Tilbygg på hytte: Hva koster det?

 

(2024-pris)

Skal du bygge tilbygg på hytta? I denne prisguiden gir vi deg alt om priser, kostnadsdrivere, finansiering, sparetips og mye mer. Unngå å betale for mye og få rådene som sikrer at prosjektet holdes under budsjett. Les denne prisguiden og lær alt du må vite.

Tilbygg hytte

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Bygge tilbygg? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Hva koster det?

I Byggstart har vi prisstatistikk basert på gjennomførte prosjekter. Basert på denne, ser vi at tilbygg til hytte ligger på omlag 28.000 kroner per kvadratmeter. Dette er den totale prisen, og inkluderer alt av arbeid og materialer. Det er imidlertid et stort sprik i prisene. Alt mellom 20.000 og 45.000 kroner per kvadratmeter er innenfor normalen. Prosjekter av høy kompleksitet kan også overstige disse prisene. Sammenlignet med tilbygg til eneboliger, ser vi ofte at tilbygg til hytter lander noe lavere, trolig pga noe lavere standard og enklere løsninger, i tillegg til at entreprenører i hytteområder i snitt har noe lavere kostnadsnivå enn majoriteten av eneboligområder (som typisk ligger i eller nære store byer). Samtidig kan frakt av materialer og krevende grunnforhold være med på å drive prisen opp.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Må en arkitekt tegne tilbygget?

Hvis du ønsker et tilbygg av en viss størrelse, kan det være en god idé å engasjere en arkitekt. Det vil kunne gi prosjektet et stort løft med tanke på brukervennlighet og kvalitet. En flink arkitekt vil ta hensyn til terrenget i utformelsen, og gi tilbygget et estetisk uttrykk. I tillegg vil en arkitekt kunne finne funksjonelle løsninger som gjør at du ikke behøver å bygge så stort som du først hadde tenkt. På den måten kan du spare inn penger. Mange arkitekter har også kontakter du kan dra nytte av når det kommer til møbler og interiør. Dersom tilbygget er stort, vil normalt arkitekten stå som ansvarlig søker til kommunen.

Om tilbygget du skal bygge er mindre og du har en grei idé om hva som skal bygges, kan det imidlertid være fordelaktig å gå rett på en entreprenør / tømrer. Vedkommende kan ofte bistå med å lage enkle arbeidstegninger og det nødvendige av prosjektering.

Bygge tilbygg? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Er arbeidet søknadspliktig?

Før du går i gang med byggingen er det viktig å ha alle godkjenninger på plass. Det er flere tiltak som kan utløse søknadsplikt på et slikt prosjekt. Alle tilbygg over 15 kvadratmeter krever søknad. Er tilbygget over 50 kvm, må du få hjelp av en fagperson til å søke (normalt arkitekt eller entreprenør).

Husk at en ansvarlig søker koster penger (gjerne fra 20.000 kr for et tilbygg) og at kommunen tar et gebyr for å behandle søknaden (varierer mellom kommune og type prosjekt).

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hvordan gjøre tilbygget rimeligere

Det er flere tiltak du kan gjennomføre for å gjøre prosjektet rimeligere. Husk imidlertid at lavere utgifter ofte vil ha en effekt på resultatet du sitter igjen med.

Mange vil nok se på muligheten til å utføre deler av arbeidet selv. Dette kan være en effektiv måte å redusere totalprisen. Men hvorvidt det er fornuftig å bidra selv, avhenger av hvilken kompetanse du har. Det også viktig å ikke undervurdere hvor lang tid arbeidet vil ta, særlig hvis du samarbeider med håndverkere. Hvis du tar på deg arbeid du ikke har tid til å gjennomføre, vil det kunne skape unødvendige forsinkelser.´

En annen faktor som har stor innvirkning på prisen, er hvilke materialer du velger å bruke. Valg av materialer avhenger både av hvilket budsjett du har og hva du foretrekker. Det er forskjell på funksjonalitet, utseende og egenskaper på de forskjellige materialene. Hvis du for eksempel skal bygge baderom, er det viktig at materialene tåler fukt. Er du tidlig ute med forberedelsene, kan du følge med på tilbud og kampanjer som dukker opp. På den måten kan du skaffe deg billigere materialer. Mange byggevarehus har dessuten satt av et hjørne i butikken til feil- og returvarer, hvor prisen også er redusert.

I tillegg vil selvsagt total størrelse på tilbygget og type rom har mye å si. Dersom du kun skal bygge en bod, vil pris per kvm være betydelig lavere enn hvis man skal få bygget komplett bad.

Videre er tilkomsten og grunnforhold ofte avgjørende for pris. Hvis du har en hytte uten veiforbindelse, blir det vanskeligere å frakte materialer og utstyr frem til byggeplassen. Det kan også hende at forholdene rundt hytta ikke er tilrettelagt for utbygging. Om du må sprenge fjell eller hogge trær for å få plass til tilbygget, vil det også påvirke prisen.

Vil verdien på hytta øke?

Mange ønsker å bygge på hytta i forbindelse med familieforøkelse eller endring av behov. Man kan da samle flere personer på hytta, og du kan få betydelig økt bruksverdi. Merk imidlertid at dette ikke nødvendigvis sammenfaller med markedsverdi, ettersom det ikke er betalingsvilje for større hytter overalt i landet. Før man setter i gang et stort prosjekt kan det derfor lønne seg å undersøke hva tilsvarende (eller noe større) hytter enn din egen blir solgt for i området, og sammenligne dette med sannsynlig salgspris for egen hytte pluss byggekostnad for tilbygget.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Fagfolk til jobben

Byggstart er en tjeneste som kobler boligeiere med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere. Byggstart sjekker kredittrating, godkjenninger og referanser, og kobler deg med entreprenører som er godt kvalifisert for ditt prosjekt. Tjenesten er gratis og uforpliktende.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Bygge tilbygg? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.