Vurderer du å pusse opp? I denne artikkelen deler vi våre erfaringer om hvordan du gjennomfører et vellykket prosjekt. Ikke gå glipp av rådene for hvordan du sparer penger og sikrer at prosjektet går som planlagt. Les ekspertenes tips og unngå de vanligste tabbene.
Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Oppussingprosjekter innebærer en betydelig risiko, og mange har hørt skrekkhistorier fra andre prosjekter. Det finnes imidlertid noen grep som du kan ta for å øke sannsynligheten for at ditt prosjekt blir vellykket.
Når man skal i gang med et oppussingsprosjekt, så er god planlegging helt avgjørende for et godt sluttresultat. Skal man i gang med et større prosjekt (f.eks. en totalrenovering av en leilighet) bør man starte planleggingen minimum tre måneder i forveien. Husk at det som regel tar minst en måned fra man kontakter håndverkere til man har en kontrakt på plass, og at det er sjeldent entreprenøren kan starte opp med en gang etter kontraktsinngåelse. En typiske prosess med en entreprenør kan se ut som følger:
Man må utarbeide en detaljert prosjektplan og bestille materialer i god tid før oppstart. Det kan ofte være lang bestilingstid, særlig dersom det er snakk om spesiell parkett eller fliser som ikke finnes på lager hos leverandørene og som må spesialbestilles. Ventetid på kjøkken kan også være flere uker og noen ganger måneder, så vær tidlig ute med å bestille her også.
En god prosjektbeskrivelse er viktig av flere grunner:
Dersom prosjektet man skal i gang med har et begrenset omfang, kan man gjerne utarbeide en prosjektbeskrivelse selv. Ønsker man derimot inspirasjon eller er usikker på valg og løsninger, så kan det være smart å koble på en interiørarkitekt. For en totalrenovering koster dette typisk mellom 15.000 og 50.000 kr avhengig av omfang og størrelse på boligen.
De fleste hjem skal etterhvert selges, og det er derfor viktig at boligen er tilpasset deg når du bor der, men også at den blir attraktiv for potensielle kjøpere i en salgsprosess. Ifølge interiørarkitektene i Arkivet er det oppussing av visse rom og elementer som kan gi mer verdi enn andre. Det er derfor viktig å prioritere hva som skal pusses opp etter behov og ønsket resultat.
Valg av entreprenør er helt avgjørende for et vellykket prosjekt. I Byggstart jobber vi hver eneste dag med kvalitetssikring av entreprenører, og har god oversikt på hvem som er flinke og konkurransedyktige på ulike typer prosjekter i ulike geografier i Norge. Registrer gjerne ditt prosjekt på Byggstart for gratis og uforpliktende befaringer. Under en en check-list som bør gjennomgås før man velger entreprenør:
Når du har funnet en entreprenør som du ønsker å bruke, er det viktig å inngå en skriftlig avtale. Her vil det blant annet fremgå kontraktssum, hvordan eventuelle tillegg håndteres, tidsfrister, håndtering av eventuell overskridelse, og hvilke arbeider som er inkludert i avtalen. Ofte vil en prosjektbeskrivelse fungere som et vedlegg til avtalen som referansedokument som beskriver hva som skal leveres. For oppussingprosjekter er det anbefalt å benytte Norsk Standard sine kontraktsmaler, se gjerne link til dem her: Forbrukerrådet
Egeninnsats i prosjektet kan redusere kostnadene og være en fin måte å lære noe nytt. Men tar man på seg mer enn man har tid og kompetanse til, kan det snarere være bli en frustrasjon for en selv og entreprenøren. Vær derfor realistisk med tanke på egeninnsatsen i prosjektet, og vær obs på at dine bidrag ikke forsinker prosessen for entreprenøren. Typiske områder hvor en del ønsker å gjøre noe eller hele arbeidet selv, er riving, avfallshåndtering, gulvlegging og maling.
Før man setter i gang arbeidene er det anbefalt å lage en fremdriftsplan sammen med entreprenøren. En kontrakt definerer gjerne endelig sluttdato for prosjektet, men det kan være fordelaktig å legge opp en litt mer detaljert plan for fremdrift som du som kunde kan følge. Her kan man legge inn milepæler i prosjektet med datoer, og det kan være enklere for deg som ikke er faglært å sikre at entreprenøren har fremdrift som planlagt.
Hyppig og tydelig kommunikasjon er viktig både for kunde og entreprenør i et prosjekt, for å unngå misforståelser og utrygghet. Det er smart å være innom byggeplass ofte under arbeidene for å overse fremdriften. Avtal også noen faste møtepunkter med prosjektlederen på prosjektet. Disse kan være knyttet opp mot milepælene i prosjektplanen. Mange uenigheter og tvister kunne vært unngått dersom kunde og entreprenør hadde hatt en tettere dialog gjennom prosjektet.
Etter at entreprenøren har ferdigstilt sitt arbeid, bør det gjennomføres en sluttbefaring. På litt større oppussingsprosjekter kan det lønne seg å ta med en ekstern fagperson som kan vurdere arbeidene som er gjort. Det kan ofte være krevende for deg som privatperson å mene noe om de byggtekniske delene av arbeidet, så her kan det være smart å få en profesjonell vurdering. På sluttbefaringen vil eventuelle feil eller mangler påpekes. Det er vanlig å holde igjen 10% av kontraktsbeløpet til alle eventuelle feil eller mangler er utbedret.
Det er viktig at du får tilsendt dokumentasjon på arbeidet som er utført fra entreprenøren. Dette kan ha betydning ved et eventuelt salg av boligen for å vise at arbeidene er gjort forsikriftsmessig, og er greit å ha for å vite hvilke materialer som er brukt og hvordan rommene skal vedlikeholdes. Eksempler på dokumentasjon kan være samsvarserklæring fra elektriker, FDV-instruks på bad eller kopi av tilbud og faktura fra entreprenør som viser hvilke arbeider som er utført.
Byggstart er en tjeneste som kobler boligeiere med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere. Byggstart sjekker kredittrating, godkjenninger og referanser, og kobler deg med entreprenører som er godt kvalifisert for ditt prosjekt. Om du legger ut ditt prosjekt på Byggstart, så blir du matchet med firmaer som er godt egnet for nettopp ditt prosjekt.
Vår erfaring etter flere år i markedet, er at det finnes mange seriøse og flinke fagfolk, men dessverre en del useriøse også. Dette kan være firmaer som ikke har den nødvendige kompetansen eller godkjenningene, eller selskaper som holder på å gå konkurs men som likevel tar på seg store prosjekter. Bruker du Byggstart til å komme i kontakt med firmaer, kan du være trygg på at du møter seriøse og solide fagfolk. Tjenesten er kostnadsfri og uforpliktende for den som boligeier eller sameie.