10 råd du bør vite om forskaling

 

Vurderer du å sette opp forskaling? I denne artikkelen deler vi våre erfaringer om hvordan du gjennomfører et vellykket prosjekt. Ikke gå glipp av rådene for hvordan du sparer penger og sikrer at prosjektet går som planlagt. Les ekspertenes tips og unngå de vanligste tabbene.

Forskaling

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på forskaling

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

1. Sett av tid til planlegging

Dette punktet gjelder alle byggeprosjekt, uansett størrelse. Forberedelsene du gjør legger grunnlaget for hele byggeprosessen. Utarbeidet en grundig prosjektbeskrivelse. Sørg for at dokumenter og tegninger er så nøyaktig og detaljert som mulig. På den måten er det enklere for alle involverte å vite hvilket arbeid de skal utføre. Dessuten gir det deg en bedre oversikt og forståelse av ditt eget prosjekt. Sett opp et budsjett og en tidsplan som er både detaljert og realistisk. På den måten øker du sjansene for at prosjektet er i tråd med din egen økonomi, og at den blir utført innenfor de tidsrammene du har sett for deg. Det kan også lønne seg å inkludere en profesjonell håndverker i planleggingsfasen. Denne vil kunne komme med råd til hvordan du gjennomfører prosjektet effektivt, uten at det går på bekostning av kvaliteten.

2. Vær ute i god tid

For å kunne legge inn de nødvendige forberedelsene, lønner det seg å starte planleggingen i god tid. Jo mer tid du beregner til forberedelser, desto enklere blir det å gjennomføre prosjektet effektivt og vellykket. God tid gjør det også lettere å håndtere uforutsette problemer underveis i prosjektet. I tillegg øker sjansene for at du engasjerer en kompetent og erfaren entreprenør. Mange håndverkere kan være opptatt flere måneder frem i tid. Om du har mulighet til å inngå en avtale i god tid før arbeidet skal i gang, er det større sjanse for å finne en som virkelig egner seg til jobben.

3. Ikke glem forarbeidene

Ofte innebærer prosjektet også en del forarbeid. Skal du for eksempel støpe fundament, må du på forhånd planere terrenget, telesikre og legge ut en drenerende masse for å hindre kapillært oppsug (fuktskade). Det er vanskelig å forutse hva som gjemmer seg under bakken før man begynner å grave. Hvis forholdene i grunnen er annerledes enn antatt, kan dette endre hele prosjektet. Løs jord og leire kan gjøre det vanskelig med et tradisjonelt fundament, mens hardt fjell gjør det krevende å grave ut terrenget. Er arbeidet spesielt omfattende, må du også tenke på om byggeplassen er tilgjengelig for anleggsmaskiner og betongbil. Disse kan være både tyngre og bredere enn vanlige kjøretøy, så undersøk at veien tåler belastningen.

4. Finn gode håndverkere

Om du ikke har ledet et byggeprosjekt tidligere, kan det være vanskelig å vite hvor man finner de rette fagfolkene. Nettet vil være et naturlig sted å starte. Det er imidlertid ingen garanti for at bedriftene man finner holde høy kvalitet. Selv om mange foretak har referanser fra tidligere kunder på nettsiden, er dette noe de selv har valgt å publisere. Bedriftene står fritt til å publisere de omtalene som er mest gunstig for omdømmet deres.

Godkjenningsordninger er derimot langt mer pålitelige tegn på kvalitet. Eksempler kan være Sentral Godkjenning, godkjent for ansvarsrett eller godkjent lærlingbedrift. De fleste godkjenninger i Norge er frivillige, men det er likevel et godt kvalitetstegn. Det kan også lønne seg å undersøke bedriftens økonomi. Slik kan du forsikre deg om at entreprenøren ikke står i fare for å gå konkurs i løpet av prosjektet.

For å gjøre det enklere for deg som byggherre å finne kvalifiserte håndverkere, har Byggstart samlet flere erfarne og kvalitetssikrede entreprenører på ett sted. Registrerer du prosjektet ditt hos oss, setter vi deg i kontakt med en aktør som har kompetansen og ekspertisen du er ute etter. Byggstart er en tjeneste som kobler boligeiere med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere. Vi sjekker kredittrating, godkjenninger og referanser, og kobler deg med entreprenører som er godt kvalifisert for ditt prosjekt.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

5. Motta tilbud fra flere aktører

Sørg for å hente inn tilbud fra flere entreprenører. På den måten kan du sammenligne de forskjellige prisene. Dermed vet du at du takker ja til konkurransedyktige priser. Det er imidlertid ikke sånn at det billigste er det beste. Om du mottar et tilbud som har en vesentlig lavere pris enn resten, er det grunn til å være forsiktig. Lavere pris betyr at bedriften gjør visse innsparinger, ofte på bekostning av materialer og kvalifiserte ansatte. Vær også oppmerksom på hva som faktisk er inkludert i tilbudet. I noen tilfeller er det utbyggers ansvar å skaffe materialer, mens det andre ganger er inkludert fra entreprenørens side. Det kan også hende entreprenøren forventer at alt er klart når håndverkeren kommer på jobb. Andre tilbud kan ha alt av forarbeid inkludert.

Få 3 tilbud på forskaling

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

6. Ha gode kontrakter

Sørg for å skrive grundige kontrakter med håndverkeren. Det vil være en fordel for begge parter om dere har en felles oppfatning av hvordan prosjektet skal gjennomføres. Utarbeid derfor en detaljert og nøyaktig prosjektbeskrivelse. Avtal også hvordan dere skal håndtere eventuelle forsinkelser, pristillegg eller uforutsette problemer. Det kan vise seg at grunnforholdene er annerledes enn antatt, eller dårlig vær kan gjøre det vanskelig å jobbe utendørs. Er dere enige på forhånd om hvordan slike situasjoner skal håndteres, unngår dere konflikt.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

7. Vær nøye med budsjettet

Det kan være vanskelig å holde kontroll over økonomien underveis i et byggeprosjekt. Har du satt opp et detaljert budsjett er det enklere for deg å ha oversikt over kostnadene. Det vil også gjøre det enklere å håndtere eventuelle ekstra utgifter som måtte oppstå underveis. Kanskje er det andre steder i budsjettet du kan gjøre innsparinger eller justeringer. Sett gjerne av en egen post til å dekke uforutsette kostnader. Når det gjelder betongarbeider, må man ofte lage en kontrakt som blir mengdejustert i etterkant av prosjektet, men sørg uansett for å få en indikasjon på pris og et eventuelt maksimalt avvik fra estimatet.

8. Husk at du må søke

Kun det å sette opp en forskaling vil naturlig nok ikke medføre søknadsplikt i seg selv. Men resten av prosjektet vil kunne kreve byggetillatelse. Reglene varierer fra kommune til kommune. Derfor lønner det seg alltid å kontakte kommunen for å finne ut hvilke regler som vil påvirke ditt prosjekt. Husk at du må få byggetillatelse før du begynner å bygge. Uansett om prosjektet krever søking eller ikke, må du alltid sende inn ferdigattest til kommunen når arbeidet er fullført. Tiltaket skal nemlig tegnes inn i kommunens kartdata.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

9. Følg med på aktuelle kampanjer og tilbud

Er du tidlig ute, er det lettere å utnytte eventuelle kampanjer og tilbud på materialer fra leverandører. På den måten kan du gjøre prosjektet billigere. Dette forutsetter at du planlegger prosjektet i detalj. Da vet du nøyaktig hva du skal være på utkikk etter. Det er også noen prosjekter dette vil være med relevant enn andre.

10. Velg riktige materialer og betong

Hvilken type betong du burde velge er avhengig av prosjektet. Derfor er det lurt å rådføre seg med med en håndverker. I noen tilfeller vil det lønne seg med ferdigarmert betong. Da slipper du å først legge armeringsnett. Andre ganger er nettet nødvendig, for eksempel hvis du skal ha varmekabler. Pass også på at forskalingen er bygd i riktige materialer. Sponplater, for eksempel, egner seg dårlig, da vannet i betongen vil gjøre at platene løser seg opp raskt. Filmbelagt kryssfiner er vanlig å bruke, ettersom de er glatte og dessuten enklere å rengjøre i ettertid. Bygger du forskaling i vannsugende materialer, er det viktig at du fukter forskalingen godt før du støper.

Finn de rette fagfolkene

Gå til Byggstart for å finne de rette fagfolkene for ditt prosjekt.

Få 3 tilbud på forskaling

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

Flere artikler:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.