7 tips når du skal isolere kjelleren

 

Vurderer du å isolere kjelleren? I denne artikkelen deler vi våre erfaringer om hvordan du gjennomfører et vellykket prosjekt. Ikke gå glipp av rådene for hvordan du sparer penger og sikrer at prosjektet går som planlagt. Les ekspertenes tips og unngå de vanligste tabbene.

Isolere kjeller tips

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på isolering av kjeller

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

Isolere kjeller - Dette må du vite

Det å bygge ut kjelleren din kan både være et spennende og utfordrende prosjekt. Den ekstra plassen kan komme godt med, men det innebærer også en god del arbeid å få ferdigstilt en hel etasje. Kanskje har du pusset opp og gjort en del grunnarbeid tidligere, og sitter på en del kompetanse om temaet. Da er det viktig å huske på at mye blir annerledes under bakken, og tilstrekkelig drenering, ventilasjon og avløp fungerer ikke som du er vant til der nede. Kanskje spesielt isolering blir en annen type arbeid, og det er viktig at dette utføres korrekt og med de riktige materialene.

1. Planlegg nøye

Dette gjelder alltid når du skal pusse opp. Men spesielt når du skal bygge ut kjelleren er det viktig å starte planleggingen tidlig. God isolasjon hjelper ikke bare å få en behagelig temperatur i kjelleren, men bidrar også til luftsirkulasjon, og motvirker fuktproblemer. Selv om det ikke alltid er veldig aktuelt i en kjeller, gjør også isolasjonen at det blir mindre lytt, noe som spesielt hjelper deg om kjelleren skal brukes som utleieenhet.

Sørg for å utarbeide prosjektet så detaljert som mulig, å isolere kjelleren er ofte en del av en større renovering, og det anbefales å ha en tydelig fremdriftsplan og kontrakt med håndverker. Om du har en totalentreprise eller delt entreprise er opp til deg, men om du bruker flere leverandører er det spesielt viktig at arbeidet fullføres til avtalt tid når nestemann kommer på jobb. Det er jo en fordel ved en totalentreprise også, men da er det i det minste totalentreprenøren som sitter på ansvaret.

2. Isoler riktig

Mange tror man skal isolere kjelleren på innsiden. Dette er jo betraktelig enklere enn å grave opp rundt hele huset og legge isolasjonen utvendig, men om du legger på innsiden kan du få problemer med kondens og fukt.

Grunnen til dette er at den innvendige isolasjonen hindrer varmen i luften til å tørke ut eventuell fukt i veggen. Det gir god grobunn for mugg- og råtesopp, og det vil du jo ikke ha. Om det er forhold som gjør det vanskelig å isolere utvendig, bør det likevel være ⅓ utvendig isolasjon. Ja - det er mer jobb å grave opp rundt hele huset, og ikke minst mer kostbart, men ofte er du allerede i gang med gravingen i forbindelse med å legge drenering, og da har du jo gjort mye av jobben.

3. Vurder innvendig isolering

Hvis det viser seg å være dønn umulig å legge isolasjon utvendig, finnes det løsninger for å gjøre det innvendig. Dette er ikke ideelt, og heller ikke risikofritt, men må man så må man. En populær måte å gjøre det på er å bygge et “rom i rommet”. Du bygger da nye vegger på innsiden av ytterveggene, og det blir et lite glippe på omtrent 5 cm mellom den nye lettveggen og ytterveggen. For å ha kontroll på fukten i dette glippet og motvirke soppdannelser, må du installere en avfukter som suger ut fukten og blåser inn tørr luft. Disse trekker ikke nødvendigvis så mye strøm, og du vil knapt nok se et utslag på strømregningen.

4. Finn ut hva som skal isoleres

De fleste forbinder nok hovedsakelig isolering med veggene. Spesielt i en kjeller, hvor bakken utenfor er kald og fuktig, og fort gjør at kjelleren også føles kald. Men det er også en fordel å isolere både gulv og tak for å bedre inneklimaet og gi en mer behagelig temperatur. Spesielt gulvet er viktig i kjeller, da et uisolert gulv blir kaldt å gå på. I tillegg er et betonggulv rett på grunnen utsatt for kapillært oppsug, og hvis ikke dreneringen er god nok kan dette føre til store fuktskader i konstruksjonen. Kapillært oppsug er også et vanlig problem i selve grunnmuren, og bør uansett utbedres.

Har du planer om å legge varmekabler i gulvet, for eksempel i et baderom, er dette til lite hjelp om det ikke er godt isolert. Varmen fra varmekablene vil gå rett ned i bakken, og du vil knapt nok kjenne noen effekt i badet. Her må det isolasjon til, og husk på at det tar litt av takhøyden din. En god oppbygning for baderomsgulv i kjeller kan være som følger:

  • 12mm XPS
  • Fuktsperre
  • Varmekabler på kyllingnetting
  • Armert betong
  • Membran
  • Flis
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

5. Vit omtrent hva det koster

Hva det vil koste å isolere kjelleren din, kan være avhengig av flere ting. Størrelsen har selvfølgelig mye å si, men prisen per kvadratmeter vil jo gå litt ned jo større kjelleren er. I tillegg kommer det an på om kjelleren er isolert fra før, og du må fjerne gammel isolasjon med fuktskade. Om arbeidet gjøres utvendig eller innvendig har også en del å si, og om du trenger ny drenering eller ikke.

Hva du velger av materiale har også stor innvirkning på den endelige prisen. Hva som er best for akkurat din kjeller bestemmes av mange faktorer, og det er vanskelig å si noe generelt om hva som er best. Om du skal velge isoporplater eller ruller av stein- eller glassull kommer an på flere forhold, som hvor utsatt isolasjonen vil være for fukt, hvor lett de er å jobbe med og selvsagt prisen.

I Byggstart har vi samlet priser fra hundrevis av tilsvarende prosjekter, og har utarbeidet en prisdatabase basert på dette. Denne databasen gir en pris på mellom 7.000 og 10.000 kroner per løpemeter med drenering og etterisolering av grunnmur. Dette er totalprisen, og alt av materiale og arbeid er inkludert. Men dette er altså en snittpris, og det er store sprik her avhengig av hvor mye som må gjøres hos deg.

Få 3 tilbud på isolering av kjeller

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

6. Finn ut hva du kan gjøre selv

Mange ser på muligheten for å gjøre deler av arbeidet på egenhånd for å spare inn litt penger. Det er klart at mye av kostnadene går til selve arbeidet, men det er også viktig at det blir riktig utført. Dette gjelder særlig på grunnarbeider, og om du vurderer å gjøre dette selv er det viktig at du har kunnskapen og kompetansen som skal til. Det er imidlertid ingenting i loven som sier at du ikke kan legge isolasjonen selv. Så lenge du holder deg unna det elektriske arbeidet kan du stort sett gjøre så mye du klarer og fortsatt være innenfor lovens rammer. Men husk da at arbeidet kan være søknadspliktig, i alle fall hvis du endrer bærende konstruksjoner eller bruksområde for kjelleren.

Det er uansett en fordel å prate med en profesjonell håndverker når du begir deg ut på et prosjekt av denne størrelsen. Det er mye som kan gå galt, og plutselig sitter du der med skjegget i postkassa og må gjøre alt på nytt igjen. En dyktig håndverker vil lønne seg ved at du vet at arbeidet vil holde i mange år, og du trenger ikke være bekymret for fuktskader og lignende.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

7. Gjør sluttbefaring

Uansett hvordan du velger å gjennomføre prosjektet, anbefaler vi at du får en ekstern fagperson til å gå over arbeidet i ettertid. Om det skulle være noen feil eller mangler er det best å identifisere dette så tidlig som mulig, og få utbedret dette med en gang. Det kan være vanskelig å undersøke dette alene, og en fagperson vil gå over og sjekke at alt er gjort av tilfredsstillende kvalitet. Det er alltid best å være på den sikre siden, både for lommeboken og nattesøvnen.

Så helt til slutt, husk på dette når du skal isolere kjelleren:

  • Planlegg godt. Dette gjelder uansett hva slags arbeid du skal utføre.
  • Legg isolasjonen utvendig. Så langt det er mulig bør så mye som mulig av isolasjonen legges på utsiden av ytterveggene. Hvis det av flere årsaker er vanskelig å få til det, bør minimum ⅓ av isolasjonen legges utvendig
  • Bruk en dyktig håndverker. Det er ikke særlig gøy å finne fuktskader eller andre mangler bare noen måneder etter at kjelleren er ferdig isolert. Gjør du jobben selv er det viktig at du er nøye og at du vet hva du driver med
  • Vær prisbevisst. Dette blir også enklere ved god planlegging.
  • Gjennomfør sluttbefaring. Når en ekstern fagmann har gått over og godkjent arbeidet i ettertid, kan du være sikker på at det er riktig utført, og slipper å bekymre deg for feil og mangler.

Vi i Byggstart kan sette deg i kontakt med flere dyktige entreprenører som kan utføre arbeid av høy kvalitet, og vi har et stort nettverk av solide håndverkere du kan stole på. Om du registrerer prosjektet ditt hos oss, vil vi matche deg med entreprenørene i vår database, og vi vil ta kontakt med deg for å gi tilbud på jobben.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på isolering av kjeller

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

Flere artikler:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.