Tegne bad: Interiørarkitekt eller tegne det selv?

 

Vurderer du tegne bad? I denne artikkelen deler vi våre erfaringer om hvordan du gjennomfører et vellykket prosjekt. Ikke gå glipp av rådene for hvordan du sparer penger og sikrer at prosjektet går som planlagt. Les ekspertenes tips og unngå de vanligste tabbene.

Tegne bad tips

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på ditt baderomsprosjekt

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

Tegne selv eller få hjelp av interiørarkitekt?

Når man først tar steget og gjør en totalrenovering av badet, så ønsker man selvsagt at resultatet skal bli så bra som mulig. Selv om badet er det rommet i boligen vi tilbringer minst tid på, så er de fleste opptatt av at badet er trivelig, lyst og innbydende. De senere årene har det blitt veldig populært å skape sitt helt eget design på badet.

For å oppnå det resultatet er det ikke bare de rent teknisk og byggmessige faktorer som må være på plass. Det må også lages en utforming av baderommet som er hensiktsmessig, praktisk og behagelig. I motsetning til de fleste andre rom i boligen er ikke badet noe du kan ommøblere når du har lyst på forandring. Derfor må utformingen tenkes nøye gjennom på forhånd.

Det er to muligheter for å få drømmebadet akkurat som du ønsker. Du kan sette deg ned og tegne selv eller du kan søke hjelp fra en interiørarkitekt.

Hvilket av alternativene du skal velge avhenger helt og holdent av dine egne ferdigheter og størrelsen på lommeboken. For å ta det siste først, så er det åpenbart billigere å gjøre tegningen selv.

På nett finnes et stort utvalg av tegneprogrammer som kan benyttes for å designe drømmerommet, også badet. Mange av disse programmene er gratis å bruke, men de gir deg nesten de samme funksjonene som profesjonelle interiørarkitekter har tilgang til. Flere av programmene har svært gode hjelpefunksjoner, der du får god bistand til å tegne ut akkurat ditt baderom.

Floorplanner - alle kan forstå

Det nettbaserte Floorplanner er blant de eldste designprogrammene. Programmet er gratis og jobbes med direkte i nettleseren din. Det betyr at du ikke trenger å laste ned noe program til PC-en din. En annen fordel er at du kan hente opp tegningene fra mobiltelefon eller nettbrett og dermed få lettere tilgang når du er i butikken for å velge inventar.

Floorplanner er svært enkelt i bruk og krever tilnærmet ingen forhåndskunnskap for å sette i gang.

Her finner du Floorplanner

SketchUp - Det sosiale tegneprogrammet

SketchUp er en annen variant som har vært tilgjengelig i lang tid. Deres fremste fordel er at det er bygget et enormt økosystem rundt programmet. Gjennom brukerforumet er det mulig å hente inspirasjon fra andre brukere av programmet og det skal mye til at du ikke finner et baderom som er temmelig likt det du kunne tenke deg. SketchUp har en litt høyere brukerterskel enn Floorplanner, men det burde være overkommelig for de fleste etter litt prøving og feiling.

Her finner du SketchUp

Punch! - For den semiproffe

Punch! er en serie med interiør- og arkitektprogrammer. Programmet er først og fremst beregnet for de litt mer avanserte brukerne og kan skaleres etter behov. Punch! er et betalingsprodukt der du kan legge til funksjonalitet etter hvert som behovene melder seg. Slik blir programmet velegnet for både små og store renoverings- og ombyggingsprosjekter.

Her finner du Punch!

Ikea - solid hvis du har valgt leverandør

Ikea trenger neppe noen lengre introduksjon. Den svenske møbelprodusenten har bekledd millioner av hjem i flere tiår. Selskapet har også, i likhet med flere andre produsenter, laget sine egne verktøy for å hjelpe kunden med å utforme rommene. Ikeas romplanlegger er definitivt ikke av de mest avanserte, men dekker de fleste behovene du har. Planleggeren tar først og fremst utgangspunkt i at interiøret er levert av nettopp Ikea.

Her finner du Ikeas romplanlegger

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Slik går du frem når du tegner ut badet

Du må selvsagt ikke bruke et tegne- eller interiørprogram for å lage drømmebadet ditt. Gammeldags blyant og papir fungerer akkurat like bra, men programmene gir deg noen fordeler. Ikke minst er det praktisk at du kan ta med deg tegningene på mobiltelefonen, dele dem med andre i familien og entreprenøren når den tid kommer. De elektroniske programmene gjør rett og slett jobben litt enklere.

Når du har valgt hvilket program du vil bruke, så starter den morsomme prosessen. Det første du må gjøre er å måle ut baderommet.

Vær nøye i denne prosessen, siden målene du tar kommer til å følge deg gjennom hele prosjektet. I valget av baderomsinteriør er det helt avgjørende at du har målt opp riktig.

Målene legger du inn i programmet, slik at det kan sette opp rommet for deg. Så er det egentlig bare å begynne å tegne ut, legge inn inventareffekter som toalett, dusj, vaskeservanter og oppbevaringsløsninger. Noen av programmene gir deg mulighet til å legge inn bilder av rommet, slik at du kan få en idé om hvordan det blir seende ut til slutt.

Måling og atter måling

Fordelen med et tegneprogram er at du kan prøve og feile, lage flere utkast, sende og diskutere med familie og venner og forme badet litt etter litt.

Det kan ofte være en fordel å starte innerst og arbeide seg ut mot døren. Da får du god oversikt over plassbruken og hvor mye du “har igjen”. Men tenk på at du enkelt skal komme deg inn og ut av badet. Verdien av åpent rom må ikke undervurderes.

Mens du tegner ut er det lurt å ta hyppige turer innom badet for å visualisere hvordan det kommer til å bli. Det er ikke sikkert at plasseringen av vaskeservanten du har gjort på tegningen er den mest optimale likevel. Gjør stadige kontrollmålinger for å danne deg et bilde av hvordan interiøret vil ta seg ut i rommet.

Få 3 tilbud på ditt baderomsprosjekt

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

Hvor mye koster interiørarkitekt?

Dersom du ikke føler deg trygg på å tegne ut badet på egenhånd så er alternativet å leie inn profesjonell hjelp. En interiørarkitekt kan være en god investering for å sikre at du får et bad som passer perfekt til dine ønsker og behov. Interiørarkitektene har god erfaring og vet hvordan de skal gå frem. Det kan spare deg for mye tid og ergrelse.

Ulempen er selvsagt at det koster penger.

Å engasjere en interiørarkitekt for å tegne et bad koster mellom 5.000 og 25.000 kroner, avhengig av størrelsen på rommet og hvor omfattende jobben er.

De fleste interiørarkitekter opererer med pakkepriser, basert på romtype og størrelse. En slik pakke kan gjerne inneholde utarbeiding av plantegninger, fargevalg, forslag til interiør og en plan for belysning. Med andre ord får du alt du trenger til renoveringen av badet. Basert på interiørarkitektens arbeid blir det lett for en entreprenør å gi et presist tilbud på jobben.

Det viktige å huske på dersom du skal engasjere en interiørarkitekt til å tegne ut badeormmet for deg er at du er tydelig i din bestilling. Det er du som skal bruke badet og derfor er det viktig at dine innspill tas hensyn til.

Selvsagt kan det være fristende å gi interiørarkitekten frie tøyler til å forme ut baderommet, men da blir det interiørarkitektens drømmebad og ikke ditt. De fleste interiørarkitekter ønsker å levere et resultat som du som byggherre er fornøyd med og da vil de være helt avhengige av at du får satt ditt preg på rommet.

Gjør det helt klart for interiørarkitekten hva du ønsker og hva du ikke ønsker, slik at det blir lettere for interiørarkitekten å gjøre uttegningene i tråd med bestillingen. Det vil også spare deg for en del utgifter ved at interiørarkitekten kan gjøre jobben slik du ønsker med en gang.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Gjøre selv eller overlate til andre

Det kan være vanskelig å ta en beslutning om hva som er best av å gjøre tegningen selv eller å engasjere en interiørarkitekt. Dersom du føler deg trygg med tommestokk og tegneprogrammer, samt trives med å pusle med romutformingen, så kan det være både underholdene, interessant og givende å gjøre jobben på egenhånd.

Den store fordelen er selvsagt at du får baderommet akkurat sånn du selv ønsker at det skal se ut. Et baderom du har tegnet selv kan føles mer hjemme enn dersom det er noen fremmede som har kommet med forslagene.

Og ikke minst er det mye billigere å tegne ut badet selv. En stor interiørarkitekt-jobb kan komme opp i 25.000 kr og det er en vesentlig del når renoveringen kanskje koster 200.000 - 400.000 kr. På den annen side kan det være verdt pengene å engasjere en interiørarkitekt.

Det gjelder spesielt dersom du ikke føler deg helt trygg på å gjøre jobben på egenhånd. Tegningene, enten du lager dem selv eller får hjelp, danner grunnlaget for håndverkernes arbeid. Derfor er det helt avgjørende at den jobben er gjort skikkelig på forhånd. En interiørarkitekt kan se ting du ikke selv har tenkt på og komme med innspill som gjør sluttresultatet bedre.

Jo bedre tegningene av baderommet er, jo bedre rustet er entreprenøren for å gi et riktig og presist tilbud. En god plantegning er samtidig et veldig nyttig arbeidsredskap under arbeidet med renoveringen.

Det er heller ikke noe i veien for å kombinere selvtegning med arkitekttegning. Du kan diskutere dette med interiørarkitekten. Interiørarkitekten vil alltid være opptatt av å høre dine innspill og ønsker. Har du laget noen utkast til romtegningen, så kan interiørarkitekten gjerne bruke dette som grunnlag for sitt videre arbeid. Da kan det også hende at du kan spare noen kroner på sluttresultatet.

Kom i gang

Enten du skal tegne badet selv eller bruke interiørarkitekt, så kan du registere ditt prosjekt på Byggstart. Der kan du komme i kontakt med kvalitetssikrede interiørarkitekter og entreprenører i ditt område. Det er kostnadsfritt og uforpliktende med befaringer og pristilbud.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på ditt baderomsprosjekt

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

Flere artikler:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.