6 ting du må vite om vannbåren varme

 

Vurderer du installere? I denne artikkelen deler vi våre erfaringer om hvordan du gjennomfører et vellykket prosjekt. Ikke gå glipp av rådene for hvordan du sparer penger og sikrer at prosjektet går som planlagt. Les ekspertenes tips og unngå de vanligste tabbene.

Vannbåren varme

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på vannbåren varme

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

Vannbåren varme er noe mange velger å anskaffe for å forbedre inneklimaet i boligen sin, og gjerne i forbindelse med en større renovering. Ettersom dette ofte er en stor investering, er det helt sentralt at arbeidet blir utført til høy kvalitet. Dessverre ser vi at flere firmaer påtar seg slikt arbeid, på tross av at de mangler den nødvendige kompetansen. Heldigvis finnes det en rekke tiltak du kan gjøre for at prosjektet skal bli en suksess.

Start anbudsprosessen og bestill materialene i god tid

God planlegging er essensielt i alle byggeprosjekter. For et større prosjekt som installasjon av vannbåren varme, bør man helst starte planleggingen 3 måneder før man går i gang med selve arbeidet. Det er viktig å beregne god tid til hvert ledd i prosessen. Det vil for eksempel ta noe tid fra du kontakter entreprenøren til den har fullført befaringen på eiendommen din.

Etter befaringen vil entreprenøren trenge 1-3 uker for å klargjøre et tilbud til deg. For å spare tid i denne fasen av prosjektet, er det viktig at du utarbeider en nøyaktig prosjektbeskrivelse. Jo mer nøyaktig prosjektbeskrivelse er, desto enklere er for entreprenøren å klargjøre tilbudet. Grunnen til at entreprenøren trenger noen uker på å klargjøre et tilbud, er at den først må innhente tilbud fra sine underentreprenører. I tillegg må den beregne prisen på materialene som skal brukes. Først når alt dette er på plass, vil entreprenøren kunne gi deg et komplett tilbud. Etter at du har fått tilbudet fra entreprenøren må du ofte regne med ytterligere et par uker for avklaring og endelig enighet om pris.  

Det vil varierer hvor lang tid det tar fra kontrakten er underskrevet, til entreprenøren kan sette i gang med arbeidet. Dette skjer sjeldent umiddelbart. Det er ikke uvanlig at det går flere måneder før entreprenøren kan sette i gang med prosjektet ditt.

En annen grunn til å starte tidlig med å utarbeide en detaljert prosjektplan, er at man ofte må bestille visse typer materialer i god tid for å motta dem i tide. Dette gjelder særlig noen typer parkett eller fliser, som er helt nødvendig for å kunne ferdigstille installasjonen av vannbåren gulvvarme.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

En tydelig prosjektbeskrivelse sparer deg både penger og hodepine

Prosjektbeskrivelsen er ikke kun noe du skriver for å videresende til håndverkere og entreprenører. Den er også et nyttig verktøy for deg som byggherre. Prosjektbeskrivelsen hjelper deg med å forstå detaljene i prosjektet ditt, slik at du er i stand til å diskutere disse når du kobler inn en fagperson. Prosjektbeskrivelsen hjelper deg også med å ta avgjørelser på et tidlig tidspunkt, slik at du reduserer risikoen for unødvendige forsinkelser og misforståelser underveis.

En nøyaktig prosjektbeskrivelse gjør det også enklere for entreprenøren å klargjøre et pristilbud. Dette gjør at du sparer tid. I tillegg kan du forvente å motta mer sammenlignbare tilbud fra de forskjellige entreprenørene når tilbudene er basert på en detaljert prosjektbeskrivelse.

Få 3 tilbud på vannbåren varme

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

Finn entreprenøren som er rett for deg

Hos Byggstart jobber vi kontinuerlig med kvalitetssikring av entreprenører. Byggstart er en tjeneste som kobler boligeiere med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere. Byggstart sjekker kredittrating, godkjenninger og referanser, og kobler deg med entreprenører som er godt kvalifisert for ditt prosjekt. Vi har også oversikt over hvilke prosjekter de ulike firmaene har utført tidligere, slik at du kan finne håndverkere med den mest relevante erfaringen. Du kan registrere prosjektet ditt på vår nettside, kun ved å fylle inn noen enkle punkter. Deretter hjelper vi deg med å komme i kontakt med entreprenører som har erfaring med vannbåren varme. Vår tjeneste er både gratis og uforpliktende.

Under finner du en oversikt over hva du bør tenke på når du skal vurdere entreprenører til ditt prosjekt.

Pris

Når man mottar et pristilbud fra en entreprenør, er det viktig å se på det helhetlige tilbudet, ikke bare totalsummen. Hvis det er et stort spenn i tilbudene fra de ulike entreprenørene, kan det skyldes at innholdet i tilbudene er forskjellig. Det kan ofte lønne seg å først rangere tilbudene uavhengig av pris. Det er viktig å huske at selv om god kvalitet koster, vil dårlig håndverk koste enda mer på sikt.

Kapasitet og tidsperspektiv

Før du bestemmer deg for å engasjere en entreprenør, bør du forsikre deg om at den har kapasitet til å gjennomføre prosjektet i nær fremtid. Et godt tilbud er lite verdt dersom entreprenøren ikke har anledning til å utføre arbeidet.

Det er også viktig å få klarhet i hvor lang tid entreprenøren trenger på å utføre prosjektet. Husk at installasjon av vannbåren varme ofte betyr store inngrep i boligen din. I de fleste tilfeller må du derfor ordne et alternativt bosted for tidsperioden prosjektet pågår. Dette vil kunne medføre ekstra kostnader. Derfor er det ekstra viktig å velge en entreprenør som kan utføre arbeidet effektivt.

Økonomisk soliditet

Det er helt sentralt at firmaet som utfører arbeidet har en god økonomi. Dette innebærer både at økonomien er stabil, og at firmaet er i stand til å håndtere eventuelle tap. Du ønsker å ikke å risikere at firmaet går konkurs midt under prosjektet. Heller ikke i løpet garantiperioden, som gjerne varer 5 år etter at arbeidet er fullført. Du kan få et overblikk over økonomien til entreprenøren ved å sjekke offentlige regnskapstall og skattedata. Det kan også være lurt å gjennomføre en kredittsjekk for å få mer detaljert informasjon. Da vil du blant kunne se om firmaet har mottatt betalingsanmerkninger.

Kvalitetssikringsrutiner

For at arbeidet skal bli utført både effektivt og nøyaktig, er det viktig at entreprenøren du engasjerer har gode rutiner. Forhør deg gjerne med entreprenøren om hvilke kvalitetssikringsrutiner den har. Dersom svarene du får er unnvikende og uklare, kan det dreie seg om en useriøs aktør.

Formell og uformell kompetanse

At entreprenøren har relevant kompetanse og erfaring er nødvendig for at vannbåren varme skal bli installert korrekt. Kompetanse inkluderer både formell kompetanse, i form av lisenser og godkjenninger, og uformell kompetanse, i form av konkret arbeidserfaring.

Vannbåren varme er prosjekt som krever spesiell kompetanse. Forsikre deg derfor om at entreprenør kan vise til vellykket arbeid på dette området. For sikkerhets skyld bør du også kontakte entreprenørens referanser for å høre deres tilbakemelding.

Innen visse fagfelt, finnes det også grunnleggende godkjenninger bedrifter må ha for å utføre arbeid. DSB-godkjenning er et eksempel på en lovpålagt godkjenning. Denne er påkrevd alle firmaer som skal utføre elektrikerarbeid. For rørleggerbedrifter bør man se etter Sentral Godkjenning fra Direktoratet for Byggkvalitet.

Kommunikasjon

Kommunikasjonen mellom deg (byggherre) og entreprenør, er avgjørende for en vellykket gjennomføring av prosjektet ditt. God og hyppig kommunikasjon gjør at det enklere kan identifisere og løse problemer underveis. Dårlig kommunikasjon vil kunne føre til misforståelser, som igjen kan resultere i kostbare feil og problemer.

Det kan være lurt å bruke anbudsprosessen til å teste kjemien mellom deg og entreprenøren. Det er i anbudsprosessen entreprenøren viser seg fra sin beste side. Dersom dere sliter med å kommunisere allerede i anbudsprosessen, kan det derfor lønne seg å vurdere andre entreprenører.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Få avtalen på papir

Kontrakten du inngår med håndverkerne må vise tydelig hvilket arbeid og hvilke materialer som er inkludert i avtalen, hvor mye du må betale, når du må betale, og når de forskjellige delene av arbeidet skal være ferdig. Det må også komme tydelig frem i kontrakten hva som skjer dersom tidsfristene eller budsjettet overskrides. Som oftest vil du legge til prosjektbeskrivelsen som et vedlegg til avtalen, slik at det er tydelig hva som skal leveres. Du kan benytte Norsk Standard sine kontraktsmaler. Disse finnes gratis på Forbrukerrådet sine nettsider. Husk også at installasjon av vannbåren varme utløser søknadsplikt. Du må derfor få godkjent søknad av kommunen før du kan gå i gang med prosjektet.

Vurder egeninnsats og inkluder innsatsen din i entreprenørens fremdriftsplan

‍Før entreprenøren går i gang med prosjektet, vil den vanligvis utarbeide en fremdriftsplan. Som byggherre bør du ta aktivt del i denne prosessen. Fremdriftsplanen lar deg holde øye med arbeidet og passe på at det blir gjennomført i henhold til planen. Det kan være en god idé å inkludere milepæler i fremdriftsplanen, og få oppdateringer fra entreprenøren rundt hver milepæl. Fremdriftsplanen vil også hjelpe deg med å identifisere arbeid du kan gjøre selv og når det eventuelt bør gjøres. Dette kan du også snakke entreprenøren om

Egeninnsats i prosjektet kan redusere kostnadene. Riving, avfallshåndtering, gulvlegging og maling, er deler av prosessen flere velger å ta del i selv, når de skal få installert vannbåren varme. Vær imidlertid realistisk når det gjelder hvor mye tid du kan bruke på arbeidet. Dersom du ikke greier å fullføre oppgavene så fort som du og entreprenøren beregnet, kan det føre til forsinkelser og frustrasjon.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på vannbåren varme

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

Flere artikler:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.