Nøkkelferdig hus: Hva koster det? (2019-pris)

Nøkkelferdig hus

Innhold:

Del 1: Hva er et nøkkelferdig hus?Del 2: Hva koster det?Del 3: Fagfolk, prosess og søknad

Trenger du fagfolk til jobben? Legg ut prosjektet på Byggstart.no

Et nøkkelferdig hus kan være en god løsning for de med lite byggerfaring, for få timer i døgnet eller rett og slett vil bruke sin egen tid på andre ting, og overlate husbyggingen til profesjonelle. Du slipper å gjøre masse arbeid selv, bare finn huset du vil ha og flytt rett inn når det er ferdig. For mange er dette selve boligdrømmen. Men det er også et spørsmål om pris. Når man skal gjøre så lite som mulig selv, betyr det også at man må betale noen for å gjøre hver eneste liten ting. Hvor mye vil et slikt hus koste?

Hva innebærer nøkkelferdig?

Først og fremst må vi slå fast hva som menes med nøkkelferdig hus. Det er ingen juridisk definisjon av begrepet, det er egentlig opp til hver og én hva det innebærer. Dermed kan det også oppstå mye forvirring når man bruker ordet på byggeprosjekter. Mange ferdighusprodusenter markedsfører husene sine som nøkkelferdige, men her gjelder det å lese leveransebeskrivelsen nøye. Mens mange forbinder nøkkelferdig med at man kan flytte rett inn, vil det ofte gjenstå en del arbeid før boligen er ferdig. Vel og merke er boligen ofte beboelig, men det kan mangle overflatebehandlinger som maling og listverk.

Når det leveres hus på denne måten, kalles det ofte malingsferdig. Man kan jo selv velge om man vil sette bort overflatearbeidene også, eller gjøre det selv. Hvis målet med huset er at alt er klart ved overtakelse og man kan flytte rett inn, vil det bli nødvendig å betale ekstra eller finne egne håndverkere til å male og sparke, kanskje både utvendig og innvendig. Fliser eller annet belegg på badet, dusjhjørne eller dusjkabinett og belysning må også fikses. Det samme kan også gjelde kjøkken og hvitevarer. Som sagt er dette avhengig av avtalen med leverandøren. Eventuelt kan man jo også gjøre dette selv, så blir hele prosjektet litt billigere. Det forbeholder riktignok at man har både tid og overskudd, i tillegg til den kompetansen som er nødvendig for å oppnå et tilfredsstillende resultat.

Det hele står og faller på prisen, og hva man har mulighet og er villig til å investere i prosjektet. I de aller fleste tilfellene vil det lønne seg resultatmessig å bruke profesjonelle håndverkere, de er jo som regel både raskere og får et bedre sluttresultat enn ufaglærte. Samtidig er det mye penger å spare, så det kan være verdt å vurdere egeninnsatsen. Man kan for eksempel se på hva man får av ekstrafunksjoner på boligen for pengene man sparer, og dermed ende opp med en bedre og mer komplett bolig.

Nøkkelferdig er ikke bare ferdighus

Avhengig av hvordan man definerer begrepet, er det jo også en mulighet å få boligen tegnet av en arkitekt og dermed spesialtilpasset egne behov. Også her kan man selv velge hvor mye man vil involvere deg i selve byggeprosessen, og med en dyktig totalleverandør kan man i prinsippet gå fra bestilling til ferdigstilling uten å gjøre annet enn å betale regningen. De fleste vil dog foretrekke å diskutere løsninger og muligheter med arkitekten, og selv om arkitekten har egne forslag og innspill, er det til syvende og sist kunden som bestemmer.

Når man får boligen spesialtegnet er det selvsagt rom for større tilpasningsmuligheter og unike muligheter, men dette er imidlertid også mulig med såkalte ferdighus. Selv om de kommer ferdigtegnet fra leverandøren, er det vanlig også her å jobbe med en arkitekt for å finne tilpasninger og løsninger for å få kunden fornøyd. Produsenten er mer enn behjelpelig med dette, og har gjerne en egen arkitekt som er spesialist på å tilpasse ferdighusene. Dette har jo også et utslag på prisen, så det er viktig at man har dette i bakhodet underveis i prosessen. Prisen som er oppgitt fra produsenten på forhånd er en såkalt minimumspakke, så i de aller fleste tilfellene vil sluttregningen bli en god del høyere.

Så hva koster det?

Det er store variasjoner på hva et nøkkelferdig hus vil koste. Dette er avhengig av hva man ønsker av løsninger, hvor kompleks boligen skal være og selvsagt om man velger ferdighus eller spesialtegnet. Et ferdighus kommer jo i prefabrikkerte elementer fra fabrikken, og er gjerne både raskere og billigere å sette opp enn et selvtegnet. Dette er jo såklart avhengig av hva man ønsker av spesialløsninger, og ferdighus kan gå fra å være relativt billige til ganske kostbare. Tidsbruken er dog et godt argument, og ettersom råbygget kan bygges i deler på fabrikken, vil det ta betraktelig kortere tid å sette opp et slikt hus enn å bygge på plass.

Merk at prisene som gjerne blir operert med i kataloger for ferdighus er for den mest standard løsningen, og prisene er for malingsklare hus. Det er også sjelden grunnarbeid, grunnmur og bunnledninger er inkludert i disse prisene. Det er derfor ekstra viktig å se hva som er inkludert før man inngår en avtale, og gjerne kontakte flere leverandører for en avtale.

Få pristilbud på ditt prosjekt: Legg ut jobben på Byggstart.no

Hvordan finner man gode entreprenører?

Det er ikke alltid så lett å vite hvordan man skal gå frem når man skal finne entreprenører til å bygge huset sitt, spesielt om man har heller lite erfaring fra tidligere byggeprosjekter. Her har vi i Byggstart gjort det litt enklere for deg. Vi har samlet kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere på ett sted, og du kan enkelt komme i kontakt med aktører som har den aktuelle ekspertisen. Om du registrerer prosjektet ditt på våre nettsider, vil vi matche deg med de entreprenørene som passer ditt prosjekt best, og du vil videre bli kontaktet for å avtale befaring. For å sikre en konkurransedyktig pris og ha flere entreprenører å sette opp mot hverandre, burde du alltid motta tilbud fra flere. Det anbefales å samle inn tilbud fra minst tre aktører på et prosjekt av denne størrelsen, så kan du sammenligne både pris og tidsperspektiv.

Unngå ubehagelige overraskelser og pristillegg

Når man har funnet den entreprenøren man ønsker, er det viktig at man er nøyaktig i prosjektbeskrivelsen og er sikker på at begge parter er inneforstått med hva som inngår i avtalen. Om man ønsker et helt nøkkelferdig hus, må man presisere hva man mener med det i kontrakten. Mens mange vil kalle et malingsferdig hus for nøkkelklart, er det ikke sikkert det er det man forventet når man inngikk avtalen. Å være uenig om hva det innebærer i ettertid kan bli en vanskelig konflikt å løse opp i, og ofte er det utbygger som må ta regningen. Det vil være en fordel for både utbygger og entreprenør å unngå konflikt, og det å legge litt ekstra arbeid inn i kontrakten kan lønne seg uansett hvilken side av bordet man sitter på. Kontrakten bør også ta for seg hva som skjer ved eventuelle forsinkelser, og hvordan man forholder seg til et tillegg i prisen. Forbrukerrådet har skrevet egne kontraktsforslag for bruk av håndverkertjenester, disse finner du gratis på deres hjemmesider.

For de som velger ferdighus, er det veldig viktig her at man går gjennom leveranselisten så man vet hva man faktisk betaler for. Ting som takstein, vinduer, dører og innvendig rør og elektrikerarbeid er ofte inkludert, det samme gjelder baderomsarmaturer og kjøkken. Det er imidlertid lurt å dobbeltsjekke dette, så man ikke ender opp med å betale for mindre enn det man forventer. Mange ferdighusleverandører har også egne håndverkere til å sette opp huset. Ettersom disse da er godt kjent med elementene og gjør jobben raskt og effektivt, kan det i noen tilfeller lønne seg å velge det foran å hente inn en ekstern entreprenør. Det er imidlertid alltid lurt å legge ut jobben på anbud og se hva man får av tilbud, da har man også noe å forhandle med overfor leverandøren.

Husk at det koster penger å søke

For å kunne bygge et hus må man alltid ha byggetillatelse. Dette trenger i utgangspunktet ikke være noe problem, følger man reglene fra direktoratet for bygg og anlegg og alle kommunale planer, vil man få tillatelsen innvilget. Det er imidlertid en komplisert prosess, og det er mange regler å sette seg inn i. En ny bolig krever at man erklærer ansvarsrett i forbindelse med søknaden, dermed kan man ikke gjøre dette selv som ufaglært. En godkjent arkitekt eller ingeniør blir ofte leid inn som ansvarlig søker, og skal ha betalt deretter. I tillegg kommer søknadsgebyret til kommunen, som varierer etter hvor i landet man befinner seg. Totalsummen for søknadskostnader kan derfor variere noe, men ofte er det tilstrekkelig med rundt 35. 000 kroner.

Neste steg:

Flere prisguider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.