10 smarte tips for bygging av ringmur

 

Vurderer du å sette opp en ringmur? I denne artikkelen deler vi våre erfaringer om hvordan du gjennomfører et vellykket prosjekt. Ikke gå glipp av rådene for hvordan du sparer penger og sikrer at prosjektet går som planlagt. Les ekspertenes tips og unngå de vanligste tabbene.

Ringmur

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på ringmur

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

1. Bruk tid på å planlegge

Det viktigste du kan gjøre for å sikre en god byggeprosess, er å planlegge godt. Å sette opp budsjett, tidsplan og prosjektering er noe av det som sørger for at du har kontroll over prosjektet fra start til slutt. Når det kommer til fundament er det alltid noen ekstra utfordringer på veien. Prosjektet vil i stor grad avhenge av forholdene i grunnen, noe man ikke kan kartlegge nøyaktig før man går i gang med gravearbeidet. Dette kan gjøre prosessen krevende og uforutsigbar. Derfor er forberedelser desto viktige, slik at du enklere kan gjøre justeringer underveis.

2. Finn dyktige håndverkere

For å redusere utgiftene til profesjonell arbeidskraft, er det flere som ønsker å sette opp ringmuren selv. På tross av at dette kan være en måte å spare penger, er ikke anbefalt. Dette arbeid legger grunnlaget for resten av arbeidsprosessen. Feil og mangler vil kunne føre til at prosessen blir forsinket, og i verste fall skader og svakheter i resten av konstruksjonen. For at arbeidet skal holde høy kvalitet, er det en rekke hensyn man må ta. Forholdene i grunnen har mye å si. Hvor dypt du må grave er avhengig av hvor stødig grunnen er og hva belastningen på den ferdige bygningen blir. I mange tilfeller må du også å sikre mot telehiv. Dessuten vil været påvirke fremdriften, ettersom temperaturen kan føre til at betongen herder enten for fort eller for sakte. Du må også avgjøre om du skal støpe såle innenfor ringmuren eller om det holder med andre løsninger.

Å utføre denne typen arbeid forutsetter at man har både erfaringen, kunnskapen og kompetansen som kreves. Det er en krevende jobb, der feil og mangler kan få fatale konsekvenser. Derfor er det anbefalt å overlate ringmuren til profesjonelle håndverkere.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

3. Vær nøye med kontrakter

Du må alltid være nøyaktig nårt du beskriver prosjektet ditt for entreprenøren. En nøyaktig og detaljert prosjektbeskrivelse er en garanti for at dere har en felles oppfatning av arbeidet som skal utføres. Bli derfor enige om hvilke arbeid som skal utføres, og når de skal være ferdig. Avtal også hvordan dere skal håndtere eventuelle forsinkelser og pristillegg. I arbeid med fundament vil det ofte kunne oppstå endringer og uforutsette hendelser. Derfor lønner det seg å ha blitt enige om hvordan dere skal tilpasse dere de ulike scenariene. I kontrakten bør det også komme tydelig frem hvem som har ansvar for de ulike delene av prosjektet, f.eks. innkjøp og transport av materialer. Ved å legge tilstrekkelig innsats i kontrakten deres underskriver, minimerer dere sjansene for at det oppstår misforståelser og uenighet underveis.

Få 3 tilbud på ringmur

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

4. Pass på grunnarbeidet

Det er viktig å ha et godt utgangspunkt. Når du skal bygge ringmur må du først flate ut området og ha riktig underlag. Det øverste laget under ringmuren skal være en drenerende masse bestående av pukk og grus. Under massene trenger du isolasjon, dampsperre og eventuelt radonsperre. Skal du støpe såle innenfor ringmuren, må du gjøre det her også. Alle kabler og rør som skal inn i huset må ned i pukken før du støper. Massen bør også komprimeres for å sikre at sålen ligger på et godt underlag.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

5. Lag et budsjett og hold deg til det

Selv om arbeid med fundament kan være uforutsigbart, er det likevel viktig å sette opp et budsjett som er så nøyaktig som mulig. Underveis i prosjektet vil man kanskje oppdage at estimatene ikke stemte. At man da har et gjennomarbeidet budsjett gjør det likevel enklere å foreta justeringer. Av samme grunn lønner det seg å sette opp et eget punkt i budsjettet for uforutsette utgifter.

6. Undersøk priser på forhånd

Det kan være vanskelig å beregne prisen på en ringmur, ettersom det er vanskelig å vite hva som gjemmer seg i bakken før du begynner å grave. I Byggstart har vi imidlertid utviklet egen prisdatabase, der vi har samlet priser og tilbud fra hundrevis av byggeprosjekter gjennomført med aktører fra vårt nettverk. På den måten kan vi beregne gjennomsnittsprisen på en rekke ulike byggeprosjekter.

Vi ser at gjennomsnittsprisen for å sette opp en er ringmur ligger på ca. 800 kroner per løpemeter. Det er imidlertid et stort spenn i prisene. Det er ikke uvanlig at prosjekter havner på ned mot 600 kroner per løpemeter, mens de dyreste kan bevege seg opp mot 1.400 kroner per løpemeter. Husk også at dette kun er prisen på ringmuren (inkludert materialer og arbeid). Det er viktig å ha oversikt over kostnadene knyttet hele prosjektet. Hvis ikke kan man risikere å starte på et prosjekt man ikke er i stand til å finansiere.

7. Vær obs på fuktproblemer

Allerede når du setter opp ringmuren må du ta hensyn til hvordan fuktbelastnignen for bygningen blir. Drenering og isolasjon er viktig for å bekjempe mugg og råte i konstruksjonen, og dette kan også oppstå i fundamentet. Her er det lurt å rådføre seg med en fagperson. Da kan du være sikker på at du tar de nødvendige forholdsreglene som forhindrer at det oppstår fuktskader.

8. Velg riktige materialer

Det finnes flere ulike måter å bygge ringmur på. Mange produsenter tilbyr ringmurssystemer, der du setter opp både forskaling, isolasjon og fasaden i ett. Ringmuren er da bygd opp av flere elementer som settes sammen som et byggesett. Dette kan være en enkel og effektiv måte å sette opp ringmuren på, og gjør at du kan støpe både ringmuren og sålen samtidig. Det er imidlertid viktig at du er nøye med oppmålingen og plasserer alle vinkler riktig. Du burde dobbeltsjekke alle mål og hjørner før du støper. Da øker du sjansene for et vellykket resultat.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

9. Husk på søknadsplikten

I de aller fleste tilfeller trenger du byggetillatelse før du setter i gang med arbeidet. Dette er viktig at du har på plass før arbeidet starter. Det finnes både generelle regler som gjelder over hele landet, og regler som bestemmes av hver enkel kommune. Eksempler på kommunale reguleringer er reguleringsplan og utnyttelsesgrad. Det finnes imidlertid en rekke unntak og tillegg til byggereglene, og det er ikke alltid like lett å vite om prosjektet er søknadspliktig. På nettsidene til Direktoratet for byggkvalitet finner kan du finne hvilke regler som gjelder for ditt prosjekt. Der får du også vite om at du kan søke på ege nhånd, eller om du må engasjere en ansvarlig søker. Uavhengig av om du må søke om tillatelse, må du alltid registrere det nye bygget til kommunen når prosjektet er ferdig. Dette skyldes at alle bygg skal føres inn i kommunens kart.

10. Finn den rette entreprenøren

Kvaliteten på prosjektet vil alltid avhenge av hvem du engasjerer til å utføre arbeidet. Det kan imidlertid være krevende å finne den rette entreprenøren. For å gjøre det enklere for deg å velge, har Byggstart samlet et nettverk av kvalitetssikrede entreprenører og håndverkerfirmaer.  Finner du aktører ved hjelp av vår tjeneste, kan du være sikker på at bedriften har både godkjenninger, økonomi og kompetanse på plass. Registrerer du prosjektet ditt hos oss, vil du motta pristilbud fra flere pålitelige aktører, som kan utføre arbeid med både grunnmur og resten av konstruksjonen du ønsker å bygge.

Få 3 tilbud på ringmur

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

Flere artikler:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.