7 ting du må vite om utbygging av kjellere

 

Vurderer du å bygge ut en kjeller? I denne artikkelen deler vi våre erfaringer om hvordan du gjennomfører et vellykket prosjekt. Ikke gå glipp av rådene for hvordan du sparer penger og sikrer at prosjektet går som planlagt. Les ekspertenes tips og unngå de vanligste tabbene.

Bygge ut kjeller

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Bygge ut kjeller? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

Det kan være mange gode grunner til å bygge ut en kjeller. Kanskje har familien blitt større, og du trenger plass til ekstra soverom. Kanskje du har lyst på et hobbyrom eller treningsrom, eller du har behov for et gjesterom. Eller kanskje du ser på muligheten for å bygge en utleieenhet. Mange bor trangt, og det er ofte enklere å bygge ned enn ut eller opp. Det er ofte også mer kostnadseffektivt å utvide kjelleren, da bygningen uansett har et fundament, og mye av jobben kan være gjort allerede. Å bygge ut kjelleren kan være et spennende og morsomt prosjekt, men det er også omfattende. Det kan også øke verdien på boligen din betraktelig med tanke på videresalg eller refinansiering. Men det er en fordel å være forberedt godt forberedt og ha en planlagt for gjennomføringen.

1. Planlegg godt

Samme hva du sitter på av erfaring og kompetanse, burde du ta kontakt med en arkitekt tidlig i prosessen. En arkitekt kan hjelpe deg med hele prosessen fra design av planløsning til utarbeidelse av byggesøknaden, og kan muligens foreslå løsninger du ikke har tenkt på selv.

For å forstå omfanget av prosjektet er det viktig å vite hva som må gjøres av grunnarbeider før man setter i gang. Det blir plutselig et mye større prosjekt om du må pigge og grave ut gulvet, legge ny drenering, nytt avløp og isolere hele kjelleren enn om eksisterende gulv og vegger kan stå uendret. Er du så heldig at kjelleren er både tørr og har god nok takhøyde, er du på god vei til en velfungerende kjeller. Hele prosjektet vil i så fall også bli betydelig rimeligere, da det ofte er grunnarbeidet som koster og tar mest tid.

2. Finn ut hvilke behov som skal løses

Hva skal du kjelleren brukes til? Om hensikten med utbyggingen er å få en komplett utleieleilighet er det fort et litt større prosjekt ettersom en ny boenhet trenger alle hovedfunksjoner for bolig. Underetasjen må utstyres med fullt bad og toalett, kjøkken, stue og soveplass. Dersom behovet er mer plass til eget bruk, for eksempel en kjellerstue til barna eller et hjemmekontor, vil prosjektet i mange tilfeller både være enklere og rimeligere. Du trenger neppe et fullt utstyrt kjøkken, og det holder kanskje med et lite toalett i stedet for fullt utstyrt bad.

Siden mesteparten av kjelleren vil være under bakken, er det ofte utfordrende å få nok dagslys. Da vil det være nødvendig å grave ut lysgraver og sette inn ekstra vinduer. Hvor mye naturlig lys kjelleren har vil være avhengig av forholdene der du bor, i hovedsak hvor dybt kjelleren ligger og solforholdene utenfor. Dersom det ikke er tilstrekkelig naturlig lys, enten for å få kjelleren godkjent som boareal eller fordi det er ønskelig med et godt bomiljø, vil størrelsen og plassering av de nye vinduene være en viktig del av planleggingsprosessen. Det gir også føringer for belysningsplanen, som til en viss grad kan kompensere for dette.

3. Husk søknadsplikt

Undersøk også om arbeidet er søknadspliktig. De fleste ubrukte kjellere er ikke godkjent som oppholdsrom, som betyr at det er nødvendig å søke om bruksendring. Dersom arbeidet innebærer endringer på fasaden (f.eks. nye vinduer eller nytt inngangsparti), kan dette også være søknadspliktig dersom endring regnes som vesentlig. Ta gjerne kontakt med kommunen eller en arkitekt tidlig for å få svar på om gjennomføring er søknadspliktig og krever en byggetillatelse.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

4. Bestem om det skal bygges våtrom

Mange vurderer å bygge et vaskerom når de først skal bygge ut kjelleren, siden vaskerom er et type areal som egner seg godt under bakken. Dette fordi man ikke stiller like høye krav til bomiljø i et vaskerom som i øvrige rom, og fordi et støpt gulv er å foretrekke for å unngå at vibrasjoner fra vaskemaskin eller tørketrommel forplanter seg til resten av huset.

Det er fullt mulig å bygge vaskerom i kjellere, men det er flere ekstra hensyn man må ta når det skal bygges et våtrom under bakken. For å unngå kondens og fuktskader må man være nøye med ventilasjonen, spesielt dersom veggene er isolerte og kalde. Den varme luften vil kondensere når den treffer veggene, og da er det viktig med tilstrekkelig luftsirkulasjon for å unngå at det danner seg sopp og råte. Dette løses ved å sette inn luftespalter i dør og vifte oppunder taket, eventuelt ved å koble vaskerommet til eksisterende ventilasjonsanlegg.

Planlegger du å ha dusj eller badekar, er det også greit å ta i betraktning at det ofte er kaldere i kjelleren. Varmekabler regnes derfor som standard i alle kjellergulv. Å legge varmekabler rett på et betonggulv som ikke er isolert er derimot en dårlig idé, og det vil bli både dyrt og lite effektivt å varme opp bakken under huset i tillegg. Men med riktig gulvisolasjon vil dette problemet være løst, og det er fort verdt noen cm i takhøyde for å sikre behagelig temperatur.

Bygge ut kjeller? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

5. Bestem graden av egeninnsats og entrepriseform

Kanskje har du erfaring med oppussing fra tidligere, og ser på dette som et prosjekt du vil gjennomføre selv? Det kan være betydelig summer å spare på egeninnsats, men vær sikker på at du besitter den nødvendige faglige kompetansen. Et vellykket kjellerprosjekt avhenger av tilstrekkelig fuktsikring, riktig drenering og isolasjon. I tillegg må man alltid sette bort rør- og elektroarbeider til sertifiserte fagfolk. Det samme gjelder endringer av bærende konstruksjoner i forbindelse med eventuell understøping av grunnmuren eller fjerning av bærende vegger.

De fleste overlater arbeidet til en entreprenør som er godt kvalifisert for jobben. Da er man sikker på at arbeidet blir skikkelig utført, og mange føler nok at det å bygge ut en hel kjeller blir et for stort prosjekt å gjennomføre på egenhånd. Når du skal finne entreprenør er det alltid smart å ta imot flere anbud og vurdere de opp mot hverandre. Selvsagt med tanke på pris, men også hva som er inkludert i tilbudet og ikke minst entreprenørenes referanser fra tilsvarende prosjekter.

Når du skal velge entreprenør, kan du velge mellom en totalentreprise hvor entreprenøren tar av seg alt av organisering, eller en delt entreprise. I sistnevnte må byggherre selv skaffe folk til de forskjellige fagområdene, samt koordinere arbeidet mellom dem. En totalentreprenør vil skaffe alle underleverandørene for deg, sørge for at alt arbeid blir gjort til avtalt tid, og står ansvarlig hvis noe går galt. Det er også enklere for deg å ha én person å forholde deg til. Ved en delt entreprise må du selv gå til alle leverandørene hver for seg, og det kan være vanskelig å finne den ansvarlige om noe skulle skje, ettersom mye av arbeidet overlapper. Delt entreprise er dog som regel noe billigere, ettersom en totalentreprenør tar et påslag på prisen til underleverandørene for å administrere prosjektet. Du har også større kontroll ved delt entreprise, og det kan være enklere å gjøre deler av arbeidet selv.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

6. Velg design og innredning

Dette er nok den delen flest vil gjøre på egenhånd. Det å velge farger og materialer til gulv, vegger og himling er det nok mange som synes er morsomt, og det er også den delen av arbeidet som gir mest synlige resultater. Hvis budsjettet tillater det eller kompleksiteten krever det kan det være fornuftig å snakke med en interiørarkitekt for å gi rommet det uttrykket du er ute etter eller finne frem til de beste planløsningene. Ønsker du å gjøre dette selv, finner man mye inspirasjon på internett og i interiørmagasiner.

7. Sett et budsjett og hent inn tilbud

Det er vanskelig å si eksakt om hva en nøkkelferdig kjeller vil koste. Det varierer betydelig, avhengig av hva som må gjøres av grunnarbeid, areal og hvor mye av arbeidet du vil gjøre selv. Vi i Byggstart har samlet et høyt antall priser fra tilsvarende prosjekter, og vår prisdatabase gir en snittpris på utbygging av kjeller på ca. 30.000 kroner per kvadratmeter. Vi ser imidlertid priser fra ca. 20.000 kroner per kvadratmeter til ca. 40.000 kr per kvadratmeter. Med såpass stor variasjon i prisene anbefaler vi at du tar kontakt med en entreprenør og hører hva ditt prosjekt vil koste.

I Byggstart har vi samlet kvalitetssikrede entreprenører og fagfolk på ett sted, så det skal være enkelt for deg å finne rett. Registrer du prosjektet ditt på Byggstart, så tar vi kontakt med deg for en kort gjennomgang, og du blir koblet med relevante fagfolk for jobben. Tjenesten er gratis og uforpliktende.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Bygge ut kjeller? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

Flere artikler:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.