Hva koster nytt undertak? Pris i

 

2024

Lurer du på hva et undertak koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på et nytt undertak, inkludert de forskjellige typene undertak du kan velge mellom, hvordan undertaket kan byttes til en billigst mulig penge, hvordan du finner dyktige fagfolk til jobben, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!

Nytt undertak

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Bytte tak? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Hva koster et undertak?

Ideelt sett bør undertaket ha like lang levetid som selve primærtekkingen. Dette fordi undertaket spiller en svært viktig rolle når det kommer til å holde huset tørt og beskytte mot nedbør. Selv om det skulle komme regn og snø gjennom primærtekkingen, vil undertaket beskytte takkonstruksjonen ved å fange opp og lede vann ned i takrennen. Kondens som dannes under primærtekkingen på grunn av temperaturforskjeller fanges også opp av undertaket, noe som forhindrer fuktskader på takkonstruksjonen. Derfor hjelper det lite å ha primærtekking som varer i 80 år hvis undertaket bare har en forventet levetid på 30 år.

Noen ganger kan det være nødvendig å legge nytt undertak fordi det har dannet seg fukt- og råteskader i eksisterende undertak. Andre ganger kan det være aktuelt å legge nytt undertak i forbindelse med at hele taket skal byttes. Prisene for nytt undertak kan variere fordi den påvirkes av mange forskjellige prisfaktorer. Vi ser likevel at det i gjennomsnitt koster cirka 600 kroner per kvadratmeter med nytt undertak. Siden det er store prisvariasjoner på markedet, kan du imidlertid finne billigere og dyrere alternativer. Vi ser at noen prosjekter koster så lite som 300 kroner per kvadratmeter med undertak, mens andre prosjekter kan koste så mye som 1.200 kroner per kvadratmeter. For å få et mer nøyaktig prisestimat for akkurat ditt prosjekt, bør du bestille befaring hos entreprenører og hente inn pristilbud. Disse prisene er gjennomsnittspriser, men inkluderer alt som trengs av materialer og arbeidskraft for å legge nytt undertak.

Hvis du skal legge ny primærtekking samtidig som du bytter undertak, vil totalkostnadene bli betydelig høyere. Det finnes mange forskjellige typer primærtekking, i forskjellige prisklasser og av ulik kvalitet. Blant de billigste typene primærtekking finner vi takshingler og stålplater. I motsatt ende finner vi eksklusive materialer som skifer, som både koster mye, men som også har lang levetid. Takstein av tegl er en vanlig type taktekke som har lang levetid og som er relativt kostbart. Takstein av betong er gjerne noe billigere. Uansett hvilken type taktekke du velger, er det lurt å velge et undertak med cirka like lang varighet som primærtekkingen, slik at du slipper å måtte bytte ut undertaket igjen mange tiår før primærtekkingen begynner å bli dårlig.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Valg av undertak påvirker prisen

Mange forskjellige faktorer kan påvirke prisen for å legge nytt undertak. Hvis det er lenge siden nåværende undertak ble lagt og det ikke lenger er i god stand, kan det ha oppstått fukt- og råteskader. I noen tilfeller kan slike skader ha spredt seg til takkonstruksjonen, og da vil det være nødvendig å utbedre disse skadene før man kan legge nytt undertak. Dette er gjerne en x-faktor som potensielt kan gjøre prosjektet betydelig mer kostbart.

Videre finnes det flere typer undertak å velge mellom i forskjellige prisklasser og av ulik kvalitet. Vi skiller gjerne mellom metervare, trefiberplater og fast undertak med takbelegg. Det billigste er å kjøpe undertak som metervare eller duk. Denne type undertak er enkelt å legge, men de holder som regel ikke mer enn 30 år, og materialet kan være noe sårbart i møte med vind og UV-stråler. Tyvek undertak er et populært type undertak som selges i metervare og produseres av Isola. Du kan kjøpe slike undertak hos en rekke forhandlere som byggmaker, montér og maxbo.

Trefiberplater er et relativt billig type undertak som er enkelt å legge og som bidrar til å stive opp taket. Undertak av trefiberplater er et diffusjonsåpent undertak, noe som innebærer at det kan suge opp fukt som samler seg på undersiden. Toppen av platen er impregnert. Dette gjør at vannet som trenger gjennom taktekkingen renner ned i takrennene. Med undertak av trefiberplater er det dessuten lett å unngå for mye svinn. Hunton er en populær produsent av undertak laget av trefiberplater.

Hvis budsjettet strekker til, kan du velge fast undertak med takbelegg. Dette er faste og ikke forenklede undertak, normalt fremstilt av rupanel, kryssfinér eller OSB-plater, med et takbelegg på toppen. I dag blir plater av kryssfinér og OSB mindre brukt fordi de er mer utsatte for soppangrep, mens rupanel er det materialet som blir mest brukt i dag. Slike undertak er diffusjonstette, noe som innebærer at det må ventileres på undersiden. Faste undertak med takbelegg har som regel lang levetid og passer godt under primærtekking med tilsvarende lang levetid, som skifer, kobber eller takstein av tegl.

Du kan også få kjøpt undertak til terrasse for å hindre vann i å renne gjennom terrassen eller balkong. Slike undertak er gjerne lager av plater i PVC eller andre materialer.

Valg av type undertak er en sentral prisfaktor når du skal legge nytt undertak, men prisen vil naturligvis også avhenge av størrelsen på taket ditt. Jo større tak du har, desto mer materialer trenger du. Arbeidet med å legge undertak på store tak tar også lenger tid enn på mindre tak, og det vil derfor gå med flere arbeidstimer hvis du har et tak av en viss størrelse.

Bytte tak? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Priseksempel

Nedenfor skal vi ta for oss et konkret priseksempel for omlegging av tak inklusive utgift til nytt undertak, hentet fra våre databaser. Dette er kun ment som et referanseeksempel, og gir en indikasjon på de ulike utgiftspostene og hva de relevante prisene ofte ligger på. Alle prisene er inkludert materialer, arbeid og mva. Detaljene vil naturlig nok variere fra prosjekt til prosjekt, og for å få et helt nøyaktig prisoverslag til er man nødt til å få en entreprenør på befaring.

Priseksempel med full takomlegging på en enebolig med 100 kvm takflate:

  • Riving, rigg og drift: 55.000 kr
  • Snekkerarbeid: 105.000 kr
  • Blikkenslager: 45.000 kr
  • Tekking: 30.000 kr

Totalsum: 235.000 kr

Som vi ser, havnet totalsummen her på 235.000 kroner for et tak på 100 kvadratmeter, noe som tilsvarer 2.350 kroner per kvadratmeter. Dette er på linje med snittprisene vi ser i markedet generelt. For å motta pristilbud på ditt prosjekt kan du registrere jobben hos Byggstart.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Slik får du billigere undertak

Hvis vi tar utgangspunkt i en gjennomsnittspris på 600 kroner per kvadratmeter med undertak, vil det koste omtrent 90.000 kroner å legge undertak på et hus med 150 kvadratmeter takflate. Skal man i tillegg legge ny primærtekking, blir det fort et kostbart byggeprosjekt, og det vil være lurt å se etter måter å spare penger på. Den mest åpenbare måten å spare penger på, er ved å kjøpe et billig type undertak. Det er imidlertid ikke sikkert at dette vil lønne seg på lang sikt. Som vi har vært inne på, bør undertaket ha cirka like lang levetid som primærtekkingen, og man må gjerne betale litt mer for undertak av høyere kvalitet.

Du kan også spare penger på å skaffe deg god oversikt over materialer og produkter som selges på markedet. Skal du kjøpe undertak av metervare, bør du eksempelvis kartlegge leverandører som selger dette for å sammenligne priser. Er du heldig, så kan du komme over gode tilbud eller kampanjer, og slår du til på disse, kan du få kjøpt undertak til en rimeligere pris enn vanlig. Når man skal legge nytt undertak, trenger man vanligvis materialer i store mengder. Hvis du kjøper alt du trenger av materialer og produkter i ett kjøp i stedet for å gjøre flere små innkjøp, kan du i mange tilfeller få gode rabatter. De fleste vil være avhengig av en håndverker når de skal legge nytt undertak. Mange velger å la håndverkeren kjøpe inn materialene og produktene de trenger, fordi håndverkere ofte har tilgang på gode rabatter. I tillegg har de verdifull kunnskap om de ulike typene undertak på markedet og kan på den måten bidra med sin ekspertise når det kommer til kjøp av materialer.

Hvis du er praktisk anlagt og kanskje har en del kompetanse på bygg selv, kan du spare penger på å legge inn egeninnsats. Det er imidlertid svært viktig at undertaket legges på riktig måte ettersom det spiller en såpass viktig rolle i beskytte huset mot vær og vind. De fleste foretrekker å bruke profesjonelle håndverkere fordi det går fortere, og fordi man får en garanti på arbeidet som er gjort. En mellomløsning er å engasjere en entreprenør og komme til enighet med entreprenøren om hva du selv kan bidra med for å redusere antall arbeidstimer.

Store deler av kostnadene går til fagfolk som utfører jobben. Fagfolk varierer også i pris, slik at det er mulig å spare penger på å unngå de aller dyreste bedriftene, og heller velge en rimelig entreprenør. Det kan du gjøre ved å gjennomføre en anbudsrunde for å hente inn flere pristilbud på prosjektet ditt som du kan sammenligne, for så å ta et prisbevisst valg. Det lønner seg å hente inn pristilbud fra flere aktører fordi det gjør at bedriftene konkurrerer om å få deg som kunde. Byggstart er en tjeneste som kobler boligeiere med kvalitetssikrede entreprenører. Byggstart sjekker kredittratinger, referanser og godkjenninger, slik at du som tiltakshaver bare mottar tilbud fra entreprenører som har riktig kompetanse. Hos Byggstart kan du sammenligne pristilbudene du får og velge et alternativ som passer til dine budsjettrammer. Du trenger ikke å betale for å bruke Byggstarts tjeneste, og den er dessuten helt uforpliktende.

Slik vurderer du pristilbud

Å sammenligne pristilbud er en viktig del av det å gjennomføre en anbudsrunde når man skal finne fagfolk til byggeprosjekt. Sammenligningen kan fort bli feil hvis man bare forholder seg til sluttsummene i pristilbudene man mottar, og man bør helst sette av en del tid til dette for å få en mest mulig korrekt sammenligning. Først og fremst bør du se om alle bedriftene har inkludert det samme i prisen. Noen ganger er det nokså store prisforskjeller i tilbudene man får. Det kan skyldes at en aktør er billigere enn de andre, men det kan også skyldes at entreprenørene har ulik forståelse av prosjektet. Derfor bør du gå nøye gjennom alle tilbudene.

Hvis alt ser ut til å være i orden med tilbudene, og de alle har inkludert det samme, kan du stille deg selv følgende spørsmål:

  • Har du fått en fastpris eller bare et prisestimat?
  • Hvis du har fått et prisestimat, har du i budsjettet ditt tatt høyde for at prisen kan bli høyere enn estimatet som er oppgitt?
  • Har entreprenørene tatt noen forbehold? For eksempel kan prisen ha en forutsetning om at det ikke er fukt- og råteskader i takkonstruksjonen.
  • I så fall, har alle entreprenørene tatt slike forbehold eller bare en av dem?
  • Er alle kostnader inkludert i tilbudet eller defineres noe som tilleggstjenester som kommer i tillegg? Gjelder det i så fall alle entreprenørene eller bare en av dem?

Er du ikke fornøyd med noen av pristilbudene du har mottatt, kan du hente inn flere, men husk på at det kan være både tidkrevende og kostbart for entreprenøren å utarbeide pristilbud.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Bør jeg kjøpe nytt undertak?

Hvis undertaket begynner å bli gammelt og dårlig, er det som regel verdt å kjøpe nytt undertak. Undertaket spiller en helt essensiell rolle når det kommer til å beskytte huset ditt mot ytre omstendigheter som regn, snø og vind. En funksjon mange tar for gitt. Hvis du ikke skifter ut et undertak med skader tidsnok, kan det hele fort bli mye dyrere fordi fukt- og råteskader kan spre seg til den underliggende takkonstruksjonen, noe som vil kreve kostbare reparasjoner.

Om du i utgangspunktet bare hadde planer om å bytte taktekking, kan det likevel vært lurt å bytte til et helt nytt undertak i samme slengen. Ofte bytter man både undertak og taktekking i samme omgang for å ha alt nytt og for å sørge for at undertaket og taktekking har cirka like lang levetid. Budsjettet du har til rådighet vil imidlertid alltid være faktor når du vurderer om det er verdt å investere i nytt undertak. For å unngå at det hele blir for dyrt, bør du sette opp et detaljert budsjett som tar høyde for eventuelle uforutsette kostnader.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Bytte tak? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.