Bygge moderne hus: Hva koster det?

 

(2024-pris)

Skal du bygge et moderne hus? I denne prisguiden gir vi deg alt om priser, kostnadsdrivere, finansiering, sparetips og mye mer. Unngå å betale for mye og få rådene som sikrer at prosjektet holdes under budsjett. Les denne prisguiden og lær alt du må vite.

Moderne hus

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Bygge moderne hus? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

En stilretning som er blitt populær blant nordmenn, er det vi kaller moderne hus. Denne typen boliger har gjerne visse elementer som er inspirert av funkisstilen. Samtidig benytter man mer tradisjonelle materialer enn på de rene funkishusene. Dette kan for eksempel bety at boligen har rene linjer, store vindusflater, kledning i tre, og flatt tak med takterrasse. Når man skal i gang med et slikt prosjekt vil et av de store spørsmålene hos mange huseiere gjerne være prisen.

Hva koster det å bygge et moderne hus?

I Byggstart har vi opparbeid en prisdatabase basert på gjennomførte prosjekter på plattformen. Når byggherrer bruker vår tjeneste til å komme kontakt med entreprenører, mottar vi kopi av pristilbud og faktura. På den måten holder vi oss oppdatert på snittprisene til en rekke ulike byggeprosjekter.

Ut ifra tidligere gjennomførte prosjekter, ser vi at snittprisen for bygging av moderne hus ligger på ca. 33.000 kroner per kvadratmeter. Dette gjelder for prosjekter av gjennomsnittlig størrelse og standard. For prosjekter med flere basisløsninger og en noe lavere standard, kan kvadratmeterprisen komme på ned mot 27.000 kroner. På de mer eksklusive prosjektene, med flere spesialtilpassede løsninger og høyere standard, kan prisen bli på opptil 45.000 kroner per kvadratmeter, og noen ganger mer. Disse prisene inkluderer alt av arbeid og materialer, både materialene du selv kjøper inn og de entreprenørfirmaene handler inn.

Som man ser er det altså forskjeller på de dyreste og de billigste prosjektene. Det  er en rekke ulike faktorer som vil avgjøre nøyaktig hvor i prisintervallet ditt prosjekt vil havne. Lengre ned i artikkelen går vi gjennom hva som er de store driverne av pris i denne typen prosjekt. Merk at kostnader tilknyttet arbeidet med arkitekt ikke er inkludert i denne statistikken. Dette kan du også lese mer om videre.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hva koster arkitekt og søking til kommunen?

Arbeidet arkitekten utfører er ikke inkludert i prisene oppgitt over. Det å få tegnet selve huset, utformet søknadsdokumentene og utført prosjekteringen kommer altså i tillegg. Også her er det store variasjoner i pris. Noen velger å benytte seg av standardløsninger når det kommer til konstruksjonsmåte og lignende. Andre har behov for spesialløsninger i konstruksjonen for å oppnå det ønskede resultatet. Dette kan gi arkitekten ekstra arbeid, noe som vil medføre ytterligere kostnader.

I vår prisdatabase ser vi arkitektarbeidet ofte utgjør mellom 200.000 og 500.000 kroner av den totale prisen ved bygging av moderne hus. Av dette vil rundt halvparten være kostnader tilknyttet søking til Plan og Bygg. Her kreves det flere ulike tegninger, samt noe prosjektering og administrativt arbeid. Arkitekten må blant annet utforme tegninger som beskriver fasaden, størrelsen, byggemåten og boligens plassering i terrenget. Det vil også være arkitektens oppgave å sende ut nabovarsler og hente inn eventuelle innvendinger til prosjektet. Når byggesøknaden har blitt godkjent, vil arkitekten normalt utføre ytterligere prosjektering, såkalt detaljprosjektering. Det vil si en oversikt over hva slags materialer som skal brukes hvor, og hvordan de ulike delene av bygningen skal konstrueres. Dette utgjør den resterende halvparten av kostnadene til arkitekt.

Selve søknadsgebyret til kommunen utgjør en svært liten utgiftspost i forhold til totalprisen. Merk imidlertid at gebyret vil variere avhengig av hvilken kommune prosjektet skal finne sted. I de billigste kommunene er det gratis, mens det i de dyreste kommunene koster over 50.000 kroner. Hvilken kommune byggeprosjektet skal foregå, vil også påvirke behandlingstiden. Ifølge regelverket er maksimal behandlingstid på 12 uker, men ikke alle kommuner har kapasitet til å overholde dette. Det kan ta alt fra 3 dager til 21 uker før søknaden blir godkjent. Med så store variasjoner, lønner det seg alltid å forhøre seg med kommunen angående gebyrsats og behandlingstid på din byggesøknad.

Bygge moderne hus? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Hva er driverne av pris ved bygging av moderne hus?

Størrelsen: Størrelsen på boligen vil i mange tilfeller avhenge av hvor mange som skal bo der. Samtidig har man mulighet til å få bygget smarte og plasseffektive løsninger når man jobber med en arkitekt. Merk likevel at et større hus gjerne har en lavere pris per kvadratmeter, selv om totalprisen vil være høyere. Årsaken til dette er at det finnes visse skalafordeler som gjør at kvadratmeterprisen på større hus gjerne blir noe lavere enn på mindre boliger av samme standard.

Kompleksitet: Med dette mener vi vanskelighetsgraden i konstruksjonen av ditt moderne hus. Selv om det finnes flere byggeforskrifter og standarder som omhandler de vanlige konstruksjonsmetodene, er det mulig å benytte andre byggemetoder for å få et spesifikt visuelt resultat. Prosjektet kan også bli dyrere om du for eksempel ønsker spesielle konstruksjonsmaterialer.

Materialer: Alle materialvalg du tar vil påvirke totalprisen på det moderne huset. Utvendig vil det gjelde typen kledning, tak, vinduer og dører. Innvendig må man blant annet velge mellom ulike fliser, maling, gulv, himling osv. Alle disse materialene kommer i en rekke ulike utførelser og prisklasser. Dersom du ønsker å holde prisene nede, kan det lønne seg å snakke med en arkitekten. Denne kan hjelpe deg med å finne rimeligere løsninger i prosjekteringen. Det er også lurt å holde seg oppdatert på tilbud, kampanjer og salg hos de ulike leverandørene og varehusene i ditt område. Dersom det er tilbud på materialer du ønsker å bruke, kan du spare penger på å kjøpe disse, selv om det er lenge til de skal brukes. Dette forutsetter imidlertid at du har mulighet til å oppbevare disse trygt og tørt. Husk også at materialene som oppbevares ikke må ligge i veien for arbeidene på byggeplassen.

Bad og kjøkken: De dyreste rommene å bygge er bad, kjøkken og andre våtrom. Derfor kan man spare inn mye penger på å begrense antallet slike rom. Husk likevel at det vil være rimeligere å bygge disse rommene nå, sammenlignet med å utvide eller renovere boligen på et senere tidspunkt. Husk også å beregne eventuelle fremtidige familieforøkelser når du vurdere behovet for slike rom.

Spesialløsninger: Når du skal få bygget et moderne hus, kan det være både fristende og praktisk å velge spesialtilpassede løsninger og plassbygde elementer. Husk at slike løsninger nesten alltid er dyrere enn alternativene som kan kjøpes i butikk. Samtidig kan det være nettopp slike spesialtilpassede løsninger som gjør boligen optimal.

Egeninnsats: Mange velger å legge inn en viss grad av egeninnsats for å holde prisene nede. Her er det viktig å ikke overvurdere sin egen evne til å bidra, både når det gjelder tid og kompetanse. Husk at profesjonelle håndverkere alltid vil kunne utføre både bedre og mer effektivt. Hvis ikke arbeidet man utfører selv holder høy nok kvalitet og er ferdig i tide, vil det føre til forsinkelser og et dårligere resultat. Derfor er det alltid anbefalt å overlate jobben til de profesjonelle. Slik sikrer dere at boligen holder i lang tid, og verdiøkningen blir så høy som mulig.

Noen oppgaver kan man riktignok ta ansvar for selv, uten alt for høy risiko. Dette gjelder for eksempel maling, gulvlegging, bortkjøring av avfall, og frakt av materialer. Uansett hva du planlegger å gjøre selv, er dette noe du bør avklare med entreprenør så fort som mulig. På denne måten unngår dere forsinkelser.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Finn de rette entreprenørene til prosjektet

Hvis du har bestemt deg for å få bygget et moderne hus, kan neste steg være å finne den rette entreprenøren. For å gjøre dette trygt og enkelt, kan du benytte deg av gratistjenesten Byggstart. Byggstart er en tjeneste som kobler boligeiere med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere. Byggstart sjekker kredittrating, godkjenninger og referanser, og kobler deg med entreprenører som er godt kvalifisert for ditt prosjekt. Registrer prosjektet ditt hos oss, så vil en av våre medarbeidere hjelpe deg i gang med anbudsprosessen.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Bygge moderne hus? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.