludere noen klare milepæler i planen slik at det er lettere for deg å holde styr på hvordan prosjektet ligger an. Dette kan for eksempel være når grunnarbeidene skal være ferdige, når betongarbeider skal være ferdige, dato for tett råbygg eller ferdige våtrom. Det kan være lurt å benytte kontraktsmal fra Norsk Standard som er i henhold til Bustadoppføringsloven.

9. Vær innom byggeplassen ofte

Husk at som byggherre er det du som best vet hvordan du vil ha huset ditt. Entreprenøren din gjennomfører instruksjonene slik som de forstår dem, men misforståelser kan oppstå. Dersom misforståelser oppdages tidlig kan man ofte redusere problemene som oppstår.

Det kan også hende at det som ble planlagt i samarbeid med arkitekten din ikke ble slik du innbilte deg det. Det er derfor viktig å snakke sammen med entreprenøren og stikke innom byggeplassen ofte for å forsikre at alt som gjøres er i henhold til intensjonen i planleggingen din. I tillegg er det viktig at du holder øye med fremdriften i prosjektet slik at du eventuelt vet om du kan forvente deg noen overraskelser.

10. Husk å gjennomføre sluttbefaring og få overlevert all dokumentasjon

Når entreprenøren sier at prosjektet er ferdig bør du ha en sluttbefaring. Det kan være en god ide å gjøre dette sammen med en ekstern fagperson ettersom det kan være vanskelig for de fleste ufaglærte å vurdere kvaliteten på arbeidet eller identifisere mangler. denne fagpersonen kan for eksempel være en takstmann. Dersom du identifiserer mangler ved sluttbefaringen anbefales det å holde tilbake den siste betalingen til feil og mangler har blitt utbedret.

Husk at du også bør få overlevert all relevant prosjektdokumentasjon for arbeidet som er gjort. Denne dokumentasjonen inneholder viktig informasjon for fremtidig vedlikehold og reparasjoner. Det kan også være viktig å legge ved dette dersom du selger boligen, eller i tilfelle du kommer opp i en forsikringssak.

Trenger du fagfolk til jobben? Legg ut prosjektet på Byggstart.no

Kom i gang med entreprenører

Byggstart er en nettbasert tjeneste du kan bruke for å finne frem til de beste entreprenørene i markedet nær deg. Vi foretar grundig kvalitetssikring av alle firma som vi gir tilgang til plattformen. Prosjektet ditt blir matchet med rett entreprenør basert på tidligere erfaring og kapasitet. Registrerer gjerne prosjektet ditt hos oss i dag, så tar vi kontakt med deg for en uforpliktende gjennomgang på telefon.

Neste steg:

Flere artikler:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.