Hva koster stående kledning? Pris i

 

2024

Lurer du på hva stående kledning koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for stående kledning, inkludert sentrale faktorer som påvirker prisen, muligheter for å spare penger, hvordan du kan finne dyktige fagfolk, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!

Stående kledning

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Bytte kledning? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Hva koster stående kledning?

Hvis du skal bytte kledning eller sette opp ny kledning i forbindelse med bygg av huset, har du kanskje lurt på om du skal velge liggende eller stående kledning, og hva det koster. Ofte er valget en konsekvens av preferanser knyttet til husets utseende. Et hus med liggende kledning vil ofte se lavt og bredt ut, mens et hus med stående kledning gjerne ser høyere og smalere ut. Klimaet der du bor er også noe du bør ta i betraktning. Med stående kledning ligger bordene vertikalt, normalt med horisontal utlekting. Langs kysten kan det være større fare for at vann trenger inn i stående kledning enn i liggende kledning, på grunn av slagregn. Stående kledning er derfor mer populært i innlandet. Samtidig er det gjerne enklere å få til fuktsikre tilpasninger rundt vindu og vindusomramming med stående kledning.

I våre prisdatabaser ser vi at gjennomsnittlig pris for stående kledning er på cirka 2.000 kroner per kvadratmeter. Prisene varierer imidlertid som følge av at alle prosjekter er ulike og mange prisfaktorer og personlige preferanser vil spille inn på prisen. Selv om gjennomsnittsprisen ligger på 2.000 kroner per kvadratmeter, innebærer prisvariasjonene at noen prosjekter kan koste ned mot 1.500 kroner per kvadratmeter, mens andre prosjekter kan koste opp mot 3.500 kroner per kvadratmeter. Siden prisen er basert på antall kvadratmeter, vil totalkostnadene avhenge av hvor stor kledning du trenger. I noen tilfeller skal man bytte ut kledning på hele huset, mens det andre ganger bare er behov for å bytte kledning på mindre områder, for eksempel der veggen er mest utsatt for uvær.

Disse prisene inkluderer alt du trenger av materialer og håndverkere til å gjøre jobben for deg. Hvis du skal skifte utvendig kledning anbefales det likevel at du henter inn pristilbud og får gjennomført en befaring der du bor, for å få vite nøyaktig hvor mye det vil koste å bytte stående kledning hos deg. I noen tilfeller er det nødvendig å søke om byggetillatelse fra kommunen, noe som i så fall vil innebære at det går med litt utgifter til arbeidet med å utarbeide byggesøknad og til saksbehandlingsgebyr i tillegg. I de fleste tilfeller er det likevel ikke nødvendig å søke om byggetillatelse ved bytte av kledning. Unntak gjelder hvis prosjektet medfører betydelige fasadeendringer, for eksempel hvis du i samme sleng skal bytte ut vinduene med vinduer av en annen størrelse.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Mange faktorer påvirker prisen

Mange faktorer påvirker prisen for stående kledning. Som regel er det bakgrunnen for at du må bytte kledning, hvor mye kledning du trenger og hva slags kledning du velger som avgjør hvor mye du til slutt kommer til å betale. Noen ganger er det nødvendig å bytte kledning fordi det har oppstått fukt- og råteskader på nåværende kledning. Hvis slike skader forblir uoppdaget over en lengre periode, kan det oppstå følgeskader som må utbedres før det kan settes opp ny kledning. Av og til kan det være kostbart å reparere slike følgeskader, mens det andre ganger ikke har gått like langt og skadene kan derfor være enklere å fikse.

Hvor mye kledning du trenger er en annen faktor som åpenbart vil påvirke prisen. Skal du ha ny kledning på hele huset, vil det koste mer enn hvis du bare trenger ny kledning på den mest værutsatte veggen. Jo større hus du har, desto mer materialer trenger du. Arbeidet vil også ta lenger tid for større prosjekter, noe som innebærer at du må betale for flere arbeidstimer. Normalt tar det også noe lenger tid å montere stående kledning sammenlignet med liggende kledning. En annen faktor som kan påvirke tidsbruken, er distansen mellom huset ditt og entreprenør. Ofte lønner det seg å bruke en entreprenør fra lokalområdet slik at du unngår lange reiseveier.

Valg av kledning har også betydning for prisnivået på stående kledning. Du kan velge mellom flere tresorter i forskjellige prisklasser, og kledningen kommer dessuten i ulike profiler. Kledning i gran er det mest utbredte i Norge. Selv om gran er relativt billig, er det et nokså holdbart materiale med gode fuktavvisende egenskaper. Mange velger likevel å kjøpe kledning i furu. Du kan for eksempel kjøpe CU-impregnert furu eller varmebehandlet furu. Furu er svært holdbart og motstandsdyktig mot det tøffe nordiske klimaet. Andre populære tresorter inkluderer ask og sedertre som både gir et pent ytre og er motstandsdyktig. Blant profilene du kan velge finner du blant annet skråkledning, rektangulær, enkeltfals, dobbelfals rett og mer. Noen tresorter og profiler koster mer enn andre og valget ditt kan være styrende for prisen. Hvis du ikke vet hva du ønsker, kan entreprenøren gi deg gode tips om hva som passer på akkurat ditt hus. Alternativt kan du søke på nettet eller ta en tur rundt i nærområdet der du bor for å finne inspirasjon fra andre hus med stående kledning.

Bytte kledning? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Priseksempel

Nedenfor skal vi ta for oss et konkret priseksempel på stående kledning, hentet fra våre databaser. Dette er kun ment som et referanseeksempel, og gir en indikasjon på de ulike utgiftspostene og hva de relevante prisene ofte ligger på. Alle prisene er inkludert materialer, arbeid og mva. Detaljene vil naturlig nok variere fra prosjekt til prosjekt, og for å få et helt nøyaktig prisoverslag til er man nødt til å få en entreprenør på befaring.

Priseksempel med stående kledning på en veggflate som måler 120 kvm:

  • Riving og bortkjøring: 20.000 kr
  • Montering av ny kledning: 140.000 kr
  • Materialer: 110.000 kr

Totalsum: 270.000 kr

Som vi ser, havnet totalsummen her på cirka 270.000 kroner for 120 kvadratmeter med stående kledning, hvilket gir en kvadratmeterpris på cirka 2.250 kroner, noe som er på linje med snittprisene vi ser i markedet generelt. For å motta pristilbud på ditt prosjekt kan du registrere jobben hos Byggstart.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hvordan holde kostnadene nede

Det kan være kostbart å sette opp stående kledning. Skal du bytte kledning på hele huset, vil prosjektet sannsynligvis koste flere hundre tusen kroner. Uansett er det lurt å se etter måte å spare penger på. Mesteparten av kostnadene vil gå til innkjøp av materialer og til håndverkere. Det er mulig å spare penger på begge deler. Når det gjelder materialer, er det viktig å være oppmerksom på at det finnes materialer og tresorter i flere prisklasser. Du kan velge en rimelig tresort og gjøre hele prosjektet noe billigere, men det er samtidig viktig at du velger et materiale som er tilstrekkelig holdbart slik at du slipper å bytte kledning igjen kort tid etterpå.

Det er likevel mulig å finne materialer av høy kvalitet til redusert pris i mange tilfeller. Noen ganger har leverandørene tilbud og kampanjer som du kan benytte deg av, og andre ganger er det mulig å få rabatt. Når man skal kjøpe ny stående kledning til hele huset, trenger man som regel nokså store mengder materialer. Når man kjøper i store mengder, er det normalt lettere å få rabatt. Du bør derfor forhøre deg om rabattmulighetene hos ulike leverandører og unngå å gjøre flere små innkjøp. Mange velger å la håndverkeren ta seg av innkjøpet, da håndverkere ofte har tilgang til gode rabatter som kunden også kan dra nytte av. I jakten på rett entreprenør, kan du spørre om aktuelle kandidater har tilgang til gode rabatter ved kjøp av materialer. Husk at håndverkere også kjenner til kvaliteten på de ulike materialene på markedet og at du også kan dra nytte av deres ekspertise på dette området når det kommer til kjøp av materialer.

Hvis du har erfaring med bygg og er praktisk anlagt, kan du vurdere å legge inn litt egeninnsats for å spare penger. Du finner mange gode guider på nett som tar deg gjennom prosessen med å montere stående kledning. Her kan du lese om alt fra inndeling av stående kledning til utlekting og montering av underliggere.

Fagfolk varierer også i pris. Derfor er det viktig at du tar deg god tid til å finne rett entreprenør for ditt prosjekt. De fleste løser dette ved å hente inn pristilbud fra flere aktører slik at du kan sammenligne, for eksempel gjennom en anbudsrunde. Da får du oversikt over prisnivået for nettopp ditt prosjekt, og det blir det lettere å gjøre et prisbevisst valg. Husk likevel at kvaliteten bør være like viktig som prisen. Hvis du bestemmer deg for å gjennomføre en anbudsrunde, kan du vurdere å bruke Byggstart. Byggstart er en tjeneste som kobler kvalitetssikrede entreprenører med kunder som skal i gang med byggeprosjekt. Byggstart har på forhånd sjekket relevante godkjenninger, referanser og kredittratinger, for å sikre at entreprenørene er godt kvalifisert. Hos Byggstart kan du sammenligne tilbud fra flere bedrifter, noe som gjør det lettere å finne riktige fagfolk innenfor dine budsjettrammer. Det er både gratis og uforpliktende å bruke Byggstarts tjeneste.

Vurdere pristilbud opp mot hverandre

Velger du å gjennomføre en anbudsrunde for å finne fagfolk, bør du være nøye når det kommer til metoder for å sammenligne pristilbud. Ofte ser vi at tiltakshavere er uforsiktige på dette området og ender opp med å betale mer enn nødvendig eller å få seg en overraskelse underveis. Vanligvis er det ikke nok å bare se på sluttsummen som står oppgitt i pristilbudet. Det er viktig at du går gjennom alle postene i alle tilbudene du får og skaffer deg oversikt over nøyaktig hva som er inkludert i prisen.

Du bør for eksempel finne ut om du har fått et prisestimat eller en fastpris. Har du fått et prisestimat, må du være forberedt på at prisene kan avvike noe fra dette, og ta høyde for slike avvik i budsjettet ditt. Har entreprenøren tatt ulike forbehold? Hvis entreprenøren ikke kjenner til alle detaljene i jobben som skal gjøres, kan det være nødvendig å gi en pris med ulike forutsetninger. Er det noen tjenester som er inkludert i tilbudet, mens andre kommer i tillegg? Gjelder det i så fall for alle entreprenørene eller bare den ene? Dette er spørsmål som er viktig å spørre seg når man sammenligner pristilbud.

For å gjøre det enklere å sammenligne pristilbud, er det viktig at du tar deg god tid til å utarbeide en grundig prosjektbeskrivelse. Jo mer detaljert den er, desto større sjanse for at entreprenørene får en god forståelse av prosjektet. Da blir prisene mer presise og man unngår store prisforskjeller som følge av at entreprenørene forstår prosjektet ulikt.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Er det verdt å kjøpe stående kledning?

Bytte av kledning kan i mange tilfeller være helt nødvendig som følge av fukt- eller råteskader på nåværende kledning. Da er det uansett verdt å bytte den fordi alternativet med følgeskader bare bli mer og mer kostbart å reparere etterhvert som tiden går. Ofte vil en ny stående kledning være verdt investeringen fordi den bidrar til å øke verdien på boligen. Hvis du bor i et hus som er mer enn 40 år gammelt, anbefales det å etterisolere i samme slengen for å gjøre prosjektet til en enda bedre investering. Etterisolering bidrar effektivt til å redusere varmetap, noe som igjen kan spare deg for energiutgifter i fremtiden og gi huset ditt bedre energikarakter.

For at det skal være verdt å kjøpe ny stående kledning, er det uansett viktig at du velger materialer av god nok kvalitet slik at den nye kledningen har lang levetid og er i stand til å beskytte mot ytre omstendigheter på en god måte uten at det blir nødvendig med for mye vedlikehold. Noen ganger må man likevel skifte kledning på nytt etter relativt kort tid på grunn av råteskader som oppstår som følge av feil montering eller unødvendig skjøte på stående kledning. Som regel bør man unngå skjøting av stående kledning på værutsatte vegger. En ny stående kledning kan gi huset god beskyttelse og et pent ytre. Om det er verdt å betale prisen vil til syvende og sist avhenge av standen på nåværende kledning, budsjettet ditt og dine egne preferanser.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Bytte kledning? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.