Innrede kjeller: 5 ting du må vite

Innhold:

1. Tips til innredning av kjellere2. Prosess og godkjenninger3. Budsjett og inspirasjon

Innrede kjeller - Dette må du vite

Det er nok mange der ute som ikke har tenkt over hvilke muligheter de faktisk sitter på hjemme. Mens de fleste bare bruker kjelleren til ekstra oppbevaringsplass, kan du jo innrede den til hva du vil! Hadde det ikke vært kult med et eget spillrom? Eller kanskje du har en hobby som krever litt ekstra plass. Hvorfor ikke innrede den ubrukte kjelleren din til et nytt drømmerom?

Dette er oppskriften

Med en dose stå-på-vilje, litt kreativitet og litt innsats kan du gjøre om kjelleren til akkurat hva du vil. Det blir jo litt jobb så klart, men det er det verdt. Så hva innebærer det egentlig?

Vi starter med planleggingen. Finn ut hva du vil ha så detaljert som mulig og se etter potensielle problemer som kan oppstå. Skal du bygge hjemmekino, må du sørge for at det elektriske anlegget er godt nok, at du har tilstrekkelig lydisolering og at det ikke kommer for mye dagslys inn. Akkurat dagslys er kanskje ikke det vanligste problemet i en kjeller, men det er viktig at vurderer alle mulige utfall.

Det er dessuten alltid lurt å finne håndverkere tidlig. Kanskje har entreprenøren du vil bruke mye å gjøre, og du må likevel vente lenge før de har kapasitet til å ta for seg din kjeller. En erfaren håndverker kan også komme med innspill i planleggingen og se løsninger du kanskje ikke ser selv. Å få råd av en fagmann er alltid lurt.

Men kanskje sitter du på både erfaring og kompetanse selv, og tenker at dette er noe du vil gjøre på egenhånd. Og det er jo helt greit det også. Så lenge du føler deg trygg på at du vet hva du driver med, er det lite som kan være mer givende enn å skape noe selv som hele familien kan ha glede av. I så fall er det viktig at du er ekstra forsiktig om du skal gi deg ut på grunnarbeider, som hvis du må flytte på bærevegger eller understøpe grunnmur. Våtrom er heller ikke noe å spøke med. Fuktskader kan ødelegge et helt hus, og du kan fort sitte igjen med betydelige kostnader om du slurver.

Husk at det er viktig å isolerer kjelleren riktig. Kjellere er jo gjerne under bakken, og den kalde grunnen gjør sitt med temperaturen i kjelleren. Med tilstrekkelig isolasjon sørger du ikke bare for at det er varmt nok om vinteren, men også at det er kaldt nok om sommeren. I tillegg er isolasjonen viktig for å sikre et godt inneklima. Isolerer du feil kan det gi god grobunn til mugg- og råtesopp, noe som både er farlig for konstruksjonen og for helsen din. Sopp kan faktisk gi astma og kols, i tillegg til at du blir sliten og får vondt i hodet. Er du nøye med isoleringen og sørger for god ventilasjon i tillegg, vil du minske faren for fuktskader betraktelig.

Også når det kommer til overflatearbeid kan det lønne seg å hyre en håndverker. Det er dette som gir mest synlige resultater, og det er kjipt å gå og irritere seg over dårlig utført arbeid bare fordi du skulle spare litt penger på å gjøre det selv. Siste finish er det som gjør rommet, og det første folk ser når de kommer på besøk. Du vil at alt skal være så cleant så mulig, og en skjev flis eller ujevn maling kan ødelegge den gode følelsen du er ute etter. Da vet du at det er verdt det å bruke litt ekstra penger på å få det gjort skikkelig.

Husk også at alt elektrisk arbeid må gjøres av en godkjent elektriker. Dette kommer du uansett ikke unna. Generelt sett anbefaler vi at du forhører deg med en fagmann med mindre du bare skal gjøre lettere overflateoppussing. I Byggstart har vi et stort nettverk av dyktige entreprenører og håndverkere, og vi hjelper deg gladelig med å finne en som kan hjelpe deg. Hvis du registrer prosjektet ditt hos oss, setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede entreprenører med gode referanser, og du velger selv den som passer best for deg. Ingen forpliktelser og selvfølgelig er det helt gratis.

Få kjelleren godkjent til opphold

Når du skal innrede kjelleren din, er det greit å ha oversikt over hva som skal til for å få det godkjent som oppholdsrom. Det er ikke ulovlig å oppholde seg der nede selv om du ikke har godkjenningen i orden, men det har mye å si den dagen du skal selge. Du kan nemlig ikke selge kjelleren som rom som er egnet til varig opphold hvis du ikke har fått den godkjent som dette. Grunnlaget for å få kjelleren godkjent legger du riktignok før den er klar for innredning. Det går på takhøyde, ventilasjon og tilgang på lys og rømningsveier.

Sett et budsjett, og følg det

Det er fort gjort å miste litt kontrollen på et sånt prosjekt. Det er her planleggingen kommer inn i bildet. Har du planlagt godt, er det lettere å holde styr på alt som foregår. Det er spesielt viktig å holde seg til budsjettet. Undersøk hva alt vil koste, så du vet hvor mye du må sette av i budsjettet til hvert element du skal ha. Det er jo også lettere å legge planer når du vet hva alt koster. Det hadde vært kult å ha en badstue, men kommer pengene det vil koste mer til nytte et annet sted? Det er veldig kjedelig å måtte sette hele kjelleren på vent fordi du ikke har råd til å fullføre. Med tilstrekkelig planlegging og budsjettering vet du hva du har råd til og hva slags muligheter du har. Du trenger jo heller ikke å innrede hele kjelleren på en gang, det er fint mulig å ta rom for rom også. Vi har en utfyllende artikkel om hva du kan forvente av kostnader her. Les gjennom den, kanskje vi tar for oss noe du ikke har tenkt over.

Er det plass til det i budsjettet, burde du se på muligheten til å hyre inn en interiørarkitekt. Mange tenker nok at det er en unødvendig utgift, men det kan faktisk gjøre underverker for kjelleren din. En interiørarkitekt kan hjelpe deg med planløsningen, og kan være med på å planlegge hvor du skal ha vinduer og kjellertrapp. De kan hjelpe deg med møbler og design, og virkelig gjøre kjelleren komplett. Faktisk kan du ofte spare inn en del på dette punktet, siden en interiørarkitekt gjerne er veldig kreativ og kan finne billige løsninger på for eksempel loppemarked. Det er ikke så lett å vite hvor man skal lete, og det er fort gjort å ende opp med å bruke unødvendig mye både tid og penger på å finne noe man er fornøyd med.

Greit, så hvilke muligheter har man?

Det er mange som leier ut kjelleretasjen sin. Og med god grunn, en utleiebolig kan gi en fin ekstrainntekt. Ikke trenger du skatte av det heller når du bor i boligen selv. Har du stor nok kjeller, burde dette i det minste tas opp til vurdering. En utleiebolig blir jo gjerne et større prosjekt, ettersom du trenger alle rom som er nødvendige i en bolig. Kjøkken, bad, stue og soveplass er faktisk påbudt å ha hvis du skal ha en godkjent boenhet. I tillegg trenger kjelleren en egen, separat inngang.

Men du kan jo ha andre grunner til å bygge bad og kjøkken.Hvis du har barn, hadde det kanskje vært greit å la dem få en etasje hvor de kan herje i fred. En kjellerstue er et godt tilskudd til boligen, og med et bad i tillegg slipper de å løpe opp og ned trappene hver gang naturen kaller. De litt eldre barna vil nok også sette pris på et eget kjøkken der nede. Dette blir garantert noe barna vil ha stor glede av i mange år.

Kanskje tenker du at det hadde vært greit å ha et treningsrom hjemme også. Hvorfor ikke legge det i kjelleren når du først er i gang? Et hjemmekontor vil gi deg muligheten til å få unnagjort deler av jobben hjemme, mens en badstue virkelig vil hjelpe deg med å slappe av.

La deg inspirere

Som du ser, er det bare fantasien som setter stopper for hvordan du kan innrede kjelleren. Og det er mye du kan gjøre for å bli inspirert. Sjekk ut forskjellige interiørblogger på nettet, kjøp et par magasiner neste gang du er i butikken og se på oppussingprogrammer på tv, og du vil få mange gode forslag til hva du kan gjøre. Du kommer også langt med å bare gå i interiørbutikker og se deg rundt. Lek deg frem og tilbake med idéer, og du vil ende opp med noe du kan være stolt av!

Neste steg:

Flere artikler:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.