Hus på ett plan: Hva koster det?

 

(2024-pris)

Skal du bygge et hus på ett plan? I denne prisguiden gir vi deg alt om priser, kostnadsdrivere, finansiering, sparetips og mye mer. Unngå å betale for mye og få rådene som sikrer at prosjektet holdes under budsjett. Les denne prisguiden og lær alt du må vite.

Hus på ett plan

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Bygge hus? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Vi lever stadig lenger. I tillegg holder mange seg friske til de når høy alder, noe som gjør det mulig å bli boende hjemme lenger. Kanskje er det dette som er grunnen til at hus på ett plan blir stadig mer populært, både å bygge og kjøpe. Hus på ett plan er svært praktisk etter hvert som det blir mer krevende å bevege seg. Fraværet av trapp kan også være en fordel for småbarnsfamilier.

Om hus på ett plan

Hus på ett plan kan være en praktisk løsning i flere faser av livet. For småbarnsfamilier kan fraværet av trapper redusere risikoen for skader. For de som begynner å få problemer med å gå vil også nyte godt av å ha alle fasiliteter på samme ett plan. Det gjør det også mer lettvint å komme seg inn og ut av boligen.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hva koster det å bygge hus på ett plan?

En vanlig benevning når man snakker om byggekostnader, er pris per kvadratmeter. Man regner ut dette ved å summere alle byggekostnader og dele på totalt BRA (bruksareal). Når det gjelder hus på ett plan, ser vi at prisene er omtrent tilsvarende per kvm som hus over flere etasjer. Her er det noen ulike faktorer som spiller inn: det er ofte mer grunn- og betongarbeider i hus på ett plan, men man bygger en enklere konstruksjon som veier opp for dette.

Ut i fra jobber som er lagt ut på Byggstart, har vi beregnet at snittprisen på bygging av hus ligger på ca. 33.000 kroner per kvadratmeter. Denne prisen inkluderer alle kostnader knyttet til byggingen. Lav pris ligger på ca. 27.000 kroner per kvm, mens høy pris ligger på 45.000 kroner (og noen ganger høyere).

Det er vanskelig å anslå hva spesifikke prosjekter vil koste uten detaljert informasjon om hva som skal bygges. Prisene over kan imidlertid gi et inntrykk av hva man kan forvente når man skal bygge hus på ett plan. Videre skal vi se på hvilke faktorer som er avgjørende for prisen på et slikt prosjekt.

Bygge hus? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Et konkret eksempel

Under har vi inkludert et konkret eksempel for å gjøre det enklere å forstå ca hvor mye de ulike delene av prosjektet koster. Merk at dette kun er ment for å gi en indikasjon, og at alle prosjekter er forskjellige. Eksempelet under er et hus på ett plan på 160 kvadratmeter. Prisene under er inkludert alt av arbeid og materialer:


Tilbud fra entreprenør

 • Grunnarbeider: 850.000 kr
 • Grunnmur: 720.000 kr
 • Tømrerarbeid: 1.100.000 kr
 • Elektriker: 350.000 kr
 • Flislegger: 210.000 kr
 • Rørlegger: 470.000 kr
 • Ventilasjon: 110.000 kr
 • Maling: 190.000 kr
 • Taktekker og blikkenslager: 60.000 kr

Sum tilbud fra entreprenør: 4.060.000 kr

Egne innkjøp

 • Kjøkken: 450.000 kr
 • Baderomsinventar og armaturer: 250.000 kr
 • Parkett: 90.000 kr
 • Fliser: 70.000 kr

Sum egne innkjøp: 860.000 kr

Sum totalt 4.060.000 kr + 860.000 kr = 4.920.000 kr

Dette prosjektet endte altså på rett under 5 millioner kr, så ca. 31.000 kr per kvadratmeter. Merk at arkitekt, prosjektering og uavhengig kontroll kommer i tillegg. Her bør man regne minst 200.00 kr totalt.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hvor lang tid tar prosjektet?

Alle byggeprosjekter varierer, så det er ikke mulig å si nøyaktig hvor lang tid det tar. Det vil avhenge av mange faktorer som størrelse, kompleksitet, grunnforhold og materialer du ønsker å benytte. Under vil du se et eksempel på hvor lang tid et hus på ett plan kan ta:

Arkitekt og søknadsprosess: Normalt 4 - 6 måneder

Grunnarbeid, betongarbeid og grunnmur: 2 - 4 måneder

Tømrerarbeid: 2 - 4 måneder

Innvendig arbeid: 3 måneder

Totaltid: 11 måneder - 15 måneder

Husk at detaljert planlegging vil gjøre byggeprosessen mer effektiv. Byggeprosessen kan også ta mye lengre tid en eksemplet ovenfor.

Hva driver prisen?

Når man skal bygge hus på ett plan utgjør tomta en stor andel av de samlede utgiftene. Dette skyldes at man trenger dobbelt så stor grunnflate for å oppnå bruksarealet man ville fått dersom man bygde over to etasjer.

I tillegg krever en større grunnflate mer grunnarbeid og større grunnmur. Hvor mye grunnarbeid som kreves avhenger også av hellingen og grunnforholdene på tomta. Krevende terreng eller grunnforhold vil medføre mer grunnarbeid, noe som vil dra opp prisen på prosjektet. Man får også flere kvm med takflate, men slipper på andre siden trapper.

Størrelse og kompleksitet vil også drive prisen på huset. For eksempel koster ikke alle kvadratmeter det samme. Kjøkken, bad og andre våtrom er dyrere enn f.eks. stue eller soverom. Dette skyldes både dyrere innredning og installasjon av tekniske løsninger som rør, elektrisk og ventilasjon.

Valg av materialer er en annen viktig faktor som virker inn på den endelige prisen. Høyere standard koster som regel mer uansett om det gjelder større utgiftsposter som baderomsinnredning, kjøkkeninnredning, vinduer, dører og trapper, eller mindre ting som maling, gulvkledning og fliser. Blant annet kan den rimeligste kjøkkeninnredningen koste ned mot 50.000 kroner, mens de mest eksklusive løsningene koster flere hundre tusen.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hvordan du kan finne rett entreprenør

Arbeidskraft vil utgjøre en stor del av de totale utgiftene. Likevel skal man være forsiktig med å spare inn for mye på denne utgiftsposten. Å velge de rimeligste løsningene i dag, kan ofte bli dyrt på sikt. Derfor lønner det seg å prioritere kvalitet, så langt budsjettet tillater. Vær på utkikk etter entreprenører som har fått gode omtaler på lignende prosjekter. Undersøk også at entreprenøren har økonomisk soliditet og alle nødvendige godkjenninger. Vær varsom dersom du mottar pristilbud som er betydelig lavere enn de øvrige. Dette kan være et tegn på at entreprenøren sparer inn penger ved å bruke dårlige materialer eller ukvalifisert arbeidskraft. I andre tilfeller kan det være et tegn på at tilbudet inkluderer mindre arbeid. Sørg derfor for å sammenligne de ulike postene i tilbudene, ikke bare totalprisen.

Det kan være krevende å finne den rette entreprenøren når du skal bygge hus på ett plan. For å gjøre dette trygt og enkelt, kan du benytte deg av gratistjenesten Byggstart. Byggstart er en tjeneste som kobler boligeiere med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere. Byggstart sjekker kredittrating, godkjenninger og referanser, og kobler deg med entreprenører som er godt kvalifisert for ditt prosjekt.. Registrer prosjektet ditt hos oss, så vil en av våre medarbeidere hjelpe deg i gang med anbudsprosessen.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Bygge hus? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.