Ombygging av hus: Hva koster det? (Pris i 2020)

Ombygging

Innhold:

Del 1: Priser i gjennomsnittDel 2: Lønnsomhet og besparelserDel 3: Finn de rette fagfolkene

Ombygging av hus: Hva koster det?

De fleste huseiere drømmer fra tid til annen om å bygge om boligen. Det kan være at familien har blitt større eller at man ønsker å gjøre forandringer på huset, som et større bad eller energiøkonomisering av boligen.

En ombygging av en bolig kan romme mange ulike typer prosjekter, og vi går her gjennom priser på noen av de vanligste. Dersom du ønsker konkret pris på ditt prosjekt, må du få dette direkte fra entreprenør. Registrer gjerne ditt prosjekt på Byggstart.

Prisen på en ombygging

Ombyggingsprosjekter kan romme så mangt, både innvendig og utvendig ombygging. Vi har derfor her inkludert priser på noen av de mest typiske grepene ved ombygging av bolig, selv om sjeldent alle er aktuelle på ett og samme prosjekt. Dette er priser inkludert både arbeid og materialer, og inkluder mva. Prisene er basert på tidligere gjennomførte prosjekter der byggherre har benyttet Byggstart til å finne rett entreprenør:

 • Bytte kledning og etterisolere: 1800 - 3000 kr per kvm
 • Legge nytt tak: 1500 - 4000 kr per kvm
 • Drenering: 4000 - 7000 kr per løpemeter
 • Innvendig renovering: 7000 - 20000 kr per kvm (snitt på 12000 kr per kvm)
 • Oppbygging av nytt bad: 250000 - 400000 kr
 • Bygge tilbygg: 23000 - 45000 kr per kvm (snitt på 28000 kr per kvm)
 • Bygge en ark: 100000 - 300000 kr

Hva driver kvadratmeterprisen?

Igjen er hvert prosjekt forskjellige, så driverne av pris avhenger av omfang og hvilke deler man velger å inkludere. Under er en kort gjennomgang av hva som er de viktigste driverne per post. I tillegg til postene under, vil ulike entreprenører ha ulike timespriser og effektivitet, så prisene varierer i tillegg med hvem du velger for jobben:

 • Kledning og etterisolering: materialvalg på fasaden, tykkelse på isolasjon (5-20 cm), metode for isolering (blåseisolasjon vs. tradisjonelle former), behov for stillas, tilkomst og antall etasjer
 • Tak: Stillas, ankomst, antall etasjer, råteskader i undertaket, type takstein / belegg, type beslag og pipe
 • Drenering: Tilkomst, grunnforhold, totalt antall løpemeter (noe rabatt på større prosjekter), hvor dypt det må graves
 • Innvendig renovering: antall bad og kjøkken, materialvalg, strukturelle endringer
 • Oppbygging av nytt bad: baderomsmøbler, fliser, armaturer, tilgang på røropplegg og elektrisk
 • Tilbygg: arkitektkostnader, grunnforhold (for graving), kompleksitet i tilkobling til eksisterende bygningsmasse, byggemetode (f.eks er betong dyrere enn leca), standard på materialer innvendig og utvendig, total størrelse på tilbygget (større tilbygg har lavere kvm-pris)
 • Ark: Størrelse på ark, behov for endring av bærende konstruksjon
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få opp til 3 uforpliktende tilbud ved å klikke deg videre til hovedsiden.

Tenk på miljøet og spar penger

Eier du et gammelt hus, så kan det være lønnsomt å tenke på miljøet under ombyggingen. Ikke bare kan det gi deg et bedre inneklima og lavere elektrisitetregning, det kan også føre til flere tusen kroner i offentlig støtte.

Det statlige foretaket Enova gir inntil 150.000 kroner i tilskudd for oppgradering av husets bygningskropp, altså forbedring av varmeisolasjonen i yttervegger, vinduer, tak, grunnmur og ytterdører.

Men vær oppmerksom på at hvis du går i gang med en grundig energirenovering, så kan det ta noen år å få investeringen tilbake for det er kostbart å energirenovere.

Er huset ditt verneverdig, så kan du også søke støtte hos Fortidsminneforeningen og Kulturminnefondet.

Lønner det seg å bygge om?

Verdien av din bolig bestemmes hovedsakelig av boligens beliggenhet og overordnede standard. I gode tider som nå er sjansen stor for at du kan tjene inn igjen byggekostnadene ved et salg.

Akkurat hvor mye du vil få igjen, avhenger både av kvadratmeterprisen der du skal selge og hva slags type ombygging du gjennomfører. Jo høyere eiendomsprisene er i ditt nabolag, desto mer kan det lønne seg å bygge om din eksisterende bolig.

Eiendomsmeglere kan fortelle at en ny balkong, en lekker peis eller en ekstra dør ut til hagen kan øke verdien av huset betydelig uten at det trenger å koste så mye.

Gjør du ombygningen primært for å øke salgsverdien, bør du be en takstmann gi deg en forhåndstakst, slik at du vet hvilke kostnader og hvilken verdiøkning du kan vente deg.

Få pristilbud på jobben? Motta opp til 3 uforpliktende tilbud her.

Søk fagekspertise

Det er viktig at du rådfører deg med fagekspertisen før du starter ombyggingen. Halve arbeidet er god planlegging, som det heter. Det er for eksempel en rekke lovmessige krav som skal være på plass. For eksempel må det undersøkes om byggingen er innenfor kommunes reguleringsplaner og om det er nødvendig med byggetillatelse.

Du kan søke råd hos entreprenører, interiørarkitekter eller håndverkere, men best ekspertise har en arkitekt. En arkitekt kan hjelpe deg gjennom byggeprosessen ved å komme med utradisjonelle løsninger som bare en arkitekt kan komme opp med.

Hvordan finne de rette håndverkerne?

Å finne dyktige og pålitelige håndverkere er avgjørende for ethvert byggeprosjekt, men det er spesielt viktig ved en ombygging. De potensielle problemene er nemlig mange: dårlig håndverk, utallige forsinkelser og en regning som bare vokser og vokser. Eller enda verre, en entreprenør som bare tar pengene dine uten å fullføre jobben.

Så hvor finner man de gode håndverkerne? Undersøk markedet og sjekk om det er noen i ditt nettverk som kan anbefale en entreprenør.

Du kan også legge inn ditt prosjekt på anbudssiden Byggstart. Da får du flere uforpliktende tilbud fra flere kvalitetssikrede håndverkere med høy kompetanse i ombygging.

Ved å få tilbud fra 2-3 forskjellige firmaer, har du et godt grunnlag til å sammenligne hva du får og til hvilken pris. Husk å lese detaljene i tilbudene. Er det for eksempel forskjell på materialer eller løsninger som betyr at det er verdt å betale mer for jobben?

Sørg for at du får en skriftlig avtale der alle forhold rundt ombyggingen er inkludert.

Neste steg:

Flere prisguider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.