9 gode råd når du skal tegne et hus

 

Vurderer du å tegne hus? I denne artikkelen deler vi våre erfaringer om hvordan du gjennomfører et vellykket prosjekt. Ikke gå glipp av rådene for hvordan du sparer penger og sikrer at prosjektet går som planlagt. Les ekspertenes tips og unngå de vanligste tabbene.

Tegne hus

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på ditt byggeprosjekt

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

Et arkitekttegnet gjør det mulig å bygge en bolig som spesielt tilpasset dine behov, ønsker og krav. Det trenger heller ikke bli dyrere enn en å kjøpe brukt bolig eller å bygge et ferdighus.

1. Få oversikt over ditt budsjett

Noe av det første man bør gjøre i et slikt prosjekt, er å besøke banken. På den måten kan man få kartlagt hvilke økonomiske rammer som gjelder for prosjektet. Da kan du enklere sette opp et realistisk budsjett, og være sikker på at du går i gang med et prosjekt du kan finansiere fra start til slutt. Husk også at man alltid bør holde tilbake 10-15% av det totale budsjettet til uforutsette kostnader underveis i byggingen.

2. Sett deg inn i kostnadene ved tegning av hus

Det å få tegnet huset utgjør normalt 5-6% av de totale byggekostnadene. Dette er en av grunnene til at det er viktig å være klar over budsjettrammene før du kontakter et arkitektkontor. Arkitekten vil gjerne ta utgangspunkt i det totale budsjettet for å finne ut hvor mye tid som kreves til tegningen av boligen. Det er antallet timer arkitekten bruker som avgjør de totale kostnadene. Normalt ligger timepris for arkitekt på mellom 900 og 1.800 kroner.

For å anslå hva ulike prosjekter vil koste, har vi i Byggstart opparbeidet en egen prisdatabase. Under finner du et eksempel på hvor mye det kan koste å få tegnet et hus av arkitekt:

Er ditt totale budsjett for eksempel på 7.000.000 kroner, vil en gjennomsnittlig pris for tegningen ligge på rundt 400.000-500.000 kroner. Det finnes likevel prosjekter som havner både over og under dette snittet. En lav pris for arkitekttjenestene ligger på rundt 200.000 kroner. På mer eksklusive og komplekse prosjekter, kan arbeidet med arkitekt komme på nærmere 700.000 kroner eller mer.

Disse prisene inkluderer ikke bare tegningen av boligen, men alle tjenestene arkitekten typisk utfører i et byggeprosjekt. Det inkluderer prosjektering, søking til kommunen og noe oppfølging underveis i byggeprosessen.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

3. Finn ut hvor du kan gjøre visse innsparinger

Det er fullt mulig å få bygget en arkitekttegnet bolig, også med et begrenset budsjett. Noen innsparinger kan gjøres i selve tegnefasen, selv om de store innsparingsmulighetene ofte ligger i byggefasen. Husk at du avgjør hva som bygges allerede i tegnefasen. Dersom du ønsker å holde kostnadene nede, kan det derfor være lurt å tenke på dette allerede under tegningen av den nye boligen. Det kan også være lurt å informere arkitekten om at du ønsker å redusere utgiftene. Arkitekten kan da foreslå grep grep og byggemåter som vil holde prisen nede.

En av de største driverne på pris, både i tegnefasen og byggefasen, er størrelsen og kompleksiteten på prosjektet. Et stort hus vil kreve en omfattende detaljprosjektering, som vil si mer jobb og flere arbeidstimer fra arkitektens side. Mange spesialtilpassede løsninger i konstruksjonen gjør også arkitektens jobb mer krevende. Dette henger gjerne sammen med hva slags utseende du ønsker på den nye boligen. Unike og ikke-tradisjonelle hus har ofte mer komplekse konstruksjoner. Det kan også drive prisen opp dersom du ønsker at arkitekten skal utarbeide spesielle innvendige løsninger (f.eks. plassbygde møbler).

Få 3 tilbud på ditt byggeprosjekt

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

4. Tenk gjennom kravene du har til boligen

Det stilles ingen krav til forberedelser når du oppsøker en arkitekt, annet enn at du har en tomt å bygge på. Det kan likevel være lurt å gjøre seg opp noen meninger om hva boligen skal inneholde. Ha gjerne en formening om størrelsen på huset og antallet soverom, bad og andre rom.Man kan også ta stilling til om man ønsker en åpen løsning eller om stue og kjøkken skal bygges separat. Kanskje har du ønsker om andre spesifikke rom, som treningsrom, badstue, svømmebasseng eller innendørs garasje. Andre spesielle krav som rullestoltilgjengelighet kan også være aktuelt. Jo tidligere arkitekten få kartlagt dine krav og ønsker, desto raskere vil tegneprosessen gå.

5. Hent inspirasjon før møte med arkitekt

For å gi arkitekten et tydeligere bilde av boligen du ønsker å få tegnet, kan du ta med bilder og annen inspirasjon når dere møtes. Benytt gjerne tjenester som Pinterest, Instagram eller google bildesøk for å finne inspirasjon du kan vise til arkitekten. Her kan du lete etter bilder og tegninger av andre hus, og inspirasjon til farger og materialer. Alt dette vil være nyttig for arkitekten og føre til at tegneprosessen kan gå mer effektivt. Samtidig kan det gi deg nye ideer til hva du ønsker deg. Det stilles imidlertid ingen krav til forberedelser. Noen byggherrer ønsker at arkitekten skal komme med de første forslagene, for så å jobbe ut ifra disse. Det er også en mulighet å gi arkitekten full kreativ frihet.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

6. Delta aktivt i prosessen med arkitekten

Når du engasjerer en arkitekt vil det innebære at du selv tar del i møter på arkitektkontoret. Mange arkitektkontor benytter workshops for å komme frem til nye ideer og avgjørelser. På disse møtene er dine innspill svært viktige. De fleste arkitekter setter pris på å ha et tett samarbeid med kunden. Det kan også gi deg som boligeier en større følelse av eierskap når boligen endelig står ferdig.

7. La arkitekten følge opp prosjektet

Når byggingen er i gang, er det vanlig å holde jevnlige byggemøter mellom byggherre, entreprenør og arkitekt. I tillegg kan det være lurt å la arkitekten følge opp prosjektet noe tettere. Dette gjøres ved at arkitekten besøker byggeplassen hyppigere enn disse byggemøtene. Selv om dette medfører noen ekstra kostnader, kan det også hindre at du må betale større utgifter i senere tid. Arkitekten vil kunne oppdage eventuelle feil, mangler eller misforståelser underveis, og få disse utbedret fortløpende.

8. God kommunikasjon

God kommunikasjon er sentralt når man skal få tegnet en arkitekttegnet bolig. Dette gjelder både mellom deg og håndverkerfirmaet, mellom deg og arkitekten, og mellom arkitekt og entreprenør. Jo bedre du klarer å kommunisere dine ønsker, behov og eventuelle innvendinger, desto enklere er det for de involverte å skape den boligen du ønsker deg. Forsøk derfor å opprettholde en jevn dialog og profesjonell tone med de involverte fagfolkene.

9. Finn rett entreprenør for jobben

Dersom du har bestemt deg for å få bygget en arkitekttegnet bolig, vil neste steg være å finne de rette fagfolkene til byggeprosjektet. Det lønner seg å finne en entreprenør som har erfaring fra lignende prosjekter. Skal du for eksempel bygge i mur eller betong, er det lurt å se etter håndverkerfirmaer som har dette som et av sine spesialfelt.

Det er også helt sentralt at firmaet du velger har formaliteter i orden. For det første bør de ha god økonomisk soliditet og alle nødvendige forsikringer betalt. Dette kan du sjekke ved å søke opp bedriften i Brønnøysundregistrene, eller ved å få gjennomført en kredittsjekk. I Norge finnes også en rekke godkjenningsordninger for håndverkerfirmaer. De fleste er frivillige, men fungerer likevel som viktige kvalitetsstempler. Eksempler på disse er Sentral Godkjenning, Våtromsgodkjenning og mesterbedrift. I tillegg er DBS-godkjenning lovpålagt for firmaer som skal utføre elektrisk arbeid.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

For å være trygg på at du entreprenøren du engasjerer oppfyller alle kravene nevnt over, kan registrere prosjektet ditt hos Byggstart. Byggstart er en tjeneste som kobler boligeiere med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere. Byggstart sjekker kredittrating, godkjenninger og referanser, og kobler deg med entreprenører som er godt kvalifisert for ditt prosjekt. Legg ut prosjektet på Byggstart.no, så vil du motta pristilbud fra flere entreprenører som har kompetansen og erfaringen som kreves for å bygge din arkitekttegnede bolig.

Få 3 tilbud på ditt byggeprosjekt

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

Flere artikler:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.