Interiørarkitektens beste råd: 10 tips fra innsiden av bransjen

 

Skal du i gang med et byggeprosjekt der du har vurdert å benytte interiørarkitekt? Hjelp fra interiørarkitekt kan være aktuelt både for deg som skal pusse opp og bygge nytt, og både i prosjekter med lavt og høyt budsjett. Uansett utgangspunkt kan du tjene mye på å planlegge prosjektet med en profesjonell interiørarkitekt, både i form av økt verdi på boligen, men kanskje aller viktigst i form av økt trivsel og funksjonalitet.

Før du bestemmer deg kan det være nyttig å lære litt om prosessen, kostnadsdrivere og gode råd til gjennomføringen. Vi har derfor tatt en prat med interiørarkitekt Nancy Sporsheim i Unilon for å lære mer om prosessen og mer om hva du som kunde bør tenke gjennom på forhånd.

Interiørarkitekt

Dersom du allerede nå er klar til å sette i gang med ditt renoverings- eller byggeprosjekt vil neste steg være å komme i kontakt med egnede entreprenører og en interiørarkitekt. Byggstart har flere dyktige interiørarkitekter, og en hel rekke kvalitetskontrollerte entreprenørfirmaer i sitt nettverk. Klikk her for å få hjelp til å finne de entreprenørene og den interiørarkitekten som passer ditt prosjekt best.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få tilbud fra interiørarkitekter nær deg

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

1. Finn ut hvilke oppgaver du vil ha hjelp med

Du velger selv hva du ønsker hjelp med av interiørarkitekten, og på denne måten kan du i stor grad også styre hvor kostbart prosjektet vil bli. Den vanligste oppgavene er kanskje utarbeiding av planløsning, eller endring av planløsning dersom det er snakk om et renoveringsprosjekt. Ved å gjøre dette kan du oppnå en drastisk forskjell i funksjonalitet i boligen. En dårlig planløsning kan være en stort irritasjonsmoment og kan også virke negativt ved et eventuelt salg av boligen. En gjennomtenkt romplan med smarte løsninger kan derimot øke både trivselen for deg som bor der, og også øke verdien ved et eventuelt salg betraktelig. Du kan oppnå en mye bedre utnyttelse av arealene du har til rådighet og oppnå en romplan som er spesialtilpasse nettopp ditt bruksmønster.

I tillegg er det svært mange som ønsker hjelp med fargesetting, noe som kan endre følelsen i et rom drastisk. Gjennom samtaler med interiørarkitekten vil dere komme frem til hvilken følelse nettopp du ønsker at man skal oppnå når man går inn i rommet. Ved hjelp av godt gjennomtenkte material-og fargevalg kan dere oppnå både et stilig og eksklusivt eller et hjemmekoselig og varmt resultat.

Det er også mange som ønsker hjelp med plassering av lyskilder og solskjerming som gardiner og persienner. Det kan også være aktuelt å få hjelp på et enda mer detaljert nivå, for de som ønsker det. Isåfall kan interiørarkitekten hjelpe til med innkjøpsforslag både for møbler, kunst og dekor. Styling av boligen som en siste hånd på verket er også mulig å få hjelp til.

2. Har du plass i budsjettet ditt?

Det er riktignok en ekstra utgiftspost å få hjelp av interiørarkitekt, samtidig kan du tjene mye på det både i form av økt trivsel og i form av økt verdi hvis du noen gang bestemmer deg for å selge. Det at boligen er utformet med hjelp fra interiørarkitekt kan fungere som et selgende punkt i seg selv. I tillegg vil en godt gjennomtenkt planløsning og en harmoniserende fargepalett være attraktivt for de fleste kjøpere.

Som et eksempel opererer Unilon interiørarkitekter med tre prispakker med ulikt innhold. De har en basispakke, en oppgradert pakke og en total pakke. Den mest populære pakken er ifølge Nancy Sporsheim, den oppgraderte boligpakken. For en bolig på 100 kvadratmeter vil den oppgraderte boligpakken havne på rett over 62.000 kroner. Dette kan virke som en betydelig kostnad, men sammenlignet med totalprisen på et gjennomsnittlig oppussingsprosjekt er det likevel bare en liten prosentdel. Ifølge prisdata fra Byggstart vil et oppussingsprosjekt i snitt koste rundt 14.000 kroner per kvadratmeter. Skal du bygge nybygg blir prisen betraktelig dyrere, og ligger i gjennomsnitt på rundt 33.000 kroner per kvadratmeter. Dette tilsvarer altså 1.400.000 kroner for et vanlig oppussingsprosjekt, og 3.300.000 kroner for et typisk nybygg på 100 kvadratmeter. Altså vil 62.000 som regel være noe man har råd til å legge inn i allerede såpass kostbart prosjekt.

Det er tross alt mye mer hensiktsmessig å bruke 1.2 millioner pluss litt for en interiørarkitekt på en godt gjennomtenkt renovering som gir stor verdiøknings, enn å bruke omtrent det samme på en oppussing som i verste fall omtrent ikke hever boligens verdi i det hele tatt.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

3. Kontakt interiørarkitekten i god tid

For at dere skal ha god tid den nødvendige planleggingen, og du ikke skal bli nødt til å betale ekstra for hastetimer er det lurt å kontakte interiørarkitekten i god tid før planlagt byggestart. Det er lurt å være ferdig med all planlegging med interiørarkitekten, i hvert fall på et overordnet nivå, allerede før du bringer håndverkere og entreprenører inn i bildet. Årsaken til dette er at for å sette i gang med anbudsprosessen trenger du et så detaljert underlag for prising som mulig. Det går også an å utforme dette selv, men dokumentene som interiørarkitekten utformer vil kunne fungere som et svært detaljert slikt underlag. Blant annet består dette underlaget for prising av plantegninger, materialbeskrivelser og andre dokumenter som beskriver arbeidet som skal utføres.

Jo mer detaljert underlaget for prising er, desto mer vil nøyaktig vil de ulike entreprenørene kunne anslå kostnadene. Dette vil deretter gjøre det lettere for deg å sammenligne tilbud fra ulike entreprenører. En av årsakene til dette er at et vanlig problem i anbudsprosessen er at underlaget for prising forstås ulikt av ulike håndverkere. Er det mer detaljert, blir dette mindre sannsynlig.

4. Finn en interiørarkitekt du samarbeider godt med

Et av de viktigste rådene fra Nancy Sporsheim er å finne en interiørarkitekt du har god kjemi med. Samarbeidet dere i mellom er en svært viktig del av prosessen, og det er viktig at dere forstår hverandre. På den måten unngår du misforståelser, uenigheter og ekstra arbeid og potensielt kostnader. Dette kan være et råd mange glemmer å ta i betraktning, men kan være avgjørende for at prosessen blir så sømløs som mulig. På denne måten kan også selve prosessen bli både gøy, lærerik og givende. Ved å selv være en del av utformingen av din fremtidige bolig vil du også kunne få en økt eierskaps- og hjemfølelse.

Få tilbud fra interiørarkitekter nær deg

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

5.  Få oversikt over drivere av pris

De viktigste driverne av pris når man skal ha hjelp av interiørarkitekt er kanskje ikke overraskende størrelsen på boligen og hvor mye hjelp du ønsker og til hva. De fleste interiørarkitekter tilbyr hjelp og veiledning på en rekke ulike områder og du velger selv hva du ønsker å betale for. Mange firmaer, Unilon interiørarkitekter inkludert, tilbyr også ferdig sammensatte pakker med innhold folk typisk ønsker seg til ulike prisklasser. Disse pakkene øker også i pris i takt med størrelsen på boligen din. Unilon har også mindre pakketilbud på enkeltrom, som for eksempel bad eller kjøkken, dersom du bare ønsker hjelp med innredningen av et eller flere spesifikke rom. Det er også mulig å ha interiørarkitekten ansatt på timepris. Den store fordelen med å velge pakketilbud er at du på forhånd kan være helt sikker både på hva resultatet vil være og på hva du skal betale. Et dyktig firma vil trolig selv gi deg råd om hva som i ditt tilfelle lønner seg av timepris og pakketilbud.

6. Vær ærlig med interiørarkitekten om ditt budsjett

En av hovedoppgavene til interiørarkitekten er å komme med produktforslag på hva du skal kjøpe inn. Det er derfor svært viktig og hensiktsmessig for begge parter om du er ærlig med hva slags budsjett du har helt fra begynnelsen av. Det er informasjonen om ditt budsjett interiørarkitekten skal bruke til å velge ut hvilke materialer, gardiner, lamper og møbler du skal få forslag om å kjøpe. Har du oppgitt et for høyt budsjett kan du derfor komme i situasjonen der interiørarkitekten leverer forslag som avtalt, men du ikke har råd til å kjøpe inn produktene som er foreslått.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

7. Begynn å gjøre deg opp noen tanker om hva du liker

En av de første tingene som vil skje i møte med interiørarkitekt er samtaler om hva du liker, hvordan stilen din er, hva du ønsker deg og hvilken følelse du vil at man skal oppnå når man kommer inn i boligen din. Som en forberedelse kan du derfor med fordel begynne å gjøre litt research for å finne ut av hva du ønsker deg i ditt fremtidige hjem. Her kan du for eksempel benytte magasiner og bildetjenester som Pinterest eller instagram for å hente inspirasjon. Det vil også være viktig for interiørarkitekten å få et inntrykk av hvordan du lever og hvordan du bruker boligen din. Noen vil ha et stort kjøkken og spiseområde, andre ønsker å bruke mer areal og penger på underholdnings- og tv-områder. Tenk gjerne gjennom dette, både hvordan du lever nå, og hvordan du ønsker at boligen skal tillate deg å leve i fremtiden.

8. Har du allerede dårlig tid og ønsker hastehjelp?

Dersom du allerede har gjort noe av planlegging selv og ønsker å benytte interiørarkitekten som en sparringspartner er dette også mulig. Det samme gjelder dersom du har bestemt deg for å benytte interiørarkitekt i siste liten og har dårlig tid før arbeidene er ment å skulle begynne. I slike tilfeller kan det være lurt å jobbe noe tettere med interiørarkitekten, altså med et mer intensivt samarbeid mellom kunde og interiørarkitekt. Dette koster riktignok noe mer, fordi det krever svært høy konsentrasjon fra interiørarkitektens side. Samtidig kan det i slike tilfeller være eneste løsning, og det er ikke sikkert du trenger svært mange timer med denne typen samarbeid før dere har kommet frem til et godt resultat.

9. Husk at den viktigste driveren av pris er valg av entreprenør

Nancy Sporsheim fra Unilon påpeker at uansett hva du ønsker å få hjelp med og hvor stor boligen din er, vil forskjellene i utgifter til interiørarkitekt være ubetydelig små i forhold til kostnadene for arbeidskraft og materialer. Særlig valg av entreprenør er helt essensielt for å sikre en god pris på prosjektet ditt. Ved å velge et dyktig håndverkerfirma med lang erfaring oppnår du også at firmaet kan gjøre arbeidet raskere enn konkurrentene. Dette vil også gjøre at prisen blir lavere. Ved å gjøre en god avgjørelse i valg av entreprenør kan du med god margin spare inn det du betaler til interiørarkitekt.

10. Finn de beste håndverkerne for jobben

Byggstart har et stort nettverk av godt kvalifiserte håndverkere og entreprenører over store deler av landet. For å forbli en del av Byggstart sin plattform kvalitetskontrolleres de ulike aktørene kontinuerlig. Byggstart utfører også kredittsjekk for å sikre økonomisk stabilitet. Ved å benytte Byggstart for å hente inn entreprenører og interiørarkitekt til ditt prosjekt kan du unngå å måtte gjøre denne kvalitetskontrollen på egen hånd. Du slipper også å lete etter entreprenørfirmaer selv. Ta kontakt eller registrer ditt prosjekt [her] så hjelper vi deg i gang med ditt prosjekt.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få tilbud fra interiørarkitekter nær deg

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

Flere artikler:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.