Små bad: En komplett guide (priser, tips og regler)

 

Skal du bygge et lite bad? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt.

Små bad

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Pusse opp badet? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Planlegg først

Enten du har et lite eller et stort prosjekt er det alltid viktig å starte med skikkelig planlegging og en detaljert prosjektbeskrivelse. Det er denne som brukes for å kartlegge hva som egentlig trenger å gjøres, og som deretter kan brukes for å finne ut hvor mye prosjektet vil koste. Skikkelig planlegging og prosjektbeskrivelse danner også grunnlaget for avtalen mellom deg og entreprenøren. Du kan i de fleste tilfeller bruke en standardkontrakt for dette. Noen baderomsrenoveringer er søknadspliktige, så sjekk dette før du setter i gang.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Oppussing eller totalrenovering?

Det er ikke alltid en totalrenovering er nødvendig. Oppussing kan i mange tilfeller være nok, og vil som oftest koste deg en del mindre, så det er viktig å vite når totalrenovering er nødvendig, og når man kan greie seg med en oppussing.

Forskjellen på totalrenovering og oppussing ligger i hvor mye man går i dybden. Når man pusser opp er det bare det overfladiske man reparerer og forandrer på. Dette kan fortsatt innebære relativt store forandringer, og badet kan føles som nytt, men samtidig unngår man å måtte betale for oppgraderinger av underliggende rør, elektrisk, kloakk og ventilasjon dersom dette ikke er nødvendig.

Ved en overflateoppussing av badet gjør man typisk grep som:

  • Gulvlegging med fliser, mikrosement eller lignende oppå eksisterende fliser
  • Utskifting av toalett, vask og armaturer
  • Utskifting av badekar eller dusj
  • Tapetsering eller maling
  • Fornying av annen baderomsinnredning (f.eks. skap)
Totalrenovering anbefales når badet er 15-20 år gammelt eller eldre ettersom man da ofte kan trenge å fornye noen av komponentene for å sikre at badet fortsatt er i teknisk god stand.

Totalrenovering er også nødvendig i de tilfellene der man har lekkasjer eller fuktskader. I tillegg må man ofte totalrenovere dersom man gjør forandringer i romplanen som gjør at forandringer i kloakk, elektrisk opplegg, ventilasjon eller rør blir nødvendig. Totalrenovering inkluderer følgende arbeid:

  • Riving av eksisterende bad
  • Reparasjon og utskifting av membraner
  • Oppgradering og reparasjon av rør og kloakk
  • Elektrisk arbeid
  • Arbeid med ventilasjonssystemer

Dersom du er i tvil om badet ditt trenger å totalrenoveres eller om en oppussing er nok, kan Byggstart sette deg i kontakt med kvalifiserte og erfarne entreprenører som kan hjelpe deg med å vurdere dette.

Pusse opp badet? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Hvor mye koster det egentlig å pusse opp et lite bad?

For totalrenovering av små bad kan man regne med en pris på 160.000 - 200.000 kr utenom fliser og inventar.

Man kan få pakker med fliser, armaturer og baderomsmøbler til priser ned ned mot 20.000 kr, men her er det også mange som kjøper eksklusive tilvalg som kan koste helt opp i hundretusen-kroners klassen.

Totalt sett må man regne med at det koster rundt 250.000 kroner eller mer dersom man skal totalrenovere et lite bad. Generelt er små bad nesten like dyre som store bad, man kan regne ca 15.000 kr ekstra per kvadratmeter grunnflate fra og med 3 kvadratmeter bad.

Les mer om pris for å pusse opp små bad.

Trenger du fagfolk til jobben? Sammenlign flere tilbud her.

Tips for å få til renovering av bad på budsjett

Det er alltid mye man kan gjøre for å redusere kostnadene når man pusser opp eller totalrenoverer. Her er noen av våre tips for hvordan du kan redusere prisen på prosjektet:

  • Unngå å forandre layouten da dette ofte fører til ekstra arbeid med rørlegging, elektrisitet, ventilasjon og membraner.
  • Lag en plan, budsjetter og følg planen så nøye som overhodet mulig.
  • Sjekk prisene hos 3 forskjellige entreprenører.
  • Bruk et rimelig toalett, og finn baderomsinnredning på tilbud hos de store kjedene.
  • Hjelp til selv med riving, håndtering av avfall og maling.

Hvor lang tid tar det?

Totalrenovering er en relativt omfangsrik affære som ofte kan ta mellom 2-6 uker, normalt 3-4 uker. Dersom du legger inn ditt prosjekt på Byggstart tar vi kontakt for en gjennomgang av ditt prosjekt og kan sette deg i kontakt med entreprenører som kan gi konkrete tidsestimater og pris på ditt prosjekt.

Når man går i gang med et oppussingsprosjekt bør man alltid passe på å legge på et par uker med margin. Uforutsette ting kan skje som gjør at prosjektet blir forsinket. Det er også viktig å huske på at man ikke alltid kan få byggematerialene levert umiddelbart. Dersom man for eksempel bestiller fliser kan det ofte hende at disse har leveringstid som man må ta med i beregningen. Husk også at selve planleggingen, med befaring, kontrakt og lignende kan ta noen uker, så det lønner seg å være tidlig ute dersom man har en tidsfrist på prosjektet.  

Det er også viktig at du følger planen du og entreprenøren har kommet frem til så langt som mulig. Dersom du kommer med vesentlige forandringer underveis kan dette ha stor innvirkning på både tidsplanen og prisen av badet ditt.

Ønsker du pristilbud? Få tilbud fra flere kvalitetssikrede fagfolk her.

Trenger jeg å søke til kommunen?

Selv ved totalrenovering av bad er søknad til kommunen som regel ikke nødvendig, men det finnes noen unntak. Et av disse unntakene gjelder brannskille. Dersom brannskillet brytes, for eksempel ved bytte av sluk, sier reglene at søknad er påkrevd. Reglene sier også at søknad trengs dersom man gjør endringer i bærevegg eller konstruksjon. I tillegg krever reglene søknad dersom renoveringen medfører bruksendring. Et eksempel på bruksendring er når tilleggsareal omgjøres til hovedareal på i boligen (f.eks. fra bod til bad).

En profesjonell entreprenør vil ha god oversikt over regler om hvilke inngrep på badet ditt som eventuelt krever søknad, og vil kunne hjelpe deg med søknaden slik at du alltid er på den sikre siden i forhold til gjeldende regler.

Husk at det å følge de gjeldende regler har sammenheng med forsikringen din, så her gjelder det å være på den sikre siden.

Trenger jeg interiørarkitekt?

Et bad er et funksjonelt rom som skal brukes mye. Det er derfor viktig at rommet er lagt opp så praktisk og funksjonelt som mulig. Når man innreder et lite bad er det enda viktigere å finne praktiske løsninger ettersom man ikke har råd til å kaste bort dyrebar plass på upraktiske løsninger. Bruk av en interiørarkitekt er ikke påkrevd, men mange velger likevel å involvere en interiørarkitekt som kan gi gode tips og en faglig mening om hvordan badet bør pusses opp og innredes.

Interiørarkitekter jobber med mange forskjellige prosjekter, og har derfor erfaring med mange forskjellige effektive og stilige løsninger som du kanskje ikke selv hadde tenkt på. Kostnaden for Interiørarkitekt for et lite bad starter rundt 5.000 kroner, opp mot 20.000 kr. Foruten at interiørarkitekten kan se fremtidige funksjonelle problemstillinger du kanskje ikke hadde tenkt på selv, så hender det også at interiørarkitekten foreslår stilige løsninger som ender opp med å koste deg mindre enn det du hadde planlagt, så det å engasjere en interiørarkitekt kan ofte være en god investering.

Valg av firma, prosjektstruktur og oppfølging

For de fleste er det mest praktisk å strukturere prosjektet som en totalenterprise. Dette betyr at du som kunde kun trenger å ha med en bedrift å gjøre. Det er mange fordeler med å organisere prosjektet som en totalenterprise.

  • Du trenger bare lete deg frem til, bakgrunnssjekke og kommunisere med ett firma
  • Ved eventuelle klager ligger alt ansvaret enkelt og greit hos ett firma
  • Du slipper å ta deg av prosjektledelsen og koordineringen selv
  • Underleverandørene i prosjektet samarbeider ofte bedre som et team ettersom de har jobbet sammen over tid

For noen er det likevel mer interessant å ansette ett firma per område. Dette er ofte tilfelle hos folk som selv er erfarne innen bygging, og som kanskje kan gjøre en del selv. Noen ønsker også å holde kontrollen over prosjektet selv for å spare penger på prosjektledelse, eller fordi de rett og slett foretrekker å lede arbeidet selv.

Selv om prosjektledelse koster penger er det viktig å ta i betraktning at tiden du selv eventuelt bruker på dette også har en pris. I tillegg vil du ofte se at hovedentreprenører som tilbyr totalenterprise ofte har fremforhandlet gode rabatter hos samarbeidspartnerne sine, slik at forskjellen i pris mellom bruk av ett firma per fagområde og totalenterprise ofte ikke ender opp med å bli så stor som man hadde trodd. Dette er selvfølgelig særlig tilfellet dersom man også regner verdien av sin egen tid.  

Enten du selv tar deg av prosjektledelsen eller om du bruker totalenterprise der prosjektledelse er inkludert bør du alltid følge opp jevnlig for å forsikre deg om at jobben blir gjort slik du ønsker det, og for å passe på at ting blir gjort i henhold til planen. I tillegg er det viktig at du tar en sluttbefaring og får overlevert all relevant dokumentasjon etter at prosjektet er fullført. Når du gjennomfører sluttbefaringen må du påpeke eventuelle mangler og passe på at du får disse utbedret før du gjennomfører den siste betalingen.

Byggstart er en tjeneste som kobler boligeiere med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere. Byggstart sjekker kredittrating, godkjenninger og referanser, og kobler deg med entreprenører som er godt kvalifisert for ditt prosjekt.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Pusse opp badet? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Flere guider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.