Hva koster et vaskerom? Pris i

 

2024

Lurer du på hva et vaskerom koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for et vaskerom, inkludert muligheter for å spare penger, en oversikt over hvilke faktorer som styrer prisen, god råd om hvordan å finne dyktige fagfolk, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!

Vaskerom

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Nytt vaskerom? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Hva koster et vaskerom?

Mange boligeiere drømmer om å ha et helt eget vaskerom som er forbeholdt klesvask, tørking, bretting og oppbevaring av vaskeutstyr. Noen ganger kan det være aktuelt å bygge et vaskerom fra et rom som tidligere har hatt et annet bruksområde, mens man andre ganger allerede har et vaskerom som man gjerne skulle ha pusset opp for å gjøre vaskerommet mest mulig praktisk og passende til sitt formål. Vaskerom kan også bygges i forbindelse med bygging av et helt nytt hus eller tilbygg til huset. Vi snakker sjeldent om vaskerommet fordi det er et sted hvor vi normalt ikke tilbringer så mye tid, men mange ser verdien av å ha et eget vaskerom i optimal størrelse, med de produktene man trenger.

Mange er usikre på om de skal investere i et vaskerom fordi de ikke vet om budsjettet strekker til. Prisene for et vaskerom kan variere basert på mange prisfaktorer, men i gjennomsnitt ser vi at prisen som regel ender opp omkring 150.000 kroner. Dette er bare et gjennomsnitt, og du finner naturlig nok både rimeligere og dyrere prosjekter. Et billig vaskerom trenger ikke koste mer enn 75.000 kroner, mens et dyrere vaskerom kan koste opp mot 300.000 kroner. Disse anslagene inkluderer alt du trenger av materialer og arbeidskraft for oppussing av et eksisterende vaskerom, inkludert utskifting av produkter og inventar. Hvis du derimot har planer om å totalrenovere vaskerommet og bytte ut gulv, vegger og rør for å bygge opp rommet fra grunnen av, vil prosjektet sannsynligvis bli noe dyrere. På samme måte vil prisene for et vaskerom være noe høyere hvis du skal bygge et helt nytt vaskerom fra grunnen i forbindelse med bygging av hus eller tilbygg til hus, der man ikke har innlagt vann og rør fra før av.

Normalt trenger du ikke søke om byggetillatelse når du skal pusse opp et vaskerom, men det finnes unntak. Hvis du skal gjennomføre en bruksendring av tilleggsdel til hoveddel, må du søke om tillatelse fra kommunen. Et vaskerom er å regne som hoveddel, mens et rom som ikke er egnet for opphold, som et oppbevaringsrom eller en bod, er å regne som en tilleggsdel. Det vil si at hvis du skal bygge vaskerom av et rom som tidligere var et oppbevaringsrom, en bod eller en annen tilleggsdel, så må du søke om bruksendring. Det vil normalt gå med litt utgifter til søknadsprosessen, men disse kostnadene blir nokså beskjedne i det store bildet.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

De viktigste prisfaktorene

Mange ulike prisfaktorer påvirker prisen for et vaskerom, og det er disse som avgjør om prisen på nettopp ditt vaskerom ender opp nærmere 75.000, 300.000 eller et sted i mellom. Størrelsen på vaskerom ditt vil normalt ha betydning for prisen. Jo større vaskerom du skal bygge eller pusse opp, desto mer materialer trenger man, og det går normalt også med litt flere arbeidstimer til vaskerom av en viss størrelse. 

Man trenger ikke alltid et veldig stort vaskerom hvis planløsningen er god. Du kan få gode tips, for eksempel fra en interiørarkitekt, om hvordan å innrede et lite vaskerom, men fortsatt ha nok plass til det du trenger. For eksempel kan hvitevarer som vaskemaskin og tørketrommel integreres i interiøret eller de kan plasseres oppå hverandre for å spare plass. Strykebrett kan eksempelvis bygges inn i benken og være uttrekkbar. Det er også greit å ha litt skapplass der man kan plassere vaskemidler og andre produkter som oppbevares på vaskerommet. Dette vil gjøre vaskerommet mer ryddig og en følelse av å ha nok plass.

Mange velger en løsning med kombinert bad og vaskerom. Hvis du i forbindelse med bygging av nytt hus eller tilbygg velger å bygge bad og vaskerom i ett, kan totalprisen for disse begge disse rommene bli noe lavere. Et bad krever naturlig nok flere andre produkter og annen type interiør enn et vaskerom og badet er normalt det dyreste rommet i huset, så prisen for et større bad med vaskerom, vil være høyere enn prisene vi har forespeilet innledningsvis, men det kan fort bli billigere enn å bygge et bad og et vaskerom separat.

Standarden du velger på produkter og hvitevarer er en annen viktig prisfaktor. Du finner både vaskemaskiner, tørketromler og andre produkter i mange forskjellige prisklasser. Ved å unngå å velge den dyreste standarden på slike produkter, kan du selv bidra til å redusere kostnadene for det nye vaskerommet, men det er selvfølgelig også viktig at produktene på vaskerommet holder høy nok kvalitet og ikke blir ødelagt etter kort tid. I så fall kan det bli nokså dyrt i lengden. Prisen for oppussing og bygging av vaskerom avhenger videre av standard på innvendig interiør, vegger, gulv, dører, fliser, hva slags type oppvarming du velger, om du må skifte ut hele eller store deler av røropplegget på vaskerommet, og om du ønsker spesialløsninger som er kompliserte og tidkrevende for entreprenøren å bygge.

Nytt vaskerom? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Priseksempel

Nedenfor skal vi ta for oss et konkret priseksempel på renovering av vaskerom, hentet fra våre databaser. Dette er kun ment som et referanseeksempel, og gir en indikasjon på de ulike utgiftspostene og hva de relevante prisene ofte ligger på. Alle prisene er inkludert materialer, arbeid og mva. Detaljene vil naturlig nok variere fra prosjekt til prosjekt, og for å få et helt nøyaktig prisoverslag til er man nødt til å få en entreprenør på befaring.

Priseksempel for renovering av et mindre vaskerom på ca 5 kvm:

  • Snekker: 25.000 kr
  • Rørlegger: 50.000 kr
  • Elektriker: 30.000 kr
  • Flislegging: 25.000 kr
  • Maling: 20.000 kr

Totalsum: 150.000 kroner

Som vi ser, havnet totalsummen her på cirka 150.000 kroner for et vaskerom på 5 kvadratmeter, noe som er på linje med snittprisene vi ser i markedet generelt. For å motta pristilbud på ditt prosjekt kan du registrere jobben hos Byggstart.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hvordan kan jeg spare penger?

Et vaskerom trenger ikke være så veldig dyrt å pusse opp hvis du planlegger prosjektet godt og gjør det du kan for å redusere de største kostnadene. I den forbindelse er det viktig med effektiv prosjektledelse. Normalt vil det utføres arbeid innen flere fagområder når man skal bygge eller pusse opp et vaskerom. Ofte er det billigere å organisere prosjektet som en totalentreprise, med en totalentreprenør som tar på seg ansvaret for å organisere og koordinere arbeidet mellom de ulike faggruppene. En delt entreprise, der du selv engasjerer fagfolk innen alle fagområder og leder prosjektet, krever gjerne at du har erfaring med bygg og prosjektledelse for at det skal bli lønnsomt og vellykket.

En god del av utgiftene vil gå til å kjøpe materialer, produkter, hvitevarer og lignende. Du kan spare penger på å velge rimeligere alternativer, men det skal helst ikke gå utover kvaliteten i alt for stor grad. Noen ganger vil du finne tilbud eller kampanjer på produkter og materialer som du vil trenge til det nye vaskerommet. Hvis du er på utkikk og slår til når det er billig, kan du fort spare litt penger. Du kan også spørre entreprenøren du engasjerer om vedkommende har gode rabattavtaler hos enkelte leverandører som dere kan benytte dere av i forbindelse med kjøp av byggematerialer. Hvis ikke bør du sørge for å kjøpe inn materialer i større mengder i stedet for å gjøre flere små innkjøp. Da øker du sjansene for å få gode rabatter.

Hvis du skal bygge vaskerom som en del av et større prosjekt som også involverer bygging av bad, kan du vurdere om du skal bygge vaskerom på badet i ett stort, men praktisk rom som passer til begge formål. Mye penger går også med til arbeidskraft, så du bør også se om du kan spare penger ved å finne rimelige, men dyktige fagfolk. Det er som regel enklest å finne rimelige fagfolk hvis du gjennomfører en anbudsrunde slik at du mottar flere pristilbud som du kan sammenligne. Du kan blant annet vurdere å bruke Byggstart. Vår tjeneste kobler boligeiere med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere. Byggstart har på forhånd sjekket godkjenninger, referanser og kredittratinger, slik at du kan være trygg på at entreprenørene er godt kvalifiserte. Hos Byggstart kan du sammenligne pristilbud fra konkurrerende bedrifter slik at du kan finne et alternativ som passer til dine budsjettrammer. Det er både gratis og uforpliktende å bruke Byggstarts tjeneste.

Grundig sammenligning av pristilbud

Det kan høres enkelt ut å sammenligne pristilbud fra entreprenører, men dessverre ser vi at mange gjør feil som enkelt kan unngås. Mange ser bare på sluttprisen og foretar at valg deretter, men for at sammenligningen skal bli grundig, er det viktig at du går gjennom alle postene inkludert i pristilbudet. Hvis ikke risikerer du å sammenligne epler med pærer. Noen ganger skyldes prisforskjeller at entreprenørene har inkludert forskjellige poster i pristilbudet som følge av at de har ulik forståelse av arbeidet som skal gjøres. Derfor er det viktig at du kontrollerer at prisene du har fått er for samme arbeid. Vanligvis er det tilstrekkelig å hente inn tre pristilbud, men i noen tilfeller kan det være aktuelt å hente inn flere.

Videre bør du se om prisen du har fått er en fastpris eller om det bare er et estimat. Estimater kan være usikre og den reelle prisen kan avvike en del fra estimatet. Noen entreprenører kan ha definert en spesifikk tjeneste som noe som kommer i tillegg til prisen, mens andre kan ha inkludert samme tjenesten i sine pristilbud. Noen tar også visse forbehold, mens andre ikke gjør det. Dette er ting du må få klarhet i før du begynner å sammenligne.

Hvis du ikke bruker en anbudstjeneste som på forhånd har kvalitetssikret entreprenørene som kan gi tilbud, er det også lurt å sjekke om bedriftene har relevante godkjenninger. For vaskerom er det for eksempel viktig at bedriften har våtromsgodkjenning og/eller sentral godkjenning. En rimelig pris er viktig, men det er også viktig at entreprenøren er godt kvalifisert og at resultatet blir bra. Som regel henger pris sammen med kvalitet, slik at det gjerne kan lønne seg å betale litt mer for særlig dyktige fagfolk.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Er det verdt å betale for nytt vaskerom?

Det er vanskelig å si om det er verdt å pusse opp eller bygge et eget vaskerom. Hvis alternativet du i dag har til vaskerom er utilstrekkelig, kan du ha god nytte og glede av en oppgradering. Det forutsetter imidlertid at du gjør en grundig jobb i planleggingsfasen for å finne ut hvor mye plass du egentlig trenger, hvilke løsninger som vil være praktiske og hvilke produkter du trenger. Noen ganger er kanskje nåværende vaskerom godt nok, slik at det ikke er verdt å bruke flere titalls tusen på en oppgradering. Andre ganger er det mest lønnsomt å integrere vaskerom og bad i ett rom. Til syvende og siste avhenger valget av dine egne preferanser, behov og budsjett.

Når du skal vurdere lønnsomhet av å bygge eller pusse opp et vaskerom, bør du også ta en eventuelt verdiøkning av boligen i betraktning. Hvor mye boligen kan øke i verdi, eller om den i det hele tatt øker i verdi, avhenger av hvor omfattende oppgraderingen er i forhold til det du har nå. Vaskerommet er et rom mange ikke tenker så mye på, men det kan godt være du møter potensielle boligkjøpere på visning som virkelig liker et stort og praktisk vaskerom. Da kan det være en faktor som gjør at de er villige til å strekke seg enda litt lenger i en budrunde.

I alle tilfeller er det essensielt at du utarbeider et budsjett med oversikt over alle utgiftene forbundet med prosjektet. Da blir det enklere å holde utgiftene på et nivå som du kan håndtere, og du vil være bedre forberedt på eventuelle uforutsette kostnader som dukker opp underveis. Budsjettet bør ta høyde for uforutsette kostnader tilsvarende cirka 10% av de totale utgiftene.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Nytt vaskerom? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.