Hva koster vedlikeholdsfri kledning? Pris i

 

2024

Lurer du på hva vedlikeholdsfri kledning koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for vedlikeholdsfri kledning, inkludert viktige drivere av pris, hva du kan gjøre for å spare penger, hvilke tiltak som kan utføres samtidig som du skifter kledning, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!

Vedlikeholdsfri kledning

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Bytte kledning? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Pris for vedlikeholdsfri kledning

Hvis du ikke liker å male, beise og vaske, og du samtidig er på jakt etter ny utvendig kledning til huset ditt, har du kanskje vurdert å kjøpe vedlikeholdsfri utvendig kledning. Kledningen spiller en viktig rolle når det kommer til å beskytte huset ditt mot vær og vind. Samtidig har den utvendige kledningen stor betydning for hvordan huset ditt ser ut. Det kan være kostbart å bytte kledning, og velger du noe du ikke er fornøyd med, er det som regel ikke enkelt å bare bytte igjen. Derfor er det viktig at du tar deg god tid til å finne ut nøyaktig hvilken type utvendig kledning du ønsker deg.

I dag finnes det mange typer kledning som er bortimot vedlikeholdsfritt. Dette blir stadig mer populært blant boligeiere fordi mange ønsker å investere i en fremtid som krever mindre vedlikeholdsarbeid med huset. Prisen for vedlikeholdsfri kledning kan variere i stor grad, men vi ser at prisen i gjennomsnitt ligger på cirka 2.000 kroner per kvadratmeter veggflate. Prisen avhenger imidlertid av flere faktorer, og du finner både billigere og mer kostbare prosjekter. I noen tilfeller kan det koste ned mot 1.500 kroner per kvadratmeter for å bytte utvendig kledning, mens det andre ganger kan koste opp mot 3.500 kroner per kvadratmeter.

Disse gjennomsnittsprisene inkluderer kjøp av materialer du trenger og prisen det koster å  få arbeidet utført av fagfolk. I spesifikke tilfeller kan det påløpe ekstra utgifter utover dette knyttet til søknad om byggetillatelse. Bytte av kledning er ikke et søknadspliktig byggeprosjekt i seg selv, men av og til vil bytte av kledning medføre betydelige fasadeendringer som forandrer på boligen uttrykk. I slike tilfeller er det nødvendig å søke om byggetillatelse. Mange skifter også kledning som del av et større renoveringsprosjekt og det kan for eksempel bli aktuelt å bytte vinduer og dører i sammen slengen. Normalt vil bytte av vinduer til nye vinduer av en annen størrelse være å anse som betydelige fasadeendringer som det må søkes om byggetillatelse for å utføre.

Siden prisen i stor grad avhenger av hvor stor boligen din er og hvor mye kledning du trenger, er det vanskelig å gi en konkret pris for akkurat ditt prosjekt. Ved å ta utgangspunkt i gjennomsnittsprisene nevnt ovenfor, kan du imidlertid danne deg et realistisk bilde av prisnivå ved å se disse prisene opp mot antall kvadratmeter veggflate på huset ditt. For å få en mer konkret pris, må du bestille befaring og hente inn pristilbud fra entreprenør.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hva styrer prisen?

Mange faktorer er med på å drive prisene oppover eller nedover. Den kanskje viktigste prisfaktoren er størrelsen på huset ditt. Jo mer veggflate der du bor, desto mer materialer trenger du, og desto mer tidkrevende blir det å utføre arbeidet. Noen ganger har man imidlertid bare behov for å bytte kledning på en av veggene, for eksempel hvis en vegg er mer utsatt for dårlig værforhold enn andre vegger.

Videre er valg av kledning en svært viktig prisfaktor. De vedlikeholdsfrie alternativene på markedet er gjerne noe mer kostbare, men på lang sikt kan det fort bli lønnsomt å velge vedlikeholdsfritt fordi du da slipper å måtte i gang med å beise, male og vaske etterhvert som kledningen blir slitt mer årene. Dette er noen alternativer som krever lite vedlikehold:

 • Fibersementbord: Bord av fibersement ligner på bord av tre og er et godt alternativ som er nærmest vedlikeholdsfritt. Som regel er det tilstrekkelig å fjerne alger en gang i blant.
 • Accoya: Accoya er et trevirke som brukes både som kledning, panel og terrassebord. Trevirket er kjent for stabilitet og varighet.
 • Kebony: Kebony er et annet vedlikeholdsfritt treverk som har lang varighet. Det er ikke nødvendig å beise Kebony, men det kan bli behov for en vask en gang i blant. Over tid får treverket typisk et sølvgrått utseende.
 • Sedertre: Sedertre er særdeles motstandsdyktig mot sopp og råte og gir en kvistfri utvendig kledning som trenger minimalt vedlikehold.
 • Sibirsk lerk: Sibirsk lerk har høye andeler fett, noe som gjør treverket motstandsdyktig mot råte og vedlikeholdsvennlig. I tillegg har treverket flotte årringer som gir et eksklusivt utseende.
 • Termoask: Ask som er varmebehandlet. Varmebehandlingen gjør treverket mer motstandsdyktig og reduserer behovet for vedlikehold. Termoask er bortimot kvistfritt og har lite sprekker og fliser.
 • Metallplater: Noen bruker metallplater som utvendig kledning. Selv om det kan se litt industriaktig ut, kan resultatet i mange tilfeller bli flott. I tillegg kreves minimalt vedlikehold.

Andre mer tradisjonelle typer utvendig kledning inkluderer grand, furu, varmebehandlet furu og CU-impregnert furu. Alle alternativer varierer når det kommer til motstandsdyktighet, krav om vedlikehold og ikke minst pris. Hvilken type kledning du velger vil ha stor betydning for prisen du betaler for utvendig kledning på boligen din. Foruten valg av kledning, er nåværende kledning av og til også av betydning. Noen ganger setter man først i gang med bytte av kledning etter at eksisterende kledning har fått store skader som følge av råte og fukt. Slike skader kan få følgeskader som kan være kostbare å reparere.

Bytte kledning? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Priseksempel

Nedenfor skal vi ta for oss et konkret priseksempel for omlegging av tak, hentet fra våre databaser. Dette er kun ment som et referanseeksempel, og gir en indikasjon på de ulike utgiftspostene og hva de relevante prisene ofte ligger på. Alle prisene er inkludert materialer, arbeid og mva. Detaljene vil naturlig nok variere fra prosjekt til prosjekt, og for å få et helt nøyaktig prisoverslag til er man nødt til å få en entreprenør på befaring.

Priseksempel for et prosjekt med bytte til vedlikeholdsfri kledning på en enebolig med 210 kvm veggflate:

 • Stillas, rigg og drift: 25.000 kr
 • Rivearebeider: 20.000 kr
 • Montering av ny kledning: 210.000 kr
 • Materialer: 170.000 kr

Totalsum: 425.000 kr

Som vi ser, havnet totalsummen her på 425.000 kroner, noe som tilsvarer litt over 2.000 kroner per kvadratmeter. Dette er på linje med snittprisene vi ser i markedet generelt. For å motta pristilbud på ditt prosjekt kan du registrere jobben hos Byggstart.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Spar penger der du kan

Selv om vedlikeholdsfri kledning ofte koster litt mer enn tradisjonelle typer utvendig kledning, kan det fort lønne seg på lang sikt å kjøpe vedlikeholdsfritt fordi du slipper å bruke tid og penger på vedlikehold i årene som kommer. I utgangspunktet kan vi dele kostnadene til utvendig kledning inn i to kategorier: penger du bruker på materialer, og penger som går til arbeidskraft. Det er mulig å spare penger på begge deler. Utvendig kledning kommer i flere priskategorier, så hvis du har et begrenset budsjett, kan du kontakte leverandører i nærområdet ditt for å få vite hvilke vedlikeholdsfrie typer kledning de har og til hvilken pris. Da får du en oversikt over alternativene dine og kan lettere gjøre et prisbevisst valg. De mer kostbare typene kledning er gjerne av bedre kvalitet, noe du også bør ha i bakhodet når du skal velge kledning.

Ofte er det mulig å spare en del penger ved å kjøpe materialene du trenger med rabatt, når de er på tilbud eller når leverandørene har kampanjer. Mange leverandører gir gode rabatter når det kjøpes materialer i relativt store mengder. Derfor bør du helst unngå å gjøre mange små innkjøp, og heller få en oversikt over alt du trenger og kjøpe alt i ett. Mange håndverkere har dessuten opparbeidet rabatter hos mange leverandører som følge av lange kundeforhold. Det kan være en faktor å vurdere når du skal finne riktig entreprenør til prosjektet ditt. Har entreprenøren tilgang til gode rabatter, kan du overlate innkjøpet til entreprenør. Samtidig er det lurt å sjekke prisene hos de ulike leverandørene jevnlig og slå til hvis du kommer over gode tilbud.

Når du skal sette opp ny kledning, kan du velge mellom liggende eller stående kledning. Normalt er det litt billigere å velge liggende kledning fordi det går fortere å montere og krever færre arbeidstimer fra entreprenørens side. Har du tid og kompetanse til å gjøre litt egeninnsats, kan det også redusere antall arbeidstimer, men det bør i så fall avtales med entreprenøren på forhånd slik at det ikke skaper mer problemer og misforståelser enn nytte.

På samme måte som materialer, varierer også fagfolk i pris. Det er mulig å spare penger ved å gjøre grundige undersøkelser når du skal finne rett entreprenør, fremfor å bare velge det første alternativet du kommer over. Det lønner seg å hente inn pristilbud fra flere bedrifter gjennom en anbudsrunde, slik at du lettere kan se hvem du må betale mest og minst for. Byggstart er en gratis og uforpliktende tjeneste som kobler boligeiere med kompetente entreprenører. Entreprenørene har på forhånd blitt kvalitetssikret ved sjekk av referanser, godkjenninger og kredittratinger. Hos Byggstart kan du sammenligne pristilbud for ditt prosjekt slik at det blir lettere for deg å finne en entreprenør innenfor rammene av budsjettet ditt.

Gjennomfør en anbudsrunde

Hvis du bestemmer deg for å gjennomføre en anbudsrunde når du skal engasjere entreprenør, bør du hente inn minst 3 pristilbud. Har du færre pristilbud, blir sammenligningsgrunnlaget gjerne litt spinkelt. Har du mange flere, kan det fort bli veldig uoversiktlig og vanskelig å sammenligne. En korrekt sammenligning forutsetter at du bruker en del tid på prosessen, først og fremst for å se om alle pristilbudene inkluderer det samme og følgelig er sammenlignbare. Det er ikke uvanlig at entreprenører har ulik forståelse av samme prosjektet hvis prosjektbeskrivelsen er tvetydig. Hvis du ser at entreprenørene forstår prosjektet ulikt, bør du kontakte de det gjelder og for å oppklare misforståelser og be om et oppdatert pristilbud.

Videre er det viktig å se gjennom alle detaljene i pristilbudet for å finne ut nøyaktig hva som tilbys. Det kan for eksempel hende at en entreprenør gir deg fastpris, mens en annen har gitt et prisestimat som i realiteten kan avvike noe. Noen entreprenører gir også pris med visse forbehold, for eksempel at prisen bare gjelder under visse forutsetninger. I tillegg er det viktig å vite om alle tjenestene du trenger faktisk er inkludert i pristilbudet eller om noe kommer i tillegg til prisen du har fått oppgitt. 

Når du skal velge entreprenør bør du huske på at pris ofte henger sammen med kvalitet, så det billigste alternativet er ikke nødvendigvis det beste. Hvis du opplever at en av entreprenørene har særlig god kompetanse på utvendig kledning, du har god dialog med vedkommende, og kanskje entreprenøren også har gode rabattavtaler med leverandører av materialer, da kan det være lurt å velge denne entreprenøren selv om han kanskje tar noe høyere pris. Det forutsetter naturligvis at budsjettet ditt tillater det.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Er det verdt å kjøpe vedlikeholdsfri kledning?

Om det er verdt å kjøpe vedlikeholdsfri kledning avhenger først og fremst av hvilke preferanser og behov du har, og ikke minst hvor stort budsjett du har. For mange er det en god investering å kjøpe vedlikeholdsfri kledning fordi det sparer dem for mye arbeid med huset i årene som kommer, mens andre ikke har noe imot å utføre vedlikeholdsarbeid på kledningen en gang i blant. Uansett om du velger vedlikeholdsfri kledning eller vanlig kledning, er det viktig at du planlegger godt og setter opp et detaljert budsjett med oversikt over alle kostnader. Husk at det ikke er uvanlig at planene endres underveis eller at det er noe man ikke har tatt høyde for. For å bedre kunne håndtere eventuelle uforutsette kostnader som dukker opp underveis, bør du sette av en egen post i budsjettet forbeholdt uforutsette kostnader. Summen du setter av til dette bør tilsvare cirka 10% av totalkostnadene.

For å gjøre prosjektet mer lønnsomt kan du vurdere å gjennomføre andre tiltak i sammen omgang når du skal bytte kledning. Særlig på eldre hus kan det lønne seg å etterisolere når man først skal bytte kledning likevel. Etterisolering er et klimavennlig tiltak som anbefales av det statlige organet Enova og som bidrar til å redusere varmetap fra huset ditt. Dette vil på sikt redusere utgifter som går med til oppvarming av hjemmet. Etterisolering kan dessuten gi huset ditt bedre energikarakter. God energikarakter og helt ny vedlikeholdsfri utvendig kledning er begge faktorer som kan bidra til å øke verdien på boligen din, slik at du får tilbake mye av pengene du investerer når du en gang skal selge boligen i fremtiden.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Bytte kledning? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.