Hva koster solcelletakstein? Pris i

 

2024

Lurer du på hva solcelletakstein koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på solcelletakstein, inkludert hva som påvirker prisen, hvordan du kan sammenligne tilbud, den beste måten å spare penger på og hvorvidt du sparer noe på strømregningen. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!

Solcelletakstein

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Nytt tak? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Hva koster solcelletakstein?

Solcelletakstein koster cirka 4.000 til 5.000 kroner per kvadratmeter, med merverdiavgift. Til sammenligning koster vanlig takstein rundt 2.300 kroner i snitt. Prisen inkluderer solcellepanelene med den typen takstein du ønsker, samt montering og el-installasjon. Montering og el-installasjon selges som regel sammen med solcelletaksteinen i én praktisk pakke. Prissjiktet inkluderer ikke eventuelle trekk fra Enova, da støtten deres kan variere. Enova er et statlig organ som gir økonomisk støtte til deg som vil installere solceller eller solcelletakstein. Du kan lese mer om Enova under seksjonen om å spare penger. 

Solceller har økt i popularitet de siste årene, spesielt når det kommer til hytter. Dette er fordi de kan gi lavere strømutgifter, noe som kan gjøre det nesten kostnadsfritt å være på hytta om sommeren. Samtidig har solceller også blitt svært populær i vanlige boliger og kontorbygg, og populariteten fortsetter bare å øke. Det gjør at konkurransen på markedet også øker, noe som i fremtiden kan gi lavere priser.

Per i dag er det ikke like mye konkurranse på markedet som det har vært for annen type solcellepanel, så prisen for solcelletakstein ligger noe høyere enn annen solcelle-teknologi. Det er også relativt få leverandører av solcelletakstein, men siden etterspørselen stadig blir større, er det naturlig at det etterhvert også komme flere leverandører. Dette kan naturligvis påvirke prisene på lang sikt, så det kan være greit å ha i bakhodet - om du planlegger å kjøpe inn solcelletakstein en stund frem i tid, men at det per nå ikke er aktuelt.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hva påvirker prisen?

Det er mange faktorer som avgjør hvilken prislapp din installasjon av solcelletakstein ender på, og noen faktorer har større innvirkning på prisen enn andre. En av de største prisfaktorene, og kanskje den mest åpenbare, er selve størrelsen på taket. Med tanke på at prisen som regel oppgis per kvadratmeter, er det naturlig at prisen stiger sammen med økning i kvadratmeter. Samtidig kan du ha forskjellige objekter på taket som påvirker hvor stort areal du faktisk har til solcellesteintak. Eksempler kan være takvinduer, skorsteiner, eventuelle ventiler, eller annet som kan være montert på tak. 

Taket er ikke det eneste på bygningen som påvirker prisen. Størrelsen på selve bygningen kan også påvirke prisen til en viss grad. Høye bygninger kan kreve ekstra sikkerhetstiltak som montørene ellers ikke ville trengt, og det kan samtidig gjøre det vanskeligere for montørene å få tilgang. Dette vil gjøre at prisen øker, og det er spesielt relevant om du har en bygning på flere etasjer, uten noen enkel vei ut på taket. 

Monteringen er et av de aller største faktorene i prissjiktet for solcelletakstein. Dette er fordi du ikke bare betaler for selve monteringen, men også for at monteringen blir gjort av profesjonelle som har den korrekte forkunnskapen og sertifiseringen til jobben. For eksempel må montørene ha riktig sertifisering for å kunne kunne koble solcelleanlegget til strømnettet, og noen ganger er de også spesialister på nettopp solcelletakstein. 

Eventuelle komplikasjoner er en prisfaktor som ikke kan forutsees, men som er like viktig å ha i bakhodet når du bestiller produktet og monteringen. Komplikasjoner kan for eksempel være uforutsett dårlig vær som gjør at jobben tar lengre tid, mangel på produkter fra leverandør (men dette vil du ofte få beskjed om før monteringen begynner for fullt), eller at montørene oppdager råte i taket. Når det gjelder oppdagelse av råte, kan det være at du må ut med ekstra utgifter for at montørene skal ordne opp i dette, og for at de skal kunne stoppe råten fra å spre seg. 

Uansett hvilken komplikasjon som kan dukke opp, vil du få beskjed om det med en gang, og om det blir nødvendig vil montørene gå gjennom et eventuelt nytt pristilbud sammen med deg. 

Nytt tak? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Priseksempel

Nedenfor skal vi ta for oss et konkret priseksempel for takbytte med solcelletakstein. Priseksemplet er hentet fra våre databaser. Dette er kun ment som et referanseeksempel, og gir en indikasjon på de ulike utgiftspostene og hva de relevante prisene ofte ligger på. Alle prisene er inkludert materialer, arbeid og mva, med mindre noe annet er spesifisert. Detaljene vil naturlig nok variere fra prosjekt til prosjekt, og for å få et helt nøyaktig prisoverslag til er man nødt til å få en profesjonell aktør på befaring!

Priseksempel for takbytte med solcelletakstein på enebolig, 50 kvm solcelletakstein:

  • Solcelletakstein (50 kvm): 250.000 kr
  • Vanlig takstein (100 kvm): 250.000 kr
  • Elektroinstallasjon: 125.000 kr

Totalsum: 625.000 kr

Som vi ser, havnet totalsummen her på 625.000 kroner for et tak med 50 kvadratmeter solcelletakstein. Dette er på linje med snittprisene vi ser i markedet generelt. For å motta pristilbud på ditt prosjekt kan du registrere jobben hos Byggstart.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Kan du spare penger?

De aller fleste har et ønske om å spare penger der det er mulig. Heldigvis er det mulig ved kjøp av solcelletakstein. Det finnes en egen ordning for solceller av Norge som ledes av Enova. Enova er en statlig aktør som jobber for at nordmenn flest skal kunne investere i en bærekraftig fremtid.  Enova gir støtte til den som investerer i egen produksjon av elektrisitet, både på private boliger og fritidsboliger.

Enova har strenge krav til støtte. For eksempel må installasjonen være utført av et registrert firma, og du må kunne dokumentere både installasjonen og kostnadene. 

Nettopp hvor mye du får i støtte varierer en del. Grunnstøtten er 7.500 kroner, men du kan få ekstra støtte basert på kapasiteten til anlegget ditt. Per 2023 gir Enova 1.250 kroner per kWp installert effekt.

Det er også mulig å få ekstra støtte dersom du kombinerer solcelletakstein med andre energitiltak, som smart styring eller solfangere. 

Kan du spare på å installere selv?

Det kan virke fristende for de fleste at man bare kjøper solcelletakstein selv og heller utfører monteringen på egenhånd. Prisen for montering er tross alt en stor andel av den endelige prisen, så det kan virke som det er noe å spare her. Dessverre er det ikke å anbefale at man installerer solcelletakstein selv. Du kunne kanskje spart noen kroner, men på sikt kan det rett og slett føre til et enda større pengeforbruk.

For eksempel gir ikke Enova støtte til installasjoner som ikke er utført av profesjonelle med riktig sertifisering, og du går dermed glipp av et stort pengebeløp bare der. I tillegg mister du muligheten til å få igjen noe som helst på forsikringen. De aller fleste forsikringer har krav om at montering og installasjoner skal gjøres av profesjonelle, og dokumenteres, for at forsikringen skal dekke eventuelle feil i håndverket. Om det senere oppdages at du har gjort feil i monteringen, som må rettes opp i, får du dermed ikke noe igjen på forsikringen. 

Feil i monteringen kan også føre til verre situasjoner. Solcelletakstein er en el-installasjon, og feil eller mangler i el-installasjoner kan i verste fall føre til brann. Om du installerer alt selv, kan du i verste fall risikere å miste alt du har, uten at du kan få noe igjen for det. Den beste måten å spare penger på sikt vil rett og slett være at man lar den profesjonelle ta seg av monteringen. 

Kan du spare penger på strømmen?

En av grunnene til at mange velger å installere solcelle-teknologi, er at man sparer penger på strømmen. Nettopp hvor mye du sparer kan være vanskelig å si på forhånd. Det kommer an på hvor mye sol det er i området hvor du bor, samt hvor høyt strømforbruket ditt er i sammenligning. 

I de mest solfylte områdene kan du spare mye på strømmen i løpet av et helt år. Om du bor i et område hvor det er mer usikkert hvor mye sol du får hvert år, anbefaler vi at du snakker med en lokal montør. På den måten kan du best mulig få tips som er spesifikke for ditt område, og kanskje også få den beste muligheten til å utnytte solen mest mulig. 

Når det kommer til hvordan strømmen spares, går det i hovedsak ut på den elektriske kapasiteten solcelletaksteinen har. Målenheten til den elektriske kapasiteten er kilowatt peak. For å gjøre det enkelt kan vi si at kilowatt peak er 1. Når man har 1 kilowatt peak kan solcelletaket ditt lage opp til 1.000 kWh. Prisen per kWh varierer noe, men ligger vanligvis på rundt 1 krone. Dette inkluderer el-avgift, strøm, nettleie og moms. Du kan dermed spare opp til 1.000 kroner per år på strøm.

Hvordan sammenligne tilbud

Per i dag er det ikke veldig mange leverandører av solcelletakstein i Norge, og populære aktører som Otovo, Skarpnest og Tesla vil kanskje være de første du henter tilbud fra. Det er derimot flere mindre aktører i Norge, og du kan også hente inn tilbud fra utenlandske leverandører. Videre skal vi se på den enkleste måten du kan sammenligne tilbud fra forskjellige leverandører på. 

Innhenting av tilbud gjort enkelt!

Å hente inn tilbud fra forskjellige leverandører er relativt lett å gjøre selv, men det kan bli en lang prosess. I første omgang må du lete deg frem til forskjellige aktører, enten de er i utlandet eller i Norge. Deretter må du kontakte hver leverandør individuelt for et pristilbud, og vente på svar. Dette kan virke som en tungvint prosess, men det er absolutt verdt det. Om du får flere tilbud, er det større sjanse for å kunne luke frem den som både er rimeligst og passer deg best. 

Det er også mulig å hente inn tilbud via anbudstjenester, for eksempel via oss her i Byggstart. På den måten slipper du å gjøre all letingen selv - du trenger bare å sende inn informasjonen din til anbudstjenesten og vente på at tilbudene kommer inn. De fleste anbudstjenester sammenligner også tilbudene på vegne av deg.  

Du har tilbud - hva nå?

Når du har alle tilbudene foran deg, og dersom du ikke benyttet en anbudstjeneste (eller bare ønsker å gjøre en egen sammenligning) er neste steg å sammenligne alle tilbudene. Dette kan bli en tidkrevende prosess, men det blir vel verdt det når du finner leverandøren som passer deg og dine behov best.

Her er en kort liste over hva du bør se på når du sammenligner tilbud:

  • Hvorvidt en post er en del av tilbudet eller er oppført som et tillegg - et dyrere tilbud kan ofte ha flere ting inkludert enn de billigere tilbudene
  • Store prisforskjeller i enkeltposter
  • Timepris - billigere timepris betyr ikke nødvendigvis billigere sluttpris, dersom montørene samtidig bruker lengre tid på installasjonen enn de som har høyere timepris
  • Hvilke forbehold tilbudet har, og om det koster deg noe ekstra
  • Fastpris - hvor høy fastprisen er, kan påvirke timeprisen
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Er det verdt det?

Det er mange grunner til at solcelletakstein kan være verdt pengene du investerer i det. Vi har allerede snakket om mulighetene du har til å spare penger på strømregningen når du har solcelletakstein. Nå når strømprisene stadig går oppover, virker solcelletakstein som en god alternativ løsning. Men også på hytta kan egenlaget strøm være verdt det; om du bare drar dit på sommeren og lite om vinteren, kan strømmen nesten bli kostnadsfri på hytteturen.

Økt boligverdi kan være en langsiktig fordel ved solcelletakstein. Det anbefales ikke at du investerer i solcelletakstein om du planlegger å flytte snart, men om du ikke har tenkt å dra noen sted på et par år, så kan tanken på at boligen din har økt i verdi være en god en. Det er stadig økning i interesse for hus som kommer med solcelle-teknologi ferdig installert, og om du en dag ender opp med å flytte, kan solcelletakstein gagne deg. 

Solcelletakstein er en kostbar investering, og mange sitter med spørsmål om det er verdt den høye summen. Med tanke på støtten fra Enova, strømsparingen, og skrittet mot en mer bærekraftig fremtid, kan man lettere tenke seg at solcelletakstein er vel verdt pengene. Husk for øvrig på at solcellepanel er rimeligere enn solcelletakstein og har ofte bedre effekt, men vil være mer synlig på taket.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Nytt tak? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.