Vurderer du å bygge et moderne hus? I denne artikkelen deler vi våre erfaringer om hvordan du gjennomfører et vellykket prosjekt. Ikke gå glipp av rådene for hvordan du sparer penger og sikrer at prosjektet går som planlagt. Les ekspertenes tips og unngå de vanligste tabbene.
Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Husene man definerer som moderne har gjerne et mer minimalistisk og stilrent uttrykk enn de som tradisjonelt har blitt bygget i Norge. Husene har gjerne store vindusflater som gir mye naturlig lysinnslipp. Fasadene er ofte utført i tre, pusset mur eller kombinasjoner. Det er populært å la treet beholde sin naturlige farge, noe som gir utearealene et lunt og varmt inntrykk. Stadig flere nordmenn ønsker slike hus, fremfor de mer tradisjonelle husene med trekledning, mindre vinduer og saltak.
Moderne hus er ikke en definert stilretning, så du står fritt til å plukke og velge underveis arbeidet med arkitekten for å sette sammen akkurat din drømmebolig. Det er også fullt mulig å hente inspirasjon fra andre stilretninger. I denne artikkelen gjør vi rede for hva du må huske på før, underveis og avslutningsvis i byggeprosjektet.
Noe av det første du bør gjøre er å gå i banken for få et realistisk bilde av budsjettrammene for byggingen av ditt moderne hus. Når dette er gjort kan du begynne å tenke på hvor du vil prioritere å bruke penger, og hvor du vil gjøre eventuelle besparinger.
Du kan spare mye på å velge rimeligere materialer, på alt fra ytre kledning til gulv og fliser. Du kan også ta en vurdering på hva du har behov for av kjøkken og baderoms-innredning. Når det gjelder bad og kjøkken bør du vurdere minimere antallet slike rom dersom du ønsker å spare penger, siden dette er de dyreste rommene å bygge. Det er også mye å spare på å velge rimeligere tekniske løsninger. Med tekniske løsninger menes slikt som ventilasjonsanlegg og elektrisk anlegg. Man kan også spare penger på å gjøre deler av jobben selv.
Husk også: Ikke overvurder din kunnskap og kapasitet når det gjelder egeninnsats. Mange belager seg på å spare penger på egeninnsats, men husk at det aldri bør gå på bekostning av kvalitet. Husk også at du ikke må ta på deg mer enn du har kapasitet til, for å unngå forsinkelser i resten av arbeidet.
Etter du har gjort klar planer og tegninger i samarbeid med arkitekten er det lurt å sette i gang innhenting av anbud så raskt som mulig. På et så stort prosjekt som bygging av et moderne hus, eller et annet arkitekttegnet hus, vil dette være en tidkrevende og komplisert oppgave. Sett gjerne av minst tre måneder.
Husk også: Vi i Byggstart anbefaler at du henter inn minst to ulike tilbud. Hvis alle tilbudene kommer fra godt kvalifiserte entreprenørfirmaer, ser vi at det som regel er tilstrekkelig med totalt tre tilbud. Kontrakten bør også være detaljert og utvetydig. Vi anbefaler å benytte kontraktsmalene som er utarbeidet av Norsk Standard.
Prosjektbeskrivelsen for et stort prosjekt som byggingen av et moderne hus utarbeider du gjerne i samarbeid med arkitekt, entreprenør eller begge. På mindre prosjekter kan du gjøre den selv. I begge tilfeller er viktig at den er tydelig og detaljert. Grunnene er flere:
Husk også: I prosjektbeskrivelsen skal du blant annet gjøre rede for hvilke materialer som skal brukes. Det er lurt å huske på at mange materialer har lang leveringstid. Spesielle eller svært eksklusive materialer kan også ha venteliste. Husk derfor å bestille materialer i god tid for å unngå forsinkelser eller måtte endre materialer underveis. Det samme gjelder levering på kjøkken- og baderomsinnredning.
Det er en rekke faktorer du må ta i betraktning når du skal bestemme deg for en entreprenør underveis i anbudsprosessen. Her er de viktigste faktorene:
Husk også: Du kan spare deg for mye arbeid i anbudsfasen ved å hente inn pristilbud gjennom Byggstart. Byggstart er en tjeneste som kobler boligeiere med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere. Byggstart sjekker kredittrating, godkjenninger og referanser, og kobler deg med entreprenører som er godt kvalifisert for ditt prosjekt.
Registrer ditt prosjekt på byggstart.no så hjelper vi deg i gang med byggingen av ditt moderne hus.
I tillegg til prosjektbeskrivelse og skriftlig kontrakt bør du sette deg ned med entreprenøren og skrive en detaljert fremdriftsplan. Kontrakten inneholder noen viktige datoer som oppstart og sluttdato. Fremdriftsplanen vil i større grad fungere som en liste med spesifikke milepæler for hva som skal skje når. Her kan dere for eksempel bli enige om når råbygg skal være tett, når grunnmur og grunnarbeider skal ferdigstilles eller når betongarbeider skal være ferdig. Dette vil gjøre det lettere for deg som ufaglært å påse at byggingen går som planlagt.
Husk også: Sørg for å holde en god tone med entreprenøren underveis i byggingen. Hold kommunikasjonen ryddig og tydelig, slik unngår du misforståelser og usikkerhet. Det vil også være lurt å besøke byggeplassen jevnlig for å holde øye med at fremdriften går som den skal. Avtal gjerne møter med entreprenøren i forbindelse med de ulike milepælene dere har blitt enige om. Med tettere dialog vil du kunne unngå tvister og uenigheter.
Før du sier deg ferdig med selve byggingen må du få gjennomført en sluttbefaring. På større prosjekter sier det seg selv at det vil være vanskelig for deg som ufaglært å vurdere kvaliteten på det utførte arbeidet. Derfor bør du på store byggeprosjekter gjennomføre sluttbefaringen sammen med en ekstern fagperson. Normalt holder man tilbake ti prosent av det kontraktsbestemt beløpet frem til sluttbefaring er gått og alle eventuelle feil og mangler er rettet opp i. Dette kan spare deg for mye hodepine ved at du får utbedret feilene nå og ikke må gjøre det til en garantisak på et senere tidspunkt.
Du vet aldri når du kan få bruk for dokumentasjon. Pass derfor på å få tilsendt alt av relevant dokumentasjon fra de involverte entreprenørene. Dette kan for eksempel gjelde FDV-instruks(forvaltning, drift og vedlikeholds-instruks) for våtrom, samsvarserklæring fra elektriker og kopi av pristilbud og faktura. Ved salg, vedlikehold eller uenigheter rundt en eventuell garantisak, vil det være lurt å ha denne typen dokumentasjon lett tilgjengelig.
Dersom du har kommet så langt i prosessen at du er klar for å hente inn priser fra entreprenører på ditt prosjekt, så registrer gjerne prosjektet gratis og uforpliktende på Byggstart
Vi tar da kontakt med deg for en kort gjennomgang av prosjektet for å forstå dine preferanser og planer, før vi sender ut forespørsler til de best kvalifiserte entreprenørene for ditt oppdrag, som har gode referanser fra tilsvarende prosjekter.