Hva koster MøreRoyal kledning? Pris i

 

2024

Lure du på hva MøreRoyal-kledning koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på kledning fra Talgøs MøreRoyal-serie, inkludert hva som driver prisene, hvilke typer kledning som finnes på markedet, hvorvidt slik kledning er verdt investeringen, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!

MøreRoyal kledning

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Bytte kledning? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Hva er MøreRoyal-kledning?

Aller først skal vi ta for oss hva kledning egentlig er. Kledningen er noe av det første du får øye på i møte med et hus. Det viser til ytterlagene som dekker vegger, gulv og tak, og kan benyttes både utvendig og innvendig. De beskytter mot vær og vind, men kan også tæres på av disse. Kledningen er det vi ofte kaller fasaden på huset. Et eksempel er bordkledning, som brukes om utvendig kledning som legges over skjelettet av en bygning. Om innvendig kledning bruker man oftest panel.

MøreRoyal er dobbeltbehandlede trelast-materialer av høy kvalitet, som føres av Talgø MøreTre i Surnadalsøra, og navnet brukes også om en kjent spesialbehandling av trevarer. MøreRoyal-bordene finnes både som kledning, terrasse, tretak og lekter. MøreRoyal har vært en del av markedet i rundt 40 år, hvilket tilsier at her er det snakk om aktører med omfattende erfaring innenfor bransjen. Man finner produktene hos mange av de store byggevarebutikker i Norge, som for eksempel XL-Bygg og Obs! Bygg. MøreRoyal tilbyr et variert utvalg av trelastvarer i ulike sjatteringer og kvaliteter, som ikke krever maling eller beising, og som kun krever etterbehandling etter nærmere 10 år.

Når det gjelder deres store og varierte sortiment, kan du blant annet velge mellom horisontal og vertikal kledning, eller stående og liggende som det står i produktbeskrivelsen. Du kan også ta nøye estetiske valg når du bestiller denne typen kledning, for eksempel med tanke på sammensetning, farger, sjatteringer og impregnering, og det er dessuten mulig å kombinere forskjellige typer kledning slik at du oppnår variasjon. Noen av de mest populære valgene fra MøreRoyal er dobbelfals, rektangulær, concise og enkeltfals

Kledningen til MøreRoyal kan fås som royalbehandlet tre, som vil si at treet er trykkimpregnert kledning i furu som deretter blir etterkokt i linolje. Det er mulig å få den etterbehandlet med beis eller maling.

Brannsikkerhet

Mange vil nok bekymre seg for at hus med kledning av tre kan være mer utsatt for brann samt at denne vi kunne spre seg raskere når hele kledningen er av tre. Det er imidlertid blitt utført flere tester som tilsier at royalbehandlet tre er trygt å bruke som kledning, og MøreRoyal-produktene har brannklasse E. Møre Brannklassifisering av byggeprodukter baseres kort sagt på at de måler tiden til overtenning, varmeavgivelse, og brannutbredelse. Dersom et produkt har høy varmeproduksjon ved brann, eller stor brannutbredelse, regnes det som et kriteriebrudd. Brannklasse E har ved brann minst 2 minutter til et kriteriebrudd.

Det er mange enkle grep man kan ta for å gjøre den utvendige kledningen tryggere, og det anbefales å benytte en brannrådgiver til dette, samt å benytte nettsteder som Branntrygg, hvor man kan gjennomføre omfattende brannteknisk utprøving av kledninger. Uansett om du har ansvar for et næringsbygg eller en bolig for privatpersoner, er dette en viktig del av byggeprosessen for ethvert nybygg - og for oppussing av eldre bygg.

I 2023 ble Royal kledning 2.0 lansert som har oppnådd brannklasse D.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hva koster MøreRoyal-kledning?

MøreRoyal-kledning koster vanligvis mellom 1.500 til 3.500 kroner per kvadratmeter veggflate, og snittprisen ligger på rundt 2.000 kroner. Hos mange leverandører kan prisen også oppgis som per lm, som vil si løpemeter (pris per meter fremfor kvadratmeter). Prissjiktet oppgitt her inkluderer alt av materialer som er knyttet til byggeprosjektet, samt selve monteringen.

Det er mye som kan påvirke prisen på kledning. Den vanligste faktoren er hvilken tretype man går for. Gran og furu er det som oftest blir benyttet i produksjon av kledningsmaterialer, og furu er den dyrere varianten. Dette fordi furu har et høyere nivå av sevje, som gir en høyere resistens mot dannelse av sopp og råte. Furu er også den tretypen som benyttes i MøreRoyal-kledning, og produktene blir dermed noe dyrere enn gjennomsnittet. Med tanke på hvor motstandsdyktig furu er i forhold til andre tresorter, vil man likevel kunne argumentere for at den høyere prisen er verdt det, spesielt om man bor på et værutsatt sted.

En annen prisdriver som kan virke svært åpenbar, er størrelsen på veggflatene du ønsker å dekke med kledning. Dette er også en av prisdriverne du har minst kontroll over, siden du ikke uten videre kan endre størrelsen på husveggen din for å oppnå lavere pris på kledningen. Dersom du ønsker tilsvarende, ny kledning på en adskilt garasje eller bod, uthus, fjøs, eller andre bygninger på samme tomt, må du selvsagt også medregne denne. Det kan være lurt å investere i ny kledning til både hovedhuset og andre bygg på tomten samtidig, siden det kan bli billigere på sikt dersom du tar alt på én gang. Både på grunn av potensiell kvantumsrabatt og, ikke minst, fordi det å forhindre slitasje på enkelte bygg, men ikke alle, kan gi ujevne fremtidige kostnader. Ved å ta alt på én gang her og nå slipper du også å måtte vente lenge på å gjøre ferdig alle bygninger på tomten om økonomien i fremtiden skulle bli for trang til å foreta en slik investering.

Siden leverandørene gjerne er de som også monterer kledningen, kan prisene på montering variere fra leverandør til leverandør. I tillegg kan tiden de bruker på monteringen, påvirke prisen. Vanligvis tar montørene timebetalt, og dersom de må bruke lengre tid enn det som er standard, kan prisen gå opp. Det som kan påvirke hvor lang tid monteringen tar, er for eksempel hvor lett tilgjengelig boligen er. Dersom eiendommen er rotete eller lagt opp på en måte som gjør det vanskelig å komme til, også med tanke på kjørevei, kan det være at montørene må bruke ekstra tid bare på å få kledningen dit den skal, og det kan koste deg ekstra.

Dersom du er bekymret for at fargevalg kan påvirke prisen, har du derimot lite å frykte. MøreRoyal-produkter kommer i mange farger, deriblant setersvart og grå, og det koster ikke noe mer om du velger en bestemt farge fremfor en annen. Tresorten, derimot, kan som nevnt ha mye å si for prisen, og den vil også kunne påvirke fargen noe.

Hvordan fungerer betalingen?

Kledning til et helt hus kan bli kostbart, og derfor tilbyr de aller fleste leverandørene av dette egne nedbetalingsplaner, slik at du skal kunne investere i produktene deres uten at det går for hardt utover lommeboka. Vi anbefaler likevel at du tar kontakt med leverandøren for et uforpliktende pristilbud, slik at du allerede nå kan begynne å budsjettere. Om du ønsker en enda mer komplett liste over hvilke kledninger Talgø tilbyr eller ønsker å få noe skreddersydd og/eller spesialtilpasset for ditt hus, kan du også ta kontakt med produsenten direkte eller registrere behovene dine hos Byggstart, så setter vi deg i kontakt med relevante og kvalitetssikrede entreprenører.

Bytte kledning? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Priseksempel

Nedenfor skal vi ta for oss et konkret priseksempel for bytte av kledning, hentet fra våre databaser. Dette er kun ment som et referanseeksempel, og gir en indikasjon på de ulike utgiftspostene og hva de relevante prisene ofte ligger på. Alle prisene er inkludert materialer, arbeid og mva. Detaljene vil naturlig nok variere fra prosjekt til prosjekt, og for å få et helt nøyaktig prisoverslag til er man nødt til å få en entreprenør på befaring.

Priseksempel der det ble byttet kledning til MøreRoyal-kledning på en 250 kvm veggflate:

  • Stillas: 25.000 kr
  • Rivearebeider: 30.000 kr
  • Montering av ny kledning: 280.000 kr
  • Materialer: 260.000 kr

Totalsum: 595.000 kr

Som vi ser, havnet totalsummen her på nærmere 600.000 kroner, noe som tilsvarer 2.380 kroner per kvadratmeter. Dette er på linje med snittprisene vi ser i markedet generelt. For å motta pristilbud på ditt prosjekt kan du registrere jobben hos Byggstart.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Viktige ord og begreper

Byggverdenen kan være vanskelig å finne frem i dersom man ikke har vært innom den før, og da spesielt når man støter på nye begreper og dokumentasjon man aldri har hørt om før. For å gjøre prosessen lettere for deg har vi samlet noen begreper som kan være nyttige å ha greie på:

FDV-dokumentasjon

FDV er en forkortelse for forvaltning, drift og vedlikehold. Det er kort fortalt et av de viktigste dokumentene for en huseier, og det anbefales å ha både fysiske og digitale kopier av dette dokumentet tilgjengelig. Dokumentet er en slags bruksanvisning for bygget, og det inneholder blant annet informasjon om hvilke produkter som har blitt brukt i byggeprosjektet, hvordan du skal gjennomføre vedlikehold, og mye mer. 

CE-Merking

CE er en forkortelse for Conformité Européenne. Dette er et merke som alle produsenter er pliktige å merke sine byggeprodukter med. Merket er en garanti overfor deg som forbruker om at produktene du kjøper, oppfyller alle sikkerhetsdirektiver i henhold til de gjeldende lover.

Ytelseserklæring

Dette er et dokument som beviser at et produkt er i henhold til produsentens beskrivelser. Dokumentet inneholder informasjon om selve byggevaren, produsenten, tekniske spesifikasjoner, diverse nødvendige verifikasjoner, tekniske kontrollorganer, og mye mer. 

Holdbarhetsklasser

Også kalt NS-EN 350-2, eller råteklasser. Det er en klassifisering som viser til en trearts holdbarhet mot råteangrep. Den refererer spesifikt til ubehandlet tre, men kan også benyttes for behandlet tre.

Hvilke alternativer har man til MøreRoyal-produkter?

Som vi nå har avklart, er MøreRoyal royalimpregnert treverk, men det finnes også mange andre typer overflatebehandling på markedet. Dersom du er usikker på om royalimpregnert treverk er det rette for deg, kan det være verdt å ta en titt på noen av eksemplene nedenfor:

Ubehandlet

Ubehandlet treverk er mindre vanlig i dag, siden overflatebehandling øker beskyttelse mot sopp, råte og insekter. Like fullt, flere eksperter mener at ubehandlet tre kan vare i opptil ti år uten at det bygger seg opp råte eller andre problemer, selv om det er fuktig der man bor. Ubehandlet treverk er også mye billigere enn behandlet treverk.

Trykkimpregnert

Trykkimpregnert treverk har omtrent samme overflatebehandling som royalimpregnert treverk, men inkluderer ikke etterkoking i linolje, i motsetning til royalimpregnert. Trykkimpregnert treverk har ekstra beskyttelse mot sopp, råte og insekter. Det anbefales at man etterbehandler denne typen kledning gjennom maling eller beising. Dersom man velger å droppe etterbehandlingen, kan man risikere at kledningen blir tørr og flisete mye raskere enn den ellers ville gjort.

Varmebehandlet

Varmebehandlet treverk blir til gjennom en kjemikaliefri varme- og behandlingsprosess. Treet blir dermed både råte- og værbestanding. Det er også mindre sjanse for at kledningen blir flisete. Det er ikke nødvendigvis behov for etterbehandling, men dersom man ikke ønsker gråning av kledningen, kan det være lurt å gå over kledningen med pigmentert olje.

Andre alternativer

Det er ikke bare selve overflatebehandlingen som byr på mange ulike alternativer. Om du er en boligeier som går i tanker om å skifte kledning, kan vi i Byggstart hjelpe deg med å finne kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere som hjelper deg fra start til slutt i prosessen. Byggstart sjekker kredittrating, godkjenninger og referanser, og kobler deg med entreprenører som er godt kvalifisert for ditt prosjekt. Her kan du altså sammenligne tilbud fra flere konkurrerende bedrifter, med god mulighet til å finne et alternativ som er godt innenfor dine budsjettrammer. Byggstarts tjeneste er både gratis og uforpliktende.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Er MøreRoyal verdt det?

Det kan fort virke avskrekkende å skulle investere i ny kledning til huset når man begynner å regne på hva totalprisen kan komme opp i. Dersom økonomien din ikke alltid er den beste eller du er usikker på om du kommer til å kunne ha råd når tiden for innbetaling kommer, kan det være at du er usikker på om kledning, enten den kommer fra MøreRoyal eller andre produsenter, i er noe du i det hele tatt kan ta deg råd til. 

Det er heldigvis flere grunner til at MøreRoyal-kledning er vel verdt pengene. Royalimpregnert treverk har lang levetid og tåler mer enn de fleste andre typer overflatebehandling. Du trenger dermed ikke å bruke mye tid på vedlikehold, utover å vaske av skitt når du merker at det begynner å bli på tide, samt å sjekke om det har bygget seg opp noen form for råte i perioder hvor det er mer fuktig enn det pleier å være. Etterbehandling er ikke nødvendig før rundt 10 år etter at kledningen ble montert, og så lenge du følger opp vedlikeholdsbehovet som beskrevet i FDV-dokumentet, vil du ha 50 års garanti mot råte, dersom dette skulle dukke opp. Du kan altså spare penger på lang sikt ved å velge produsenter som MøreRoyal, som har royalimpregnert treverk, heller enn produsenter som satser på andre og mindre holdbare overflatebehandlinger.

Talgø og MøreRoyal er også opptatt av å være mest mulig miljøvennlige. De benytter blant annet kortreist norsk skog i produksjonen sin. I tillegg jobber de hardt for å sikre lavest mulige utslipp i produksjonsprosessen. Den lange levetiden til kledningen gjør dessuten at produktet ikke bare er et godt økonomisk valg, men at du også sparer miljøet ved å unngå overforbruk!

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Bytte kledning? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.