Isolere loft: Den ultimate guiden (pris, regler, tips)

 

Skal du isolere loftet? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt.

Isolere loft

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Få 3 tilbud på isolering av loft

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Lønnsom investering

Isolering av loft kan være en god investering, både med tanke på energieffektivtet og mulighet for å økt oppholdsareal.I tillegg er det et relativt rimelig prosjekt, normalt vil hele kostnaden være spart inn i løpet av få år. Boliger som er bygd på 60- 70- og 80-tallet er fra en tid hvor oppvarming var rimeligere, og det ble derfor ikke alltid lagt like stor vekt på isolering. Ofte har de ikke mer enn 10 cm isolasjon på loftet, noe som kan utbedres til å være vesentlig mer effektivt. Ved å etterisolere opp til 30 cm vil varmetapet bortimot elimineres. Det vil ikke bare føre til besparelser på oppvarmingen, det vil også kunne stabilisere temperaturen i boligen. Det er likevel noen ting du må tenke over når du skal sette i gang med arbeidet, og selv om det ikke er noen komplisert prosess, er det fortsatt noen fallgruver du må prøve å unngå.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Husk dampsperre

Vi avgir store mengder vanndamp bare ved å oppholde oss hjemme. Vi dusjer, lager mat og tørker klær, og alt dette utsetter huset for mye fukt. Bare det at vi puster og svetter utleder mye fukt i luften, og for å forhindre at dette går ut over konstruksjonen, er det viktig å være nøye med dampsperre. Dampsperren er enkelt og greit en plastduk som hindrer varm, fuktig luft fra oppholdsrommene i å komme gjennom tak og vegger og ut i isolasjonen i veggene eller på loftet. Med dampsperren forhindrer du denne luften i å kondensere på loftet og skape grobunn for mugg og råte. I tillegg har den en isolerende effekt.

Det er imidlertid viktig å være påpasselig når man skal legge dampsperre. Legger du den feil, kan den faktisk være med på å forverre problemet. Hovedregelen er at dampsperre alltid skal ligge på den varme siden av isolasjonen, altså inn mot oppholdsrommet. Du kan imidlertid legge dampsperren et lite stykke inn i isolasjonen, for å unngå at duggpunktet (der inneluften er kjølt ned så mye at den kondenserer) er midt i isolasjonen. Du gjør også dampsperren mindre utsatt for skader fra arbeid i etasjen under, for eksempel om du skal montere downlights. Det er imidlertid viktig at dampsperren ikke ligger innenfor mer enn ¼ av isolasjonen. Skjøtene mellom lengdene av dampsperre skal overlegges med minst 15 cm og tapes sammen i lengden. Bruk en tape som er egnet til akkurat dette formålet, så den ikke løsner med en gang og gjør at sperren ikke er tett. Sperren kan både limes og stiftes fast. Stifter du, må du tape over stiftene for å forhindre at dampen trenger gjennom de små hullene.

Husk at du aldri skal ha mer enn én dampsperre i taket eller veggen. Fanger du et område med luft mellom to dampsperrer, vil dette hindre luftsirkulasjon, og dermed er det ingen ting som kan tørke ut fukten. Er det vanskelig å få fjernet eksisterende dampsperre når du skal legge ny, kan du lage hull med ca 10 cm mellomrom for å sikre at den blir helt uten effekt.

Få 3 tilbud på isolering av loft

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Pass på fuktdannelser

Når du isolerer, endrer du åpenbart nok også forholdene på loftet, og dermed er det også andre ting å ta hensyn til. Det du vil oppnå her, er jo at varmen fra boligen blir der du oppholder deg og ikke stiger opp. Når du minsker varmetapet fra etasjene under, vil det også føre til lavere temperatur på loftet. En temperaturendring på bare 2-3 grader på loftet er nok til at det kan bli problematisk på vinterhalvåret. Dette betyr større sjanse for kondensdannelser, som igjen betyr fuktproblemer. Og fuktskader kan bli dyrt i lengden. Ventilasjon er nøkkelordet her. Luftsirkulasjonen tar ikke bare bort den fuktige luften, den transporterer også bort varme og hindrer at snøen tiner og iser igjen på taket om vinteren.

For å forhindre fuktskader på loftet, er det viktig at du sørger for gode forhold for ventilasjon. De fleste boliger som har stått i noen tiår, har en luftespalte nede ved takutstikket, som tar inn kald luft og videre ut gjennom en ventilasjonsventil oppunder taket. Normalt skal du altså kunne se ut i friluft langs takfoten. Her vil nok mange tenke at det er viktig at man legger isolasjonen helt ut til kanten så man får tettet denne åpningen. Men dette er faktisk feil, og kan føre til store problemer med kondens. Tetter du denne åpningen under isoleringen, vil også luftsirkulasjonen forsvinne. Det er avgjørende at du fortsatt lar luften fra denne spalten komme inn på loftet for å sikre tilstrekkelig ventilasjon. Ventilasjonen sørger for at kondens tørker ut før det rekker å gjøre skade. Når du legger isolasjon selv, må du være nøye på å ikke legge rullene eller platene helt ut til kanten ved taket så du lar dette glippet fortsatt være åpent. I tillegg er det viktig at du legger vindsperre for å beskytte isolasjonen mot vær og vind.

Trenger du fagfolk til jobben? Sammenlign flere tilbud her.

Bytte isolasjon

Når du skal etterisolere loftet, burde du først se på hva som allerede ligger der. Mange gamle loft har sammenklemt og ujevn isolasjon som har ligget der og vært utsatt for kondens i mange år, denne bør i så fall fjernes før du setter i gang. Om det er fuktskader på isolasjonen bør du finne kjernen til problemet før du legger nytt, hvis ikke vil det jo skje igjen. Som regel skyldes dette luftlekkasjer fra etasjen under, hvor varm luft kommer opp og kondenserer i isolasjonen.

Type isolasjon

Det finnes flere gode alternativer, som hver har sine egenskaper. Det vanligste er å legge ruller eller plater av mineralull, noe mange velger å gjøre på egenhånd. Hvis du velger blåseisolasjon, trenger du derimot profesjonelle til å installere for deg. Det går til gjengjeld raskt, og det tar sjelden mer enn et par dager fra de parkerer bilen til de pakker sammen og er ferdige.

Mineralull er fortsatt den vanligste formen for isolasjon som brukes her til lands. Det kommer både som ruller og stive plater, og kan lages av glass eller stein. Dette er enkelt å installere, og krever ikke all verden med kunnskap for å gjøres riktig. Det kan imidlertid ta tid å tilpasse isolasjonen til bjelker og andre hindringer som kan være på loftet. Mineralull har en tendens til å klø en del, så du burde bruke heldekkende klær om du skal jobbe med dette. Bruk også munnmaske, så slipper du å få små fibre fra ullen ned i lungene.

Celluloseisolasjon er laget av returpapir eller trefiber, faktisk er det vanlig å bruke gamle aviser. For å gjøre materialet mindre brannfarlig og forhindre mugg, tilsetter man stoffer som borsyre og aluminium sulfat under produksjonen. Dette er et relativt tungt materiale, som betyr at det isolerer bra mot lyd i tillegg til temperatur. Dette vil også støve en del når du installerer det, så du burde bruke munnmaske om du legger det selv. Ettersom dette inneholder mye resirkulert materiale, er det et miljøeffektivt alternativ.

Det finnes også alternativer for å isolere mellom gulv og konstruksjonen ved å blåse inn isolasjonskuler. Dette tar gjerne litt mer plass enn  tradisjonell rull, men det er enklere og raskere å installere. Det er viktig å ikke pakke denne isolasjonen for tett, ettersom det er luften mellom kulene som isolerer. Blåseisolasjon kan bruke små biter av både glassfiber, mineralull og cellulose. Det krever spesialutstyr for å blåse isolasjonen på plass, dermed er ikke dette noe du kan gjøre selv. Her må du kontakte en spesialist til å installere isolasjonen for deg. Har du et loft med mange kriker og kroker kan det likevel lønne seg. Det kan ta lang tid å kutte og skjære plater og ruller for å tilrettelegge til loftet ditt. Blåseisolasjon er fort gjort, og det tar sjelden mer enn et par dager å isolere et helt loft.

Ønsker du pristilbud? Få tilbud fra flere kvalitetssikrede fagfolk her.

Hva koster det?

I Byggstart har vi utarbeidet en egen prisdatabase for å gjøre det lettere for deg å vite hva kan forvente av kostnader tilknyttet forskjellige oppussing- og utbyggingsprosjekter. Vi har samlet faktiske priser fra flere hundre tidligere prosjekter, og basert på dette kan vi finne ut av omtrent hvor mye penger det er vanlig å bruke. Når vi ser på isolering av loft, ser vi en gjennomsnittspris på ca. 180.000 kroner. Dette er inkludert fagfolk og materialer. Prisen kan også være mindre for små eneboliger, ned mot 100.000 kroner, men vi ser også prosjekter på 300.000 kroner.

Les mer om prisen for å isolere loft.

Burde jeg bruke håndverkere?

Som sagt er du nødt til å bruke profesjonelle hvis du skal bruke blåseisolasjon. Skal du derimot bruke rull eller plater, er det ingenting i veien for at du gjør det selv. Har du mange hindringer på loftet kan det være litt jobb i å skjære til isolasjonen, og det er viktig at du er nøye så det blir så tett som mulig. Isolasjon legges gjerne i flere lag, da skal du krysslegge for å hindre glipper og kuldebroer mellom skjøtene. Du må imidlertid ha tid og overskudd til å faktisk få gjort det, så kanskje foretrekker du å hente inn profesjonell hjelp likevel.

Byggstart er en tjeneste som kobler boligeiere med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere. Byggstart sjekker kredittrating, godkjenninger og referanser, og kobler deg med entreprenører som er godt kvalifisert for ditt prosjekt. Du kan sammenligne tilbudene både med tanke på prisen og tidsbruk, og gjøre et valg basert på hva som passer deg best.

Andre ting å tenke på

For at isolasjonen skal fungere optimalt og sørge for minst mulig varmetap, er det et par andre ting du også må ta hensyn til. Vær nøye når du isolerer så du tetter alle kilder for lekkasje. Spesielt i åpninger rundt rør, ledninger og loftsluke kan det komme sprekker som gjør at varmen kommer gjennom. Skal loftet bygges ut og innredes som oppholdsrom, er det jo også viktig at temperaturen i etasjen er behagelig. Bruk sprayisolasjon rundt vinduer og lufteluker, så har du større kontroll over ventilasjonen. Du må også passe på at lysarmaturer ikke er i kontakt med isolasjonen. Disse kan komme opp i en høy temperatur, som kan skade isolasjonen og i verste fall føre til brannfare. Ved installasjon av disse må du også passe på så du ikke perforerer dampsperren. Har du hull i dampsperren vil det over tid komme trenge fukt gjennom og inn i isolasjonen. For å unngå dette kan du legge dampsperren et lite stykke inn i isolasjonen. Men husk å ikke legg den for langt inn, ¼ er maks.

Gjør du alt dette riktig, vil du nyte godt av innsatsen i lang tid fremover. Investeringen er tjent inn i løpet av noen få år, og dermed er alt du sparer på strømregningen ren profitt. Du vil også få en mer behagelig temperatur i hjemmet, og gjøre hjemmet ditt mer energieffektivt.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på isolering av loft

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Flere guider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.