Hus på ett plan: Hva koster det? (2019-pris)

Hus på ett plan

Innhold:

Del 1: Om hus på ett planDel 2: Hva koster det å bygge?Del 3: Hvordan finne rett entreprenør+

Trenger du fagfolk til jobben? Legg ut prosjektet på Byggstart.no

Vi lever stadig lengre og stadig flere eldre er friske nok til å bo hjemme til de når høy alder. Dette er kanskje en av grunnene til at hus på ett plan blir stadig mer populære både i nybygg og i videresalg av eksisterende boliger.

Når man bygger på ett plan har man i tillegg den fordelen at det er mye lettere for entreprenøren å bygge reisverket på huset. Dette gjør det billigere å bygge på ett plan, men samtidig må man regne med noe større kostnader per kvadratmeter på  grunnarbeid og fundament enn det man får dersom man bygger samme antallet kvadratmeter over flere etasjer.

I denne artikkelen går vi inn på hvor mye det koster å bygge hus på ett plan og hvordan man bør gå fram for å få best mulig resultat for pengene.  

Om hus på ett plan

Hus på ett plan er en attraktiv måte å bo på for mange. For småbarnsfamilier er det mye sikrere å unngå trapper for de som fortsatt tar sine første steg. For de som begynner å dra på årene og ikke er så glade i trapper lenger er det også mye mer komfortabelt å ha alt på ett plan. Hus på ett plan er også fantastiske for aktive familier med barn i alle aldre som nyter uteliv og nærheten til naturen. Huset kan bygges slik at det føles som om det nesten går i ett med hagen din. Det vil være lettvint å komme seg inn og ut, og man kan for eksempel også ha mer praktisk adgang til et vaskerom der man kan ta seg av sølete klær etter en koselig tur i sandkassen.

Hva koster det å bygge hus på ett plan?

Hvis du ser bort fra hva det koster å kjøpe tomta di vil det ofte være billigere å bygge på ett plan. Dersom du bygger i høyden må du til med dyrere bærekonstruksjoner, flere vegger og mer lydisolering. I tillegg vil du trenge trapper, som både tar opp plass og koster mye.

I Byggstart har vi over tid utarbeidet en database med priser som er basert på prosjekter der kunder har benyttet Byggstart for å finne håndverkere og entreprenører. For hvert av prosjektene mottar Byggstart kopi av tilbud og faktura. Det er på denne måten vi har samlet priser fra hundrevis av prosjekter i prisdatabasen vår. Det er informasjonen fra denne databasen som er brukt for å komme frem til de gjennomsnittlige prisene under.

Prisene over er gjennomsnittlige priser basert på historiske data, så det er selvfølgelig mulig at hva prosjektet ditt koster vil være noe forskjellig, men prisene er allikevel et godt utgangspunkt for å gi deg et inntrykk av hvilke summer det er snakk om.

Hva driver prisen?

Det er utvilsomt tomta som driver prisen når man bygger hus på ett plan ettersom man da trenger dobbelt så mye grunnflate per kvadratmeter som det man ville trengt for en tilsvarende stor bolig der arealene var fordelt over to etasjer.

I tillegg krever den større grunnflaten også mer grunnarbeid og grunnmur. Da betyr det ikke bare mye hvor stor tomt du kjøper, men også hvor stor helling det er på tomta og hvordan grunnforholdene er på tomta. Dersom du har vanskelige grunnforhold på tomta kan grunnarbeidet fort bli dyrt.

Taket vil også koste litt mer per kvadratmeter med boareal enn det gjør for hus på flere plan ettersom kvadratmeterprisen på taket ikke kan fordeles på flere etasjer. Til gjengjeld vil man slippe dyre trapper som også bruker opp kvadratmeter.  

Størrelse og kompleksitet vil også drive prisen for hus på ett plan. For eksempel koster ikke alle kvadratmeter det samme. Kjøkken, bad og andre våtrom er dyrere enn stue eller soverom. Dette er både på grunn av den dyre innredningen, men også på grunn av at tekniske løsninger som rør og ventilasjon også må installeres der.

Valg av materialer er en annen viktig faktor som virker inn på den endelige prisen. Høyere standard koster som regel mer uansett om det gjelder større utgiftsposter som baderomsinnredning, kjøkkeninnredning, vinduer, dører og trapper, eller mindre ting som maling, gulvkledning og fliser. Kjøkkeninnredning kan for eksempel variere i pris fra så lite som rundt 50.000 kr for billige løsninger, til flere hundre tusen for dyre og designerkjøkken.

Hvor mye det koster å søke til kommunen

Alle nye hus må ha innvilget byggetillatelse fra plan- og bygningsetaten. Dette er ikke billig, men det er ikke selve gebyret til kommunen som koster så mye. Dette ligger ofte på rundt 2000 kr. Det som koster deg mye er utarbeidingen av dokumentasjonen som du trenger for søknaden. I større prosjekt kan prisen for komplett planlegging av prosjektet, inkludert arbeidet til arkitekten, utarbeidelse av omfattende profesjonelle tegninger, og selve søknaden ofte komme opp i 100 000 kroner eller mer.

Få pristilbud på ditt prosjekt: Legg ut jobben på Byggstart.no

Hvordan du kan finne rett entreprenør

Naturlig nok er håndverkerne en av de viktigste kostnadene for huset ditt. Dersom du bruker fagfolk som gjør ting skikkelig i første omgang kan du spare i lengden da ting ikke vil trenge å repareres så snart. Feil fagfolk kan også koste deg i form av forsinkelser og feil. Husk at hver måned ekstra som det arbeides på huset ditt er en måned du mest sannsynlig må betale husleie et annet sted, så tid er penger.

For å vita at du ansetter gode fagfolk bør du velge noen som kan vise til gode referanser fra tilsvarende prosjekter. Du bør også være sikker på at de er stabile med en ryddig økonomi, men at de samtidig tilbyr deg relativt konkurransedyktige priser.

Hos Byggstart jobber vi med kvalitetssikring av entreprenørfirma rundt om i landet. Det er derfor ganske enkelt for oss å hjelpe deg med å finne gode og solide entreprenører der du bor. Tjenesten er gratis, så du har ingenting å tape, og alt å vinne ved å registrere prosjektet ditt på www.byggstart.no.

Neste steg:

Flere prisguider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.