Bygge arker? Her er 10 smarte tips

 

Vurderer du å bygge ark? I denne artikkelen deler vi våre erfaringer om hvordan du gjennomfører et vellykket prosjekt. Ikke gå glipp av rådene for hvordan du sparer penger og sikrer at prosjektet går som planlagt. Les ekspertenes tips og unngå de vanligste tabbene.

Arker

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Bygge arker? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

1. Forberedelsen tar lengre tid enn utførelsen

Det er mye papirarbeid som skal på plass når du skal bygge arker. Det kan derfor være lurt å beregne 3-6 måneder før du begynner selve byggearbeidet. Denne tidsperioden går med til planlegging, arbeid med arkitekten og søking til kommunen. Det kan være vanskelig å anslå hvor lang tid kommunen vil bruke på å behandle søknaden. Her gjelder derfor å være ute i god tid. Selve byggearbeidet går langt raskere. I de fleste tilfeller vil man være ferdig med alt utendørs og innendørs arbeid i løpet av 1-2 måneder, avhengig av prosjektets størrelse.

Tips for forberedelser når du skal bygge arker:

  • Planlegg grundig og detaljert. Dette gjør at prosjektet gjennomføres både rimeligere og mer effektivt.
  • Pass på å bestille av materialer med bestillingstid i god tid før de skal brukes.
  • Sett opp en detaljert tidsplan med rom for forsinkelser, slik at du har realistiske forventninger til når prosjektet blir ferdig.

2. Arker er ofte det som gir deg mest for pengene når du trenger mer plass

En ark koster normalt mellom 120.000 og 300.000 kr. Gjennomsnittsprisen er på rundt 160.000 kr. Disse prisene er basert på vår prisstatistikk i Byggstart. Prisene inkluderer alle kostnader knyttet til prosjektet, både arbeid og materialer.  

Tips for bygging av arker:

  • Dersom reguleringsplanen i området ditt ikke lar deg bygge høyere, kan det fortsatt være mulig bygge en ark, ettersom den vanligvis ikke vil være høyere enn det høyeste punktet på taket.
  • I noen tilfeller går det an å bygge mer enn én ark på samme taket.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

3. De fleste bruker arkitekt når de bygger arker

Når man bygger ark på huset er man nødt til å engasjere en fagperson som er godkjent som ansvarlig søker. Dette er ofte arkitekten du bruker for å tegne arken. En dyktig arkitekt forstår hvordan bygningen kan spesialtilpasses for å passe dine behov. Arkitektens jobb er å komme frem til løsninger som passer for deg, samtidig som de kan godkjennes av Plan- og bygningsetaten.

Tips ved bruk av arkitekt:

  • Finn en arkitekt som har gjort tilsvarende prosjekter tidligere. Vær klar over at tegning av arker er et veldig lite prosjekt for de fleste arkitektkontorer, men at enkelte gjerne tar slike oppdrag.
  • De fleste søker om bygging av arker i ett trinn, der man venter med å søke til entreprenøren er klar. Dette fordrer at du er relativt trygg på å få prosjektet gjennom hos kommunen.

Bygge arker? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

4. Det finnes mange måter å spare penger på når du bygger ark

Det finnes flere måter du kan redusere utgiftene når du skal bygge ark.

Det lønner seg å sette seg inn i markedet og være ute i god tid med å kjøpe inn materialer (parkett, fliser, armaturer, etc). Planlegger du i god tid og vet hvilke materialer du trenger, er sjansen stor for å kunne benytte seg av tilbud og kampanjer som dukker opp.

Entreprenøren utgjør en stor andel av kostnadene. Sørg derfor for å hente inn tilbud fra flere entreprenører. Da kan du forsikre deg om at du velger en entreprenør som tilbyr konkurransedyktige priser.  

Hvilke løsninger du velger vil også påvirke prisen på prosjektet. Spesiallagde løsninger kan gi boligen et unik preg, men medfører også større kostander. Velger du derimot standardløsninger fra butikk, vil du kunne spare inn en god del.

Tips for å spare når du bygger arker:

  • Legg inn en egeninnsats for å redusere arbeidstimene til håndverkerne.
  • Vær ute i god tid for å kunne utnytte eventuelle kampanjer og tilbud.
  • Sjekk med 3 forskjellige entreprenører for å finne rett pris.
  • Unngå plassbygde løsninger der det går an. Bruk av ferdigløsninger vil hjelpe deg å holde prisen nede.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

5. Du kan hente inn pristilbud samtidig som du søker

Ventetiden kan bli lang når man sender inn søknad til kommunen. Dette er en god anledning til å finne entreprenøre du kan tenke deg å arbeide sammen med, men husk at det ikke er vits å bruke din egen eller entreprenørens tid dersom det er usikkert om prosjektet vil gå gjennom i kommunen.

Tips til anbudsprosessen

  • Forespør 3 ulike firmaer om pris.
  • Se etter erfaring fra tilsvarende prosjekter.
  • La tømrerfirmaet organisere eventuelle andre fagområder.

6. Personlig kjemi er en viktig del av å finne rett entreprenør

For å kunne gjennomføre prosjektet effektivt, er det viktig å finne en entreprenør du kommuniserer godt med. På denne måten reduserer du sjansen for at det oppstår krangler og uenighet underveis.

Det kan være en krevende prosess å bakgrunnssjekke entreprenører dersom man er en ufaglært privatperson. Byggstart er en tjeneste som kobler boligeiere med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere. Byggstart sjekker kredittrating, godkjenninger og referanser, og kobler deg med entreprenører som er godt kvalifisert for ditt prosjekt. Registrer prosjektet ditt på Byggstart.no, så setter vi deg i kontakt med entreprenører som har erfaringen og kompetansen som kreves for å bygge arker.

7. Du trenger detaljert prosjektering også når du bygger arker

Entreprenører gjør jobben sin mest effektivt når de vet akkurat hva de skal gjøre. Derfor er det viktig å utarbeide en detaljert prosjektbeskrivelse, eller en detaljprosjektering. Prosjekteringen inneholder vanligvis mer detaljerte tegninger enn de man sender til kommunen, f.eks. beskrivelse av materialer, vinduer og evt detaljer som viser endringer i bæring.

Tips om prosjektering:

  • Detaljert prosjektering vil resultere i mer nøyaktige priser fra entreprenørene i anbudsprosessen.
  • Bruk prosjekteringen som referansepunkt når skal du undersøke om arbeidet går som det skal.
  • Arkitekten din kan ofte hjelpe deg med prosjekteringen.

8. Rett entreprenør liker at du kommer innom og sjekker ofte

Ting går ikke alltid som planlagt. Det er derfor viktig å hold øye med at fremdriften i prosjektet går i henhold til fremdriftsplanen. Noen frykter at de går i veien, og prøver å unngå å forstyrre arbeidet. En dyktig entreprenører vil imidlertid prøve å holde en tett dialog med deg som prosjekteier.

Selv om det kan være lett å avlegge byggeplassen sporadiske besøk, er det lureste å avtale regelmessige tidspunkt på forhånd. På den måten kan entreprenøren få spurt om ting han lurer på, samtidig som du kan sjekke at ting blir gjort i henhold til planen. Dersom man møtes ofte kan ofte 15 minutter være nok til å holde alle oppdaterte på et mindre prosjekt.

Tips for å sjekke regelmessig:

  • Hold en god dialog med entreprenøren.
  • Sørg for at entreprenøren informerer deg fortløpende om eventuelle uforutsette hendelser eller endringer.
  • Still spørsmål og hold deg informert slik at du lettere kan identifisere potensielle problemer tidlig.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

9. En kontrakt brukes for å unngå konflikt

En kontrakt er en nyttig verktøy for å unngå konflikt og uenigheter. Dette forutsetter at kontraktene du skriver med de involverte fagfolkene, er detaljerte og nøyaktige. Det må komme tydelig frem hvem som skal utføre hvilke oppgaver, og når de skal være ferdige. En god kontrakt inneholder også hvordan dere skal håndtere eventuelle forsinkelser, pristillegg, eller endringer i prosjekteringen.

Tips for bruk av kontrakt:

  • Du kan benytte gratis kontraktsmal fra Norsk Standard.
  • Legg ved en detaljert fremdriftsplan og knytt viktige milepæler i fremdriftsplanen opp mot betalinger i kontrakten.
  • Sørg for at kontrakten din detaljert og nøyaktig. På den måten unngår man misforståelser og uenighet underveis i prosjektet.
  • Forsikre deg om at kontrakten lar deg holde tilbake en del av betalingen fram til en uavhengig tredjepart har bekreftet at arbeidet er utført i henhold til avtalen og gjeldende forskrifter.

10. Du kan bruke en uavhengig tredjepart for sluttbefaring

Ansvarlig kontrollerende foretak kan kobles på når entreprenør regner arbeidet som ferdigstilt, og er pålagt å sjekke at det finnes nødvendig dokumentasjon på at arbeidet er utført etter forskriftene. Ansvarlig kontrollerende vil avgi kontrollerklæring til ansvarlig søker som bekreftelse på at kontrollen er fullført.

Tips for bruk av ansvarlig kontrollerende:

  • Hold igjen siste del av prosjektkostnaden før eventuelle mangler, identifisert av ansvarlig kontrollerende, har blitt utbedret.
  • Forsikre deg om at du også mottar alle dokumenter ansvarlig kontrollerende mottar. Mange av disse dokumentene kan være viktige ved eventuelle forsikringssaker, klagesaker eller salg av boligen

Kom i gang med entreprenør

Dersom du planlegger å bygge arker, kan Byggstart hjelpe deg å finne de rette fagfolkene. Vi har en online tjeneste som gir deg en lettvint måte å finne frem til entreprenørene som passer best til ditt prosjekt. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre håndverkerne i vårt nettverk, slik at du slipper å bekymre deg for dette. Registrerer du prosjektet ditt hos Byggstart, setter vi deg i kontakt med aktører som har erfaring med å bygge arker.

Bygge arker? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

Flere artikler:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.